X
Achiziția unei proprietăți ⋆ Bankata

Achiziția unei proprietăți

Și de ce este mai avantajos să fim proprietari decât chiriași

Atunci când vorbim de locuințe, cererea pare în permanență mai mare decât oferta. Este un instrument excelent de investiție și de avut în portofoliu, o decizie bună financiară și o liniște mentală a multor români care se simt bine atunci când gestionează o a doua proprietate. Chiriile din România sunt, de obicei, mai mari decât ratele, astfel că cererea și interesul pentru dobânzi și credite ipotecare sunt din ce în ce mai mari. Dacă găsim unele cu dobândă fixă, cu atât mai bine.

Cum să treci de la chirie la proprietate

NYTimes a produs recent un material în care compara ce este mai rentabil: să fii în chirie sau să cumperi o locuință? O temă ambițioasă pentru un oraș cu prețurile imobiliarelor precum New York. Neașteptat (sau nu), calculul era în favoarea chiriilor, spunând că economisim bani în 10 ani de chirie, iar comentariile utilizatorilor au fost pe măsură:

”Did a landord write this?”, ”Every couple months they have an article about why it’s actually better to be poor.”, ”Is rent for $2,000 in the room with us?”, ”The house I bought 13 years ago has nearly tripled in value. Rents have more than doubled in that time. But yeah, tell me more about how renting would have saved me money”. 

Lăsând la o parte dezbaterea din NYTimes, în România lucrurile sunt mult mai simple și clare: aproape întotdeauna ratele ipotecare sunt mai mici decât chiriile pentru acele proprietăți, deci este mereu mai convenabil să deținem un imobil în loc să-l închiriem.

De obicei, lucrurile care ne rețin atunci când ne gândim că am putea să cumpărăm o proprietate sunt:

 • Conceptul că ratele/ creditele nu sunt sexy/ ne vor ține legați/ ne sperie angajamentul de 30 de ani etc – lucruri despre care am vorbit pe larg aici și aici
 • Lipsa avansului pentru creditul ipotecar
 • Confuzia decizională: ce să facem cu proprietățile moștenite, cum este cel mai eficient să gestionăm o proprietate, cum putem investi în real estate.

Cum să gestionezi achiziția unei proprietăți

Dacă nu ai banii de avans

Atunci când vrei să cumperi o proprietate, dar nu ai încă banii necesari pentru a plăti avansul ai următoarele opțiuni:

 • Să aștepți până vei strânge suma necesară (te poți folosi și de conturi de investiții, dacă este cazul)
 • Să accesezi un credit de nevoi personale, dacă nu te îndatorezi în total de mai mult de 40% 
 • Să cauți credite de tip Noua Casă, sau să aplici împreună cu un co-creditor.

Dacă ai deja banii de avans

Felicitări! Ești aproape de a-ți cumpăra locuința pe care ți-o dorești, sau proprietatea pe care vrei să o gestionezi. Chiar dacă planurile tale se modifică ulterior, poți vinde oricând acel imobil, sau poți refinanța creditul cu unul mai avantajos. Dacă, de exemplu, ai un credit cu dobândă fixă pentru o anumită perioadă de timp, poți alege ulterior un alt credit cu dobândă fixă și să petreci astfel primii ani de creditare (când plătești mai mult din dobândă și mai puțin din principalul de rambursat) cu rate fixe, care sunt ușor de bugetat.

Pe lângă banii de avans, există costuri adiționale pentru un credit ipotecar, pe care le-am detaliat tot pe Bankapedia. În continuare, este important să vezi criteriile după care să alegi un credit ipotecar, să îți faci loc în bugetul lunar pentru noul plan de rate și să gestionezi acel imobil.

Dacă urmează să te muți acolo, atunci odată cu timpul se vor adăuga costuri de reparații, mobilare, renovare etc – ele sunt semnificative, însă nu ca în calculatorul NY Times 😅.

