Cum să ai grijă de banii tăi, luând în calcul toate dobânzile și factorii de risc
Ce ne dorim atunci când economisim bani? (Să ne îmbogățim și să nu mai lucrăm niciodată). Ce ne dorim în realist? Să avem un venit pasiv, sau măcar să contribuim unui fond de pensie sau studii, sau măcar banii noștri să facă față inflației și să fie plasați într-un loc (fizic și virtual) sigur.
Mai jos am luat în calcul toate metodele de economisire, pe o scară de risc de la aproape deloc la foarte foarte.
Metoda saltelei
Aceasta este metoda pe care o recomandăm cel mai puțin. Nu e doar periculoasă, însă nici nu poate funcționa la scară largă. Banii la saltea presupun ca moneda națională să nu circule, o situație similară cu Argentina după ce moneda lor a scăzut în fața dolarului. De asemenea, banii la saltea presupun o lipsă de încredere față de economia în care activezi, ceea ce nu poate crea un context de trai sănătos.
Avantaj: banii tăi sunt afectați doar de inflație, dar nu sunt investiți în instrumente care pot varia în funcție de contextul economic.
Dezavantaj: nenumărate! Sunt extrem de mulți factori pe care nu îi poți controla și care ți pot impacta realitatea în acest scenariu. Cele mai evidente pericole sunt cele legate de dezastre naturale, incendii, inundații, furt, pierdut, rătăcit (remember: There’s always money in the banana stand!).
Metoda cardului de debit
Aceasta nu este o formă oficială de economisire, însă o trecem în revistă deoarece este mai puțin riscantă decât cea a saltelei. Însă în afara faptului că ei sunt asigurați de bancă, ținerea banilor pe card nu presupune nici o acțiune/ investiție din partea ta pentru ca aceștia să crească. Este chiar o pasivitate în detrimentul lor, în timp ce un card de credit bun îți poate oferi măcar moneyback în rețelele partenere sau rate egale fără dobândă.
Avantaj: banii tăi sunt mult mai siguri decât atunci când sunt ținuți fizic în casa ta, și în limita anumitor sume sunt protejați conform legislației în vigoare din țara respectivă.
Dezavantaj: banii nu au cum să țină pasul cu inflația, deci se valorizează în timp. În plus, să îți vezi mereu soldul de pe card te poate motiva să consumi mai mult, fără să mai economisești propriu zis.
Metoda depozitelor de economisire
Probabil cea mai echilibrată metodă din această listă, metoda depozitelor de economisire îți poate aduce deopotrivă stabilitate și siguranță, în timp ce banii tăi țin pasul cu inflația. Depozitele de economii nu presupun ca tu să citești buletinul bursier în fiecare dimineață, de teamă să nu apară vreo răsturnare de situație. Te ține departe de speculații și îți dă un sentiment confortabil.
În acest moment, ne-au atras atenția două oferte de pe piață cu dobânzi foarte bune:
tbi bank: 8,05% dobândă anuală
tbi îți oferă un cont 100% digital, pe care îl poți deschide în mai puțin de 5 minute. Contul are costuri zero pentru deschiderea, administrarea, încasarea sau retragerea de numerar, respectiv transfer bancar..
Dobânda de referință anunțată în luna iulie de BNR a fost de 7%, în timp ce această ofertă competitivă o depășește cu mai bine de 1 procent. Interacțiunea și feedback-ul utilizatorilor plasează tbi ca pe o bancă intuitivă și digitală, ancorată în nevoile și dorințele pieței.
Procredit Save: 8% dobândă anuală
Ne place Procredit Save pentru că atunci când alegi un cont la ei, banii tăi vor susține proiecte verzi. Astfel, te asiguri că economisești investind în proiecte compatibile cu valorile tale, făcând banking eco friendly. Bonus, cardul lor este realizat din plastic reciclat în proporție de 85,5%.
Dobânda depozitului este una dintre cele mai competitive dobânzi de pe piață și este valabilă până pe 31 iulie.
Avantaj: investești prin intermediul băncilor și poți alege bănci sigure, dobânzi competitive sau să îți lichidezi depozitul oricând.
Dezavantaj: de obicei, dobânzile bancare sunt cu câteva procente sub cele ale fondurilor tranzacționate la bursă.
Metoda titlurilor de stat
Titluri de stat și obligațiunile sunt instrumente sigure, neimpozabile, vin cu propriul prospect explicativ și sunt recomandate în special celor care doresc să investească, însă într-o măsură mai sigură. Au un randament fix și pot fi alese în funcție de companiile în care ai încredere.
Avantaj: titlurile de stat nu impozitate, sunt destul de sigure și te ajută să pariezi pe economia în care activezi
Dezavantaj: titlurile de stat au de obicei un randament mai mic față de cel al acțiunilor
Metoda acțiuni, ETF-uri și CFD-uri
Dacă instrumentele care se pot tranzacționa la bursă par complicate, poți citi aici un dicționar bursier, din gama ELI5 – explain me like I’m five. La Bursă poți investi în companii, fracțiuni de acțiuni în companii, sau fonduri de tranzacționare deja gândite, precum S&P 500.
Una dintre recomandările cele mai populare în investiții este regula (100 – vârsta), care presupune să investești proporțional în titluri de stat versus acțiuni în funcție de vârstă, apropierea de pensionare și gradul de risc. Citește mai multe în materialul nostru destinat pensiei.
Avantaj: ai parte de cel mai mare randament de pe piață, sau de o medie de 10% (S&P500) pentru fondul tău de studii sau pensionare
Dezavantaj: sunt instrumente cu grad mare de risc, care pot veni în viața ta și ca o componentă anxiogenă. Este important să nu fii tentat de un comportament speculativ, ci de o investiție cu răbdare, pe termen lung.
La final, ia în calcul că banii care nu țin pasul cu inflația sunt încadrați tot la un factor de risc, chiar dacă situația pare mai simplă decât atunci când investești la bursă. Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje, iar gradul de risc ține și de percepțiile personale.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.