X
5 acțiuni de urmărit pe piața AeRO în 2024 ⋆ Bankata

5 acțiuni de urmărit pe piața AeRO în 2024

Acțiunile din planul al doilea sau al treilea al pieței bursiere de la București au revenit în atenția investitorilor în trimestrele recente. Aici selectez câteva companii de pe AeRO care merită urmărite în acest an, unele din motivul că păstrează argumente de creștere, altele, poate pentru că au urcat prea mult sau prea repede și nu e exclus să ofere o evoluție sub așteptări, în continuarea acestui an. Continui în același stil, cu elemente pro și contra la fiecare, pentru că nu îmi propun ca expunerea să fie înțeleasă drept recomandare de a cumpăra sau a vinde vreuna dintre acțiunile menționate.

 

Simtel Team (SMTL)

Cunoscută îndeosebi pentru specializarea ei pe instalare și mentenanță de parcuri fotovoltaice, Simtel are și o divizie de automatizări, una de lucrări în telecomunicații, iar în ultima vreme a mai adăugat noi verticale în cadrul grupului: printre altele, devine și furnizor de energie. Acțiunile au crescut în ultimele 12 luni mai ales pe fondul așteptărilor privind îndeplinirea bugetului pe 2023, buget care prevedea dublarea cifrei de afaceri și dublarea profitului net.

Pro:

 • dacă se confirmă la finalul lunii februarie, odată cu publicarea rezultatelor preliminare anuale, faptul că au reușit un profit net în zona a 25 milioane de RON sau peste acest nivel, grupul va demonstra din nou că livrează conform ghidajului oferit.
 • pentru anul 2024, orice ipoteză de creștere a business-ului este prematură, iar cel mai bine va fi să așteptăm bugetul oficial publicat în perioada următoare. După o dublare a rezultatelor, probabil că orice setare de obiective la > 30% creștere cifră de afaceri și profituri va fi privită pozitiv de către piață.
 • diversificarea liniilor de business asigură o stabilitate pentru anii următori. Piața interpretează acum pozitiv anunțuri precum: Simtel devine și furnizor de energie, compania își propune să treacă pe piața principală a BVB în acest an și să emită obligațiuni verzi. Cu toate acestea, informațiile excesiv de pozitive se pot epuiza la un moment dat, ceea ce ne conduce la a vedea și argumentele contra unei dețineri de acțiuni SMTL.

Contra:

 • după evoluția spectaculoasă a acțiunii în ultimele 12 luni, este posibil ca investitorii să aibă deja așteptările privind 2024 setate prea sus, iar orice informație care ar veni sub acele așteptări să determine o corecție semnificativă și pe acțiune. De exemplu, dacă grupul ar anunța și ar realiza creșteri de cifră de afaceri și/sau profituri doar în zona 20-25% pentru anul 2024, s-ar putea ca aceasta să fie o dezamăgire pentru piață.
 • au fost și alte acțiuni care au demonstrat că nu orice diversificare de business, nu orice achiziție de companie mai mare sau mai mică, nu orice trecere a simbolului pe piața principală înseamnă automat continuarea unui trend crescător al acțiunilor.
 • evaluarea curentă începe să fie una îndrăzneață: la o capitalizare de 513 milioane de RON aferentă unui preț de 65 de RON pe acțiune, această valoare este de circa 20 de ori profitul așteptat a fi publicat pentru anul 2023. Altfel spus, este nevoie de o creștere semnificativă a acestuia în 2024 și ulterior pentru a justifica în continuare evaluările curente.

Citește și 5 acțiuni de urmărit la BVB în 2024

DN Agrar (DN)

Grupul este cel mai mare jucător integrat din zootehnie din România, deținând mai multe ferme de vaci de lapte și producție vegetală. Creșterea cu 14% a  volumului de lapte produs anul trecut nu pare una spectaculoasă, însă prin integrarea mai multor ferme din zona Alba și Sibiu, grupul DN Agrar a reușit o creștere de profitabilitate în 2023. Rezultatul net consolidat, cel mai probabil este în zona a 25 milioane de RON pentru anul trecut, mai mult decât o dublare față de anul anterior.

Pro:

 • managementul a arătat capacitatea de creștere a producției și de eficientizare a acesteia în anii recenți, iar planurile actuale conduc către dublarea producției până în anul 2027, ca urmare a unei noi ferme care va fi construită la Straja, județul Alba.
 • fermele zootehnice din România primesc subvenții aferente populației de bovine din anul 2018, așadar valoarea primită de DN Agrar este în urma realității efective. Odată cu alinierea acestor subvenții în următorii ani, profitabilitatea totală a grupului s-ar îmbunătăți suplimentar.
 • capitalizarea curentă pe bursă este la 253 milioane de RON, corespunzătoare unui multiplu de circa 10 ori profitul net așteptat pentru anul 2023, rezultat pe care îl vom cunoaște cu certitudine în raportul anual din aprilie. La acest multiplu, acțiunea ar putea avea susținere pe termen mediu-lung, odată cu implementarea planurilor de creștere a business-ului.

