X
Presiunea socială în imobiliare ⋆ Bankata

Presiunea socială în imobiliare

Și de ce să nu te lași dus de val atunci când faci alegeri financiare

Abilitatea de a-i urma pe ceilalți este o formă de externalizare și delegare care ne salvează timp și menajează resursele. Este o tehnică de supraviețuire și conservare, însă este important ca din în când să ne oprim și să evaluăm pe cine și de ce urmăm, care sunt alegerile pe care le facem și, inclusiv, care sunt alegerile pe care nu le facem. Comunitățile din care facem parte ne pot oferi foarte mult suport, însă nu întotdeauna se potrivesc cu obiectivele noastre financiare. Mai jos am vorbit de niște tipare de comportament pe care s-ar putea să nu le conștientizezi, dar care să te ajute să iei decizii mai bune odată ce le identifici.

Ce este presiunea socială a comunității din care faci parte

Termen de peer pressure descrie influența directă sau indirectă a membrilor din comunitățile în care facem parte asupra noastră și asupra deciziilor noastre. Fie că alegem involuntar, fără să putem verbaliza de ce, fie că suntem motivați de incluziune și apartenență, de ghidaj sau de curiozitate, ne simțim încurajați să aplicăm valorile, convingerile sau comportamentele celor din jur.

Acest lucru se extinde în toate domeniile, inclusiv cele educaționale, politice, practici religioase, sporturi sau interese. 

Atunci când vorbim de finanțe, această presiune se traduce prin:

 • 🧑🏻‍🤝‍🧑🏽 Tendința de a gestiona bugetul lunar așa cum o fac ceilalți, așa cum o făceau cei din familie, așa cum am citit pe bloguri
 • 🚙 Achiziția unei mașini în același timp cu grupul de cunoscuți cu care petreci cel mai mult timp
 • 👷🏻 Alegerea unui loc de muncă cu aceleași specificații precum cei din jur (orientare stat vs privat, startups vs multinaționale etc)
 • 🎸 Căutarea acelorași tip de vacanțe, gadgets, obiecte sau haine precum cei pe care îi urmărim, respectăm, observăm sau avem aproape
 • 🛋️ Alegerea de a locui în chirie vs a cumpăra o proprietate, calibrată la alegerile celor din jur.

Am mai povestit despre acest fenomen și în Keeping Up with The Joneses: tu pentru cine cheltui banii tăi? Fenomenul acesta arată că multe dintre deciziile și achizițiile noastre sunt determinate de dorința de a ține pasul cu cei din jur – precum niște vecini metaforici, numiți The Joneses, care parchează o nouă mașină în fața casei sau cumpără noi electrocasnice pentru bucătărie. Uităm de noi și de propriile obiective, concentrându-ne prea mult pe motivații și atenții extrinseci.

De ce presiunea socială funcționează?

Răspuns pe scurt: pentru că o practicăm de la începutul vieții. Pentru a dezvolta cele mai mici abilități, practicăm imitarea celor din jur din primii ani de viață: adulții și frații noștri sunt modele pe care le copiem pentru a învăța atât cum să apucăm o cană, cât și a gestiona o discuție în contradictoriu.

Ulterior, abia așteptăm să fim adulți pentru a face tot ce vrem și a lua decizii pentru noi; dar, în același timp, ne construim triburi și alegem să facem parte din comunități, iar această inerție socială ne pierde din liberul arbitru pe care credem că îl exercităm.

Adulții sunt ghidați inclusiv de influenceri, creatori de conținut, media de orice fel, iar tendința de a fi susceptibili nu scade odată cu creșterea. Studiile arată că în adolescență suntem și mai influențați de cei din jur, iar lucruri precum consumul de alcool, fumatul, viața sexuală sau modul în care ne gestionăm banii sunt puternic impactate de modelele pe care le percepem în jurul nostru.

