X
5 acțiuni de urmărit la BVB în 2024 ⋆ Bankata

5 acțiuni de urmărit la BVB în 2024

Începem seria de articole în care enumerăm mai multe acțiuni care merită atenția investitorilor în acest an cu 5 simboluri de pe piața principală a BVB. Fac precizarea încă de la început că acestea nu trebuie citite neapărat în cheia unor recomandări pozitive, ba chiar despre unele am părerea că nu vor da un randament atât de satisfăcător pe care s-ar aștepta, probabil, majoritatea investitorilor. Analizați și cântăriți și să îi dăm drumul.

Hidroelectrica (H2O)

Listarea de anul trecut a producătorului de energie din surse hidro a atras atenția nu doar a investitorilor locali, ci a pus Bursa de la București pe harta marilor fonduri internaționale. Prețul acțiunii se situează în ultima vreme în intervalul 120 – 130 RON/acțiune, în contextul unor opinii contrare vehiculate pe piață: există rapoarte de analiză ale marilor bănci americane, care dau un preț țintă pe următorul an de zile de la 109 RON/acțiune mergând până la 135 RON/acțiune.

Noi trebuie să ne facem propria imagine, iar dacă ar fi să împărțim argumentele în Pro și Contra unei dețineri a acțiunii pe următoarele 12 luni avem cel puțin următoarele elemente:

Pro:

 • Dividendul pe care investitorii îl așteaptă în prima jumătate a anului 2024, ca urmare a rezultatului obținut de Hidroelectrica în 2023 este undeva în zona a 11 RON pe acțiune, în condițiile unor estimări de profit de peste 6 miliarde de RON pe anul trecut. Randamentul dividendului este în jurul a 9%, iar aplicând și impozitarea pentru persoanele fizice ajungem la un randament net de peste 8%;
 • Compania este stabilă financiar, generând în ultimii ani profituri substanțiale, odată ce a fost eficientizată în urma insolvenței de acum un deceniu;
 • Cineva care caută acțiuni de dividend se uită cu interes la acțiunea H2O, chiar și dacă acest dividend ar putea scădea ușor în anul sau anii următori.

Contra:

 • După un an 2023 foarte bun, cu o producție de energie din surse hidro aproape de recordurile multianuale, e foarte probabil ca în 2024 și ulterior lucrurile să nu mai stea atât de bine. În condițiile unui an hidrologic normal și, poate, având niște prețuri în scădere la energie, s-ar putea ca profitul companiei Hidroelectrica anul acesta să înregistreze o oarecare scădere. Nu știm cât de mare, tocmai de aceea există diversele opinii care dau prețuri ale acțiunii justificate a fi mai jos. Așadar, dividendele din anii ulteriori ar putea fi ceva mai mici;
 • Hidroelectrica este arătată cu degetul pe motiv că nu face investiții de anvergură. Acum, e greu de spus în ce măsură investitorii de pe piață preferă dividendele acestea mai mari, sau preferă o creștere viitoare de capacitate, coroborată cu dividende ceva mai mici, dar acest argument împotriva deținerii pe termen lung a acțiuniii este frecvent menționat;
 • Cineva care se uită la profitabilitatea și dividendele dincolo de acest an ar putea considera că mai poate aștepta până să adauge acțiunea în portofoliul său.

Citeste si Hidroelectrica: de ce este relevantă listarea la bursă

 

Banca Transilvania (TLV)

Liderul pieței bancare de la noi, cu active bancare de peste 150 miliarde de RON la nivelul întregului Grup se pregătește să anunțe în februarie profitul net pe anul 2023. Dacă va fi peste 2.5 miliarde de RON consolidat, l-ar depăși pe cel din 2022, de 2.48 mld RON consolidat pe întregul grup.

Banca Transilvania este aproape de a cumpăra OTP Bank România, având exercițiul integrării mai multor achiziții în ultimul deceniu. Desigur, o cumpărare a unei structuri bancare nu vine doar cu plusuri ci și cu eventuale minusuri care țin de preluarea structurii, a activelor, prețul necesar a fi plătit și altele, care pot apărea pe parcurs.

