Ce platforme și active să alegi pentru decizii financiare cât mai smart
Aparent, investițiile sunt un domeniu excentric, demn de clasicul The Wolf of Wall Street, în care brokerii preluau apelurile investitorilor prin telefon, într-o gălăgie continuă. În realitate, ele sunt un must pentru a avea un viitor sigur și a contribui la un portofoliu financiar care să ne susțină planurile. Depozitele și salariile nu țin pasul cu inflația pe termen lung, însă crearea unui set de active poate funcționa ca o mașină pe care ai rezervat-o din timp să te aștepte la aeroport atunci când aterizezi: îți oferă confort și te face să te autofeliciți că ai planificat lucrurile din timp.
Cuprins:
- Ce înseamnă o investiție bună
- Care sunt cele mai bune investiții pe care le putem face
- Cum să investești în acțiuni
- Acțiunile care plătesc și dividende
- Cum să faci față volatilității
- Titluri de stat și obligațiuni
- ETF-uri
- Real estate
- Start-ups
- Cum să investești în acțiuni
- Metode de investiții
- Metoda investițiilor recurente
- Metoda Warren Buffett
- Metoda Dollar Cost Average
- Cum alegi platformele prin care să investești
- Frequently asked questions
- Cum sunt impozitat și cum plătesc aceste impozite
- Cum hotărăsc care este cea mai bună investiție pentru mine
- În ce aș putea investi pentru un câștig imediat?
- Care este cel mai bun moment în care să investesc?
- Cum pot investi inteligent pentru copiii mei?
Ce înseamnă o investiție bună
O decizie investițională bună se desfășoară sub parametrii de mai jos, pe care îi vom compara cu relațiile, ca să fie cât mai pe înțelesul tuturor. 🙃
Răbdare: O investiție este o relație în care intri neștiind ce se va întâmpla mai târziu. Precum în relațiile interumane, putem doar să sperăm că nu identificăm vreun comportament toxic sau cu red flags și să ne îndreptăm către interacțiunile cu green flags, pe care le simțim familiare și cărora suntem dispuși să le acordăm timp din viitorul nostru.
Siguranță: La fel ca în relații, în tranzacții nu putem controla prea mult ce face cealaltă parte: doar să anticipăm având în vedere unele semne și precedente, să ieșim sau reintrăm în relație atunci când ne dorim și să acționăm atunci când nu ne mai simțim în siguranță.
Să nu vinzi imediat ce piața scade: Nici o relație nu poate excela dacă nu îi dai o șansă. Un angajat concediat la prima abatere este un training și o investiție de resursă pierdută, așa cum ai putea rata iubirea vieții tale dacă ți-ai pierde răbdarea din secunda în care ai vedea că plasează hârtia igienică invers decât tine. În cazul investițiilor, ele sunt gândite și concepute aproape exclusiv pentru termen lung, și nu pentru câștiguri imediate. O investiție este precum antrenamentul pentru un maraton, și nu precum o gogoașă pe care o mâncăm spontan pentru că arăta bine în vitrină. Oricât de mult ne-ar atrage conceptul de instant gratification, investițiile sunt clădite pe cel al delayed gratification, where the best is yet to come and good things come to those who wait.
Hindsight: Atunci când te vei uita în urmă, te vei bucura că ai avut încredere și răbdare, deoarece colaborarea a fost fructuoasă și ai obținut lucrurile pe care ți le doreai.
Care sunt cele mai bune investiții pentru vara lui 2023
Ce poți tranzacționa la Bursa de Valori București?
- Acțiuni în cadrul unor companii (unele plătesc și dividende)
- Obligațiuni, acele instrumente prin care tu împrumuți alte companii
- Titlurile de stat, care sunt cele mai sigure instrumente financiare: împrumuți statul (ceea ce le face să fie garantate de către stat) și nu se impozitează
- ETF-urile (Exchange Traded Funds), adică o colecție de active diversificate într-un fond, care se tranzacționează similar cu acțiunile
Cum să investești în acțiuni în 2023
Ce este o acțiune? O parte dintr-o companie, sau o modalitate de a fi un contributor în creșterea unei companii. Tehnic vorbind, atunci când cumperi chiar și o singură acțiune, deții o mică parte din compania respectivă.
