X
Independența financiară în cuplu ⋆ Bankata

Independența financiară în cuplu

Independența financiară în cuplu sau Happy Financial Valentine’s Day 🤑💪💛

Unul dintre cele mai romantice lucruri este să alegi persoana de lângă tine pentru motive corecte și sănătoase, care țin de părțile bune din amândoi. Fie că sărbătorești sau nu Valentine’s Day, vrem să ne asigurăm că partea financiară este de 10/10 🌟

Ce înseamnă independență financiară

Independența financiară nu este un semn că lucrurile sunt mai puțin romantice într-o relație, precum în filmele în care personajul mai bogat propune un contract prenupțial, iar ulterior scenariul duce la o ceartă înainte de nuntă, deoarece nici o căsnicie nu ar trebui să țină cont de rata divorțurilor 😅.

Independența financiară presupune lucruri absolut superbe:

  • Să te descurci cu banii câștigați și deținuți de tine, fără să fie nevoie să depinzi de cealaltă persoană
  • Să nu ai o dinamică nesănătoasă, bazată pe codependență, anxietate sau temeri
  • Să fii autonom și puternic și să știi că alegi persoana de lângă tine pentru motivele corecte, care țin de lucruri romantice și sweet extra promovate în aceste zile de campaniile de marketing cu inimioare 💕💞

Ca să continuu siropos, există un citat care îmi place mult: May your choices reflect your hopes and not your fears. Asta arată că nu trăim într-o zonă de supraviețuire, ci că timpul nostru este dedicat lucrurilor care ne aduc creștere, mulțumire și o viață mai bună.

Cum să ai independență în cuplu

Propriul portofoliu

Un portofoliu nu trebuie să însemne un catalog de termeni complicați și complet unrelatable, precum un palat, acțiuni de care nu ai auzit și obiecte de artă. Un calculator de avere ia în vedere capitalurile sau activele, cum ar fi:

  • Proprietăți imobiliare
  • Conturi curente și de economii
  • Depozite la termen
  • Conturi de investiții
  • Autoturisme.

Sună mai realist, nu? Unul dintre cele mai importante active din portofoliul tău poate fi o proprietate – nu este ceva ce poți cumpăra neapărat mâine, însă este un plan excelent pentru viitor.

🥺 Este important ca în cuplu să nu depinzi din punct de vedere locativ de partenerul tău. Acest lucru poate crea fricțiune, stres, precum și o lipsă de libertate atunci când ți-ai dori mai mult spațiu, o pauză sau pur și simplu să știi că ai un loc secundar în care poți locui.

💪 Propria ta casă poate fi un backup excelent de locuință, poate fi un apartament a cărui rată se plătește din chirie, poate fi un bun al cărui preț crește de-a lungul timpului. În România, deși prețul imobiliarelor crește în permanență, în continuare un apartament este mult ușor de cumpărat, raportat la media salariilor.

Folosește calculatorul de avere netă pentru a afla care este puterea situației tale financiare actuale.

Fondul de urgență

În mod ideal, un fond de urgență îți acoperă cheltuielile timp de 6 luni de zile: acest lucru ar însemna că nu ai produce venituri sau salarii în acea perioadă de timp, însă te-ai putea susține financiar din acel fond, cu același stil de viață pe care l-ai avut și până atunci.

🥺 Relațiile sunt suficient de complicate pentru inimile noastre încât să nu adăugăm și alte probleme și constrângeri. Unele se pot termina spontan, pe altele ai dori să le termini spontan, alteori ai pur și simplu nevoie să părăsești situația actuală, din varii motive. Este important să nu rămâi într-o situație pe care nu ți-o dorești pentru că ești constrâns financiar, pentru că depinzi de banii celeilalte persoane sau pentru că nu ai avea suficient buget pentru a te autosusține.

💪 Un fond de urgență este genul de asigurare care te ajută să dormi noaptea mai bine, mai ales atunci când ne năpădesc toate gândurile și anxietățile, împreună cu amintiri aleatorii despre ceva penibil ce am făcut în clasa V-a și încă ne bântuie.

