X
Cum putem cumpăra fracțiuni de acțiuni

Cum putem cumpăra fracțiuni de acțiuni

Și să deținem un portofoliu diversificat. Termenii legați de investiții ne pot face să ne simțim pierduți și nedumeriți, atât de mult încât nici să nu mai începem să tranzacționăm. Azi vorbim despre ce sunt acțiunule fracționate, cum ne ajută să gestionăm mai ușor investițiile și să avem un portofoliu diversificat, respectiv cum poți face asta prin XTB, un broker de încredere, axat pe educație.

 

Ce sunt acțiunile 

Acțiunile sunt bunuri mobiliare care pot fi deținute de orice. Ele reprezintă o fracțiune dintr-o companie. Atunci când vorbim despre o companie listată la Bursă, traderii pot cumppra fracțiuni din companie, care vor valora diferit în funcție de indicii bursieri. 

Acțiunile pot fi subiectul de discuție în dramele familiale cu board decizional precum Succession, sau pot fi mici – mici fracțiuni pe care le cumpărăm cu sume infime, când vrem să testăm cum funcționează tradingul.

 

Ce sunt acțiunile fracționate

O parte dintr-o acțiune întreagă se numește reprezintă o acțiune fracționată. Invenția lor este foarte convenabilă, deoarece astfel avem acces la diverse companii ale căror acțiuni ar fi foarte scumpe pentru noi. Acțiunile fracționate permit oricui să investească în Apple, Amazon, Meta, Google etc. Tot ele ne oferă contextul de a avea un portofoliu diversificat (de exemplu, cu 100€ am putea cumpăra 10 acțiuni la 10 companii diferite, în loc să avem una singură, la prețul public ale unei acțiuni întregi).

Dacă vrei să ai acțiuni întregi cu deținere, poți obține acest lucru în timp. De exemplu, odată ce ai cumpărat 0.1 acțiuni, apoi 0.3, iar apoi 0.6, ele se vor cumula și vei avea o acțiune întreagă.

 

Avantajele acțiunilor fracționate

Dacă ți-ai propune să cumperi azi câte o acțiune la Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Google și Meta, ai avea nevoie de peste 1000€. Poate fi un efort financiar prea mare, însă prin acțiunile fracționate poți alege o parte mult mai mică a unei acțiuni, cu ajutorul sumelor mici, precum 10€.

Un portofoliu diversificat pe care-l urmărești atent poate să te ajute să iei decizii mai bune, cu răbdare, în mod obiectiv și să nu ai un risc prea mare. Deținând o varietate de acțiuni fracționare, reduci practic probabilitatea de a pierde bani în cazul în care vreun set de acțiuni s-ar prăbuși.

Acțiunile fracționate îți permit să aplici strategia Dollar Cost Average: această practică presupune obiceiul de a investi o sumă constantă, indiferent de prețul acțiunilor. Acest tip de obicei disciplinat nu este limitat de prețul unei acțiuni, deoarece un trader poate investi întreaga sumă pe care și-o propune (să spunem 100€ lunar), fără să fie limitat de o acțiune care poate costa 101$ sau 199$.

Un alt avantaj al acțiunilor fracționate este ca traderul este tratat ca un investitor care a cumpărat o acțiune întreagă: poate primi dividende proporționale cu acțiunile deținute, iar investițiile au aceeași performanță.

 

Dezavantajele acțiunilor fracționate

Din păcate, nu toți brokerii le oferă investitorilor posibilitatea de a cumpăra acțiuni fracționate. Iar ulterior, acestea nu pot fi transferate de la un broker la altul (pentru a obține o acțiune cu deținere, toate fracțiunile trebuie să fie cumpărate prin același broker).

Unii brokeri așteaptă să acumuleze suficiente ordine de fracții de acțiuni pentru a cumpăra acțiuni întregi, ceea ce poate reduce viteza cu care acestea pot fi tranzacționate.

În același timp, nu toate companiile oferă acțiuni fracționate, iar deținerea acestora nu oferă dreptul de a vota în cadrul AGA. 🙂

Citește și dicționarul nostru bursier: un ELI5 explicat cu iepurași ???

 

Cum poți achiziționa acțiuni fracționate prin XTB

De acum, poți cumpăra acțiuni fracționate prin XTB, începând de la doar 10€. XTB deține în aplicații 875 de acțiuni fracționate diferite, iar numărul ETF-urilor este de 127.

ETF vine de la Exchange Traded Fund și presupune un titlu de valoare cu cost mai mic, dar și mai volatil. Este un fond listat pe bursă, cu costuri de management mult mai mici decât un fond mutual, care replică un indice de acțiuni, un coș de acțiuni sau o marfă. Prin ETF-uri un trader ajunge să aibă o proporție din profituri și fonduri pe care le poate lichida,, primind valoarea lor în schimb. 

Unul dintre lucrurile care ne place mult este că oferta a fost extinsă în urma solicitărilor utilizatorilor: XTB are o relație apropiată cu comunitatea sa și încearcă să comunice cât mai clar și rapid.

Am scris aici mai multe despre de ce apreciem XTB: procesele simple, aplicația intuitivă și conținutul orientat pe educația financiară.

Ne place XTB datorită procesului simplu de deschidere de cont, 100% online, a platformelor inovatoare și ușor de folosit, iar depunerea și retragerea sumelor se face rapid și simplu. XTB este considerat un broker sigur deoarece are un istoric îndelungat, cu peste 10 ani de activitate în România și aproape 20 de ani de activitate de la înființare, este listat la bursa de valori din Varșovia și își publică cu regularitate rapoartele financiare.

Bonus: dacă ai, de exemplu, un cont la ING, transferurile se fac în doar câteva ore, în aceeași zi. Practic, poți retrage banii din câștigurile tale dimineața și să te bucuri de ei până la apus ☀️ 

XTB este o societate de investiții globală, cu sedii in Londra, Varșovia și București. XTB este reglementată de mai multe autorități financiare din lume printre care FCA (UK Financial Conduct Authority) și ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară din România).

Aplică aici pentru un cont super simplu și intuitiv la XTB

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.