X
Podcast: Tu și Banii ⋆ Bankata
1 februarie 2024

Tu și Banii. Episodul 40. Tu și Investițiile cu Adrian Codirlașu: Cum ar investi 10,000 lei în 2024

Am stat de vorba cu Adrian Codirlașu, VP CFA Romania și profesor asociat la ASE București. Am discutat despre care investiții imobiliare, despre oportunități și riscuri în 2024, motivul pentru care dolarul este “The Currency”, inflația prognozată pentru final de an, impactul asupra randamentului investițional și oportunități de instrumente cu venit fix, dar și despre cum ar investi 10,000 lei.

19 septembrie 2023

Tu și Banii. Episodul 39. Tu și Investițiile cu Dragoș Manolescu

Dragoș Manolescu, CFA este Deputy CEO @ OTP Asset Management ? Dragoș ne-a prezentat foarte clar ce presupune managementului unui portofoliu, ne-a făcut un pro & con list despre a avea sau nu un portofoliu diversificat, a demontat mitul că un manager presupune și o sumă mare de bani de gestionat și a luat în calcul cum se poate folosi inteligența artificială în investiții. Am vorbit despre cum arată 2024 pentru investitori și de ce este importantă perseverența în investiții ?

5 septembrie 2023

Tu și Banii. Episodul 38. Tu și Investițiile cu Adrian Codirlașu

Am stat de vorba cu Adrian Codirlașu, VP CFA Romania despre investitii. Am discutat despre care este cheia finantelor personale, ce sfaturi are pentru care nu investesc in bursa de valori deoarece cred ca este riscant, cum AI este the new hot thing, cum putem sa verificam ca informatiile de pe internet despre investitii sunt corecte, ce crede ca se va intampla cu ratele in 2023 si la ce putem sa ne asteptam in 2024.

22 august 2023

Tu și Banii. Episodul 37. Tu și Cumpără acum, plătește mai târziu cu Ionuț Sabadac

Ionuț Sabadac este VP Merchant Services la tbi bank și ne-a vorbit despre conceptul BNPL: Buy now, pay later, sau Cumpără acum, plătești mai târziu. Spre deosebire de un card de credit sau credit de nevoi personale, acest concept introdus recent în România ne permite să ne planificăm achiziții atât în magazine, în mediul online, sau în servicii medicale. Plățile se pot împărți în 4 rate cu 0% dobândă, iar procesul de aprobare este ușor pentru utilizatori.

8 august 2023

Tu și Banii. Episodul 36. Tu și Antreprenoriatul cu Laurențiu Bănescu

Laurențiu Bănescu este co-fondator și managing partner la Zăganu Craft Brewery, așa că a ieșit un episod superb, ca o discuție la bere. Provocarea antreprenorială de a crea un produs de care să fii mândru, respectiv o bere artizanală într-o țară care consumă majoritar bere la pet este genul de poveste care ne inspiră și pe care vrem să o dăm mai departe și înțelegem în seria *Tu și banii*. Ne place fair play-ul Zăganu, care oferă și alte tipuri de bere în propriul bar și abordarea fondatorilor Laurențiu Bănescu și Alexandru Geamănu, care au încredere în echipa lor și îi oferă autonomie.

25 iulie 2023

Tu și Banii. Episodul 35. Tu și Inteligența Artificială cu Adrian Ispas

Adrian Ispas de la Vatis Tech a fondat un startup bazat pe tehnologia speech to text care a depășit acuratețea Google și acum activează în multiple domenii (cel legal, medical, divertisment, educație, media, call center etc). Am vorbit despre antreprenoriat, inteligență artificială, perseverență și cum au arătat ultimii 3 ani pentru acest proiect care a procesat până acum 4 milioane de minute audio.

2 iulie 2023

Tu și Banii. Episodul 34. Tu și Casa Ta cu Ovidiu Pasăre

Ovidiu Pasăre de la casespania.ro și Platinum Real Estate ne-a povestit cum a preluat visuri și idei și le-a transpus în concepte concrete și planuri de acțiune. Mai concret, am vorbit despre anotimpul ideal în vânzări și cumpărări de imobiliare, despre greșelile pe care tind să le facă majoritatea cumpărătorilor și despre cum au hotărât să ajute românii să poată lucra din casa lor din Spania, respectiv să obțină un venit pasiv atunci când nu folosesc locuința.