Pentru explicații și mai simple, verifică acest dicționar bursier ELI5, explicat cu iepurași
Prin contribuția investițiilor lor, acționarii participă la creșterea unei companii. De aceea, companiile sunt interesate să emită și acțiuni disponibile pentru public, pentru a atrage capital și a avea mai mult potențial de creștere.
Este important să înțelegem că aceste business-uri sunt interesate și orientate către creștere, deci investitorul și compania pornesc la drum cu un obiectiv comun, în care ambele părți ar avea de câștigat.
Cum funcționează un scenariu investițional: să spunem că începi cu o sumă mică, precum 50 sau 100$*.
Atunci când plasezi această sumă mică faci două lucruri inteligente:
- Deblochezi o decizie asupra căreia poate ai ezitat mult timp (statistic vorbind, cel mai bun moment să începi să investești a fost ieri)
- Rămâi într-un spectru rațional, deoarece suma de 50$ nu este o presiune emoțională, care să te facă să iei decizii pripite, sau bazate pe instincte și sentimente
*Suntem conștienți că în perioade precare, pentru foarte mulți acestea nu sunt sume mici, ci esențiale. Aici vorbim de o ipoteză în care ne-am putea lipsi de suma respectivă, adică nu avem nevoie de ea pentru necesitățile de bază, ci doar suntem creativi și am putea identifica o dorință care ar fi satisfăcută cu banii aceștia.
În plus, această sumă te poate motiva să te informezi mai mult și să rămâi conectat la evenimentele economice globale care îți pot impacta stilul de viață.
Dacă ai citit până aici, avem nevoie să repetăm acum o propoziție împreună, ca în clasele mici. Ideal cu voce tare, dar nu vrem să închizi materialul din motive de cringiness, deci ne mulțumim și cu asimilarea acestei fraze în gând:
Investițiile în acțiuni se fac pe termen lung.
Investițiile în acțiuni se fac pe termen lung.
Investițiile în acțiuni se fac pe termen lung.
Atunci când alegi o acțiune, nu o cumperi pentru poziția curentă, ci pentru viitorul ei, pentru cum crezi că va evolua pe 5 ani, 10 ani sau chiar mult.
Cea mai sigură modalitate de a avea un portofoliu de succes este să investești pe termen lung. pentru acest lucru, piețele de acțiuni sunt printre cele mai profitabile variante de economisire, însă este important să ai în vedere că pe lângă scăderile înregistrate, unele companii pot da și faliment, ducând la pierderea întregii sume investite.
Acțiunile care plătesc și dividende
Unele companii plătesc și dividende, returnând banii investitorilor lor în mod periodic. Aceștia continuă să înregistreze creșterea acțiunilor lor în portofoliu, însă se bucură și de aceste bonusuri recurente.
Alte companii optează pentru a reinvesti acest profit într-o creștere accelerată. De obicei, acestea sunt companii care activează într-o industrie în care lucrurile se schimbă rapid, precum tehnologia, unde este nevoie de cercetare și dezvoltare. De exemplu, Coca Cola plătește dividende, Tesla nu.
Mai jos ai lista companiilor din România care plătesc dividende, în ordinea descrescătoare a procentelor revenite în urma investiției. Acest raport este pe primul trimestru din 2023 și este generat de BTCP.
Cum funcționează dividendele? Companiile distribuie către investitorii lor profitul avut în anul precedent. Deținătorii de acțiuni întregi* sunt eligibili pentru dividende și intră în cont indiferent ce s-ar întâmpla – ulterior putând să dedică ce doresc ce vor să facă cu acest profit. Acestea sunt distribuite la o dată fixă, stabilită de compania respectivă.
