X
Adrian Codirlașu, CFA România: Cum investești 10.000 Lei în 2024

Cum să investești 10.000 lei în 2024

♣️ Adrian Codirlașu, VP CFA Romania & profesor asociat la ASE București este prietenul nostru, consilierul vostru financiar. În episodul cu numărul 40 al podcastului *Tu și Banii* l-am invitat pe Adrian la o nouă discuție despre investiții, real estate, inflație și oportunități pe care ar fi bine să nu le ratăm în 2024. Tu cum ai investi 10,000 lei dacă i-ai avea acum? 🤔

Podcastul nostru Tu și Banii poate fi găsit pe YouTube, Spotify, Apple și Google unde vorbim despre taxe, credite, carduri, investiții, BVB, antreprenoriat, cariere, dar și travel, real estate sau alte evenimente.
Dacă vrei să începi să investești, îți recomandăm să-ți deschizi un cont pe SAXO, XTB, Investimental, Goldring, eToro sau BT Capital Partners.

Podcast 40: Tu și Investițiile via Adrian Codirlașu

Acum câteva zile, colegul nostru Andrei a stat de vorba cu Adrian Codirlașu, VP CFA Romania și profesor asociat la ASE București. Printre subiectele abordate, cei doi au dezbătut câteva subiecte sensibile, precum inflația, impozitele din România, oportunitățile de investiții în 2024, titluri de stat sau economia volatilă din România.

Vezi și Episodul 38 din Podcastul Tu și Banii: Tu și Investițiile tale.

Românii și investițiile imobiliare

De ce sunt românii atrași de activul real estate în ceea ce privește banii personali? În primul rând, domeniul imobiliarelor este un activ. Rata de posesie a proprietăților din România este extrem de ridicată și este chiar una dintre cele mai mari din UE. Însă, de unde a apărut acest apetit pentru real estate?

Adrian Codirlașu ne spune o scurtă istorie a inflației și a modului în care trebuie să abordăm situația – „Atenție! Și pentru a investi în proprietăți imobiliare trebuie să ne facem temele. Nu putem cumpăra orice că o să-i crească valoarea.”

 • în România a fost inflație foarte ridicată începând cu finalul anilor ‘90 și la începutul anilor 2000;
 • ulterior acestei perioade, rata inflație a scăzut, însă a fost cu mult mai mare decât în țările din Europa Centrală și de Est care au intrat în Uniunea Europeană;
 • proprietățile imobiliare oferă un strat de protecție – hedging (e o strategie care ajută la limitarea riscurilor în activele financiare) contra inflației.
 • imobiliarele protejează valoarea investiției;
 • nu poți cumpăra orice, oricând, de oriunde și să stai liniștit așteptând să-și dubleze valoarea – de exemplu, locația este esențială în achiziția unei proprietăți.

În domeniul investițiilor este necesar să ai cunoștințe, să fii bine informat, să ai capabilitatea de a anticipa și a lua risc. În acest context, domeniul imobiliar reprezintă o portiță ușor de deschis pentru cei care doresc să înceapă și să investească.

Află mai multe despre creditele ipotecare din Ghidul pentru credit ipotecar în 2024.

Cum stă treaba cu inflația și cu dobânzile în 2024?

Veștile de la specialistul nostru financiar în ceea ce privește dobânzile, nu sunt tocmai roz și sexy. De ce? Pentru că atunci când inflația scade, scade și dobânda; dacă inflația crește, automat crește și dobânda .

Proprietățile care au fost achiziționate cu ajutorul unor credite ipotecare vor avea dobânzi mai mari în 2024. Rata dobânzii este influențată de creșterea inflației, care va avea o rată probabilă cuprinsă între 7.5% și 8%.

Se observă cum deja, în primul trimestru din 2024, prețurile se află într-o continuă creștere:

 • creștere directă – din taxe (pachet fiscal aprobat ce crește TVA – accize pentru băuturile ce conțin zahăr, se aplică taxă de 1% pentru cifra de afaceri a companiilor, se majorează din nou salariul minim pe economie)
 • creștere indirectă – din creșterea costurilor pe care le au companiile

În România, inflația poate crește în 2024 cu 1-2 puncte, urmând ca ulterior să înceapă să se reducă, iar în decembrie se preconizează o inflație mai mică decât la finalul anului 2023. Urmărește aici tot episodul.

Conform spuselor lui Adrian, Banca Centrală e de treabă și nu va tăia dobânda în prima parte a anului, ci o va ajusta în funcție de șocurile pe care le are inflația pe tot parcursul anului.

Tu știi Ce este Inflația? Află toate informațiile noastre.

Cu toate acestea, the best news sunt pentru cei care au credite cu IRCC. În 2024, IRCC va avea același procent ca în 2023, iar abia din 2025 se poate vedea o scădere a lui. Decalajul IRCC reacționează după 2 trimestre la mișcarea ratelor de dobândă de pe piața monetară.

Ratele de inflație vor fi mai mari și ca urmare, ratele de dobândă vor fi mai mari. Am avut o situație neobișnuită, cea în care rata de dobândă a fost mai mică decât cea a inflației. ne explică cum funcționează – dacă vrem să reducem inflația, dobânda trebuie să fie peste inflație, dacă vrem să încurajăm economisirea, dobânda trebuie să fie peste inflație.

Verifică acum pe SAXO ce oportunități de investiții sunt disponibile.