Per total, principalele argumente pot fi sintetizate astfel, când vine vorba de acțiunea TLV:

Pro:

 • Grupul Banca Transilvania a dovedit în majoritatea timpului că își poate crește anvergura mai rapid decât media pieței bancare din România. Atât organic, cât și prin achiziții, grupul BT are obiceiul să pună distanță față de locul 2 din sector.
 • De anul acesta intră în vigoare o taxă de 2% pe veniturile nete bancare și poate că acest element ar fi mai degrabă perceput ca un risc privind profitabilitatea. Însă din ce au lăsat să se înțeleagă mai mulți actori din mediul bancar, acest impozit poate fi absorbit, astfel încât un eventual recul al profiturilor să nu fie semnificativ în 2024.
 • De obicei, acțiunea TLV oferă dividende în bani, chiar dacă uneori restricțiile sugerate de BNR fac ca aceste dividende să nu fie tot timpul acordate anual. Însă odată trecute marile riscuri economice, cred că este rezonabilă ipoteza că anul acesta va acorda dividend, care de regulă echivalează cu un randament de 4 – 5%.

Contra:

 • O acțiune din domeniul bancar nu ar fi oportun să fie deținută pe termen scurt sau mediu dacă am ști că ar urma o recesiune la nivel internațional, care să afecteze și economia românească. Deocamdată nu sunt semnale majore în acest sens, dar nici nu putem zice “hop” până nu se diminuează valurile de dobânzi mari din mai toate economiile lumii.
 • Dacă perceperea impozitului de 2% din veniturile nete bancare, ulterior coborâtă la o rată de 1% s-ar menține pe mai mulți ani, cu alte cuvinte nu ar fi nicidecum o impozitare temporară, acest aspect ar putea îngreuna creșterea viitoare și ar modifica percepția investitorilor asupra acțiunilor din domeniul bancar.
 • Iar un al treilea potențial risc ține de integrarea OTP Bank România, un jucător cu cotă semnificativă de piață, care poate să nu fie atât de ușor de asimilat într-un timp scurt.

Citește și despre Extended trading de la Investimental

 

Nuclearelectrica (SNN)

Producătorul de energie nucleară, care asigură între 15 și 20% din necesarul de energie din economia românească, și-a răsfățat aproape tot timpul investitorii cu dividende atractive. Profitabilitatea a fost uneori afectată de politicile guvernamentale din domeniul energetic, însă anul 2023 poate fi închis cu un rezultat net de peste 2 miliarde de RON.

Aici politica de dividend nu mai este atât de clară, dat fiind că Nuclearelectrica are de suportat investiții în retehnologizarea Reactorului 1 în perioada 2027 – 2028. Desigur, poate atrage alte finanțări la acel moment, dar o prudentă în distribuirea de dividende s-a observat în anii recenți.

Pro:

 • Capitalizarea de piață a Nuclearelectrica este de circa 15 miliarde RON, cam de 7 ori profitul net estimat pentru anul trecut, acesta fiind un indicator atractiv în comparație cu alte companii de energie.
 • Dacă dividendul va fi similar cu cel de anul trecut, circa 4 RON/actiune, ar însemna un randament cam de 8% raportat la prețul de bursă de 50 RON/acțiune
 • Activează într-un domeniu de “clean energy”, motiv să fie preferată de unii investitori instituționali care au acest criteriu de investiție

Contra:

 • Anul 2027 se apropie cu pași repezi. S-ar putea ca de la un punct încolo, investitorii să ia în calcul acea oprire a Reactorului 1. Acum suntem la 3 ani distanță, însă peste 12 luni vom fi la doar 2 ani distanță. Cred că suntem toți curioși cum va deconta piața acest lucru în prețul acțiunii SNN.
 • Eventuale distribuiri de dividend sub ceea ce se așteaptă investitorii la acest moment, adică sub acel 8% estimat mai sus.

 

Purcari Wineries (WINE)

Purcari are o parte a producției chiar la granița cu Ucraina și la câteva zeci de kilometri de Tiraspol. Cu toate amenințările din anii recenți, managementul a reușit ca din punct de vedere operațional să gestioneze situația și să își facă scenarii de back-up în cazul în care conflictul Rusia-Ucraina ar fi escaladat și mai mult. Grupul deține branduri și în România, în Bulgaria, iar recent a achiziționat o mică firmă din Turcia pentru a își extinde prezența și acolo.