*am menționat acțiuni întregi deoarece conturile de investiții îți permit să cumperi și acțiuni fracționare, așa cum am explicat aici pe larg. Acțiunile fracționare nu plătesc dividende, însă au alte avantaje.
Cum să faci față volatilității acțiunilor
În primul rând, e important să realizezi că volatilitatea aceasta numerică înseamnă cu totul altceva atunci când vorbim de termen lung. Majoritatea tinde să se uite cu atenție la câștiguri imediate și piețe instabile, la creșteri spectaculoase și indicatori care sunt răspândiți în social media. De exemplu, în perioada pandemiei (2020 – 2021) randamentele au fost semnificative, de 20-30% anual. Cu toate acestea, mulți investitori au fost atrași de piața de criptomonede, regretând ulterior că nu au beneficiat de momentul în care băncile injectau lichiditate fără precedent pentru a susține economia.
Corolar, cei care au observat aceste creșteri au considerat că au pierdut momentul bun pentru a investi, căci randamentele nu vor mai fi pe măsură. Însă această gândire ne sabotează, căci noi interpretăm asta în timp ce randamentele cresc pe fundalul gândurilor noastre, dar noi suntem atenți la „pierderile suferite” ieri (nu am pierdut nimic, căci nici nu investiserăm).
Odată cu inflația (2022 – 2023) a crescut volatilitatea în piețele de acțiuni. Dar, tehnic vorbind, prețul acestora a scăzut, făcând investițiile mai accesibile. Practic, investitorii pot plăti mai puțin pentru aceleași companii care au perspective de creștere pe termen lung (investitorii le numesc reduceri de sezon, precum în sectorul de retail) 🙃.
Perioadele acestea pe care mulți le interpretează drept volatile ne ajută să căpătăm poziții avantajoase, care vor fi profitabile pe termen lung. Ar fi o utopie să așteptăm o perioadă cu ape complet liniștite, în care nu se întâmplă nimic – mai ales că, odată ce ne informăm mai mult, observăm mai ușor diverse mișcări din piață și ni se activează atenția.
Vezi aici cum poți cumpăra acțiuni prin BT Capital Partners, Goldring, etoro, XTB sau SaxoBank.
Titluri de stat și obligațiuni
Titlurile de stat sunt un instrument financiar cu două mari avantaje:
- Nu sunt impozitate, precum dividendele sau alte tipuri de câștiguri și profituri
- Au un randament fix.
Titlurile de stat presupun ca investitorul să împrumute statul printr-un BOND, iar în România ele nu sunt impozitate, ceea ce înseamnă că randamentul este mereu net.
Spre deosebire de titlurile de stat, obligațiunile corporative sunt impozitate, iar ele sunt un împrumut pe investitorul îl face unei companii. În schimb, acesta primește un cupon, care este o încasare de cash similară cu dobânda unui depozit bancar. Dacă un investitor are nevoie de lichiditate, acesta poate să vândă obligațiunea respectivă pe piața secundară, precum în cazul unei acțiuni.
Randamentul fix poate fi puțin demotivant atunci când economia este stabilă, mai ales pentru cei orientați pe câștiguri spectaculoase peste noapte, cu răsturnări de situație. În cazul titlurilor de stat, avem mai puțină adrenalină și mai multă predictibilitate: de exemplu, într-o perioadă în care avem război, inflație, iar BNR a crescut dobânda de referință până la 7% noi ne putem baza pe un câștig sigur din partea acestor instrumente.
Fiecare titlu de stat este altfel, dar vine la pachet cu un manual – prospect care te informează cu privire la toate specificitățile sale.
Mai jos cateva exemple de titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe pe piețele externe – în euro sau dolari.