Oportunități și riscuri în investiții

Investiții la Bursa de Valori București

În 2024, se va vedea o creștere economică mică și un raliu competitiv al companiilor listate la BVB. Dacă vrei să investești pentru prima dată la BVB, e nevoie să te uiți la performanțele BVB din ultimul an. Care au fost bune! Bursa de Valori București s-a bucurat de volatilitate redusă atât pe durata pandemiei, cât și de când a izbucnit războiul din Ucraina.

Creșterea de la BVB s-a datorat fondurilor private de pensii pilon II. Adrian ne spune că „atâta timp cât sunt pe piață fondurile private pilon II și bursa va fi ok.”

Citește și 5 acțiuni de urmărit la BVB în 2024 și alege-ți companiile favorite!

Indicele S&P 500

Cum se raportează BVB la piețele internaționale? Mulți oameni tind să investească pentru prima oară în piețele internaționale, în detrimentul Bursei de Valori București, unde pot investi doar în lei. Iar datorită indicelui S&P 500, ajung să investească în euro sau dolari la diverse companii.

S&P 500 este un indice al pieței bursiere ce urmărește evoluția și performanța a 500 dintre celor mai mari companii listate pe bursă în SUA, din mai mult de 11 sectoare/industrii.

De ce să investești internațional?

Pentru că este important să investim diversificat. Gândește-te și la creșterea unui copil – pe la 5-6 luni începe diversificarea – îi dai puțin câte puțin, din toate fructele, legumele, proteinele, lactatele etc. Ca să poată crește un adult sănătos, încerci să-l obișnuiești cu toate gusturile, ca să aibă de unde să aleagă. Așa e și cu investițiile.

Lucrăm în România și suntem plătiți în lei. Avem proprietăți imobiliare în România și deținem fonduri de pensii. Dacă se întâmplă ceva din punct de vedere monetar, investițiile pot fi tricky. În schimb, dacă analizăm piața NASDAQ sau NY Exchange putem observa o evoluție bună a burselor americane.

Citește și Ghidul Investitorului Începător.

Adrian Codirlașu recomandă:

 • diversificare investiții în companii interesante din UE;
 • diversificat și în Asia – Japonia;
 • diversificare și pe valute și pe sectoare și geografice, în țările unde se vorbește limba engleză – SUA, Marea Britanie, Canada, Australia.

De ce este dolarul pe val în 2024

Conform IMF (International Monetary Fund), FED are dobânda de 5,5% pe dolar cu o inflație de 3,2% și este substanțial real pozitivă. FED urmărește în permanență reducerea inflației. Dacă alegi să investești (economisești) în dolari în acest moment, vei reuși să păstrezi valoarea economiilor. Dolarul are un viitor strălucit și va rămâne cea mai importantă și credibilă monedă globală, urmată de euro.

Facts: Știai că prima hârtie de 10 dolari a fost printată în 1914? Poți vedea toată istoria monedei pe Us Currency.gov.

Sursa: imf .org

Economia din România

Cum arată România în următorii 10 ani? Adrian ne spune că procesul de convergență a României către nivelurile din UE se va menține pentru că țara noastră poate beneficia în continuare de fonduri europene până la finalul anului 2027. Cu ajutorul lor și cu investiții în economia și infrastructura României se poate menține acel proces de convergență. Urmărește Episodul 40: Tu și Investițiile și află toate informațiile, inclusiv despre situația în care țara se confruntă cu o criză valutară (șoc balanță de plăți).

ETF-urile și Crypto

Crypto reprezintă o altă clasă de active, alături de real estate, acțiuni, instrumentele cu venit fix sau instrumentele financiare derivate. După gradul de volatilitate, pe primul loc se află instrumentele financiare derivate, urmate de crypto. De reținut că cine investește în piața crypto trebuie să investească bani pe care îi poate pierde.

Sunt proiecte interesante și cu crypto. De exemplu, BlackRock, cel mai mare Asset Manager din lume conform Business Insider, Statista & co a cerut să se emită și să se tranzacționeze ETF-uri pe piețele americane care să fie legate la activele Bitcoin și Eter.

Un alt subiect fierbinte din cadrul discuției a fost dacă dispare bursa prin intermediul unui token pentru instrumentele financiare. Click aici și vizionează episodul cu Adrian Codirlașu.

💡Vrei să începi să investești? Îți recomandăm SAXO Bank, cont de investiții excelent pentru pasionați, dar la care se pot adapta și începătorii. 💰 Recent au scăzut comisioanele de tranzacționare. 🕵️

Cum investești 10,000 lei?

Learn from the best! Află cum alege Adrian să investească în acțiuni diversificat și ce companii îi plac.

Adrian Codirlașu este o sursă de inspirație pentru noi, dar ne dorim să fie una și pentru voi. Așa că, ne-a răspuns cordial în ce ar investi el 10,000 de lei, dacă s-ar afla la începutul călătoriei pe drumul investițiilor:

 1. Ar transforma 7000 de lei în dolari – pe piața americană, pe defense – e o situație dificilă la nivel global – e o perioadă în care guvernele țărilor sunt nevoite să investească în apărare – această industrie va performa cel puțin 10 ani. Un exemplu este cel în care Boeing are deja producția de avioane vândută pentru următorii 10 ani, iar România va primi avioane F35 după 2030.
 2. Ar transforma 3000 de lei în euro, în diferite țări, pentru a diversifica investițiile.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.