X
Cum investim la BVB în acțiuni și cum investim în titluri de stat?

Cum investim la BVB în acțiuni și cum investim în titluri de stat?

Subiectele noastre preferate sunt cele despre instrumente financiare, bineînțeles. Într-o nouă ediție a podcastului *Tu și Banii*, Andrei l-a invitat la microfon pe Dragoș Manolescu, Deputy CEO, OTP Asset Management Romania să ne spună cum arată parcursul unui investitor aflat la început de drum. 💱 Am vorbit despre cât e de simplu să investești într-un fond mutual, indicii MSI, piață de frontieră/emergentă, titluri de stat, companii listate la BVB ce merită urmărite, dar și despre cei 7 magnifici (companii listate la bursă în SUA) sau despre tema investițională a anului 2024. Cum e cel mai bine să-ți administrezi portofoliul personal?😍

Podcastul nostru Tu și Banii poate fi găsit pe YouTube, Spotify, Apple și Google unde vorbim despre taxe, credite, carduri, investiții, BVB, antreprenoriat, cariere, dar și travel, real estate sau alte evenimente.

Dacă vrei să începi să investești, îți recomandăm să-ți deschizi un cont pe SAXO, Investimental, XTB, Goldring, eToro sau BT Capital Partners.

Podcast 42: Investitor la început de drum cu Dragoș Manolescu

Cât de simplu e să investești într-un fond mutual? Este extrem de simplu dacă ai un cont deschis la cele mai multe bănci din România. De ce? pentru că majoritatea băncilor din România lucrează cu companii de Asset Management și astfel distribuie fonduri de investiții ce investesc la BVB în acțiuni, obligațiuni, titluri de stat emise de România sau de alte jurisdicții europene. Urmărește video cu Dragoș Manolescu și află mai multe.

Vrei să investești? Începe cu investirea unor sume mici. De exemplu, poți investi 50-100 lei pentru a lua expunere pe un portofoliu care este deja diversificat de acțiuni/emitenți.

Citește și Ce sunt fondurile de investiții.

Ce rol au titlurile de stat în portofoliul tău de investitor?

Peste 1 mil de români în ultimii 4 ani au investiti în titluri de stat și a fost un randament mai mare decât în cazul depozitelor. Beneficiile sunt clare. Fiecare investitor are un profil de risc. Își asumă sau nu riscuri?

Dragoș Manolescu ne spune că dacă investim în titluri de stat, șansele să pierdem sunt aproape infime, dacă se stă până la pragul de maturitate. Titlurile de stat sunt active ce au un venit fix, spre deosebire de acțiuni, care sunt active cu venituri fluctuante.

Pragul de maturitate al unui titlu de stat = perioadă de timp până la scadența obligațiunii (titlului de stat) emisă de guvernul unui stat. Investitorul își primește toți banii investiți înapoi, alături de dobânzi/cupoane acumulate în perioada de viață a titlului de stat.

Prețul unui titlu de stat este invers proporțional cu randamentul său. Dacă prețul unui titlu de stat scade, randamentul crește. Dacă prețul unui titlu de stat crește, randamentul acestuia scade. Condițiile din piața bursieră influențează prețul și randamentul unui titlu de stat.

mfinante. gov. ro – Ghidul Investitorului in Titluri de Stat

Cupon titlu de stat = mai demult era folosit un cupon fizic, dar acum e folosit ca termen ce semnifică rambursarea unui nivel de dobândă stabilit de către guvern, primit regulat de către un investitor într-un titlu de stat.

Urmărește podcastul nostru ca să afli de la Dragoș Manolescu în ce caz poți să pierzi dacă investești în titluri de stat.

Care este rolul titlurilor de stat în portofoliile investitorilor? Investitorii trebuie să-și ancoreze o așteptare de randament pe care să o și obțină în timp. La maturitate. În schimb, pe investițiile în acțiuni poți să pierzi chiar și 30%.

Campioni naționali / Campioni planetari în investiții

Știai că cele mai multe conturi active deschise la BVB în 2023 au fost pe titluri de stat? De asemenea, Hidroelectrica a atras noi investitori în acțiuni – au adus investitori care ori nu au investit niciodată, ori au investit pentru prima dată în titluri de stat/acțiuni.

În România poți investi mai ușor, pentru că tu știi exact cine sunt emitenții. Cunoști companiile și industriile în care activează. Dacă ai investit în piața bursieră din România și ai vrea să explorezi piețe internaționale, e interesant de văzut care au fost diferențele, de exemplu, în ultimul an.

În România, avem patru companii, pe care dorim să le numim magnifice. Ele conduc piața bursieră și sunt cele mai importante companii listate:

 • Hidroelectrica – domeniul energetic – energie electrică produsă prin surse hidro.
 • Petrom – domeniul petrolier – explorare, producție, rafinare și comercializare produse petroliere/petrochimice.
 • Banca Transilvania – domeniul financiar – bancă comercială cu servicii financiare pentru persoane fizice și juridice.
 • Romgaz – domeniu energetic – gaze naturale – explorare, producție, transport, comercializare gaze naturale.

Daaaar, mai există și alte companii care merită să fie urmărite pentru oportunități de investiții, dar și în contextul prețului:

 • Digi Communications NV – operator de telecomunicații cu infrastructură de fibră optică, furnizare de internet și cablu TV, telefonie fixă și mobilă.
 • TTS – Transport Trade Services – companie ce oferă servicii de transport fluvial/maritim, terestru de mărfuri la vrac/ambalate atât în porturile de pe Dunăre sau din Constanța, dar și transport din ușă în ușă.
 • MedLife – companie ce furnizează servicii medicale private.
 • Aquila Part Prod Com – companie ce oferă soluții de distribuție și logistică.
 • Sphera Franchise Group – companie ce operează în domeniul HoReCa și deține restaurante, cafenele, branduri în sistem de franciză din industria alimentară, cunoscute global.

