Inflația în general e o veste proastă pentru oricine pentru că erodează puterea de cumpărare a banilor personali. E o veste și mai proastă pentru cei care nu vor sau încă nu știu să ia decizii active cu banii lor, să caute oportunități de investiții, să învețe să își asume riscuri și să plănuiască pe termen lung.
Însă inflația creează și oportunități pentru cei care doresc să investească. Problema este că noi toți suntem prea afectați de costul utilităților, energiei, dobânzilor la credite, coșului zilnic pentru a mai putea să identificăm oportunități.
Sunt însă oportunități disponibile pentru majoritatea investitorilor.
Află tot ce trebuie să știi despre inflație aici
Randamente fixe ridicate
În general când oamenii identifică probleme și incertitudini cu banii lor, preferă să amâne sau să aștepte. Teoretic amânările nu sunt metode profitabile de a realiza profituri cu banii personali. În mod particular sunt investitori care nu mai văd oportunitatea în bursele de acțiuni și preferă randamentele fixe.
Randamentele fixe în zona de instrumente financiare sunt în general titlurile de stat sau depozitele. Pentru că Banca Națională a României a crescut dobânda de referință până la 7% ceea ce a împins în sus atât dobânzile la credite cât și cele la depozite.
Cei care economisesc sunt interesați de dobânzile la depozite care sunt în medie 7-8% și reprezintă o variantă foarte conservatoare prin care poți recupera o parte din inflația de 16% de anul trecut. Lucrurile pot arăta și mai bine în 2023 dacă ai un depozit de 7-8% pe an și inflația coboară conform BNR la 8-10% anul acesta.
Beneficiile pot crește pentru cei care aleg titlurile de stat pentru că nu sunt impozabile deci randamentele și cupoanele sunt nete de taxe și au un avantaj major, și anume că poți planifica pe maturități mai mari de 1 sau 2 ani și pot ajunge până la maturități de 30 de ani pentru cei care vor să investească pe orizonturi foarte lungi.
Citește și Top investiții sigure de care nu ai auzit încă
Imobiliare pentru avantajele pe termen lung
Universul investițiilor poate părea sofisticat și mulți îl consideră complicat pentru că e mult de învățat, banii sunt o responsabilitate mare etc.
Însă sunt metode de investiții pentru care românii au în mod universal apetit și care au avantaje diverse pe termen lung: investițiile imobiliare.
Românii identifică această investiție ca una de plăcere (chiar din pasiune) care generează randamente fixe lunare din chirie, iar pentru cei cu adevărat răbdători – creșteri de prețuri și apreciere de capital.
Marea majoritate preferă investițiile fizice în imobiliare pentru că sunt legați de orașele în care locuiesc, le cunosc și văd oportunitatea extinderii lor. Mai nou oamenii au învățat să investească în imobiliare pe bursă fie în dezvoltatori de pe Bursa de Valori București, cum ar fi Impact sau One United Properties, dar și internațional în companii de investiții imobiliare listate pe bursă numite REIT, Real Estate Investment Trust. Avantajul cu acestea din urmă este că investesc diversificat în proprietăți rezidențiale, dar și hoteluri, logistic sau industrial.
Mai mult, investitorii pot alege fonduri listate pe burse de tip Exchange Traded Funds – ETFs de companii care investesc în imobiliare pentru a diversifica si mai mult riscul și pentru a încasa dividendele plătite de acestea.
Investitorii percep investițiile în imobiliare că fiind mai sigure și mai puțin volatile, capabile să performeze bine în perioade cu inflație ridicată sau să poată recupera o parte din inflație prin chiriile încasate.
Află ce este metoda de investiție prin co-ownership
Găsește și aplică pentru cel mai bun credit imobiliar cu comparatorul de credite Bankata.ro
Gândește-te cum poți să-ți crești veniturile
În România majoritatea celor care economisesc și investesc sunt salariați. Pentru aceștia felul cum evoluează veniturile salariale dictează cum pot să investească. Dar pentru a putea să facă asta trebuie să le permită salariul. Salariile au crescut în România în medie cu 13.4%, însă media ascunde o parte din salariați cu creșteri mici și o altă parte cu creșteri mari sau peste medie.
În mod clar cei cu venituri mici și care au beneficiat de creșteri mici de salarii sunt mai afectați de inflația mare.
Perioada această cu inflație mare generează motivațîi pentru toți să își crească veniturile, să poate să economisească, să investească și să se bucure de creșterea banilor lor pe termen lung.
E foarte important să urmezi industriile care beneficiază de creșteri salariale mai mari decât media, dar și să reușești să investești orice suma chiar dacă sunt mici, ele se adună constant și rezultatele se vor vedea în timp.
Oportunități de investiții pe bursă
Dacă ne aducem aminte de raliul din pandemie din 2020 și continuarea lui în 2021, mulți din cei care erau deja investiți în bursele de acțiuni au beneficiat de creșteri și probabil va fi o perioadă pe care o vor păstra în memorie pentru că randamentele au fost semnificative, de 20-30% anual.
Mai mult decât atât, au fost mulți investitori atrași de crypto sau de companiile de tehnologie și au intrat în 2020 pentru prima dată în universul investițiilor. Dar tot la fel de mulți sunt cei care au regretat că nu au fost pregătiți să beneficieze de acel moment în care băncile centrale injectau lichiditate fără precedent pentru a susține în primul rând economia.
De cele mai multe ori, regretul celor care nu reușiseră să ia o decizie era că mișcarea burselor în sus s-a produs deja, e prea târziu, randamentele nu vor mai fi pe măsură etc. E în general modul de gândire cu care cei care nu investesc se sabotează zi de zi.
Începând cu 2022 și probabil și mai clar în 2023, inflația crescută la nivel global, a adus volatilitate foarte mare în piețele de acțiuni. Să folosim cuvinte mai directe, acțiunile au scăzut și au ajuns acum la prețuri mult mai bune că în trecut. Investitorii plătesc mai puțin pentru aceleași companii cu perspective de creștere pe termen lung.
Această perioadă de scăderi chiar prelungite, oferă posibilitatea investitorilor la început care preferă să se gândească mai mult și să cumpere gradual, iar aceste scăderi le oferă satisfacții.
Există o glumă în rândul investitorilor că atunci când piețele de acțiuni scad poți cumpăra acțiuni la discount similar cu reducerile de sezon din magazinele de retail.
În mod tehnic și istoric, ei au dreptate pentru că piețele cresc pe termen lung și perioadele acestea mai dureroase, mai instabile și cu multe temeri sunt bune pentru a acumula poziții care vor arăta profituri în anii ce vor urma și mai ales pentru acei investitori care au răbdare și pot aștepta ca piețele de acțiuni să-și revină.
Aici am enumerat multiple metode prin care poți investi cu doar 500 de lei
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.