X
Ghidul de depunere al declarației unice ⋆ Bankata

Ghidul de depunere al declarației unice

Sau cum să nu ne mai fie teamă de proceduri birocratice

Birocrația se află în spectrul opus față de tot ce adorăm în viață, precum vacanțele, concertele, croissantele sau pisicile. Cu toate acestea, trebuie să ne confruntăm și cu ea, și preferăm să fim de partea baricadei a celor pregătiți, cu informația la noi. Atunci când vine vorba de completarea și depunerea Declarației Unice, ne bucurăm să găsim un ghid exhaustiv cu toți pașii și informațiile necesare.

Investimental x Avocat.net

Plata taxelor nu este activitatea preferată a nimănui, pentru că 1) presupune să plătim bani, nu să luăm și 2) de obicei statul face acest proces complicat sau neintuitiv, încât avem anxietate încă dinainte de a cerceta procesul.

Ne-am bucurat să vedem că unul dintre brokerii noștri preferați, Investimental, a lucrat împreună cu cei de la avocat.net la resurse ușor de înțeles, care ne trec prin întregul proces. Este un ghid bine lucrat, amplu și care ne poate ajuta atunci când trebuie să depunem declarația unică. 

Procesul de depunere al declarației unice 

Alături de consultanți fiscali și avocați, cei de la Investimental au testat și retestat procedura de depunere a declarației unice.

Aici poți vedea ghidul pentru depunerea declarației unice, iar acesta conține:

 1. Ce trebuie să știi înainte de a completa Declarația Unică
 2. Impozitul pe venit în 2023
 3. Ce s-a modificat față de 2022 pentru investițiile prin brokerii români
 4. Cum se stabilește CASS și cum știi dacă datorezi și contribuția la sănătate
 5. Exemple concrete de completare a Declarației Unice

Ce trebuie să știi înainte de a completa Declarația Unică

Despre ce tipuri de venituri vorbim atunci când vorbim despre Declarația Unică?

 • Câștiguri din tranzacționare care pot fi din vânzarea de acțiuni, ETF, CFD, opțiuni, obligațiuni etc
 • Venituri din dividendele acțiunilor deținute și/ sau venituri din dobânzi încasate pentru obligațiunile deținute.

Care sunt cotele impozitului pe venit?

 • 1% pentru câștigul obținut din vânzarea instrumentelor financiare deținute pentru o perioadă de cel puțin 365 zile
 • 3% pentru câștigul obținut din vânzarea de instrumente financiare deținute pe o perioadă mai mică de 365 zile.

Cine trebuie să depună Declarația Unică?

 • Persoanele fizice care au rezidență fiscală în România și care în cursul anului 2023 au realizat venituri sau pierderi din România şi/ sau din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal
 • Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit, veți completa câte o secțiune pentru fiecare categorie și sursă de venit, atât pentru veniturile realizate (din România și/sau din străinătate, pe fiecare țară), cât și pentru veniturile pe care estimați că le veți realiza în România în anul 2024
 • Persoanele care au realizat doar câștiguri sau pierderi din tranzacții derulate prin intermediari rezidenți fiscali în România vor depune Declarația Unică doar dacă veniturile extra-salariale este sub plafonul a 6 salarii minime brute pe țară

Bine de știut:

 • Salariul minim brut pe țară este de 3000 de lei
 • Veniturile extrasalariale pot fi câștiguri din transferul titlurilor de valoare, câștiguri din operațiuni cu instrumente financiare derivate, dividende, chirii, dobânzi, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole sau din alte surse
 • Dacă totalul veniturilor extra-salariale este mai mare de plafonul de 6 salarii, atunci declarația unică se depune, cel puțin în scopul declarării contribuției la sănătate – CASS.

Unde și până când depui Declarația Unică

Declarația unică poate fi descărcată de pe site-ul ANAF de aici

Pentru a depune Declarația Unică, ai nevoie de un cont în SPV – Spațiul Privat Virtual.

Dacă depui declarația online, o poți găsi în secțiunea

Poți depune Declarația Unică și fizic, prin depunere la ghișeul ANAF sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Declarația Unică trebuie depusă până pe 27 Mai 2024.

Ai depus Declarația unică. Mai trebuie să știi ceva?

În continuare, vom folosi un cuvânt pe care nu-l folosim în fiecare zi, și anume: recipisă 🥹🥹🥹.

Atunci când completezi Declarația Unică, ar trebui să primești o recipisă care să confirme că ai făcut totul corect și ai dovada depunerii. Sistemul poate fi încărcat și să aștepți o zi sau două de la depunere, dar este important să primești recipisa, căci altfel se consideră că nu ai depus declarația.

În continuare, ar trebui să păstrezi timp de 5 ani, următoarele documente:

 • declarația unică depusă
 • recipisa (dovada depunerii)
 • documentele care au stat la baza completării formularului
  • fișele de portofoliu puse la dispoziție de brokeri
  • calculele făcute în Excel pe baza fișelor și informațiilor puse la dispoziție de către brokeri. 

Impozitul pe venit în 2023 și CASS

O veste bună este că de la începutul anului 2023 obligația de a calcula, reține și declara impozitul pentru veniturile din tranzacționare îi revine brokerului român. Asta înseamnă că pentru fiecare utilizator este totul mult mai simplu, căci impozitul este reținut la sursă.

 • Dacă venitul obținut în anul 2023 din investiții atinge sau depășește plafonul de 6 salarii minime, adică suma de 18.000 lei, atunci datorezi și contribuția de sănătate
 • Dacă venitul obținut în anul 2023 din investiții nu atinge plafonul de 6 salarii minime, dar însumat cu restul veniturilor non-salariale pe care le ai, obții o valoare egală cu sau peste plafonul de 18.000 lei, datorezi și în acest caz contribuția de sănătate

În ambele situații de mai sus obligația raportării în Declarația unică și a plății contribuției la sănătate îți revine ție, aceasta nu mai este responsabilitatea brokerului.

Plafoane CASS și cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate

Cota de contribuție la sănătate este de 10%. Pentru anul 2023 valoarea contribuției datorate la sănătate se calculează în funcție de următoarele plafoane:

 • Venit cuprins între 6 salarii inclusiv și 12 salarii (18.000 lei – 35.999 lei): contribuția de sănătate este de 10% din plafonul de 6 salarii, adică 1.800 lei/an
 • Venit cuprins între 12 salarii inclusiv și 24 de salarii (36.000 lei 71.999 lei): contribuția de sănătate este de 10% din plafonul de 12 salarii, adică 3.600 lei/an
 • Venit de cel puțin 24 de salarii (72.000  lei și peste): contribuția de sănătate este de 10% din plafonul de 24 salarii, adică 7.200 lei/an.

În continuare, poți găsi exemple concrete despre cum completezi Declarația Unică în ghidul Investimental, aici.

În ghidul de depunere vei găsi și spețe clare pentru diverse situații de venituri, impozite și depuneri. Dacă ai în continuare întrebări, contactează-i pe prietenii de la Investimental sau pe noi, pe canalul de comunicare preferat.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.