Burse de valori: cum funcționează și ce sfaturi ar trebui să urmeze investitorii începători

Jumătate dintre investitorii până în 35 de ani susțin că au început să investească la bursă pentru a dobândi independență financiară, conform unui studiu efectuat de Mercury Research și publicat pe site-ul bursa.ro. Dacă îți dorești și tu să începi să investești la bursă, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unui broker, folosește-te de informațiile din acest articol pentru a te familiariza cu acest domeniu și pentru a decide responsabil.

  • Ce este Bursa de Valori, cum funcționează și care sunt factorii care o influențează
  • Bursa de Valori: tipuri de tranzacții și instrumente
  • Funcțiile Bursei de Valori
  • Cum se listează o companie la bursă
  • Cum poți investi la bursă: sfaturi pentru începători
  • Companii listate la Bursa de Valori București
  • Scurt istoric al evoluției Bursei de Valori București

Ce este Bursa de Valori, cum funcționează și care sunt factorii care o influențează

Bursa de Valori este o piață de capital organizată, în care brokerii și comercianții pot vinde și cumpăra titluri de valoare, precum acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare.

Vânzarea acțiunilor unei companii către public pe burse de valori se face printr-o ofertă publică de vânzare, derulată cu ajutorul unei societăți specializate, denumită Societatea de Servicii de Investiții Financiare (SSIF). În acest caz, investitorii pot achiziționa acțiuni ale companiilor listate la bursă și le pot revinde ulterior la un preț mai mare. Acest proces este unul continuu și se desfășoară în cadrul piețelor secundare.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Piețele bursiere sunt influențate de diverși factori care afectează prețul acțiunilor. Iată care sunt cei 4 factori principali:

    1. Cererea și oferta

Atunci când cererea este în creștere, iar oferta este limitată, prețul instrumentelor financiare tranzacționate pe burse de valori tind să crească. În schimb, atunci când cererea este mai mică decât oferta, prețul instrumentelor financiare se depreciază.

   2. Starea generală a economiei

În momentul în care economia se află într-un trend ascendent, investitorii tind să facă diverse investiții, deoarece dispun de resurse financiare ridicate. În schimb, atunci când economia se află într-un trend descendent, investițiile pe burse de valori includ un grad mai ridicat de risc, motiv pentru care cei mai mulți dintre investitori evită achizițiile de instrumente financiare.

   3. Dobânda de referință

Atunci când dobânda de referință este scăzută, acest lucru favorizează împrumuturile din partea investitorilor și a companiilor, iar când dobânda de referință este crescută, sunt evitate împrumuturile, lucru care poate cauza o depreciere a acțiunilor listate.

   4. Inflația

Inflația este caracterizată în principal prin creșterea prețului la materii prime și materiale. Atunci când prețurile cresc, companiile sunt afectate în mod direct prin creșterea implicită a costurilor de producție. În timp ce unele companii pot să profite de pe urma inflației și au libertatea de a crește prețurile finale suportate de către consumator, alte companii se confruntă cu scăderea profitului. Din acest motiv, acțiunile pe Bursa de Valori tind să fie tranzacționate într-o măsură mult mai mică, lucru care duce la deprecierea valorilor acțiunilor.

Bursa de Valori: tipuri de tranzacții și instrumente 

Tranzacțiile bursiere reprezintă acțiunile de vânzare-cumpărare realizate pe bursă. Cele mai populare tranzacții în cadrul burselor europene sunt:

  • tranzacțiile la vedere sau cash, care au loc atunci când execuția se face imediat sau în termen de maximum 3-7 zile;
  • tranzacțiile la termen, denumite și tranzacții cu reglementare lunară. În acest caz, execuția se realizează la o dată fixă în cursul lunii.

Există multiple instrumente care se pot tranzacționa la Bursa de Valori. Iată care sunt acestea:

  • acțiunile – cele mai populare instrumente datorită bunului raport între riscuri și beneficii;
  • obligațiunile – instrumente financiare prin intermediul cărora emitentul lor împrumută o anumită sumă de bani de la anumiți investitori din piață;
  • titlurile de stat – cele mai sigure instrumente financiare pe care un investitor le poate avea în portofoliu. Acestea sunt garantate de către stat, iar profitul obținut nu se impozitează cu 10%, ca în cazul profitului obținut din investițiile în alte instrumente financiare.
  • certificatele – instrumente bazate pe diferite active suport. Cele mai populare certificate sunt cele turbo, care permit multiplicarea profitului investiției, comparativ cu situația în care ar fi fost tranzacționat doar activul suport.
  • ETF-urile (Exchange Traded Funds) – o colecție diversificată de active care se tranzacționează în mod simular cu acțiunile.

Funcțiile Bursei de Valori

Bursa de Valori are multiple funcții benefice pentru investitori și întreprinderi. Iată care sunt acestea:

Crește capitalul întreprinderilor

Întreprinderile care îndeplinesc anumite criterii de listare la bursă pot să profite de acest lucru pentru a-și crește capitalul. Acest lucru se poate realiza prin intermediul listării publice care permite publicului larg să achiziționeze acțiuni ale firmelor listate, acestea din urmă beneficiind de capitalul obținut în urma vânzării.

Facilitează obținerea unei surse complementare de venit pentru investitori

Atât investitorii aflați la început de drum, cât și cei care au experiență în tranzacționarea pe bursă, pot câștiga de pe urma profitului companiilor în care investesc. Spre deosebire de alte tipuri de investiții, precum cele în imobiliare, investițiile la bursă nu necesită capital mare, fiecare investitor având posibilitatea de a cumpăra numărul de acțiuni pe care și le permite.