20 iunie 2023

Tu și Banii. Episodul 33. Tu și Antreprenoriatul cu Tudor Cobâlaș

Tudor Cobâlaș de la Catted Group continuă seria de episoade Tu și Antreprenoriatul cu povestea unui business de familie. Am vorbit despre diferența dintre a construi o casă și a construi o comunitate, cum se pot optimiza costurile de construcție în real estate și ce alegeri putem face pentru a ne petrece mai mult timp într-o comunitate valoroasă.

7 iunie 2023

Tu și Banii. Episodul 32. Tu și Creditele cu Amalia Apetroaei

Amalia Apetroaei de la @GarantiBBVARomania este invitata podcastului Tu și Banii în episodul *Tu și creditele*. Am vorbit despre carduri de credit, credite ipotecare și de nevoi personale, despre cum alegem moneda în care ne împrumutăm (lei sau euro) și cum calculăm ce buget ar trebui să alegem atunci când achiziționăm un imobil. Amalia ne-a răspuns și la întrebări precum care este cel mai bun moment al refinanțării unui credit, dacă putem achiziționa o casă cu venituri din străintate, cum alegem între cardul de credit și creditul de nevoi personale și ce putem face cu overdraftul de pe cardul de credit. Lumea financiară este plină de soluții inteligente pentru diferite nevoi, trebuie doar să înțelegem care sunt cele mai bune produse pentru noi.

23 mai 2023

Tu și Banii. Episodul 31. Tu și Investițiile cu Andrei Perianu

Andrei Perianu, COO Bankata este our go to person atunci când vine vorba de întrebări simple, precum: ce să facem cu banii noștri? Cum îi investim? Pe scurt, la el apelăm de câte ori vrem să simțim că luăm decizii smart și la final ne simțim deștepți. Finalul fiind de obicei momentul în care se plătesc dividendele ? Am trecut în acest episod prin listarea Hidroelectrica la BVB, motivele pentru care merită să investim pe bursa locală, piața internațională și posibilitatea de a cumpăra fracțiuni de acțiuni. Nu am vorbit doar de venituri pasive, ci și de frumusețea de a avea o casă în Spania, care este 10/10 atât din punct de vedere investițional, cât și #lifestyle 🙂

9 mai 2023

Tu și Banii. Episodul 30. Tu și Antreprenoriatul cu Cristian Tudor

Cristian Tudor este fondatorul Ultragreens, primul green hub de agricultură pe verticală. Dacă și pentru tine conceptul de vertical farming este unul nou, dar care sună bine, vei afla tot ce ai nevoie să știi din acest episod despre antreprenoriat. Invitatul nostru ne-a dat detalii despre viitorul aceste industrii, microsere, creșterea ciclurilor de plantare și pregătirea lor de a se lansa pe piața mondială. Ce am apreciat cel mai mult este adaptarea acestora la contextul actual, deoarece din cauza schimbărilor climatice, agricultura clasică nu va mai fi sustenabilă, deci business-urile pot funcționa în multiple sezoane.

25 aprilie 2023

Tu și Banii. Episodul 29. Tu și Taxele cu Pompei Mititean

Pompei Mititean de la Kastel Group ne este alături într-un subiect în premieră în seria noastră de episoade: tu și taxele. Schimbările din codul fiscal din ultimele șase luni ne-au făcut să explorăm mai îndeaproape semnificația și destinația dărilor pe care le plătim, care sunt cele mai eficiente metode de fi impozitați sau de a lucra în diverse forme legale. Am vorbit despre gestionarea imobilelor în chirie, PFA, SRL și unde se duc banii noștri atunci când se duc. 🙂 .