Un fond de urgență nu este un depozit de economii – ideal, nu te atingi de fondul de urgență decât în situații neprevăzute, pe când depozitul de economii poate să fie destinat anumitor proiecte (avansul pentru o casă, călătorii etc), sau poate să îți protejeze banii strânși de inflație. 

Folosește calculatorul pentru fondul de urgență pentru a vedea cum te poți pregăti de situațiile neprevăzute.

Fondul de investiții

Un fond de investiții poate fi creat cu un scop concret, sau pur și simplu pentru a-ți crește activele și a fi mândru de cum evoluează banii cu ajutorul dobânzii compuse (aici am scris un text amplu despre ce este și cum funcționează dobânda compusă, această minune a matematicii).

Investițiile nu trebuie să fie complicate, precum scenele din The Wolf of Wall Street sau momentele pe care nu le-am înțeles din The Big Short. Pentru a avea un cont de investiții trebuie doar să-ți alegi un broker la care să-ți deschizi un cont, să îți creezi disciplina de a depune lunar o sumă de bani și a vedea beneficiile în timp.

🥺 Unul dintre scenariile cele mai importante legate de investiții este ce se va întâmpla cu veniturile noastre odată ce nu vom mai lucra: statistic, ele scad cu două treimi, deși stilul nostru de viață nu merită această ajustare. Pilonul III de pensie este un mod de a avea grijă de viitorul nostru și, deși pare a future me problem, este exact genul de proiect care este cu atât mai de succes cu cât îl începem cât mai devreme.

💪 Propriul cont de investiții poate fi un lucru super sexy legat de tine, dar este important să nu te atingi de el. Instinctul este să ne amintim de existența acestuia de fiecare dată când vedem o ofertă pentru bilete de avion, însă nu aceasta este scopul unui cont de investiții. El funcționează atunci când nu ne atingem de acei bani, iar ei au puterea să crească în timp, pentru un fond de studii sau de pensie, de exemplu (aici am scris pe larg despre de ce Pensia este un subiect la care merită să ne gândim mai mult. Spoiler: începe cu Stanley din The Office).

Citește aici ce am mai scris despre investiții. 

Cum să comunici independența financiară în cuplu

Independența financiară nu ar trebui să fie un proiect secret, la care să lucrezi pe ascuns – mai ales dacă ești într-o relație în care comunicați deschis despre propriile nevoi și dorințe. Este un angajament personal de a ne autosusține și a fi cât mai funcționali în această lume croită pe piloni economici, de care depindem zilnic (mai puțin în cazul în care suntem super autosustenabili într-o cabană din pădure, unde ne cultivăm propriile banane și creștem găini pentru a face banana pancakes).

Comunică despre investiții

Credem că investițiile sunt încă într-un con de umbră al comunicării, chiar și în cadrul persoanelor apropiate, precum familia, prietenii sau partenerii de cuplu. Este un dezavantaj, deoarece ne poate da senzația că singurele persoane care investesc sunt acei crypto bros care vorbesc tot timpul despre asta, iar dacă pe ceilalți nu-i auzim, probabil nimeni nu investește și nu trebuie să ne preocupe și pe noi.

Tu și partenerul tău vă puteți susține reciproc în obiceiurile de investiții: puteți depune banii în ziua salariului, vă puteți felicita pentru alegerile făcute și creșterile înregistrate, sau puteți stabili un cont pentru un proiect comun.

Vezi cum poți deschide un buget de studii pentru copilul tău, dar și ce alte economii pentru copii poți face.

Stabilește un mod de a urmări cheltuielile

Majoritatea cuplurilor pe care le-am întrebat tind să împartă cheltuielile mai degrabă empiric:

„el plătește chiria și eu cumpărăturile”, „el plătește vacanțele căci îi place să mă răsfețe, eu plătesc mai mult lucruri pentru mine”, „în oraș plătim cu rândul, dar nu ieșim mereu în același tip de locuri” etc. Acest gen de împărțire poate funcționa, dar 1) nu este neapărat egal din punct de vedere matematic, 2) nu este neapărat proporțional cu câștigurile fiecăruia (și nu știm dacă trebuie să fie, dar este important ca acest lucru să fie discutat) și 3) poate duce în timp la fricțiune, nemulțumiri sau frustrări.