Data | ISIN | Denumire | Data maturitate | Valoare nominala | Moneda | Randament anual (%) |
5/30/2023 | US77586TAC09 | ROMANI 4 ⅜ 08/22/23 | 22-Aug-23 | 2,000.00 | USD | 5.53 |
5/30/2023 | US77586RAD26 | ROMANI 4 ⅞ 01/22/24 | 22-Jan-24 | 2,000.00 | USD | 5.43 |
5/30/2023 | US77586TAD81 | ROMANI 4 ⅞ 01/22/24 | 22-Jan-24 | 2,000.00 | USD | 5.38 |
5/30/2023 | XS1060842975 | ROMANI 3 ⅝ 04/24/24 | 24-Apr-24 | 1,000.00 | EUR | 3.66 |
5/30/2023 | XS1129788524 | ROMANI 2 ⅞ 10/28/24 | 28-Oct-24 | 1,000.00 | EUR | 3.92 |
5/30/2023 | XS1312891549 | ROMANI 2 ¾ 10/29/25 | 29-Oct-25 | 1,000.00 | EUR | 4.00 |
5/30/2023 | XS2178857285 | ROMANI 2 ¾ 02/26/26 | 26-Feb-26 | 1,000.00 | EUR | 4.79 |
5/30/2023 | XS2538440780 | ROMANI 5 09/27/26 | 27-Sep-26 | 1,000.00 | EUR | 4.85 |
5/30/2023 | XS1934867547 | ROMANI 2 12/08/26 | 8-Dec-26 | 1,000.00 | EUR | 4.87 |
5/30/2023 | XS2434895988 | ROMANI 3 02/27/27 | 27-Feb-27 | 2,000.00 | USD | 5.66 |
5/30/2023 | XS1599193403 | ROMANI 2 ⅜ 04/19/27 | 19-Apr-27 | 1,000.00 | EUR | 5.16 |
5/30/2023 | XS2485248806 | ROMANI 5 ¼ 11/25/27 | 25-Nov-27 | 2,000.00 | USD | 5.74 |
5/30/2023 | XS2434895558 | ROMANI 2 ⅛ 03/07/28 | 7-Mar-28 | 1,000.00 | EUR | 5.51 |
5/30/2023 | XS1420357318 | ROMANI 2 ⅞ 05/26/28 | 26-May-28 | 1,000.00 | EUR | 5.46 |
5/30/2023 | XS1892141620 | ROMANI 2 ⅞ 03/11/29 | 11-Mar-29 | 1,000.00 | EUR | 5.78 |
5/30/2023 | XS2538442562 | ROMANI 6 ⅝ 09/27/29 | 27-Sep-29 | 1,000.00 | EUR | 6.14 |
5/30/2023 | XS2262139533 | ROMANI 1 ⅜ 12/02/29 | 2-Dec-29 | 1,000.00 | EUR | 5.91 |
5/30/2023 | XS2262211076 | ROMANI 1 ⅜ 12/02/29 | 2-Dec-29 | 1,000.00 | EUR | 5.88 |
5/30/2023 | XS1768067297 | ROMANI 2 ½ 02/08/30 | 8-Feb-30 | 1,000.00 | EUR | 6.02 |
5/30/2023 | XS2178857954 | ROMANI 3.624 05/26/30 | 26-May-30 | 1,000.00 | EUR | 6.09 |
5/30/2023 | XS2364199757 | ROMANI 1 ¾ 07/13/30 | 13-Jul-30 | 1,000.00 | EUR | 6.20 |
Vezi aici cum poți cumpăra titluri de stat prin Goldring, BT Capital Partners și Saxo Bank.
ETF-uri
ETF-urile sunt un acronim pentru Exchange Traded Funds și reprezintă o colecție de acțiuni sub forma unui „coș” sau a unui fond listat pe bursă. Practic, sunt un serviciu menit să intermedieze cercetarea, preferințele și atașamentele emoțional – subiective ale investitorilor cu statistica, matematica și cele mai sigure acțiuni ale bursei.