Astfel, după un 2022 cu o creștere moderată de vânzări, în 2023 lucrurile par să stea în regulă, cu venituri preconizate la 350 milioane RON (+15%) și un profit net al grupului așteptat la peste 50 de milioane de RON. Ce poate să meargă bine vs. ce poate să meargă slab în privința acțiunii WINE:

Pro:

 • Business-ul a dovedit reziliența în anii recenți și s-a repoziționat pe traiectoria de creștere pe termen mediu
 • Managementul a anunțat că a depășit perioada de presiune a costurilor din 2022, iar începând cu semestrul al doilea din 2023 marjele de profitabilitate arată mai bine
 • În majoritatea anilor, acțiunile WINE au oferit un dividend cu randament de 4 – 5%.

Contra:

 • Recentele achiziții, în special crama Angel’s Estate din Bulgaria, ar mai putea afecta profitabilitatea totală a grupului până când să fie pe deplin integrate și eficientizate
 • Percepția investitorilor asupra acțiunii WINE ar putea rămâne una negativă în cazul în care conflictul regional ar persista încă o bună perioadă de timp

 

AROBS Transilvania Software (AROBS)

Nou-venit de pe AeRO pe piața principală a BVB în toamna trecută, grupul de companii de IT este într-o perioadă de înglobare a achizițiilor efectuate în anii anteriori. După o înrăutățire a marjelor operaționale și a profitabilității nete în ultimele trimestre, managementul a indicat faptul că începând cu mai-iunie anul acesta ar trebui să vedem pe deplin efectul cumpărărilor din 2022 – 2023.

Argumentele privind acțiunea AROBS pot fi sintetizate astfel:

Pro:

 • Business de IT integrat, cu o creștere puternică a cifrei de afaceri, în 2023 așteptându-se un nivel consolidat de 430 – 440 mil RON, care ar însemna mai mult de +60% față de anul anterior;
 • După “groapa” de profitabilitate din ultimele trimestre, ar fi de așteptat o redresare, dacă nu în primul semestru 2024, atunci cel mai probabil în jumătatea a doua a anului;
 • Planul companiei de a atrage bani de la acționari printr-o majorare de capital de 40 de milioane de EUR anul acesta, precum și intenția de a cumpăra alți jucători din piață în următorii 3 ani arată continuarea unei traiectorii de expansiune pe termen mediu-lung.

Contra:

 • Creșterea cifrei de afaceri nu înseamnă, în aceeași măsură, o creștere proporțională a profiturilor. S-a observat înrăutățirea marjelor operaționale și a marjelor nete în ultimul an, iar investitorii se întreabă dacă am văzut deja minimul profitabilității sau încă nu.
 • Majorarea costurilor cu personalul în industria de IT ar putea pune în continuare presiune pe rezultatele nete ale grupului în anii următori
 • Majorarea de capital anunțată are și un revers: s-ar putea ca prețul acțiunii sa mai stea o perioadă în jurul a 0.9 RON, până să își găsească o direcție viitoare

Acestea sunt primele 5 companii de urmărit în 2024 pe Bursa de la București. Data viitoare vom vorbi despre 5 companii de pe segmentul AeRO

 

Deschide simplu și rapid cel mai bun cont de investiții:

Denumire Cont minim (echiv eur) Comision acțiuni Fracțiuni acțiuni Produse oferite Modalitate de aplicare
SAXO Bank € 0 Între 0.1% și 0.28% NU Acțiuni, Obligațiuni, Fonduri, ETF-uri, CFD-uri, Crypto, Forex, Opțiuni, Futures Aplică online!
Investimental € 0 0.37% + 1.45 ron NU Acțiuni, ETF-uri, Obligațiuni, Titluri de stat, Produse Structurate Aplică online!
BT Capital Partners € 0 Între 0.4% și 0.8% NU Acțiuni, Obligațiuni, ETF-uri Aplică online!
XTB € 0 0% DA Acțiuni, ETF, CFD, Crypto, Forex, Opțiuni, Futures Aplica online!
eToro $50 0% DA Acțiuni, ETF-uri, Crypto, Forex Aplică online!
GOLDRING € 1,000 0.35% dacă aplici prin Bankata NU Acțiuni, Obligațiuni, Fonduri, ETF-uri, Futures, CFD-uri Aplica online!

 

Cristi Tudorescu

Cristi este investitor cu experiență de 20 de ani pe piața de capital, atât cea locală cât și cea internațională, specializat în analiza fundamentală și evaluarea companiilor.

 

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.