Este important să urmăriți cheltuielile pentru a ști unde se duc banii atunci când se duc și să puteți stabili mai ușor obiective pentru viitor și metode de îmbunătățire. Aici sunt 5 rezoluții financiare realiste, pe care le poți seta oricând și îți pot aduce o viață mai bună atât pe cont propriu, cât și în cuplu.

Citește despre cum să gestionezi bugetul în cuplu 

Vorbește deschis

Subiectul banilor poate fi înconjurat de frică, de rușine sau chiar de vină. Este un considerat un subiect tabu în multe medii: ori nu este suficient de cool (pare că suntem foarte nesiguri dacă abordăm acest subiect), ori un subiect extra sensibil (în care nu ar trebui să intrăm deoarece este ceva extrem de privat), ori oamenii sunt suspicioși preferă să fie secretoși (ceea ce ne face să ne întrebăm dacă sunt, de fapt, extrem de bogați sau doar conspiraționiști).

În cuplu, discuțiile despre bani pot fi considerate turning off, a mood killer, not romantic enough etc. Dar totul ține de premisa și paradigma de la care plecăm: de fapt, pot fi o ocazie prin care partenerul îți poate arăta că este matur, dezvoltat, responsabil, sigur și independent, și că puteți să vă luați angajamentul pentru un proiect împreună (cum ar fi să economisiți pentru o lună în New York, ceea ce sună mult mai sexy). 

Citește și:

3 tipuri de produse financiare care îți pot susține independența în cuplu

Carduri de debit și de credit

Raiffeisen Digital Bank

Raiffeisen Digital Bank este o companie digitală, subsidiară Raiffeisen Bank International și care eliberează carduri de debit digitale tip Visa Gold cu multiple beneficii. Unul dintre preferatele noastre este cashback-ul din promoții: asta înseamnă că pe măsură ce cumperi, primești procent din acei bani înapoi – poți considera că faci achiziții cu reducere, sau că banii se vor întoarce la tine și vei putea investi acea parte (Girl Math!).

Aplică aici pentru RDB cont curent

BCR IKEA

Unul dintre cele mai avantajoase și practice carduri pe care le știm: primești până la 60 de rate cu dobândă ZERO pentru cumpărături de minimum 200 lei în rețeaua magazinelor IKEA. Asta înseamnă că orice proiect de redecorare poate fi achiziționat acum și plătit timp de 5 ani apoi, fără să plătești deloc dobândă (și probabil în avantaj față de inflație). Cardul are o limită maximă acordată generoasă de până la 20.000 de lei, și primești cashback la tranzacțiile cu cardul de până la 20% la comercianții parteneri prin programul MoneyBack.

Aplică aici la cardul BCR IKEA

Credit ipotecar

Garanti BBVA

Dacă un credit ipotecar te sperie, atunci Garanti are soluția perfectă: primii trei ani poți beneficia de o dobândă fixă, ceea ce te ajută din punct de vedere al stabilității, te pregătește mai ușor pentru noul angajament și poți previziona ușor următoarele 36 de cheltuieli.

Aplică pentru un credit ipotecar cu dobândă fixă de la Garanti

ProCredit

ProCredit Bank are multiple oferte de credite ipotecare: unul dintre ele are o dobândă fixă în primii 3 ani (acordându-ți stabilitate), iar celălalt are o dobândă foarte avantajoasă și competitivă: 2,20% + IRCC.

Vezi mai multe despre creditele ipotecare de la ProCredit Bank

Conturi de investiții

Saxo Bank

Am povestit recent toate lucrurile care ne plac mult la Saxo Bank, iar acum derulează o campanie perfectă; dacă îți deschizi un cont până pe 2️3️ Februarie poți primi în cont 200€ pentru tranzacționări 🎩

Aplică pentru un cont Saxo Bank aici

Investimental

Investimental este axat pe educație, pe oferte competitive și pe procese super intuitive. Îți poți deschide cont super rapid, înțelege ușor platforma și are multe alte extra opțiuni: extended trading, un program de mentorat, investiții pentru copii și acțiuni fracționare.

Aplică pentru un cont la Investimental

💕 Happy Valentine’s Day to y’all, no matter whom you like 💞

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.