Avantajele ETF-urile este că ne putem „alipi” unui portofoliu deja gândit și diversificat numit indice, în loc să căutăm fiecare acțiune în parte, să urmărim trendurile, noile informații, să ne agităm, să cercetăm, să ne stresăm, să simțim că ne punem toate ouăle într-un singur coș sau că nu avem suficiente finanțe pentru mai multe acțiuni.
Cineva face deja acest lucru pentru noi, cu tradiție chiar. Unul dintre cei mai populari e S&P 500 (Standard & Poor 500), care însumează cele mai mari 500 de companii din SUA.
Acest indicator îți va aduce creșterea medie a pieței, care variază între 8 și 12% pe an. Mai jos avem un grafic al evoluției S&P din 1960 până astăzi – chiar dacă au fost perioade în care economia a suferit, per total fondul a crescut constant.
Ce este important, la fel ca în cazul acțiunilor, este să păstrezi și administrezi o investiție pe termen lung. Speculația prețurilor este un joc riscant, pe care nici cei mai experimentați traderi nu îl câștigă de cele mai multe ori. În plus, o singură ratare poate avea un impact suficient de mare atât asupra portofoliului, cât și a relației emoționale pe care o avem cu finanțele noastre.
Investitorii din Europa au acces la câteva ETF-uri care investesc în S&P500:
- SPDR S&P 500 Ucits ETF (indicativ SPY5)
- Vanguard S&P 500 Ucits ETF (indicativ VUSA)
- UBS S&P 500 Ucits ETF (indicativ UBU9)
Câteva exemple de ETF-uri care plătesc dividend sunt:
- Invesco S&P 500 High Div Low Volatility ETF (Indicativ HDLV)
- XTrackers Euro Stoxx Quality Dividend ETF (Indicativ DXSA)
- UBS S&P Dividend Aristocrats (Indicativ GLDVD)
Un alt avantaj al ETF-urilor este că plătești doar comisionul de tranzacție, la fel ca pentru orice altă acțiune.
Poți cumpăra ETF-uri prin BT Capital Partners, etoro, XTB sau SaxoBank.
Real estate
Investițiile imobiliare sunt cele mai intuitive investiții pe care le fac românii, inclusiv cei care nu știu că prin activele lor de real estate devin investitori. Mentalitatea românească securizează mai degrabă locuința ca o nevoie îndeplinită, fără să realizeze că acesta face parte din propriul portofoliu. Cu toate acestea, opinia majoritară este că domeniul imobiliar este unul sigur, concret, cu care nu poți da greș și care îți poate aduce un venit pasiv, pe care te poți baza.
Citește și: cum să gestionezi o proprietată moștenită
Pe măsură ce dispunem de mai multă informație, românii au început să investească în acest domeniu și cu ajutorul Bursei de Valori București (precum în Impact sau One United Properties), dar și internațional, precum în REIT, Real Estate Investment Trust. Avantajul celor din urmă este că investesc diversificat în proprietăți rezidențiale, dar și hoteluri, logistic sau industrial.
Și în domeniul imobiliar există ETF-uri destinate acestei industrii, cu companii care plătesc dividende. Investitorii percep investițiile în imobiliare ca fiind mai sigure și mai puțin volatile, respectiv probabile să performeze bine în perioade de inflație ridicată.
Acest comportament de investiție este coroborat cu comportamentul de consum al românilor: o parte profită de prețurile relativ accesibile ale proprietăților din România și accesează un credit ipotecar, alții preferă să locuiască în chirie deoarece li se pare un stil modern, vestic de trai, sunt speriați de credite și percep chiria ca pe o mobilitate în funcție de locuri de muncă sau alte interese.
Cu toate acestea, cei care plătesc chirie nu se bucură deloc de aprecierea de capital din imobiliare. Dimpotrivă, aceștia devin uneori legați de o chirie mai veche ale cărei prețuri nu au crescut odată cu piața și plătesc lunar fără să investească, astfel, pe termen lung, în propriul lor portofoliu.
