X
Cum se îmbogățesc românii în 2024?

Cum se îmbogățesc românii în 2024

Veniturile românilor cresc constant, peste 10% și în perioadele cu inflație scăzută. Dar cum impactează ele lucrurile pe care le cumpără românii? În ultimul episod din Podcastul *Bursă și Imobiliare* am discutat cu Adrian Codirlașu despre evoluția economică din România, dar și despre creditele pe 20-30 de ani, raportul chiriaș vs. cel de proprietar, dar și despre potențialul de investiții de pe piața americană.

Podcastul nostru poate fi găsit pe YouTube, Spotify, Apple și Google unde vorbim despre taxe, credite, carduri, investiții, BVB, antreprenoriat, cariere, dar și travel, real estate sau alte evenimente.

Dacă vrei să începi să investești, îți recomandăm să-ți deschizi un cont pe SAXO, XTB, Investimental, Goldring, eToro sau BT Capital Partners.

Podcast Episodul 43: Creșteri salariale & creșteri în imobiliare

În episodul cu numărul 43 din Podcastul *Bursă și Imobiliare*, am dezbătut cu Adrian Codirlașu este Vicepreședinte CFA România și profesor asociat la ASE București. Mulți oameni strâng sume de bani pentru a-și achiziționa diverse lucruri, însă la un moment dat își dau seama că că și prețul obiectelor se modifică și nu reușesc să facă acea achiziție.

În 2023, în România s-a recuperat puterea de cumpărare pierdută în timpul crizei energetice. Din punct de vedere economic, în 2024 se preconizează o creștere exprimată în două cifre, iar în contextul în care inflația continuă să scadă și salariile vor continua să aibă parte de o creștere. 

De ce cresc salariile românilor și cum se îmbogățesc?

 • datorită Uniunii Europene; putem să lucrăm și în țările europene;
 • în ultimii ani există mult mai mulți oameni care lucrează remote;
 • salariile converg către valorile pe care le au țările europene;
 • salariile din domeniul IT ce depășesc în medie, în mod constant o valoare de 10.000 lei net pe lună în România; în România, aceasta e o valoare medie pentru un salar în profesiile IT comparat cu țările europene.

Cum impactează creșterile salariale prețul din imobiliare?

O mare parte a averii pe care o au românii se concentrează în imobiliare, indiferent de modul de dobândire al unui imobil: cumpărare, moștenire, donație. 

 • în România există o pondere foarte mare între numărul proprietarilor și a chiriașilor (posibil cea mai mare pondere din UE). Află din episodul nostru, dacă Adrian consideră acest lucru a fi unul pozitiv sau negativ și cum argumentează;
 • ratele mari de dobândă a unui credit pot ține loc de o cerere mai mare în industria imobiliarelor din România;
 • dacă te gândești să iei un credit pe o perioadă de 20-30 de ani, să ții minte că întotdeauna există o perioadă cu inflație și dobânzi mari, cel puțin o criză financiară, plus o mare recesiune;
 • inflația a luat-o încet în jos, iar ultimele comunicări de la Banca Centrală din 2024 ne învață că dacă vor fi două scăderi consecutive ale inflației, se vor vedea imediat scăderi în dobânzile creditelor. Cum se aplică aceste schimbări și unde se vor vedea, poți afla dacă urmărești ultimul nostru episod din Podcastul *Bursă și Imobiliare*.
 • trimestrul 4 al anului acesta, trimestrul 1 al anului viitor – abia atunci se poate preconiza o creștere a cererii pentru imobiliare

Politica monetară va rămâne restrictivă

What this means? Ratele de dobândă nu vor mai fi așa de mici cum au fost înainte de criza Corona. Vom avea inflație mai mare – dolarul, euro – noi avem cea mai mare inflație din UE și va scădea ff lent. În ciclul acesta economic vor fi rate de dobânzi mai mari și inflație mai mare. 

Adrian Codirlașu ne spune că „în România, avem și risc de inflație ridicată din cauza politicii fiscale” și acest fapt se întâmplă pentru că majorarea TVA-ului se duce în inflație. 

SUA debate 

Pentru că avem acces la informații care se întâmplă pe tot globul pământesc, iar despre România și UE am povestit mai sus, continuăm discuția cu Adrian și analizăm situații financiare întâmplate peste ocean. Diverse companii listate la bursă au trecut prin momente interesante, iar în episodul 43 din Podcastul Bursă și Imobiliare, am dezbătut subiecte precum:

 • Nvidia – cipuri pe tehnologie nouă

Cipurile noi au o tehnologie nouă în domeniul AI și sunt foarte scumpe, dar au o cerere peste oferta prezentată de ei. Are o cerere garantată pentru mulți ani. E cu mai mulți pași înaintea competiției sale. Nvidia are o piață diversă, dezvoltă tehnologie pentru mai multe domenii, jocuri, minare criptomonede, roboți umanoizi etc. Cum impactează AI asupra economiei? Urmărește întregul episod aici.

 • Boeing – probleme de securitatea în avioanele de pasageri

Andrei și Adrian au dezbătut subiectul dacă cei care au investit pe bursă cum pot beneficia de schimbările prin care trece Boeing acum. Pe lângă faptul că dezvoltă aeronave, Boeing activează și în domenii precum spațiu și apărare (avioane F35). Află de ce Boeing e o investiție bună pe termen lung.

 • Apple – probleme cu legile anti-trust

Care e diferența între modele deschise și modele închise de business? Apple este un exemplu de model închis de business, pentru că folosește un ecosistem software care nu poate fi utilizat pentru alte produse tech. În schimb, Microsoft și Google folosesc un model deschis de business. Totodată, bomba anului este un posibil parteneriat între Apple și Google pentru dezvoltarea unui sistem nou AI pentru iPhone ce pornește de la modelul Gemini. 

 • Google – înlocuit de ChatGPT

Poate pierde o cotă de căutări în viitor? Microsoft a reușit să combine ChatGPT și search-ul. Prin întrebările puse în sistemul ChatGPT, AI-ul oferă și link-uri, așadar se alterează informațiile anterioare click-ului pe link. Înregistrarea trafficului se face ca și canal direct și nu există date despre search queries, pentru că acestea nu sunt typed în Google.

 • Amazon – companie huge care nu a făcut profit

Amazon e posibil să arate un profit mare pentru prima data, pentru că în trecut a investit toate veniturile în dezvoltarea sa și așa a reușit să intre și să joace în liga campionilor globali. A intrat în domeniu Cloud Computing, iar pe partea de magazin virtual deține monopol.

 • TikTok – posibilitatea interzicerii platformei în SUA

În China, toate platformele de Social Media occidentale sunt interzise. TikTok poate fi interzisă de guvernul american, și poate exista chiar și posibilitatea de a fi interzisă și în Europa. 

Concluzie

Românii se îmbogățesc sau nu? Ce venituri pasive poți avea dacă investești pe termen lung? Descoperă întreaga discuție cu Adrian și află toate detaliile referitoare la bursă și la imobiliare.

Un mic reminder pentru tine, în  cazul în care nu ți-ai instalat deja Aplicația Bankata, ce reunește în siguranță toate conturile tale bancare, fără să mai fie nevoie să le analizezi pe fiecare în parte și să știi cât și cum ai cheltuit: 

🤖 Descarcă din Google Play Store 

🍏 Descarcă din App Store

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.