Dicționar de termeni pentru Carduri de credit

Adeverința de venit – document solicitat de către Bancă care să ateste calitatea de angajat al unui aplicat și să certifice valoarea salariului lunar. Majoritatea Băncilor au renunțat în a mai solicita acest document întruct au posibilitatea verificării veniturilor direct în portalul ANAF.

Birou de credit (BC) – Societate pe acțiuni care are ca acționari 20 de bănci. BC din Romania este membră a Asociaţiei Europene a Birourilor de Credit (ACCIS). BC adună informații despre clienții tuturor băncilor pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra tuturor produselor de creditare deținute de o persoană fizică. Pe baza acestor informații BC evaluează capacitatea de rambursare, determină gradul de îndatorare și identifică şi cuantifică riscul de credit al unui client.

Card co-brand –aceste carduri reprezintă o asociere între emitentul de carduri (în cele mai multe cazuri Banca) și o companie independentă cu scopul de a loializa clientii prin oferirea de beneficii suplimentare cum ar fi puncte pentru plata abonamentului Vodafone (Cardul de cumpărături Raiffeisen Bank Vodafone), rate suplimentare la magazinul Ikea (Cardul de credit BCR IKEA) sau preturi speciale la biletele BlueAir (BT Flying Blue).

Card suplimentar – un card cu aceleași caracteristici ca și cardul principal emis pe numele unei terțe persoane la solicitarea clientului. Cardul suplimentar împarte aceeași limită de credit cu cardul principal, dar în unele cazuri poți opta să îi oferi cardului suplimentar posibilitatea de a cheltui doar o parte din limita cardului (80%, 50%, 20%, etc). Acest lucru este foarte util în cazul în care, spre exemplu, îi emiți copilului tău un card suplimentar pentru cheltuielile zilnice sau urgente și îl lași să cheltuiască până la maxim 20% din limita cardului.

DAE – Dobânda Anuala Efectiva se calculează pe baza unei unei formule matematice stabilite la nivel european, prin care toate costurile creditului sunt exprimate într-o forma procentuală. DAE este de fapt un indice anual al tuturor costurilor cardului și se aplică și pentru credite. DAE ar trebui sa fie principalul indicator după care să te orientezi atunci când te decizi asupra unui credit întrucat el reprezintă costul real anual al creditului și nu dobânda propriu-zisă.

Data scadentă – data limită pană la care trebuie să achiți suma datorată cardului. Ea este aceeași în fiecare lună și pentru ușurință îți poți seta un reminder pe telefon sau o plată automată.

Dobânda – Este exprimată anual și în procente. Ea reprezintă suma pe care o vei plăti în plus pentru creditul utilizat și nerambursat la timp. Atentie mare la produsele la care aplici deoarece pentru unele carduri, emitentul (în general IFN-uri) îți afișează dobânda lunară și nu cea anuală.

Limita de retragere numerar – scopul cardului de credit este de a fi folosit pentru tranzacții la comercianți și nu pentru retrageri de numerar de la bancomat, prin urmare majoritatea băncilor impun o limita maximă ce poate fi retrasă cash (spre ex 50%). Deasemenea exista posibilitatea ca sumele retrase cash să nu beneficieze de perioadă de grație ceea ce înseamnă că vei plati dobânda din prima zi a retragerii. În cazul în care ai nevoie de cash recomandăm să achiziționezi un credit de nevoi personale întrucât dobânda este mult mai mică, între 8%- 15% pentru nevoi personale comparativ cu 14% – 29% pentru cardul de credit.

Perioada de grație – reprezintă perioada în care poți folosi sumele de pe card fără a plăti dobândă (atenție mare în cazul unor IFN-uri care nu au perioadă de grație și dobânda se aplică imediat). Perioada de grație este în general mai mică sau egală cu 59 zile calendaristice deoarece este formată din perioada extrasului – o luna calendaristică (30 sau 31 zile) plus o perioadă de grație ce trebuie neapărat să fie mai mică de o luna (pentru a se crea o recurență la plată).

PIN – codul PIN asociat cardului este format din patru cifre și îl vei folosi la fiecare tranzacție cu cardul. Îți recomandăm să reții codul PIN și să nu-l ții notat pe card sau oriunde în altă parte la vedere. În cazul în care cardul tău vine cu un cod PIN predefinit care nu îți este ușor de reținut, îl poți schimba oricând la bancomatul băncii care a emis cardul.

Suma minima de plată – după cum reiese și din denumire reprezintă minimul de bani pe care ești obligat contractual să îl achiți pentru fiecare extras. Suma minimă este alcătuită din comisioanele lunare ale cardului (dacă există), dobânda datorată și un procent presetat din suma utilizată (în general 5%). În cazul în care nu achiți cel puțin suma minimă la timp riști să fii raportat la Biroul de Credit și să plătești dobânzi și taxe penalizatoare.

Taxa anuală de administrare – majoritatea băncilor percep o taxa anuală de administrarea a cardului. Aceasta sumă se va percepe anual, la o anumită dată direct din contul cardului de credit. Taxa diferă în funcție de bancă, procesator (VISA, Mastercard) dar și în funcție de tipul de card solicitat (standard, gold, platinum, infinity). Costul poate fi și zero în funcție de promoțiile existente la momentul aplicării, dar poate ajunge și până la 1.000 lei pe an pentru cardurile Premium.

Taxa de emitere – majoritatea băncilor au specificate în contractele de card și taxa de emitere a cardului. Aceasta poate varia de la zero lei până la 400 – 500 lei în funcție de bancă sau de tipul cardului. De cele mai multe ori, taxa se aplică și în cazul pierderii cardului sau emiterii unui card suplimentar.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

 

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Leave a Comment

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!