Cei care accesează credite ipotecare sunt avantajați de creșterea valorilor proprietăților pe termen lung, iar tehnic acest aspect îi îmbogățește pe ei și pe familiile lor.
La fel ca în cazul investițiilor, cel mai bun moment în care să cumperi o proprietate este ieri. De exemplu:
Cu un venit de 5000 de lei și un prag maxim de îndatorare de 40%, am fi putut cumpăra în 2021 un apartament de 100.000€ cu 15% avans, 85.000€ credit și o rată de 2000 de lei.În 2023, aceeași rată a crescut până la aproape 3000 de lei pentru un apartament similar.
În același timp, un apartament de 100.000€ cu avans de 15% este un bun în care noi am investit 15.000€. Se creează un efect de amplitudine sau de levier, deoarece atunci când prețurile cresc și valoarea apartamentului nostru devine 115.000, noi practic ne-am dublat deja investiția.
În același timp, ofertele băncilor pleacă de la dobânzi fixe de 5.9% în primii 3 ani, procent care este în continuare jumătate din rata inflației. Tehnic vorbind, ne împrumutăm real pozitiv, fiind compensați de fenomenul inflaționist. Imobiliarele au proprietatea de a conserva valoarea banilor și a depăși inflația.
Practic, dacă avem un apartament pe care „îl închiriem și se plătește singur”, noi nu câștigăm doar prin acest venit pasiv, sau din diferența dintre rată și chirie. Pe parcursul creditului, câștigăm prin aprecierea de capital (dacă locuim în acel imobil, atunci câștigăm doar prin aprecierea de capital).
La fel ca în cazul investițiilor pe bursă, investițiile în imobiliare aduc rezultate cu atât mai bune cu cât ne asumăm un orizont de timp mai lung. Greșeala majorității este să spere într-un efect speculativ, deși imobiliarele rareori funcționează așa.
Perioadele volatile din punct de vedere economic sunt întâmpinate pozitiv de bănci, care au creat produse foarte bune și adaptate pieței din 2023: mai multe credite ipotecare au acum dobândă fixă în primii 3 sau 5 ani, securizând astfel o rată pe care ne putem baza la începutul creditului.
Poți vedea aici mai multe oferte de credit ipotecar și să citești aici despre cele mai bune oferte de refinanțare ale creditelor din acest moment.
Start-ups
Poate companiile mari, bursele sau real estate nu sunt investiții cu care rezonezi. Atunci spiritul antreprenorial din tine poate investi în companiile inovatoare din țară, obținând profit în urma creșterii acestora. Poți investi prin platforma Ronin cu doar 100€ intr-un start-up din tehnologie și să urmărești un potențial mai mare de creștere și randament.
Metode de investiții
Mulți investitori asociază investițiile cu conceptul de momentum, însă acest lucru este greșit. (ne-am gândit să formulăm această frază mai indulgent și mai voalat, dar ne-am dat seama că nu ajungem nicăieri cu delicatețe) 😅🤗.
Investițiile sunt un stil de viață, o formă de igienă financiară. Prin analogie, investițiile sunt:
- Ce sunt analizele medicale anuale pentru sănătatea corpului
- Ce este terapia pentru igiena mentală
- Ce sunt controalele profilactice la stomatolog pentru dentiție
- Ce sunt asigurările care au grijă de mașina ta
- Ce sunt serile de dating pentru părinții care doresc să se mențină conectați în cadrul relației etc
Toate exemplele de mai sus presupun un cost, însă acesta este mai mic decât costul gestiunii unei eventuale probleme.
Investițiile nu sunt menite să speculăm un moment ideal al pieței, ci să creeze cumulativ și pe termen lung un fond care să ne securizeze un viitor mai bun. Cea mai sigură metodă de investiție (dpdv istoric și statistic) este să ne menținem în piețele de acțiuni pe termen cât mai lung.
Temerile de intrare sunt firești, însă ele pot fi tratate cu sume de pornire mici, pe care ni le asumăm și care nu ne creează un impact emoțional.