👉 Dacă îți dorești să economisești pentru a putea investi în cât mai multe acțiuni, folosește metoda 70-20-10 pentru a-ți gestiona corespunzător veniturile. Obține o sugestie de gestionare a bugetului tau lunar, în funcție de cât câștigi!

Există 2 modalități de a câștiga din investiția la bursă:

  • prin tranzacționarea de acțiuni. Atunci când achiziționezi acțiuni ale unei companii la un anumit preț și le vinzi la un preț mai mare, obții profit.
  • prin dividende. Acestea sunt o parte din profitul obținut de o companie, care se împarte între acționari. Dividendele pot fi plătite în bani sau în natură.

Cu toate acestea, întreprinderile neprofitabile pot duce la pierderi de capital, motiv pentru care este bine să investești responsabil, indiferent de experiența pe care o ai în acest domeniu.

Dezvoltă macroeconomia

Pe lângă impactul pe care îl are în dezvoltarea întreprinderilor, listarea la bursă are multiple beneficii și în alte sectoare economice, precum agricultura sau comerțul. Când oamenii își folosesc resursele financiare pentru a cumpăra acțiuni, companiile din diverse sectoare se dezvoltă, lucru care duce la o creștere economică puternică a unei țări.

Cum se listează o companie la bursă

Înainte ca instrumentele financiare să poată fi tranzacționate de Bursa de Valori, acestea trebuie listate pe bursă. 

Listarea unei companii pe bursă se face prin emiterea de acțiuni și obligațiuni pe piața primară, de la companie la investitori. Ulterior, acestea se tranzacționează între investitori pe piața secundară.

Cele mai importante două condiții pentru listarea acțiunilor unei firme la Bursa de Valori sunt:

  • organizarea sub formă de societate pe acțiuni (S.A.);
  • statutul de societate deschisă, care îi permite să vândă un procent din acțiuni către public.

Cum poți investi la bursă: sfaturi pentru începători

Procesul de tranzacționare pe Bursa de Valori nu este unul ușor și, dacă îți dorești să obții un profit cât mai mare, este important să te documentezi suficient de mult încât să stăpânești și să înțelegi acest domeniu. Pentru început, poți să citești cărți, articole și forumuri de specialitate pentru a te familiariza cu acest subiect.

După ce consideri că ai învățat suficient încât să poți sa testezi piata bursiera, a sosit momentul să îți alegi o strategie de investiții și să stabilești un buget. În alegerea unei strategii, nu uita să ții cont de nivelul de risc pe care dorești să ți-l asumi. Astfel, dacă te afli la început de drum și ai dorința de a analiza și studia multiple companii, poți alege să investești în active.

În ceea ce privește bugetul pe care îl aloci investițiilor, este recomandat să cumperi active doar de banii pe care ești dispus să îi pierzi. Investițiile la bursă nu sunt garantate, astfel că există posibilitatea să pierzi banii investiți.

Odată ce te-ai familiarizat cu domeniul, ți-ai ales instrumentele financiare și ai stabilit bugetul pe care dorești să îl investești, trebuie să îți deschizi un cont de investiții pe una din platformele de tranzacționare existente. 

👉 Descoperă contul de brokeraj care ți se potrivește cel mai bine, în funcție de suma cu care îți dorești să începi!

Iată câteva sfaturi de luat în considerare pentru tranzacționarea la bursă:

  • investește doar în active pe care le-ai studiat și care activează într-un domeniu pe care îl înțelegi;
  • diversifică-ți portofoliul în timp;
  • evită pe cât posibil acțiunile cu un grad ridicat de volatilitate;
  • nu uita că randamentul bun din trecut nu garantează succes pe viitor.

Companii listate la Bursa de Valori București

În România, Bursa de Valori București (BVB) este principalul operator de piață care administrează două piețe financiare: Piața Reglementată și Piața AeRO. În timp ce pe Piața Reglementată pot fi listate companii care au minimum 3 ani de activitate, pe Piața AeRO pot fi listate instrumente financiare emise de start-upuri și IMM-uri din România.

Iată câteva dintre companiile listate la Bursa de Valori București:

  • OMV Petrom S.A.
  • Banca Transilvania
  • Societatea Energetică Electrica S.A.
  • BRD – Groupe Société Générale S.A.

Scurt istoric al evoluției Bursei de Valori București

Bursa de Valori a fost fondată la 1 decembrie 1882 și închisă în 1945 de regimul comunist. În 21 aprilie 1995 a fost redeschisă și, de atunci, BVB a înregistrat o dezvoltare continuă, fiind în prezent principala bursă din România. 

De exemplu, în 2019, capitalizarea BVB a înregistrat o creștere cu 23,4% mai mare comparativ cu anul precedent. În anul 2021, BVB a obținut un randament de 33,2%, cele mai mari creșteri fiind înregistrate de TeraPlast Bistrița (180,8%), Nuclearelectrica (163,2%) și MedLife (113,4%).

 

Indiferent de compania în care îți dorești să investești, șansele de a obține un randament generos sunt direct proporționale cu cele de a nu înregistra profit. Din acest motiv, nu uita că este important să investești responsabil!

Sursă foto: shutterstock.com

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești brokerul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre brokerii afișați pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la broker, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!