Cu ce se diferențiază România față de piețele dezvoltate din SUA și Europa?

Dragoș Manolescu a identificat câteva dintre cele mai interesante diferențe dintre piața bursieră din România și cele din SUA/Europa în ultimul an:

 1. România a fost mai ieftină. A avut un PER de 6% la începutul anului 2023, iar indicii PER europeni erau setați la 9, pe când în SUA, a fost un PER cu double digit ce se apropia de 20.
 2. În 2023, România a fost cu 2 abateri standard mai jos decât media abaterilor în ultimii 10-15 ani și asta înseamnă că acum e un moment bun de investit în BVB.
 3. România poate deveni din piață de frontieră o piață emergentă. Dacă va deveni piață emergentă, va fi un nou flow de capital și se va resimți o creștere.
 4. „România este în topul țărilor în care venitul menținut real s-a dublat, prin ajustarea câștigurilor pentru inflație, deși are una din cele mai mici avuții financiare la nivel de țară europeană,” spune Dragoș.
 5. Avantaj și dezavantaj (în același timp) al indicilor de la BVB este unul legat de concentrare. Indicii de la BVB sunt ponderați doar pe câteva sectoare: energie, utilități, bancar.
 6. În SUA, toate acțiunile sunt mai scumpe, spre deosebire de România unde e mai ieftin să cumperi. Iar acțiunile din tehnologie cresc mai repede decât cele din energie/utilități.

Urmărește podcastul nostru ca să afli de la Dragoș Manolescu toate diferențele.

Cum se calculează indicele PER la BVB?

PER este un raport de preț-câștig pentru companiile care sunt cotate la Bursa de Valori București. Orice companie listată urmărește să obțină profit.

Indicele de evaluare PER sau P/E (Price/Earnings Ratio) este utilizat de către investitori ca și modalitate de identificare a raportului dintre prețul unei acțiuni/profitul per acțiune al emitentului (ce deține acele active).

Rezultatul PER este defapt numărul de ani care sunt necesari pentru ca prețul plătit în prezent pentru o acțiune să fie recuperat din profiturile pe care le generează. Practic, îți arată în câți ani poți să-ți scoți investiția. Rezultatul este valabil doar dacă profitul își păstrează un nivel constant.

Dacă există acțiuni cu un PER mare, cel mai probabil au și prețurile mari. Dacă indicele PER este mai mic, recuperarea investiției se face mai repede, iar acțiunile au prețuri mai mici. PER este rata care îți poate arăta dacă acțiunile unei companii listate la bursă sunt subevaluate/supraevaluate.

Formulă de calcul PER (sau P/E) = Prețul acțiunii / (Profitul net/Numărul de acțiuni)

Exemplu concret: Acțiunea Z costă 200 RON. Profitul pe Acțiunea Z este 20 de lei. PER-ul Acțiunii Z este 200 RON / 20 RON = 10.

Ce înseamnă abatere standard?

Este o statistică financiară, ce măsoară dispersia unui set de date în raport cu media lui. De ce? Pentru a calcula gradul de volatilitate al pieței financiare și a fi utilizat în strategii de tranzacționare pe bursă și în investiții. În finanțe, abaterea standard aka standard deviation este utilizată ca o măsură matematică a riscului relativ al unui activ financiar.

Investopedia .com

Ca și concept de importanță, dacă abaterea este mare sau mică diferă de la investitor la investitor. Fiecare trebuie să-și cunoască propriile riscuri și să-și urmărească propriile interese.

Cum se calculează această abatere standard? Alături de alți indicatori, analiștii financiari și managerii de portofolii folosesc aceste date pentru a măsura riscul în investiții. De exemplu, în momentul în care prețurile cresc sau scad dramatic există o abatere mare și asta rezultă într-o volatilitate mare a pieței activelor. O volatilitate scăzută derivă din diferența mică dintre intervalele de tranzacționare ale instrumentelor financiare.

Pe scurt, dacă există o abatere mare, investiția poate fi riscantă. Cu cât abaterea e mai mică, cu atât riscul de investiție în acel activ este mai mică.

Nu ești pregătit să investești încă la bursă? Poți alege să urmezi programul InvestiMentor de la Investimental, care este un program educațional ce te învață cum să tranzacționezi bani la bursă. Deschide un cont acum și ia-ți doza de cunoștințe investimentale!

Află aici mai multe despre proiectul InvestiMentor.

 

Cei 7 magnifici de peste ocean

Strategistul American, Michael Hartnett a lansat Magnificent 7 pentru a defini cele mai mari company tech listate la bursă, ne spune NASDAQ. Avantajul SUA este că se adresează unei piețe globale și toată lumea tinde să investească la bursă în companiile listate de ei.

 1. Alphabet Inc.
 2. Amazon Inc.
 3. Apple Inc.
 4. Meta Platforms Inc.
 5. Microsoft Corp.
 6. Nvidia Corp.
 7. Tesla Inc.

Vrei să începi drumul tău ca investitor în ETF-uri? Veștile bune circulă repede. Comisioanele de tranzacționare sunt avantajoase la Saxo Bank, așa că îți recomandăm să îți deschizi un cont.

Vrei mai multe motive pentru a investi prin Saxo Bank?

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.