X
Ghid pentru Fondurile de Investiții | Bankata

Ce sunt fondurile de investiții?

? Cu ce se mănâncă fondurile de investiții? Este evident că nu vorbim aici despre mâncare, ci despre bucătăria financiară, având ca ingrediente și fonduri de investiții. Cu Adrian Codirlașu am povestit în episodul acesta despre fonduri de investiții și cum poți investi inteligent.

Noțiuni de bază despre fondurile de investiții

Reprezintă modalități de asociere prin care mai mulți investitori pun sume de bani la comun, pentru a fi investiți în diferite instrumente financiare. Un fond de investiții este gestionat de un manager de fond, iar rezultatele sunt împărțite proporțional între investitorii acelui fond.

Fiecare investitor are o parte din portofoliul acelui fond de investiții și poate să o vândă oricând.

Tipuri de fonduri de investiții

Există două tipuri de fonduri de investiții. Ele pot fi deschise sau închise, însă au o serie de subcategorii.

Fonduri deschise de investiții

Li se mai spune și UCITS – Undertakings for the collective investment in transferable securities, mai exact Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare. Fondurile deschise de investiții sunt dispuse pe mai multe categorii, în funcție de politica și riscul fiecărei investiții, de câștigul preconizat sau de perioada de timp alocată.

EFAMA (Asociația Administratorilor de Fonduri din Europa, European Fund and Asset Management Association) a divizat fondurile deschise de investiții, după cum urmează:

  • Fondurile monetare – fonduri ce au aproximativ 90% din investiții în piața monetară – conturi curente, conturi de economii, depozite bancare, titluri de stat. Poți investi atât ca persoană fizică, cât și juridică, iar termenul minim de investiție recomandat este de un an.
  • Fondurile de obligațiuni – fonduri ce au investiții de 80% în instrumente cu venit fix, cum ar fi obligațiunile municipale, de stat sau corporative, dar și alte instrumente financiare și pe care nu dorești să le folosești imediat, ci peste câțiva ani.

Poți afla mai multe informații despre fondurile monetare și cele de obligațiuni din articolul de aici.

  • Fondurile diversificate, de tip multi-asset – sunt acele fonduri care au investiții mixte cu proporții distincte; ele au atât instrumente financiare cu venit fix, cât și acțiuni și sunt potrivite pentru diversificarea portofoliului.
  • Fonduri de acțiuni – fonduri cu investiții în acțiuni, fie pe piețele locale, fie pe cele internaționale.
  • Fonduri de Absolute-Return – „se referă la câștigul total pe care o investiție l-ar putea avea, de-a lungul unei perioade de timp. Absolute return măsoară aprecierea în timp a prețului unei unități de fond (mutual) sau acțiuni, având aplicabilitate chiar și în cazul unui fond de hedging,” notează Financial Market. Aceste fonduri au investiții în clase diverse de active, ce urmăresc rezultate sustenabile pe termen mediu/lung Ele urmăresc minimizarea riscului de investiții.
  • Alte fonduri – sunt acele fonduri de investiții care nu se încadrează în nicio categorie enumerată mai sus. Pot fi fonduri de randament absolut, speculative, imobiliare.

Mai multe informații generale despre avantajele și riscurile fondurilor de investiții poți citi pe pagina Erste Asset Management.

Fonduri închise de investiții

Fondurile închise de investiții sau AIF (Alternative Investment Funds) „sunt administrate de administratori de fonduri de investiții alternative (AFIA), persoane juridice autorizate de ASF să-și desfășoare activitatea în România, ce au ca principale obiecte de activitate administrarea portofoliilor de investiții și administrarea riscurilor,” conform ASF România.

Active Membri Fonduri Investitii
Sursa AAF

Poți să vezi exact care sunt statisticile fondurilor de investiții din România și să le compari pe ani.

Fondurile deschise de investiții permit ca în fiecare zi să fie cumpărate/vândute unități de fond. În timp ce fondurile închise de investiții permit ca unitățile de fond să fie modificate doar în anumite intervale de timp.

Cum funcționează fondurile de investiții?

Pe scurt, mai mulți investitori pun sume de bani la comun, în fonduri de investiții. Un manager de fond delegat investește sumele investitorilor în diverse obligațiuni sau acțiuni ale companiilor listate la BVB (Bursa de Valori București).

Structura unui fond de investiții

1. Cine sunt investitorii?
Sunt persoane fizice, instituții sau entități care cumpără acțiuni sau unități de fond și contribuie la capitalul fondului. Aceștia sunt proprietari ai fondului. Proporțional cu investițiile lor în acel fond, fiecare investitor are dreptul la o parte din activele fondului. Atunci când investesc, investitorii primesc unități de fond.

2. Societate de administrare a fondului
Această instituție specializată este direct responsabilă să gestioneze activele fondurilor, dar și să ia deciziile de investiții.

3. Manager de portofoliu
Un manager de portofoliu este desemnat pentru un fond de investiții. El are responsabilitatea să analizeze datele permanent și se asigură că portofoliul urmărește obiectivele de investiții ale fondului.

4. Administratorul fondului
Cel care administrează fondul trebuie să dețină și să protejeze activele fondului.

Sursa AAF România

 

Închei cu o serie de articole scrise despre investiții, pentru a te ajuta să aduni cât mai multe informații înainte să te apuci și să investești:

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.