11 aprilie 2023

Tu și Banii. Episodul 28. Tu și Antreprenoriatul cu Cristian Barin

Cristian Barin de laOhvăz este invitatul nostru din seria Tu și Antreprenoriatul. Cel mai probabil, ai intrat deja în contact cu brandul acesta delicat, menit să aducă soluții de mese sănătoase, ușor implementabile la birou și la costuri pertinente. Cristian ne-a răspuns la multe întrebări pe care le avem despre antreprenoriat: cum gestionezi micromanagementul? În câte aspecte ești implicat? Cum alegi produsele și cum reușești să nu faci compromisuri? Cum îți gestionezi echipa? Ne simțim inspirați în această săptămână scurtă, prevacanță ?

28 martie 2023

Tu și Banii. Episodul 27. Tu și Antreprenoriatul cu Diana Seredenciuc

? Diana Seredenciuc ? aduce un episod very close to our heart, vorbind despre cum a creat Bankata și comunitatea antreprenoriatului feminin. Am vorbit despre modelele de antreprenoriat cu care a crescut și ne-am bucurat să povestim cât mai multe din bucătăria interioară a proiectului nostru ?.

14 martie 2023

Tu și Banii. Episodul 26. Tu și Casa Ta cu Alexandra Monoranu

Alexandra Monoranu ne-a fost alături în acest episod din seria ? Tu și casa ta ? . Am trecut în revistă multe schimbări legate de piața de real estate:
√ de la începutul pandemiei oamenii au preferat apropierea de parcuri și locurile în care își pot construi o comunitate
√ ce tip de clădiri au cea mai bună valoare de revânzare
√ cum să construim case eficiente din punct de vedere energetic
√ cum să gândim strategia locuinței noastre în funcție de ce ne dorim de la viitor ?

28 februarie 2023

Tu și Banii. Episodul 25. Tu și Antreprenoriatul cu Virgil Zahan

Virgil Zahan este fondatorul Finants, proiect antreprenorial care a venit în urma experienței la Goldring. Definiția antreprenoriatului include găsirea de soluții, iar Virgil a identificat o nevoie neacoperită de piață. Datorită acestei experiențe în lumea finanțelor, episodul este și destinat investițiilor, făcându-l o incursiune completă în subiectul finanțelor autonome.

14 februarie 2023

Tu și Banii. Episodul 24. Tu și Cariera Ta cu Anamaria Lepădatu

Anamaria Lepădatu se situează atât de partea business-urilor, cât și a candidaților atunci când aduce expertiza ei de HR în episodul de azi. De-a lungul discuției am vorbit despre multe sfaturi aplicabile, precum negocierea salariului, argumentarea unei măriri salariale, cum abordăm schimbările în carieră, ce să facem (și să nu facem) în interviuri, și, mai ales, cum ne prezentăm contribuțiile și valoarea adusă în muncă. Simțim că este un episod la care merită să ne întoarcem oricând, căci va fi mereu actual.

31 ianuarie 2023

Tu și Banii. Episodul 23. Tu și Investițiile cu Antonio Oroian

Antonio Oroian este Stock broker la Goldring și ne-a trecut atât prin Stock market-ul din 2022, cât și prin previziunile sale pentru 2023. În acest episod vorbim despre piețele pe care merită să le urmărim, care sunt oportunitățile de pe stock market și care sunt greșelile investitorilor din care putem învăța, respectiv evita 🙂 .

17 ianuarie 2023

Tu și Banii. Episodul 22. Tu și Casa Ta cu Vicențiu Vlad

Stock.Estate este un business nou pe care-l apreciem pentru inovație și complexitate, astfel că Vicențiu Vlad ne-a delectat în acest episod vorbind despre întoarcerea în țara natală pentru a porni un start-up, ce înseamnă co-ownership în real estate, cum poți investi prin metode simple și mai sigure, inclusiv începând cu doar 100€. Este unul dintre episoadele noastre preferate, așa că am scris mai multe despre subiect și pe blogul nostru.

3 ianuarie 2023

Tu și Banii. Episodul 21. Tu și Investițiile cu Marius Alexe

@Marius_Alexe este investitor și board member în multiple companii românești, iar în acest episod ne-a vorbit cu multă onestitate despre investiții: acest subiect în care ne-am dori să avem coroniță, însă abia reușim să ne înscriem la curs ??. Ne-au impresionat atât cunoștințele lui vaste și sfaturile aplicabile, cât și atitudinea degajată în fața micilor probleme tehnice pe care le-am întâmpinat la înregistrare ?.