Contra:

 • o eventuală dinamică mai lentă a profiturilor în acest an și în anii următori, în contextul investițiilor preconizate și a unei întârzieri a alinierii subvențiilor ar putea pune frână evoluției ascendente a prețului acțiunii din ultima perioadă.
 • orice efecte contabile pe parcurs, care să arate rezultate temporar mai slabe decât estimările curente ar putea afecta sentimentul pozitiv privind acțiunea cu simbolul DN.
 • producția actuală de lapte a DN Agrar este vândută în proporție de peste 80% către un singur jucător, anume grupul Lactalis, iar acest element are și partea bună a predictibilității afacerii. În schimb, are și efectul advers al unui risc în negocierile viitoare cu cel mai important client al grupului. Pe măsură ce tipologia clienților s-ar diversifica în anii următori, s-ar diminua și acest risc de dependență.

 

2B Intelligent Soft (BENTO)

Cunoscută mai degrabă sub numele mărci BENTO, compania 2B Intelligent Soft este producător de soluții software pentru diverse domenii, de la industria energetică, petrol și gaze, business-uri de retail, farmaceutice, până la agricultură și altele. Acțiunea a atras atenția în ultimul an odată cu perspectivele de depășire a bugetului setat pentru 2023, însă informațiile oficiale le vom afla odată cu publicarea datelor preliminare, pe 22 februarie.

Pro:

 • BENTO a țintit pentru anul 2023 venituri totale de 56 de milioane de RON și un profit net de 12.3 milioane RON, acestea fiind în creștere față de varianta inițială de buget. Managementul a lăsat să se înțeleagă chiar ideea unei depășiri a profitului indicat, lucru pe care îl vom afla în următoarele săptămâni.
 • anunțurile publicate pe site-ul BVB privind contractele semnificative din ultima perioadă arată o continuare a unui trend bun de rezultate financiare și pentru anul 2024.
 • la o capitalizare de 170 de milioane de RON corespunzătoare unui preț de 12.5 RON/acțiune, evaluarea este la de 14 ori profitul estimat pentru anul anterior, un multiplu care încă nu e foarte ridicat, dacă se mențin perspectivele de creștere de business și în acest an.

Contra:

 • după ce piața s-a obișnuit cu informația privind veniturile duble în 2023 față de anul anterior și cea privind profitul net mai mult decât dublu, estimările pot fi și în acest caz setate prea sus pentru anul curent. Un buget care să nu indice o rată suficientă de creștere a business-ului, sau niște rezultate pe parcurs mai slabe în unele trimestre ar putea afecta și mersul acțiunii în acest an.
 • în diverse momente, reprezentanții companiei au enunțat eventualitatea unor achiziții și/sau ale unor majorări de capital cu cash și/sau ale unor programe de tip stock-options, deja unul fiind în derulare. O dimensionare a acestor elemente care să nu convină percepției investitorilor de pe piață ar putea afecta și evaluarea acțiunii.
 • gradul de dependență față de clienții din industria de petrol și gaze este undeva în zona 30-40% din vânzări, procent care nu pare excesiv în acest moment. Însă orice încetinire a creșterii în această zonă, care nu ar fi compensată de alte tipuri de clienți ar avea un efect asupra rezultatelor financiare și asupra acțiunii BENTO.

Citește și 3 acțiuni de la BVB pentru care investitorii așteaptă revenirea

 

Holde Agri Invest (HAI)

Managementul holding-ului din agricultură a declarat în mai multe rânduri că anul trecut a fost o “furtună perfectă” în agricultură, un an 2023 cu prețuri mai mici de vânzare a culturilor față de costul înființării acestora în 2022, ceea ce conduce la o pierdere netă estimată de 30 de milioane de lei. Având în vedere acest decalaj de timp, este foarte probabil ca odată cu apropierea lucrurilor de un normal de funcționare, în acest an sa vedem din nou prețuri de vânzare pe tona de cereale mai mari decât costurile aferente, iar business-ul să treacă din nou pe profit.

Pro:

 • dacă considerăm că ceea ce a fost mai rău este în urmă, iar holding-ul poate reajunge la profituri anuale de 8 – 10 milioane de RON așa cum a înregistrat în anii anteriori, atunci la o capitalizare de 121 de milioane de RON, incluzând aici și majorarea de capital recent încheiată, investitorii își pot face din nou calcule de randament al investiției.
 • din moment ce grupul are o bază de capital solidă, el a putut absorbi șocul acestor pierderi mari de anul trecut, în schimb alți jucători mai mici din agricultură ar putea fi într-o poziție mai vulnerabilă, ceea ce creează în continuare oportunități de achiziție relativ ieftine pentru Holde Agri.
 • acțiunea aflându-se acum în preajma valorii nominale de 1 RON, este posibil ca, pe parcursul anului 2024, orice informații semnificativ mai bune decât cele recente să determine un șoc pozitiv în evoluția titlului pe piață, până când să se reașeze la o valoare care să corespundă perspectivei anilor următori.