Cum să te nu lași influențat de presiunea externă

Așa cum nu ar trebui să îți cumperi o proprietate la presiunea părinților care „vor să te vadă la casa ta”, nu ar trebui nici să nu îți cumperi una pentru că prietenii tăi nu o fac.

Într-un mod explicabil sau nu, a nu avea propria casă a devenit o formă de virtute în rândul generațiilor Y și Z. Acesta poate fi un mecanism de a procesa frustrările legate de costurile vieții, ratelor și multitudinii de opțiuni intangibile din capitalism – dar totodată poate fi, potrivit experților financiari, o șansă pierdută de a avea un activ excelent în portofoliu.

Mai jos ai un exemplu de credit care are grijă de banii tăi și are o ofertă de creditare croită pentru cei la început de drum, cu temeri în bugetare 🥹.

Creditul ipotecar de la Garanti BBVA

Ne place acest credit imobiliar deoarece este orientat pe confortul utilizatorilor: primii 3 ani de rate sunt fixe (pentru că dobânda este fixă) și este mult mai ușor de bugetat și integrat în cheltuielile tale lunare.

Predictibilitatea este cheia fericirii atunci când vorbim de relația cu banii noștri 🥹 – dar și în alte relații 💛. Vei ști exact la ce să te aștepți, nu vei fi stresat de dobânda de referință și – un super bonus din partea băncilor – creditele pot fi refinanțate dacă găsești o ofertă care ți se potrivește mai mult.

Specificațiile creditului ipotecar

 • Dobânda pe perioada fixă de 3 ani de la 5,94%
 • Dobânda după perioada fixă: 2,25%+IRCC 3 luni (5,90%)
 • DAE de la 7,63% (calculat pentru o suma de 350.000 de lei și o perioadă de 100 luni)
 • Comision de acordare: 600 lei
 • Comision de administrare lunar: 50 de lei
 • Plafonul minim de creditare este 10.000 € (sau echivalentul în RON).. Nu există plafon maxim de creditare.
 • Perioada maximă: 30 de ani.
 • Avansul începe de la 15% pentru creditele în RON.
Denumire Valuta Tip Dobanda Tip credit Dobanda perioada fixa Dobanda variabila după perioada fixa Comision acordare Comision administrare DAE Venit minim Grad de indatorare Refinantare
Credit imobiliar RON fixa 3 ani VIP 5.94% 2.25% + IRCC 3 luni 600 RON 50 RON 7.63% 2079 40% DA, fără comision de acordare

Condițiile de creditare

 • Venitul minim eligibil trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim pe economie
 • Constituirea unei ipoteci imobiliare de rang I asupra imobilului achiziționat
 • Constituirea unei ipoteci mobiliare asupra conturilor curente și, după caz, asupra creanțelor (dividende, chirii)
 • Încheierea unei polițe obligatorii PAD și a unei polițe facultative de asigurare a imobilului adus în garanție
 • Încheierea unei polițe de asigurare de viață
 • Ipotecile mobiliare sau imobiliare se vor înscrie, după caz, în AERGM și Cartea Funciară
 • Este necesară încheierea unei polițe de Asigurare pentru Locuință.

Documentele necesare

 • Actul de identitate
 • Documentele care atestă veniturile din salarii, chirii, pensii etc. (poţi afla mai multe detalii în agențiile Garanti BBVA)
 • Dacă salariul tău este raportat la ANAF, banca are nevoie doar de aprobarea ta pentru a verifica bazele de date ANAF, în acest caz nemaifiind nevoie de adeverință de venit
 • Dacă salariul tău nu este raportat la ANAF, sunt necesare următoarele documente:
 • Dacă ești pensionar, este necesar să prezinți și copie după una dintre următoarele facturi de utilități: telefon mobil sau fix, energie electrică, gaz metan.

Aplică aici la creditul ipotecar Garanti BBVA cu dobândă fixă pe 3 ani

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.