X
Prețurile imobiliarelor din Europa ⋆ Bankata

Prețurile imobiliarelor din Europa

Prețurile imobiliarelor din Europa și cum ne putem simți, uneori, norocoși 🤩

Costurile per metru pătrat din locuințele din Europa variază mult de la zonă la zonă. Cât costă un apartament în Spania nu este chiar comparabil cu cât costă unul în Bulgaria, iar piața de real estate spune multe despre contextul politic și cultural al unui loc. Dacă ne uităm la prețul apartamentelor din marile orașe europene observăm și cât de departe pot merge prețurile, și unde se situează România în acest grafic.

Care sunt prețurile locuințelor din România

Mai jos avem un grafic al prețurilor medii din real estate, raportate la metru pătrat și la informațiile de aici.

Zurich conduce acest top cu 17000€ per m2 (!!!), urmat de Luxembourg (12000€), Paris (9900€), Amsterdam (7900€) și Stockholm (7000€). 

Aproape de zona de 2000 – 25000€ per metru pătrat se încadrează Tallinn, Valletta, Bratislava, Lisabona și Budapesta.

România este pe locul 25 din cele 32 de orașe din această listă, urmată de Podgoric, Vilnius, Sofia, Atena, Skopje, Istanbul și Riga.

🛋️ Ce să faci cu informația aceasta 🛋️

Deși prețul imobiliarelor pare că se mărește pe zi ce trece (iar salariile din România sunt mai mici decât în Vestul Europei), suntem, totuși, norocoși să putem achiziționa locuințe la un preț mult mai mic pe metru pătrat. Condițiile de creditare ale băncilor sunt mai avantajoase ca oricând la ora actuală, iar resursele pe care le ai la dispoziție te pot ghida în întregul proces.

Deși:

  • 💍 Angajamentul unei locuințe ne poate speria (ne gândim că un credit pe 30 de ani pare un fel de căsătorie aranjată)
  • 🏡 Avem deja propria locuință, deci nu ne mai trebuie încă una
  • 🛋️ Locuim acasă la partenerul nostru, deci suntem norocoși că nu avem nevoie să plătim rate
  • 💸 Nu vedem de ce am avea o cheltuială lunară în plus de câteva mii de lei
  • 🌿 Ne simțim un spirit liber/ digital nomad/ wildchild care nu dorește să fie legat de nimic,

Aceste temeri nu sunt neapărat fondate, sau nu sunt în avantajul nostru din punct de vedere financiar:

  • 💍 Un credit nu este o căsătorie aranjată sau un angajament din care nu putem ieși oricând; putem să plecăm mâine cu un scenariu la Hollywood, iar creditul din România să ne nu ne încurce
  • 🏡 Dacă avem deja o locuință, atunci cu atât mai multe putem să folosim a doua proprietate ca asset în portofoliul nostru
  • 🛋️ Corolar, putem închiria o proprietate, chiar dacă nu locuim în ea; acest lucru este important și pentru independența noastra financiară
  • 💸 Cel mai probabil, oricum cheltuim lunar câteva mii de lei cu chiria; ar fi mult mai eficient să cheltuim acei bani pentru noi
  • 🌿 Spiritele libere nu sunt distruse de credite; dimpotrivă, pot fi chiar mai libere și mai flexibile financiar, putând să se mute oricând în Bali.

Dacă ești mai curios sau hotărât să achiziționezi un imobil, atunci vizitează pagina noastră de credite ipotecare sau scrie-ne și lasă-ne întrebările toate.

Citește și: 10 moduri în care România este mai digitală decât alte țări

Creditul ipotecar de la Garanti BBVA

Creditul imobiliar de la Garanti îți oferă 3 ani de creditare cu dobândă fixă. Asta înseamnă că în primii 3 ani după ce ai achiziționat o locuință te poți baza pe o rată constantă, pe care să o bugetezi mai ușor în finanțele tale lunare.

În acești trei ani nu te va îngrijora rata dobânzii de referință, iar ulterior poți refinanța creditul după bunul plac, respectiv după ofertele de pe piață care te avantajează.

Aplică aici la creditul cu dobândă fixă în primii 3 ani

Creditul ipotecar de la ProCredit Bank

ProCredit are o ofertă de creditare foarte bună, de 2,2%+IRCC. Ne place ProCredit pentru că susține și multe inițiative verzi, precum oferte de creditare pentru eficiența energetică sau pentru panouri fotovoltaice.

Citește despre:

Citește mai multe despre cum să te pregătești pentru un credit ipotecar

Poți apela oricând la materialele noastre despre piața imobiliară. Ne străduim să le facem evergreen, astfel încât să fie utile oricând le-ai citi și să te ajute în procesul de a achiziționa o locuință.

🏡 PRO & CON pentru un credit ipotecar (respectiv proprietar vs chiriaș aici)

🏡 Credite ipotecare cu dobândă fixă

🏡 Costurile adiționale ale unui credit ipotecar

🏡 Cum să gestionezi o proprietate moștenită

🏡 Tu și casa ta

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.