Este contraindicat să investim pentru obiective pe termen scurt, sau sume de bani de care știm că vom avea nevoie imediată (precum chiria de luna viitoare, costurile medicale din trimestrul următor etc).
Mai jos propunem trei tehnici diferite de investiție ▶️
💰Metoda investițiilor recurente
Investițiile recurente pleacă de la ideea de a aloca sume mici periodic, precum câteva procente din salariu lunar (precum protejează și sistemul american prin 401k).
Avantajele acestui sistem:
- Nu consumăm resurse continue de timp pentru a verifica bursa
- Ne conferă predictibilitate
- Ne creează expunere și experiență în piețele de investiții
- Nu mai suntem afectați de senzația „este o perioadă economică incertă, mai bine mai aștept”.
💰Metoda Warren Buffett
Nu trebuie să ne crezi pe noi, dar știi ce om bogat de care sigur ai auzit este promotorul constant al investițiilor pe termen lung? Sigur că știi, căci este în titlul de mai sus 😅 Warren Buffett spune că el prezintă un model de îmbogățire lentă, în care îți poți dubla suma investită în 10 ani, în timp ce majoritatea investitorilor preferă randamente și așteptări nerealiste, care le conferă palpitații.
Buffett subliniază că deși există scăderi pe termene scurte, pe termen lung avem creșteri, așa cum ne arată și graficele istorice. Reacția emoțională a celor speriați că piața scade este să vândă instant, însă comportamentul ar trebui să fie exact cel opus, cumpărând atunci când aceasta scade.
Companiile care distribuie dividende sunt un alt argument pentru a rămâne investit pe termen lung. Legat de aceste dividende, tot Buffett spunea să nu pariem împotriva propriei economii în care activăm.
💰Metoda Dollar Cost Average
Disciplina din Dollar Cost Average presupune să investești constant (de exemplu, în ziua salariului), fără să nu ții niciodată cont de prețul acțiunilor. Intervalul regulat de achiziție mizează pe o strategie în care crești constant, în loc să fii influențat de schimbările aparente ale pieței.
În felul acesta, volatilitatea investițiilor se transformă din dezavantaj în avantaj pentru că investești în momente diferite ale pieței în interiorul unui an.
În plus, dacă îți propui să investești 1200 de lei în acest în acțiuni, poți să eșalonezi investiția în 100 de lei lunar. Nu mai ești impactat pe o sumă mai mare într-o zi în care prețurile nu te avantajează, ci pur și simplu cumperi mai puține acțiuni atunci când prețurile sunt ridicate și mai multe când prețurile sunt scăzute.
Cum alegi platformele prin care vrei să investești?
Ce îți dorești de la platforma ta de investiții?
- Să fie prietenoasă, intuitivă și ușor de înțeles
- Să ai comisioane eficiente
- Să îți permită, eventual, să începi cu sume pe care le consideri mici.
Dacă ești la început, poți să începi pe o platforma mai potrivită pentru începători (precum etoro sau XTB) și ulterior să alegi o platforma mai complexă (cum ar fi cea de la Saxo Bank).
Dacă vrei să investești în Bursa de Valori București, atunci poți investi prin Goldring și BT Capital Partners și poți să te bucuri de celebrele companii de petrol și gaze, băncile românești, respectiv celebrele companii dezvoltatoare de imobiliare sau chiar lupii tineri de pe piața Aero.
Frequently asked questions
Cum sunt impozitat și cum plătesc aceste impozite
Conform prevederilor Codului Fiscal, impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 8%, odată cu 1 ianuarie 2023. Acest lucru se aplică și celor care extrag dividende și din propria companie listată la bursă, și celor care primesc dividende în urma investiției în acțiuni la bursă.
Partea simplă este că impozitul este reținut direct de la sursă, deci tu vei primi direct suma impozitată, fără să mai fie nevoie ulterior să completezi formulare sau să pui banii respectivi deoparte până la data impozitului.
