X
Lecții din 2022 și Rezoluții din 2023

Lecții din 2022 și Rezoluții din 2023

Cum ne pregătim de un nou an în #banking

Atunci când evaluezi un an din punct de vedere financiar, lucrurile sunt mai serioase și mai puțin glam, dar pentru noi sunt și fun și entuziasmante. Ne motivează să ne uităm în urmă, ne motivează să ne facem noi planuri și să cercetăm piața produselor bancare, ca să vedem „ce s-a mai întâmplat”.

Echipa Bankata în 2022

Pe lângă #SecretSanta și #XmasParty, la reuniunea de final de an am strâns și lecțiile din 2022 pentru fiecare dintre noi, respectiv planurile pentru 2023. Sunt diferite, așa cum și noi suntem diferiți, dar acoperă multe sectoare financiare și preocupări. 

Poți vedea mai multe despre noi aici și să citești despre temerile financiare pe care le avem cu toții aici

Mai jos sunt cele mai bune pe care echipa noastră le-a făcut în 2022.

Diana

O decizie avantajoasă în 2022: Cardul de credit BCR Ikea. Am fost nevoiți să renovăm unul dintre dormitoare, iar cu cardul de la BCR am mobilat tot dormitorul cu 9000 lei, pe care i-am împărțit în 60 de rate cu dobândă zero. Practic, am luat un credit pe 5 ani fără dobândă și plătim o rată de 150 lei pe lună. În afară de cei 30 lei pe care îi plătim anual pentru administrarea cardului, nu mai avem nici un alt comision suplimentar. La cardul BCR Ikea am mai adăugat și un card Ikea family, cu care am avut o reducere de 200 de lei la salteaua de pat.

Monica

Cel mai bun obicei din 2022: Tracking-ul. Obișnuiam să nu mai analizez unde dispar banii mei, însă m-am simțit în control atunci când am început să notez toate cheltuielile, să fac asta constant, să le împart pe categorii și să înțeleg de unde plec, ca să știu ce pot îmbunătăți.

Dragoș

Dragoș s-a alăturat anul acesta echipei noastre, iar principalele lucruri pe care le-a învățat sunt:

– să extrag informațiile esențiale dintr-un contract de creditare

terminologia din domeniul bancar și bursier

– am participat la Imobiliarum, unde am intrat în contact cu dezvoltatorii imobiliari din zona București-Ilfov și tendințele din industrie 

– am început să fac mici investiții la bursa și urmăresc tendințele bursei

Georgiana

Cel mai bun sfat primit în 2022: Să investești în titluri de stat. Au un randament foarte bun și nu plătești taxe deloc.

Andrei

Gândul din 2022: Cred că dincolo de zgomotul știrilor despre ratele din ce în ce mai mari la bancă și la credite în general, e important să înțelegem că cei cu credite câștigă atunci când inflația este la 16%, iar cei care economisesc pierd. Este, într-un fel, cel mai nedrept lucru că cei care se împrumută pierd banii altora și au bani mai puțini de dat înapoi, iar cei care sunt disciplinați pierd dacă doar economisesc și nu îi au investiți.

Mihai

Ce am învățat în 2022:

  1. Orice investiție care pare prea simplă și evidentă… ei bine, pare. Oricât de mică sau de mare ar fi respectiva investiție, întotdeauna sunt componente imprevizibile/ asupra cărora nu ai control, pe care le vei descoperi doar odată ce ești implicat activ.
  2. Funny money (investiții de risc, precum crypto, NFTs și nu numai), pot să nu fie deloc funny. Iar din recomandarea “investește doar ceea ce ești dispus să pierzi”, pierzi este cuvântul cheie.

 

Echipa Bankata în 2023

Diana

O rezoluție pentru 2023: În 2023 mi-am propus să economisesc mai mult, iar ca până la finalul anului să îmi cresc portofoliul pe bursă cu cel puțin 20% în sume noi adăugate (acești 20% pe lângă creșterea valorii portofoliului existent).

Monica

O rezoluție pentru 2023: Un mix între economisire, investiție și contribuție la pensia privată. Cel mai mult mă entuziasmează investițiile la bursă prin Goldring. Economiile au rolul de a-mi oferi și claritate în decizii.

Dragoș

O rezoluție pentru 2023: Să îmi creionez un portofoliu de investiții și să investesc lunar o proporție prestabilită din venituri (DCA).

Georgiana

O rezoluție pentru 2023: Să contribui mai mult la fondul de pensie privată.

Andrei

O rezoluție pentru 2023: Cred că e important să luăm decizii în zona de investiții în real estate și bursa de acțiuni. Și chiar dacă vom percepe anul 2023 la fel de volatil, trebuie să găsim acele lucruri care ni se potrivesc și să investim.

Mihai

O rezoluție pentru 2023: 1. O mult mai bună planificare, atât la nivel de investiții actuale, cât și la nivelul perspectivelor. 2. Crowdfunding în real estate ca alternativă pentru investițiile directe în imobiliare

 

Cum să-ți pregătești noul an

Nu aplica presiunea rezoluțiilor sau a unui review în noul an. Dacă consideri anumite tipuri de calendar și astrologii, anul nici nu începe până la solstițiul de primăvară mai ai timp 🙂 Dacă vrei să încerci o metodă blândă de a te uita la 2022 și a te gândi cu drag la 2023, atunci poți încerca instrumentul Year Compass. 

Year compass

Year Compass poate fi completat singur sau în grup, prin cuvinte sau desene, în gând sau online. Îl poți printa, dacă preferi varianta aceasta și îți poți lua cât timp ai tu nevoie. Te vei uita pe calendarul și evenimentele din 2022, vei împărți amintirile pe domenii fundamentale, vei vorbi despre riscuri, lecții și lucruri de care suntem mândri sau recunoscători.

Odată ce-ți iei la revedere de la 2022, vorbești despre obiceiuri, ce ai vrea să-ți spui la sfârșit de 2023, propoziții definitorii pentru următorul an.

Poți să-l descarci de aici. La mulți ani! 

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.