X
10 moduri prin care România este mai digitală decât alte țări

10 moduri prin care România este mai digitală decât alte țări

Un rezumat al lucrurilor pozitive care ne fac norocoși

Am observat că românii care locuiesc în afara țării și o vizitează rar se așteaptă să găsească țara așa cum au lăsat-o: un scenariu în care totul este analog și nemodernizat, comparat mai degrabă cu acum 25 de ani, față de acum 5 ani. De multe ori am întâlnit în România servicii mai bune, mai intuitive și mai ușor de folosit ca în afară, așa că vrem să enumerăm lucrurile pentru care luăm 10 cu felicitări și coroniță.

România digitală

Odată cu trecerea timpului și a plimbărilor în diverse colțuri ale lumii am observat ce multe privilegii și sisteme modernizate avem în România. Nu am mai petrecut doar timp descoperind lucruri mișto în afară, ci ne-am și bucurat să vedem că „stăm bine”. România este o țară cu profil de early adopter, ceea ce înseamnă că dacă italienii au renunțat mai greu la cafeaua lor pentru cafenele de specialitate, noi le-am deschis peste tot. Dacă ei au în meniu doar preparate tradiționale, noi am adoptat avocado cu ou poșat, împreună cu cuvântul brunch. Nu suntem cei mai buni la a ne onora moștenirile culturale (și nici nu am avut resurse pentru a fi), însă atunci când vine vorba de ceva nou, cu efect imediat, reușim să implementăm.

Disclaimer: lucrurile sunt în continuă schimbare, astfel că anumite experiențe ar putea să nu mai fie la fel atunci când citești acest text. De multe ori, în România avem lucruri noi pentru că nu am dezvoltat sistemele în același timp ca cei din vest, ci mai târziu. Asta poate duce la un aparat cu touch screen pentru a-ți cumpăra bilet de tren în România, în timp ce în Franța am folosit o mașină care avea o rotiță pentru a dat next next pe ecran pentru click-ul dorit, ceva ce părea vechi de vreo 20 de ani. Pe de o parte, 1>0 pentru România, pe de alta, Franța le avea atunci când noi stăteam la cozi. Give and take.

#Banking

Carduri și credite online

Atunci când mergi la bancă doar cu buletinul, reprezentantul te poate identifica instant în sistem, dacă ai veniturile înregistrate la ANAF. Mai mult, uneori nici nu este nevoie să mergi propriu-zis cu buletinul, ci poți accesa aceste servicii și dacă ai venituri din străinătate și locuiești acolo

Nu este nevoie să ai o „scuză” pentru a accesa serviciile online: aproape toate băncile îți oferă acum opțiunea să îți deschizi un cont de pe canapeaua ta, din vacanță, de la un festival, din cort, de la o coadă. Banking-ul este mai digital ca oricând și ne bucurăm să raportăm asta. Mai jos câteva materiale despre conturile noastre preferate, care sunt user friendly și digital savvy.

Rețeaua de ATM-uri

În România poți merge la orice bancomat pentru a retrage bani cash, cu carduri de oriunde din lume. Multe alte țări au acorduri limitate între bănci, iar „oriunde în rețeaua de ATM-uri” nu este un catch phrase cu care băncile să-și facă reclamă.

Lipsa carnetului de cecuri

Probabil ai fi uimit cât de mult încă se mai folosesc carnetele de cecuri, landlines (telefoanele fixe) și alte metode analog în Statele Unite. La acest capitol, ne bucurăm că băncile nu încurajează deloc acest sistem, fiind de fapt digitalizate și făcând din această calitate o competiție, aducând mereu ceva nou.

Programul Mastercard

Programul Mastercard cu Point of Sale (POS) a înarmat orice comerciant cu un POS mobil, iar acum poți cumpăra cu cardul (probabil doar atingând telefonul sau ceasul, dacă ești ca noi) inclusiv la vânzătorii ambulanți, stradali, care se află în puncte mobile, la târguri, expoziții, evenimente, în deplasare etc. 

Personal, eu folosesc cash doar la piață, de unde cumpăr fructe și legume direct de la producători. Însă în afară de aceste cumpărături, nu mi se întâmplă niciodată să am o problemă de cash only, astfel că nici nu am vreodată cash, ci doar carduri în Wallet-ul de pe telefon.

Administrative 

Ghiseul.ro este o platformă pe care îți poți vedea statusul impozitelor sau amenzilor, respectiv poți face plăți și a avea toate lucrurile importante în același loc. Aici găsești impozitul pe proprietăți sau autoturisme, eventuale datorii la DITL-ul de care aparții (Direcția de taxe și impozite locale), amenzi rutiere etc.