Contra:

 • pentru investitorii în căutare de randamente mai mari, este posibil ca rezultatele pe care Holde Agri le-ar furniza în acest an să fie insuficiente, chiar dacă ele vor fi net mai bune față de 2023.
 • achizițiile și consolidările se văd în timp din punct de vedere operațional și financiar, în prima fază fiind mai degrabă vizibile cheltuielile sau investițiile necesare eficientizării. Pentru cineva care se uită pe un termen scurt sau mediu, probabil că acțiunea HAI nu este cea mai potrivită variantă.
 • persistența unor efecte ale anului 2023, lipsa unor soluții guvernamentale la nivelul întregului sector de agricultură ar putea menține o presiune și asupra unor companii precum Holde Agri Invest.

 

2Performant (2P)

Liderul pieței de marketing afiliat din România a publicat recent rezultatele operaționale ale anului trecut: 142 milioane de euro fără TVA sunt vânzările intermediate de 2Performant (+39%), 2.9 milioane de tranzacții (+46%). Rezultatele financiare preliminare vor fi disponibile pe 22 februarie, iar bugetul anual 2023 indică o estimare de 48.6 milioane RON cifră de afaceri (+39%) și 1.5 milioane RON profit net normalizat, de aproape 5 ori mai mare decât în anul anterior. Profitul net, ținând cont de Stock Option Plan, este estimat la 0.86 milioane RON pentru anul trecut.

Pro:

 • de când s-a listat la bursă, la finele anului 2020, 2Performant a livrat rezultate în linie cu așteptările, iar uneori ușor peste. Așadar piața este în general setată pe ideea că își fac rezultatele promise. Este un business cu o creștere de peste 30% anual timp de mai mulți ani, care exploatează o nișă de marketing afiliat destul de puțin dezvoltată în România și în Europa, în general.
 • 2Performant își propune să replice în piețele vecine modele care în România i-au adus succes în anii recenți. Ar putea fi o modalitate de a menține o creștere accelerată pentru următoarea perioadă.
 • business-ul are profit net încă din 2022, cu un an mai devreme decât anticipase inițial. Acum rămâne de vazut ritmul viitor în care poate crește rezultatul net, odată cu creșterea afacerilor.

Contra:

 • există riscuri de creștere cu care compania se poate confrunta în perioada următoare și pe care, în același timp, managementul și le asumă. Unul dintre aceste riscuri este legat chiar de expansiunea internațională. 2Performant a mai avut tentative de noi modele în piețe externe, însă ele nu au schimbat cu mult dinamica rezultatelor. Presupunerea replicării unei rețete de succes precum Business League – un model de gaming sau competiție în care sunt implicați afiliații și sunt implicate și brandurile din platformă – poate să dea rezultate în piețe similare, cum ar fi Europa Centrală și de Est, însă se poate lovi și de alte comportamente ale utilizatorilor, care să determine o încetinire a creșterii.
 • compania a indicat recent și intenția de a face pasul în marea piață din SUA, acolo fiind nevoie de investiții mai mari, cel mai probabil și o majorare de capital cu cash. Dacă investitorii ar prefera mai mult prudența, s-ar putea ca prețul de bursă să oscileze sau să stagneze o perioadă mai lungă de timp, până când vor deveni mai clare beneficiile nete ale acestor extinderi.

Am văzut ca Bursa de la București oferă variante de lucru atât investitorilor care își asumă riscuri mai mici, cât și celor care își asumă oscilații mai mari ale prețurilor acțiunilor. Următorul material din serie va fi dedicat unor companii de pe bursa din SUA.

Găsește și aplică pentru cel mai bun cont de tranzacționare acțiuni:

Denumire Cont minim (echiv eur) Comision acțiuni Fracțiuni acțiuni Produse oferite Modalitate de aplicare
SAXO Bank € 0 Între 0.08% și 0.30% NU Acțiuni, Obligațiuni, Fonduri, ETF-uri, CFD-uri, Crypto, Forex, Opțiuni, Futures Aplică online!
Investimental € 0 0.37% + 1.45 ron NU Acțiuni, ETF-uri, Obligațiuni, Titluri de stat, Produse Structurate Aplică online!
BT Capital Partners € 0 Între 0.4% și 0.8% NU Acțiuni, Obligațiuni, ETF-uri Aplică online!
XTB € 0 0% DA Acțiuni, ETF, CFD, Crypto, Forex, Opțiuni, Futures Aplica online!
eToro $50 0% DA Acțiuni, ETF-uri, Crypto, Forex Aplică online!
GOLDRING € 1,000 0.35% dacă aplici prin Bankata NU Acțiuni, Obligațiuni, Fonduri, ETF-uri, Futures, CFD-uri Aplica online!

 

Cristi Tudorescu

Cristi este investitor cu experiență de 20 de ani pe piața de capital, atât cea locală cât și cea internațională, specializat în analiza fundamentală și evaluarea companiilor.

 

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.