X
Cum să îți cumperi bilete de călătorie ⋆ Bankata

Cum să îți cumperi bilete de călătorie

Pentru toate tipurile de mijloace de transport 🤩

Trenuri, avioane, biciclete, carpooling, autocare – toate au magia de a ne transporta în concedii și locuri superbe din care nu am mai vrea să plecăm și în care ne vedem mutați de când am aterizat/ parcat/ garat 😅. Cum să ne cumpărăm bilete și să folosim mijloacele de transport în avantajul nostru?

Cum să îți cumperi bilete 

Suntem norocoși în multe privințe, inclusiv pentru faptul că avem sisteme digitalizate pentru modurile de transport din România. Dacă eziți uneori atunci când ar trebui să-ți achiziționezi bilete de călătorie, atunci acest ghid este pentru tine și pentru decizii și cumpărături mai ușoare 💪.

🚂🚂🚂 Cum să îți cumperi bilete de tren

Trenul este un mod excelent de călătorie: nu are parte de trafic, arareori are parte de defecțiuni sau accidente, este stabil și poți citi sau chiar lucra din tren, iar cele mai multe vagoane sunt dotate cu prize și aer condiționat. Bagajele sunt la vedere și depozitate în siguranță, iar din aplicații îți poți alege și locul dorit.

Exact – dacă intri pe https://mersultrenurilor.infofer.ro/, poți căuta ruta dorită și să vezi opțiunile de călătorie pentru fiecare tren (unele au clasa I, altele nu, unele au vagon restaurant sau cușetă, pot avea vagon de bicicletă sau nu etc).

Ulterior, ești trimis pe site-ul companiei feroviare pe care ai ales-o (pe lângă CFR există și companii private, precum Transferoviar Călători, Regio Călători, Softrans, Atra Trans Carpatic) și îți poți achiziționa online biletul. Funcționează precum orice alt comerciant de la care obișnuiești să faci shopping online, iar multe companii îți oferă opțiunea să alegi exact locul din vagon – de exemplu, mie îmi place să stau la geam, pe locurile care au și măsuță pentru laptop.

Poți returna biletele

Am zis că totul funcționează precum shoppingul online: în urma biletelor primești factură, un cod QR de scanat în vagon, sau un număr de comandă pe care-l poți comunica controlorului de tren (variază de la companie la companie). DAR ASTA NU E TOT *teleshopping voice*:

Poți returna biletele tale, dacă te-ai răzgândit și nu mai poți călători. Timpul limită diferă de la companie la companie, dar unele au chiar și 15 minute (practic, poți anula din metrou, când realizezi că nu mai ajungi la timp). De câte ori am anulat bilete (am testat asta cu trei companii feroviare diferite), am primit banii în 1 – 3 zile de când am emis cererea. Cererea fiind să apăs pe un buton din contul meu, de la secțiunea comenzile mele :).

Poți transporta câini, biciclete sau bagaje mari

De-a lungul timpului am călătorit cu toate cele 3 variante de mai sus.

Pentru câini se plătește un bilet suplimentar, care este, de obicei, jumătate din valoarea biletului întreg. Aici aș spune că o mică problemă este că dacă planifici o vacanță fără câine și cumperi biletele, iar apoi te răzgândești: nu poți cumpăra suplimentar doar biletul pentru cățelul tău fără un bilet de adult, deci o soluție ar fi să anulezi biletele anterioare și să cumperi altele.

Bicicletele necesită o extra taxă de 15 lei, de obicei fixă, indiferent de durata sau distanța călătoriei. Aici este important să identifici dacă trenul cu care vrei să călătorești are sau nu vagon cu suport special pentru bicicletă. Dacă nu, există metode alternative, precum dezasamblarea lor și transportarea în huse speciale – dar probabil nu de aceea citești acest material.

Poți plasa bagajele mari în spațiile special destinate, din capetele vagoanelor, fără cost suplimentar.

🎦 Fun Fact: multe gări au și webcam public, pe care-l poți consulta de la distanță. Așa poți vedea în timp real dacă trenul anunță vreo întârziere, dacă a sosit deja în gară, respectiv la ce linie se anunță.