Plata tuturor facturilor se poate face online: eu prefer să le plătesc pe site-urile comercianților sau să las sumele să se tragă automat de pe card, dar pe lângă acestea există multiple opțiuni de transfer, folosire a punctelor tip Paypoint din benzinării sau magazine, plata prin bănci, prin atât de multe moduri încât facturile au nevoie de o pagină în plus pentru a lista toate aceste opțiuni:

Bonus: multe produse bancare sunt bine gândite și aproape de inima și interesele utilizatorilor. Unul dintre exemplele noastre preferate este cardul WWF de la Garanti BBVA, care donează, 0,3% din valoarea unei achiziții către proiectele WWF, ce vizează conservarea naturii în ariile protejate din Carpați, de-a lungul Dunării și în Delta Dunării. Acest lucru se întâmplă la orice cumpărătură efectuată cu WWF Bonus Card,  iar donația este făcută în numele posesorului cardului de credit. Poți aplica aici pentru Bonus Card WWF.

Mijloacele de transport

Dacă ai mașina ta 

Plata parcării, rovinieta, RCA, Casco și asigurările de călătorie pot fi toate plătite online, fără să fie nevoie să te deplasezi pentru asta. Îmi place în mod special această secțiune, pentru că altfel am fi într-o problemă de tip „oul sau găina”, în care am merge cu mașina fără RCA și Casco pentru a încheia RCA și Casco ?. 

Dacă mergi cu transportul în comun

Tot ce fac eu în mijloace de transport este să apropii telefonul și să plătesc instant. În unele orașe folosesc și aplicația 24Pay pentru autobuz (am încercat-o în Brașov și București), dar acolo am observat un meniu vast, care include și plata facturilor și a parcărilor.

Sunt frecvent întrebată dacă este nevoie de cash sau de un card specific pentru rutele de metrou sau autobuz, însă călătoria cu mijloace de transport nu a fost vreodată mai simplă, fără să mai fie nevoie să ne cumpărăm bilet dinainte, că poate stația nu are ghișeu, ghișeul este închis, personalul de acolo vine în 15 minute (dar nu a spus când a plecat), sau cât timp am stat la coadă a plecat autobuzul.

Delivery & shopping

Groceries

În perioada pandemiei am fost surprinsă să descopăr că nu toate țările făceau livrări de cumpărături, așa ca noi. În timp ce eu mă bucuram de a nu căra cumpărături sau a petrece timp în magazine încă dinainte de 2020, rude și prieteni îmi povesteau că supermarketurile din orașele lor nu oferă această opțiune și că ei continuă ritmul offline pentru cumpărături. Aici serviciile precum Freshful sau Bringo vin direct cu POS-ul la ușa ta, asta dacă nu ai plătit deja prin aplicație, cu cardul deja salvat. În plus, beneficiez frecvent de livrare gratuită datorită ofertelor (unele fiind exclusiv online).

Ce mă bucură foarte mult este și atenția acordată micilor producători: sunt din ce în ce mai multe cooperative de ferme mici care vând online legume și fructe proaspete, de soiuri rare, îngrijite cu drag și aduse în aria lor de producție.

Food

Rețeaua de livrare are o dinamică atât de bună încât a schimbat traficul din București și a creat reportaje despre livratorii care au călătorit (literalmente) peste mări și țări pentru a avea un job aici. Materialul este destul de heartbreaking, însă este important să ne aducem aminte de propriul privilegiu de care noi beneficiem în tot acest sistem: se poate comanda mâncare oricând de oriunde, iar lucrurile de care ne plângem sunt tot o mostră de cât de norocoși suntem și de câte opțiuni avem.

Curierat

Avem o rețea de lockers (precum Easybox) foarte răspândită în toată țara. Nu ne aduc angajamentul de a fi acasă atunci când vine curierul, iar unele oferă premii dacă ridici coletele în primele 2 ore de livrare (da, m am dat jos din pat pentru iPhone. Nu l-am câștigat, dar a meritat pentru opțiunea de a spune tuturor L-am primit gratis atunci când am cumpărat bobițe de pisici.

Poate nu avem Amazon în România, însă produsele ajung repede, comercianții au mutat Black Friday ca să aibă timp coletele să ajungă înaintea de minivacanța din Decembrie, companiile de curierat au dezvoltat aplicații prin care poți reprograma livrarea sau schimba adresa de destinație. 

Dacă vrei să citești mai multe despre cum să faci shopping online de nota 10, aici avem un material destul de evergreen cu tips and tricks. Happy digital shopping! ?️?️

O ofertă de carduri de credit digitale super avantajoase:

Banca Denumire Număr maxim de rate Dobânda Cashback Aplică!
BCR Cardul BCR IKEA 60 la magazinele IKEA si 12 rate la orice alt comerciant 15% 15% Aplică acum!
Orange Money Card de Credit 12 18% 7% Aplică acum!
OTP Mastercard Dual 12 24.90% NU Aplică acum!
Alpha Bank Alpha MasterCard Credit 12 27.91% NU Aplică acum!

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.