X
Premier Energy: un nou jucător pe piața BVB ⋆ Bankata

Premier Energy: un nou jucător pe piața BVB

Vestea că avem un nou jucător din domeniul energie pentru un loc în topul companiilor listate la bursă circulă de câteva zile. Pe data de 7 mai 2024, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară din România) a aprobat și a publicat prospectul pentru oferta publică inițială de acțiuni care să fie admise pe piața reglementată BVB (Bursa de Valori București). IPO Premier Energy s-a încheiat cu succes pe data de 15 mai 2024, iar prețul per acțiune este de 19,5 lei 🥳 Dar cine e Premier Energy și care sunt detaliile care au constituit oferta lor de aderare la BVB? 

Cine e emitentul Premier Energy?

Grupul Premier Energy este o companie deținută de fondul de investiții ceh, EMMA Capital și a fost înființată în 2012 ce furnizează servicii de energie (inclusiv energie regenerabilă) și a avut o creștere spectaculoasă în Europa de Sud-Est. 

Compania este activă în România încă din 2013 și deține pe tot teritoriul României o serie de parcuri eoliene și fotovoltaice. Pe 15 aprilie, s-a concretizat și tranzacția de cumpărare a companiei CEZ Vânzare, ce le-a adus și o bază de date de peste 1,4 milioane de clienți.

EMMA Capital utilizează un model deja consacrat de operaţiuni și tranzacții în domeniul investiţiilor, iar principalul acționar este  Jiří Šmejc, CEO PPF (fond de investiții care deține PRO TV și alte businessuri). 

Conform website-ului Bursa, Premier Energy Group deține peste 3.600 de kilometri de reţea de distribuţie și se află pe locul trei în topul distribuitorilor de gaze naturale din România.

„Suntem cea mai mare companie de energie de surse regenerabile din România, cu peste 900 MW. Avem o politică generoasă de dividend şi suntem foarte consecvenţi în politica noastră ESG. În ultimii zece ani, business-ul nostru a crescut de la o companie cu zero EBITDA şi venit de 2 milioane euro la o afacere cu aproximativ 1,3 miliarde euro ca venit, iar EBITDA la finalul anului 2023 era aproximativ 128 milioane euro”, a relatat Jose Garza, CEO Premier Energy Group, în unei conferinţă de presă.

Jose Garza consideră că România are o piață stabilă și că reglementările nu sunt foarte riscante. Compania dorește să investească peste 1500 de MW în energie folosind resurse regenerabile (eoliene & co) în România. 

Detalii IPO Premier Energy

Acronimul IPO vine de la oferta publică inițială și se referă la oferta depusă de societatea Premier Energy și aprobată de către ASF (găsiți documentele pe website-urile lor oficiale). Conform comunicatului de presă, oferta include următoarele detalii: 

 • acționarul vânzător este EMMA Holding
 • vânzare a ~ 36 milioane de acțiuni PE (indicativul sub care vor fi tranzacționate acțiunile Premier Energy) 
 • numărul de acțiuni poate fi majorat cu 20%
 • prețul IPO a fost setat între 19 respectiv 21,50 LEI. 
 • în IPO, compania a oferit peste 35.930.000 acţiuni oferite: acţiuni noi, oferite spre subscriere de Societate, acţiuni existente vândute de către EMMA Alpha Holding Ltd şi acţiuni supra-alocate vândute de EMMA Capital.
 • în scenariul de bază, deținerea EMMA asupra Premier Energy scade la 71,24%, iar în scenariul tranzacțiilor suplimentare, acționariatul EMMA scade la 67,5%. 
 • în politica lor de dividend, Premier Energy Group își propune să returneze acționarilor între 30% și 70% din profitul anual net stabilizat.

Cum poți investi în Premier Energy?

Not so fast. Așteaptă listarea oficială la BVB, ce va avea loc, probabil pe data de 27 mai. Apoi, poți să găsești variante de a investi la băncile sau autoritățile care-ți oferă șansa de tranzacționare prin BVB:

 • Investimental
 • Alpha Bank
 • BT Capital Partners
 • Banca Transilvania
 • Brokeri Autorizați BVB  

Vrei să investești în acțiuni la Premier Energy? Consultă comparatorul de brokeri autorizați BVB și începe să tranzacționezi cu varianta care ți se potrivește cel mai mult. 

Conform informațiilor din Financial Intellligence, la finalul anului 2023, grupul Premier Energy a raportat venituri consolidate de 912 milioane Euro, cu un profit net de 78,8 milioane de euro şi EBITDA de 127,7 milioane Euro.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.