20 decembrie 2022

Tu și Banii. Episodul 20. Tu și Bugetul cu Georgiana(Jo) Ilie

Jo Ilie este jurnalist și autor al newsletter-ului mealplanning.ro, meal planning de care te poți ține și ne-a purtat în acest episod din podcast în subiecte precum planificarea coșului săptămânal, inflația în sectorul alimentar, relația românilor cu mâncarea și cum să-ți administrezi bugetul mai bine.

6 decembrie 2022

Tu și Banii. Episodul 19. Tu și Antreprenoriatul cu Mihai Dumitru

Mihai Dumitru, CMO Bankata, coleg extraordinaire și pasionat de finanțe, planificări și optimizare a dus mai departe discuția despre antreprenoriat ? Tu și antreprenoriatul continuă în episodul al cincilea și începem să vedem un tipar: toți antreprenorii sunt plini de vitalitate, poftă de proiecte și nu se pot abține să nu-și pună visurile în aplicare. Ne inspiră cu fiecare discuție ??.

22 noiembrie 2022

Tu și Banii. Episodul 18. Tu și Antreprenoriatul cu Alin Copîndeanu

Alin Copîndeanu, CEO @TudorPersonalTailor este al patrulea invitat din seria Tu și antreprenoriatul ??️.
Am vorbit alături de el despre ce înseamnă consistența pe termen lung în business, cum ajungi relevant în domeniul care te pasionează și care sunt provocările ulterioare. Tudor. Personal Tailor este lider de piață de 12 ani și suntem foarte entuziasmați de acest episod ?.

8 noiembrie 2022

Tu și Banii. Episodul 17. Tu și Investițiile cu Andrei Perianu

Andrei Perianu, COO extraordinaire și King to House of Investments vorbește despre ce se întâmplă la ora actuală cu economia, cum să luăm deciziile între acțiuni și obligațiuni, cum să avem răbdare versus să acționăm pe moment, ce înseamnă să sell long și să avem o viziune pe termen lung, pentru care să avem suficientă înțelepciune și abilități de planificare pentru a o implementa. Când ne facem mari, am vrea să fim ca Andrei. Până atunci ascultăm episodul special din podcast cu el ???.

1 noiembrie 2022

Tu și Banii. Episodul 16. Tu și Antreprenoriatul cu Andrei Calagiu

Tu și antreprenoriatul este la al treilea episod din cinci și continuă de la monetizarea artei din discuția precedentă către industria de lux și ce înseamnă să activezi în acest domeniu. Invitatul nostru, @andreicalagiu3220, ne-a ghidat și povestit despre ce înseamnă să deții produse de lux în România, de ce valoarea noastră nu ar trebui să fie legată de produse materiale și cum să abordezi industria în care dorești să activezi ca antreprenor.

11 octombrie 2022

Tu și Banii. Episodul 15. Tu si Antreprenoriatul cu Andrei Breahnă

Continuăm seria Tu și Antreprenoriatul (bonus: următoarele două episoade continuă acest subiect) cu invitatul nostru, Andrei Breahnă, Manager Cultural si Co-Fondator GÆP Gallery. Am vorbit despre cum poți monetiza arta, acest domeniu dezirabil pe care mulți creativi simt că trebuie să-l abandoneze dacă își doresc și succes financiar. Andrei ne-a adus inspirație, optimism și exemple sustenabile despre ce înseamnă să activezi nu doar ca antreprenor, ci și în domeniul de care ești pasionat cu adevărat.

8 noiembrie 2022

Tu și Banii. Episodul 12. Tu și Casa Ta cu Christian Tudorache

Ne poți asculta podcastul atunci când alergi, când mergi pe stradă sau când ești la volan. Dacă îți plac mai mult videourile și te concentrezi mai bine așa, am și filmat episodul alături de Cristian Tudorache CEO si Co-Founder @kastelgroup Am vorbit despre * Tu și Casa ta (part III) *, pentru că știm cât de mult contează atât nevoia de locuință, cât și cea de investiții. Am trecut în episoadele anterioare prin primii pași în achiziția unei locuințe, iar mai departe vorbim despre cum evoluează piața de real estate în contextul economic actual.