X
Bugetare: Cum Poți Gestiona Venitul și Cheltuielile în 2024?

Bugetare: Cum gestionezi venitul lunar?

? Tu știi cât și cum cheltui lunar? Ți-ai făcut vreodată vreo listă sau ai urmărit cheltuielile la sânge? Oricare ar fi răspunsul tău, există un sistem de bugetare bazat pe regula 70:20:10 care-ți simplifică modul de administrare al finanțelor tale. ? Bugetul cuprinde toate veniturile și cheltuielile pe care tu le ai. Astfel, deții control absolut asupra lor și poți economisi tot surplusul. ?

Ce înseamnă de fapt bugetare?

Pentru că Bankata este o platformă de educație financiară, este evident că ne plac cifrele și proporțiile. Iar regula de 70:20:10 nu am inventat-o noi, ci alții, dar reprezintă un model pe care îl poți urma cu ușurință pentru a-ți face bugetarea lunară.

N-ai nevoie de o foaie și un pix, ci doar de un Google Sheet (da, cu toții avem cu gmail account ca să ne logăm pe dispozitivele mobile)

Prin bugetare, definim administrarea în mod eficient a tuturor resurselor financiare pe care le încasezi într-o lună. Prin crearea unui sistem de bugetare împărțit pe nevoi, dorințe și economii, vei știi mereu ce și cât cheltuiești, dar și ce bani de zile negre ai. 

Dar, să-ncepem cu ce înseamnă defapt bugetul. Pe lângă bugetul de investiții sau cel de stat mai există și bugetul personal. În funcție de venituri și cheltuieli, acesta poate fi de trei tipuri:

 1. Buget excedentar – atunci când veniturile sunt mai mari decât cheltuielile lunare
 2. Buget echilibrat – veniturile sunt relativ egale cu cheltuielile lunare
 3. Buget deficitar – atunci când veniturile sunt mai mici decât cheltuielile lunare

Dacă ai o perioadă cu un buget deficitar, poți încerca să echilibrezi balanța venitului și a cheltuielilor identificând:

 • care sunt cheltuielile pe care le poți ajusta 
 • soluții pentru a crește veniturile

În schimb, dacă ai un buget excedentar, poți utiliza instrumente financiare pentru a economisi sau a investi.

Iar dacă vrei să folosești un serviciu nou, vei rămâne surprins să afli că poți să deschizi un cont Raiffeisen Digital Bank, 100% online, urmând doar câțiva pași. Îți oferă posibilitatea de Pay & Rate și oferte extraordinare de cashback.

Cum poți să-ți gestionezi bugetul eficient

Cu ajutorul calculatorului Bankata, poți să introduci venitul NET pe care-l primești lunar. Dacă ești la început de drum și nu știi care este diferența dintre venitul net și cel brut, te lămurim mai jos. 

Calculator buget Bankata

Exemplu de buget împărțit conform 70-20-10

Care este diferența dintre venitul NET și cel brut?

Pentru că în școală nu am făcut niciun curs de educație financiară, iar în jurul meu nu se discuta despre bani, m-am făcut mare și am dat de doi termeni – venit brut/venit net și binecunoscuta sintagmă – cât ai în mână? (salariul este confidențial și eu n-am primit prea des întrebarea asta de-alungul anilor). Dacă ești angajat la stat/privat e bine să știi că:

 • Venitul brut – este suma de bani care apare pe contractul individual de muncă, care conține toate taxele și contribuțiile datorate la stat.

Contribuții obligatorii per angajat:

 • impozitul pe venit este de 10%
 • contribuția la fondul de pensii este de 25%
 • contribuția la Casa de Asigurări  Sănătate (CAS) este de 10%.

 

 • Venitul net suma de bani încasată de un angajat după ce a fost efectuată plata contribuțiilor la stat. 

Un calcul simplu: venitul net = venitul brut – 45%

*Ce contribuții obligatorii are angajatorul pentru un angajat, dacă celelalte taxe sunt plătite din salariul brut al acestuia? Angajatorul plătește doar contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) este de 2,25% (această sumă este independentă și nu se scade din salariul brut)

Bugetare personală 70:20:10

1. Nevoi

De ce sunt 70% din total alocați nevoilor? Pentru că ele reprezintă cheltuielile lunare de bază, de care ai nevoie pentru un trai decent:

 • rate bancare
 • chirie
 • facturi utilități
 • transport
 • facturi internet, telefon, cablu TV
 • asigurări de sănătate, de viață sau asigurarea locuinței
 • hrană
 • cheltuieli variabile de la lună la lună

2. Dorințe

20% se alocă cheltuielilor pentru uz personal și satisfacerea unor dorințe:

 • activități de recreere
 • achiziții non-esențiale
 • hobby-uri (de exemplu, un curs de pictură sau alpinism)
 • vacanțe city break
 • shopping

3. Economii 

Poți să aloci 10% din venitul lunar pentru economii pe care să le folosești pentru viitor:

 • călătorii 
 • fond pentru urgențe
 • fond privat de pensii 
 • cumpărarea (sau avansul) unui imobil
 • cumpărarea (sau avansul) unui autoturism
 • călătorii
 • investiții
Banca Denumire credit Dobânda Conditii Aplica
BCR George Credit 100% online cu dobândă fixă 8.27% fixă pe toată perioada creditului Dobânda este preferențială și cu 1% mai mică dacă îți încasezi salariu sau pensia la BCR și încă 0.5% dacă optezi pentru o poliță de asigurare. Aplică online
BRD Creditul Espresso cu dobândă fixă 8.75% fixă pe toată perioada creditului Dobânda este personalizată în funcție de profilul tău socio-demografic, suma creditului și istoricul de plată la alte credite. Aplică online
Garanti BBVA Credit de nevoi personale fără garanții cu dobândă fixă 9.90% fixă pe toată perioada creditului Dobânda este personalizată în funcție de profilul tău socio-demografic, suma creditului și istoricul de plată la alte credite. Aplică online
OTP Bank Credit de nevoi personale 100% Online – dobândă fixă 9.99% fixă pe toată perioada creditului Dobânda este preferențială și cu 1% mai mică dacă îți încasezi salariu sau pensia la OTP Aplică online

Descoperă și:

Creditul maxim pe care îl poți lua în funcție de veniturile tale

Cele mai bune credite de nevoie personale

3 borcane pentru un viitor financiar durabil

Exemplu buget anual pentru 2024

Vezi exemplul complet și fă-ți bugetul anual pentru 2024

Bugetare inteligentă în 2024

Fii conștient de cheltuielile pe care le faci și nu cheltui mai mult decât îți permiți. Nu e fun să îți iei credit peste credit ca să-ți cumperi haine mișto sau dispozitive de ultimă fiță. Pentru că, in the end, tot va trebui să le achiți pe toate și nu vrei să te îngropi în datorii. Începe cu bugetare de bază și economisește cât mai mult! 

Găsește un echilibru între cele trei componente de bugetare ale sistemului 70:20:10 și asigură-ți confortul financiar!

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.