✈️✈️✈️ Cum să îți cumperi bilete de avion

Cum poți să călătorești, dar să și economisești în același timp? Există ghiduri întregi despre cum să îți cumperi bilete de avion avantajoase, care să nu te umple de extra costuri și achiziții, însă ne vom rezuma la câteva reguli de bază:

  1. Folosește-te de un motor de căutare apreciat, precum Google Flights sau Sky Scanner
  2. Setează-ți alerte de preț pentru anumite perioade și/ sau destinații
  3. Abonează-te la newsletter-ele companiilor, pentru a vedea imediat atunci când există oferte 
  4. Șterge-ți cookies atunci când repeți căutări, folosește aplicațiile companiilor de zbor și, la nevoie, caută zborurile respective cu VPN, pentru a primi cele mai bune rezultate
  5. Rezervă zborurile pentru 24h alegând opțiunea de transfer bancar: astfel poți achiziționa biletele, chiar dacă nu ai banii imediat, dar reușești să-i ai în mai puțin de 24 de ore.

Pentru a citi pe larg toate aceste sfaturi și situații, consultă ghidul nostru de călătorie, care conține inclusiv partea despre călătorii ieftine cu avionul, dar cu acces în business lounge 💙. 

Bonus: vrei să știi mai multe despre posibilitățile de rambursare sau compensare a zborurilor întârziate sau pierdute? Poți citi aici despre Rambursarea călătoriilor cu avionul – doar tips & tricks testate și verificate.

🚍🚍🚍 Cum să îți cumperi bilete de autocar

Dacă vorbim despre România, atunci și aici ai opțiunea de a consulta traseul multor autocare: pe https://www.autogari.ro/ poți vedea mersul autobuzelor din toată țara. Sigur că acest tip de transport poate suferi modificări și nu funcționează întotdeauna ceas, precum trenurile, dar nici infrastructura feroviară nu acoperă orice drum dorit. De obicei, nu îți poți lua bilet online de aici, însă poți obține un număr de telefon de la o autogară sau companie de transport prin care îți poți rezerva locul.

În afară însă, lucrurile sunt superbe: de exemplu, aplicația și site-ul Omio îți oferă bilete de toate tipurile între orașe, de la cele scumpe la cele ieftine, de la tren la autocar, de la curse private la oferte pentru cursele clasice. 

Dacă vrei să fii și mai sigur, poți selecta un traseu pe Google Maps între două destinații și să selectezi mijlocul de transport (simbolul dintre mașina personală 🚘 și omulețul care decide să meargă pe jos 🚶🏻) și să vezi toate opțiunile oferite și acolo.

În continuare, cum poți folosi și partea de #banking în avantajul tău atunci când îți cumperi bilete?

💳💳💳 Carduri de călătorie

… care sunt super în avantajul tău. Fie că îți acordă #cashback la tranzacții, fie că îți aduc access în business lounge sau nu te lasă la greu atunci când ești în deplasare, mai jos avem acele oferte bancare de care nu ne desprindem nici noi.

George Gold de la BCR

Cu cardul de credit de la BCR ai până la 300 de lei cashback pe lună la plățile pe care le faci până la sfârșitul anului. În plus, tipurile de cashback se asortează perfect cu călătoriile:

  • 10% cashback la benzinării (maximum 200 de lei pe lună)
  • 5% cashback în supermarketuri (maximum 100 de lei lunar).

Tot cu cardul BCR poți avea chiar până la 12 rate fără dobândă, cu o perioadă de grație de 55 de zile.

Bonus: primești asigurare de călătorie și protecție a cumpărăturilor și acces gratuit pentru Business Lounge-ul Aeroporturilor Otopeni București și Internațional Cluj-Napoca.

Aplică aici

ING Credit Card

Cardul de credit de la ING îți oferă 3 rate fără dobândă oriunde în lume, ceea ce înseamnă că orice plată poate fi împărțită în 3 rate diferite, fără să plătești mai mult la finalul celor 3 luni, iar așa vacanța ta poate fi bugetată mai ușor. 

Tot aici poți plăti cumpărăturile sau ieșirile la restaurante din vacanțe, și ai un cashback maxim de 15% în magazinele partenere, de la supermarket-uri și farmacii, la magazine de haine și cosmetice. Reducerile se cumulează cu cele din magazine.

Aplică aici

AlphaCard Visa Gold în €

Ne place cardul de credit de la Alpha în €, deoarece este singurul card de credit în € care-ți aduce puncte de loialitate pentru călătorii. Ai opțiunile de 3, 6, 9 sau 12 rate fără dobândă prin opțiunea oriunde în lume la tranzacțiile peste 200 de lei, fără să pierzi comision la cursul de schimb valutar. Oriunde în lume funcționează atât în România, cât și în străinătate, atât online, cât și offline.

În plus, cu AlphaCard ai acces garantat în peste 1000 de saloane VIP Lounge sau Business Lounge din aeroporturi din intreaga lume. Acces în platforma Air Refund (prin care se oferă compensații de până la 650 € în cazul unei întârzieri, anulări, sau refuzări de îmbarcare). 

Aplică aici

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.