Dacă urmează să-l închiriezi pe termen lung sau în regim hotelier, atunci costurile acestea cresc: devin mai urgente, mai importante, cu standarde mai înalte de îndeplinit și, eventual, firme de contractat.

Avantajele proprietății (față de chirie)

Per total, decizia de achiziție a imobilului va fi mai avantajoasă, pentru că:

 • Vei adăuga un activ valoros portofoliului tău
 • La sfârșitul perioadei de creditare acea proprietate va fi a ta (spre deosebire de chirie, în care nu poți valorifica suma lunară cheltuită)
 • Este mai ușor să gestionezi plata ratelor cu o bancă decât un proprietar
 • Nu te vei confrunta cu probleme de tipul „proprietarul mărește chiria”, „nu ai voie cu animale/ copii/ colegi de apartament etc”, „proprietarul vinde apartamentul sau te mai primește aici până vine copilul lui la facultate”
 • Vei putea decora și îngriji acel loc după gusturile și preferințele tale, după valorile și imaginea cu care te simți reprezentat
 • Vei putea găuri pereți, agăța tablouri, îngriji animale de companie, lăsa copiii să picteze pereții 🤩
 • Dacă îți schimbi planurile, emigrezi, te muți în casa altcuiva sau, pur și simplu, vrei să cash out cât mai repede sau să faci altă investiție, poți oricând să vinzi acea proprietate. 

Un credit nu reprezintă un angajament care îți închide portițe – dimpotrivă. După câteva săptămâni de cereri și aprobări te poți muta direct în casa respectivă și să te bucuri de noile evenimente și reușite. Acum ești proprietar, ai mai multă siguranță și stabilitate, și chiar creditele pot să îți aducă stabilitate în bugetare, prin rate și dobânzi fixe.

În continuare prezentăm o soluție de creditare ce acoperă maximum valoarea de 60.000€ (sau echivalentul în lei) – un credit care ne îndatorează mai puțin și poate fi o soluție excelentă atunci când ne putem încadra în această sumă.

Creditul ipotecar de la Garanti BBVA

Garanti a dezvoltat produsul unui credit imobiliar Small, care poate acoperi o valoare maximă de 60.000€ – potrivit pentru momentele în care vrei să acoperi mare parte din valoarea imobilului încă de la avans, sau cumperi un imobil cu preț scăzut.

Caracteristicile creditului ipotecar de la Garanti

Primii trei ani de rate vor avea o dobândă fixă, ceea ce este excelent. Te pregătește pentru plata ratelor în noua ta variantă de bugetare și nu te lasă să te îngrijorezi în legătură cu starea dobânzii de referință, cu ce se va întâmpla odată la șase luni etc.

Dacă vrei să îți organizezi mai bine cheltuielile, citește și descarcă aplicația Bankata, soluția automată de bugetare 💙

Dobânda fixă va fi de 5,37% în primii trei ani, iar după aceea va continua cu 2,25% + IRCC la 3 luni.

Comisioanele de acordare ale creditului sunt de 750 de lei (la semnare), respectiv comisionul lunar de administrare, în valoare de 75 de lei.

Creditul se acordă veniturilor care pornesc de la salariul minim net din țară, care este de 2079 de lei și care au un grad maxim de îndatorare de 40%. Acest lucru înseamnă că  se vor calcula (40%*Venituri) – (alte rate înregistrate) = suma disponibilă pentru creditare.

Dacă vrei să vezi de ce ne plac produsele Garanti, atunci citește celelalte mențiuni făcute după ce am analizat creditele și cardurile care ne-au atras atenția. Dacă ai întrebări sau curiozități, ne poți contacta pe platforma de socializare preferată, sau să te abonezi la newsletter-ul nostru, folosind formularul de mai jos. Ne străduim să scriem mesaje cât mai relevante, care să îmbunătățească relația cu finanțele tale și cu modul în care îți gestionezi activele și bugetele.

Aplică aici la creditul ipotecar de la Garanti BBVA

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.