X
Cunoștințe economice de bază pentru începători ⋆ Bankata

Cunoștințe economice de bază pentru începători

🌟Tu ce cunoștințe economice ai? Pentru toți cei care calcă pragul virtual Bankata pentru prima dată (și nu numai) am hotărât să facem un mini glossar cu cei mai utilizați termeni financiari. Îți prezentăm de la A la Z termeni financiari pe care să-i înțelegi ușor și să-i folosești în limbajul tău zilnic. Acest articol vine ca o completare la ELI5 (Explain me like I’m Five).  💌

Literatură financiară: Termeni economici uzuali

De multe ori te afli în diverse discuții cu oameni care vehiculează tot felul de cuvinte mari din domeniul economic, însă, (poate) habar nu ai cu ce se mănâncă. Nu e o rușine! Suntem aici să te informăm, iar next time, la următoarea întâlnire vei fi pregătit. Promitem că-ți explicăm pe înțelesul tău și nu cităm din Wiki sau din marele Dex (pe care-l ștergem de praf de Paști și de Crăciun, dar îl înmânăm cu drag copiilor noștri care studiază gramatica limbii române ❤️)

Alfabetul economic

Hai să-ncepem. Am ordonat cuvintele/sintagmele în ordine alfabetică, pentru că mi s-a părut de bun simț să nu te dezorientez și să poți urmări ușor care e parcursul explicațiilor.

Acțiuni

Sunt unități de capital ce aparțin unei companii și pot fi cumpărate pe bursă sau direct de la fondatorii firmei respective. Pentru investitori, indiferent de modalitatea de achiziție, este un prilej de a a-și crește profiturile. Citește și despre Cum putem cumpăra fracțiuni de acțiuni.

Buget personal

Este un plan lunar cu toate veniturile și cheltuielile tale ce te ajută să-ți eficientizezi resursele financiare. Am scris aici un articol despre regula 70:20:10, iar în plus, avem și un calculator de buget personal care să te ajute să-ți faci o bugetare practică.

Bursă

Un loc virtual unde se tranzacționează titluri de capital, acțiuni, mărfuri, alte instrumente financiare. Avem și noi BVB (Bursa de Valori București), iar unele dintre cele mai cunoscute burse din lume sunt NASDAQ, LSE Group (London Stock Exchange Group) și NYSE (New York Exchange).

💡Descoperă:

Cheltuieli

În funcție de profilul tău (persoană fizică sau juridică), acestea reprezintă sumele de bani pe care le aloci pentru diferite servicii, utilități, activități operaționale, cheltuieli cu angajații, costuri de producție etc.

Cheltuieli fixe

În profilul financiar al unei companii, cheltuielile fixe sunt cele care nu se schimbă. Sunt constante și recurente. În profilul financiar personal, o cheltuială fixă poate fi chiria imobilului, rata la bancă (dacă e fixă), abonamentul TV/internet/telefon/streaming etc.

Cheltuieli variabile

Influențează în mod direct bugetarea unei companii (materia primă, transport, logistica, comisioane de vânzare), dar și a persoanei fizice. În funcție de nevoile tale, cheltuielile pot varia lunar dacă ai costuri mai mari alimentare, de lifestyle, sănătate etc.

Card de călătorie

Dacă vrei să pleci undeva să te reculegi, sau pur și simplu să evadezi din cotidian, ai nevoie fix de un card de călătorie.

Card de cash-back

O modalitate excelentă de a primi bani înapoi pentru cheltuielile pe care le faci online (haine, vacanțe, mâncare).

Card de cumpărături

Dacă ai nevoie de un mic împrumut bancar, fără să te complici prea tare, poți solicita un card de cumpărături. Cumperi când ai nevoie, iar apoi pui toți banii la loc până la o anumită dată, ca să eviți dobânda mare sau alte comisioane.

Credit de nevoi personale

Fiecare bancă are proprii termeni, însă basically, e un credit pe care-l poți lua ca să-ți renovezi casa, sa cumperi o mașină și pe care îl amortizezi în maxim 5 ani.

💡Descoperă mai multe:

Credit ipotecar

Dacă te-ai gândit fix la creditele alea imobiliare pe 30 de ani, acelea sunt credite ipotecare. Adică tu împrumuți bani de la o bancă și garantezi cu imobilul achiziționat. De exemplu, programul Noua Casa e tot un credit ipotecar.

