AUR fizic sau instrumente financiare care au AUR ca activ suport

Chiar dacă prețul aurului fluctuează pe termen scurt, pe termen lung el și-a păstrat valoarea de-a lungul anilor. Aurul este adesea folosit ca o metodă de a te proteja împotriva inflației, iar asta îl face o investiție de luat în considerare, mai ales în perioade de incertitudine economică.

De ce și cum să cumperi aur fizic

În trecut, în România, aurul fizic era în general oferit de către bănci clienților săi ca o metodă alternativă de economisire – investiție. Însă, în ultimii ani, din ce în ce mai multe bănci au renunțat să mai ofere AUR fizic datorită creșterii în popularitate a instrumentelor financiare care au la baza aurul sau prețul aurului.

Și pe bună dreptate, aurul fizic vine la pachet cu costuri ridicate și foarte multe constrângeri contractuale. 

În primul rând, marja Băncii pentru tranzacționarea aurului fizic este una ridicată (între 5% și 12% în funcție de cantitatea achiziționată) atât pentru cumpărarea de aur cât și pentru vânzarea acestuia. Această marja îți impactează randamentul aurului cumpărat, mai ales în situația în care l-ai cumpărat ca protecție împotriva inflației și vrei să-l vinzi atunci când piețele financiare sunt mai stabile – spre exemplu la o marja de 8% în fiecare direcție de tranzacționare, prețul aurului trebuie să crească cu mai mult de 16% că tu să poți vedea un randament real, altfel cel mai probabil îl vei vinde în pierdere.

Pe lângă marja de tranzacționare se aplică și comisionul de custodie. Acest comision este perceput de Bancă că să îți țină aurul cumpărat în siguranță și Banca își asumă că ți-l va cumpără înapoi atunci când te decizi tu. Dacă vrei să păstrezi aurul cumpărat pentru tot restul vieții, atunci îl poți lua acasă și să scutești plata acestui comision, însă dacă vrei să îl vinzi după un timp, Banca îl primește înapoi doar dacă a fost păstrat în custodia sa pentru toată perioada de deținere. Mai simplu spus, dacă ai ieșit cu moneda sau lingoul pe ușa Băncii, Banca nu îl mai primește înapoi.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Mai jos câteva avantaje și dezavantaje ale aurului fizic:

PRO CONTRA
Siguranță – te protejează împotriva inflației Marja mare de tranzacționare
Îl poți lăsa moștenire generației viitoare Comision de custodie ridicat
Condiții contractuale limitative – poți vinde aurul înapoi băncii doar dacă a fost păstrat în custodia ei pentru toată perioada deținerii
Nu toate băncile dețin stoc de aur și nu îl primești pe loc, trebuie să aștepți o perioadă până la livrare

 

Să trecem la instrumentele financiare care au la bază prețul aurului.

Spre deosebire de AUR fizic, un instrument financiar este mult mai simplu de tranzacționat și păstrat și presupune plata unui comision mic sau foarte mic (poate chiar zero pentru anumiți brokeri). Aceste instrumente sunt corelate la prețul aurului și evoluează în paralel cu acesta. Însă, cel mai mare avantaj este că nu plătești marja băncii și nici comisioanele de custodie, ceea ce înseamnă că primești întreg profitul rezultat din creșterea prețului aurului.

Sunt multe instrumente care au la baza aurul printre care Certificatele pe AUR – care în general nu sunt listate la bursă și le poți cumpără tot de la Bancă, Fonduri de investiții, ETF-uri, CFD-uri (care îți permit să tranzacționezi și în marja), ETC-uri (Exchange Traded Commodity).

 

Mai jos câteva avantaje și dezavantaje ale instrumentelor financiare pe bază de aur:

PRO CONTRA
Costuri de tranzacționare mici sau foarte mici Nu îl poți păstra că o amintire și nici nu îl poți lasă fizic generațiilor viitoare
Costuri de custodie zero sau foarte mici Îți asumi și riscul emitentului instrumentului
Siguranță – te protejează împotriva inflației
Este în portofoliu tău imediat ce ai finalizat tranzacția

 

Prin urmare, dacă ești interesat de o investiție în aur mai întâi trebuie să stabilești care este scopul investiției. Dacă ești interesat doar de siguranța pe care ți-o oferă în perioade de recesiune sau volatilitate precum cea prin care trecem acum, pentru ca, în câțiva ani să te întorci la acțiuni atunci e mai bine să te gândești la un instrument financiar pe bază de aur. Însă, dacă te interesează să păstrezi aurul pe termen lung (15 – 20 ani sau chiar pentru tot restul vieții), poți lua legătură cu una dintre băncile din România care oferă aur ca și investiție si sa cumperi direct de la ea.

Îți recomandăm să ai foarte mare atenție atunci când cumperi AUR fizic da le brokeri de metale prețioase sau case de bijuterii întrucât, dacă te decizi să îl vinzi ulterior îl vei putea vinde doar la casele de amanet și în unele cazuri la brokerul de la care l-ai cumpărat – aceste aspecte sunt menționate în condițiile contractuale.

Am avut recent surpriza neplăcută ca la un magazin de bijuterii recunoscut din București care vinde și monede de aur să mi se spună că la vânzare pot să merg la orice bancă să le vând fără probleme, ceea ce nu este adevărat ☹.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

 

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești brokerul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre brokerii afișați pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la broker, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noaste sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!