De exemplu, dacă ai câștigat 100 de lei din dividende, vei primi direct 92 de lei în contul tău.
În cazul acțiunilor sau ETF-urilor, ai fi impozitat doar dacă hotărăști și vinzi câștigurile respective:
- 1% dacă deținerile sunt peste 1 an
- 3% din profit dacă deținerile sunt sub 1 an.
Dacă investești în titluri de stat, nu ești impozitat. 😍
Cum hotărăsc care e cea mai bună investiție pentru mine
Atunci când crezi că nu vei avea câștiguri curând sau nu vezi un viitor economic bun, poți avea investiții care generează venit indiferent de context, precum:
- Dobânzi la depozite
- Cupoane la titluri de stat
- Dividende sau fonduri de acțiuni
Ideal, investițiile la bursă sau în imobiliare urmăresc un orizont larg de timp.
Investițiile la bursă sau în imobiliare nu se exclud una pe cealaltă – de fapt să le avem pe ambele este un scenariu ideal, al unui portofoliu diversificat.
- Investițiile în bursele de acțiuni sunt lichide, deoarece putem tranzacționa zilnic și să ne transformăm activele în bani lichizi în doar câteva ore sau zile. Acest lucru vine la pachet cu dezavantajul volatilității prețurilor, interpretat și de investitori într-o manieră emoțională. Dar, lăsând emoția la o parte, randamentul mediu din ultimii 10 ani ai Bursei europene a fost de 9.36%
- Imobiliarele sunt ilichide, deoarece nu facem tranzacții instant și nu monetizăm o proprietate pe loc, având instant banii în cont. În această industrie, cumpărătorii sunt creatorii de lichiditate, prin indicatorul de timp pe care îl folosesc pentru a încheia o achiziție. Aici dispare senzația de volatilitate a prețului, ceea ce îi face pe investitori să vadă piața de real estate ca pe una sigură.
În ce aș putea investi pentru câștig imediat?
În a mai citi o dată acest material despre investiții 🥺🥹🤧.
Care este cel mai bun moment în care să investesc?
Nu există moment bun, este mai bine să investești constant decât să crezi că vei specula momentul potrivit (se spune că odată ce informația ajunge în ziare, este deja prea târziu). În plus, este posibil să apară o „ocazie” atunci când tu nu dispui de suma necesară pentru a investi etc.
Investitorii care reacționează emoțional obișnuiesc să vândă atunci când piețele scad, pentru că le este teamă că își vor pierde investițiile. Acest lucru îi plasează în scenariul opus celui ideal, deoarece cumpără scump și vând ieftin.
Cum pot investi inteligent pentru copii?
Poți citi aici despre cele mai bune carduri bancare pentru copii. Am trecut în revistă comportamentul acestora de consum și care sunt avantajele în a avea o siguranță digitală și monetară atunci când vine vorba de cei mici și cum le putem insufla educația financiară de la început.
În continuare, am enumerat aici mai multe metode de economisire pentru copii, începând de la primele alocații până la investiții recurente.
TL, DR
Investițiile nu sunt formule magice și nici nu au un trick care trebuie descifrat pentru a avea câștiguri spectaculoase peste noapte. Aceasta este abordarea celor care pariază la jocuri de noroc, o metodă adictivă care nu este niciodată de partea consumatorului.
Investițiile pe termen lung sunt concepute astfel încât câștigul să fie de cât mai multe părți, iar investitorii să se bucure de roadele implicării lor pe viitor. Câștigurile lente și sustenabile pe termen lung vor fi mereu mai bune decât vânzările frecvente, presărate de adrenalină.
Probabil cel mai bine rezumă Warren Buffett și asociatul său Charlie Munger paleta de investiții: familia noastră are cateva acțiuni pe bursă și câteva apartamente: „este asta soluția perfectă? Nu, dar funcționează pentru noi!”
🎧 Vezi și episodul de podcast despre investiții cu Andrei Perianu, COO Bankata
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.