💡Citește și

Datorie

Este o obligație financiară pe care o ai față de un creditor. Orice împrumut, fie el personal sau nu implică angajamentul restituirii totale a sumei de bani. Orice datorie poate avea un anumit impact economic pentru o persoană, companie sau entitate.

Dividende

Sunt sume de bani ce reprezintă profit și se acordă acționarilor periodic, sub formă de numerar/alte active. Dacă alegi să investești în acțiuni la bursă, te poți bucura de dividende. Dacă ești antreprenor și ai propria companie, poți să scoți dividende odată la câteva luni. Bineînțeles că plătești impozit pe profit, dar și pe dividende.

Dobândă

De exemplu, dacă iei un credit ipotecar, lunar trebuie să plătești și o dobândă fixă sau variabilă creditorului. În orice caz de împrumut de la o entitate financiară, ai dobândă de plătit. Alege-o pe cea mai avantajoasă pentru tine.

Economii

Sunt toți banii tăi ținuți la saltea. În bancă. În seif. În pod. Pe carduri. În real estate. Plus orice bun material pe care îl ai și îl poți vinde la urma urmei.

💡Dacă ești părinte, vezi și:

ETF

Se referă la Exchange-Traded Fund și sunt tranzacționate pe bursele de valori. Oferă unui investitor acces într-un portofoliu diversificat și au o rată mică de risc și lichiditate mare.

Fond de investiții

Fondul de investiții  este un fond colectiv de investiții, în care mai mulți investitori pun laolaltă bani ce sunt gestionați de un manager de fond. Fondul mutual deține acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare în numele investitorilor. El urmărește generarea randamentelor și a creșterii capitalului investitorilor. Managerul de fond trebuie să ia decizii care să minimizeze riscul și să maximizeze randamentul acelui fond.

💡Descoperă mai multe articole:

Inflație

Se referă la creșterea în general a nivelului prețurilor bunurilor/serviciilor a economiei unei țări într-un interval specific de timp. Inflația se măsoară cu ajutorul IPC (indice al prețurilor de consum) pe baza informațiilor deținute de instituții guvernamentale/de statistică.

💡Află și despre

Investiții

Sume de bani pe care le investești în achiziții (imobiliare, acțiuni, ETF-uri) și care au scopul de a-ți genera profit la un moment dat.

Obligațiuni

Sunt emise de guvernul unei țări, de o companie, sau de o altă entitate și reprezintă titluri de valoare. Practic, când cumperi o obligațiune, îl împrumuți pe cel care a emis-o, iar acesta se obligă să-ți returneze suma alături de dobândă periodică (cupon).

Pensie privată

În România, pensia privată ține de Pilonul II care este obligatorie sau Pilonul III la care poți contribui opțional. După 2007, oriunde te-ai angajat, ai primit o poliță pentru pensie privată Pilon II sau ai fost repartizat aleatoriu. Automat, se virează o sumă din impozitele pe salariul declarat în pensia ta privată.

A scris Monica ❤️ tot ce trebuie să știi ca să Make #pensie sexi again.

Risc

Se referă la riscul pe care ți-l asumi atunci când faci o investiție. Riscul este direct proporțional cu randamentul. La un risc mic și randamentul este mic, iar la un risc mare, randamentul poate fi mare.

Randament

Se referă la evoluția unei investiții – ce profit poate da în timp.

Salariu minim pe economie

Fiecare țară are un salariu minim pe care îl poate oferi un angajator (indiferent că e de stat sau privat) angajatului. În România, în acest moment, salariul minim pe economie este de 3.300 lei brut, adică 2.079 net (cu atât rămâne angajatul după ce sunt efectuate plățile pentru CASS, pensii și impozit la stat).

Venit

Poate fi considerat cel lunar (salariu), indemnizație, câștiguri generate de dividende sau chirii, moșteniri etc.

Venit lunar

În principiu, venitul lunar se referă la suma de bani încasată de tine lunar ca angajat. Venitul lunar îți poate asigura accesul la diverse forme de creditare.

Epilog

Alege să cunoști și să înțelegi toți termenii economici înainte să investești banii munciți de tine. Alege să crezi doar în autorități în domeniu și să știi unde poți apela pentru siguranța banilor tăi.

Mare atenție la toți cei care-ți promit că-ți intră milioanele cu sacii dacă tranzacționezi pe bursă. Nu există rețete – că altfel am fi toți bogați și nu am mai munci deloc, nu? Fii rezonabil și alege să investești cu cap, să cunoști riscurile investițiilor și să ai răbdare. Investițiile pe termen lung îți aduc rezultate 100%.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.