Cumpărarea unei mașini presupune un buget considerabil, ceea ce face ca decizia finală să nu fie una simplu de luat. La fel ca pentru cumpărarea unei locuințe sau începerea unei afaceri personale, majoritatea dintre noi suntem nevoiți și apelăm la un credit pentru astfel de proiecte. Sigur, ar fi ideal dacă ai avea sumele acestea deja economisite și să plătești cash, indiferent dacă cumperi o mașină nouă direct de la dealer sau un vehicul second-hand, însă majoritatea persoanelor apelează la un credit auto, o variantă de leasing sau un credit simplu de nevoi personale.
Odată ce ai luat decizia, trebuie să începi să analizezi ofertele existente atât în ceea ce privește viitoarea ta mașină cât și în cazul ofertelor de creditare. Avantajele oferite de vânzător precum garanția extinsă, asistența auto sau asigurarea auto ar trebui să fie analizate îndeaproape, dar la fel și taxele și comisioanele asociate creditului.
Un împrumut presupune plata lunară a ratelor pentru o perioadă de destul de lungă de timp, așa că fii 100% sigur că ai înțeles toate condițiile de acordare și că ai ales o perioada a creditului suficient de mare încât ratalunară să nu îți creeze probleme foarte mari în bugetul tău și al familiei tale. Îți recomandăm să verifici toate ofertele de creditare și condițiile de acordare din surse independente și de încredere.
-
Află care e bonitatea ta (scorul tău de credit)
Pentru orice tip de împrumut – ipotecar sau imobiliar, credit de nevoi personale, credit de refinanțare sau credit auto – scorul de credit (scor FICO) este cel mai important factor în determinarea eligibilității tale. În funcție de acest scor banca sau compania de leasing determină rata dobânzii, suma maximă a împrumutului, rata lunară sau chiar decizia de acordare sau respingere a creditului.
Reține că nu toți creditorii folosesc același calcul de evaluare a scorului de credit – majoritatea băncilor, pe lângă scorul FICO au criterii suplimentare de evaluare proprii în funcție de care îți analizează cererea de credit.
Pentru a afla scorul tău FICO și dacă există evidențe de întârziere la plată, ai o mulțime de resurse pentru a te informa cu privire la detaliile istoricului tău de credit, inclusiv să te înregistrezi direct pe website-ul Biroului de Credit unde poți verifica toate informațiile. Îți recomandăm ca, înainte de orice decizie de cumpărare să cunoști, pe lângă probabilitatea de a obține aprobarea creditului și suma pentru care te încadrezi sau rata lunară pe care ți-o permiți. Îți poți calcula și alege oferta de creditare pe bankata.ro. După ce știi toate aceste aspecte, poți merge la un test drive.
-
Alege creditul care se potrivește cel mai bine situației financiare a familiei tale
Înainte de orice, verifică și compară cât mai multe oferte existente și optează pentru tipul de credit cel mai avantajos ție. Un credit care funcționează perfect pentru vecinul tău poate să nu fie la fel de avantajos și pentru tine. Poți alege între mai multe variante de creditare: un credit de nevoi personale standard fără ipotecă, un credit auto prin care Banca ia în garanție mașina pe care urmează să o cumperi, leasing auto de la o companie de leasing specializată sau chiar varianta de finanțare oferită direct de dealerul auto.
Fiecare dintre opțiuni este diferită atât din perspectiva dobânzii cât și a ratei lunare sau a sumei maxime pentru care te încadrezi și poate fi mai bună sau mai puțin potrivită pentru tine și familia ta. Cel mai important e să analizezi toate variantele cu avantajele și costurile aferente și să o alegi pe cea mai bună în cunoștință de cauză.
-
Obține pre-aprobarea financiară a creditului și apoi negociază cu vânzătorul
Întotdeauna este cel mai bine să ai deja oferta de finanțare de la o bancă sau o companie de leasing atunci când intri în reprezentanța auto. Odată ce ai pre-aprobarea creditului, știi exact care e suma maximă și în funcție de care îți poți alege mașina pe care ți-o dorești. Finalizarea finanțării auto îți permite să te concentrezi doar asupra alegerii mașinii dorite.
Desigur, verificarea din timp a tuturor ofertelor de finanțare din surse credibile precum bankata.ro îți dă posibilitatea să-ți controlezi rata lunară sau chiar să negociezi o rată a dobânzii mai avantajoasă bazată pe istoricul tău financiar, suma de care ai nevoie sau istoricul cu banca.
-
Fii sigur că ți-ai calculat foarte bine bugetul înainte de a accepta oferta de finanțare
Pe măsură ce compari toate oferte de creditare, este important să înțelegei factorii care intervin în stabilirea plății lunare pentru mașină. Dobânda și comisioanele associate creditului reprezintă doar o parte din costurile lunare asociate unei mașinii.
În primul rând, dacă optezi să cumperi o mașină nouă sau una second, dar de la o persoană juridică și nu una fizică, trebuie să ai în vedere că prețul afișat este fără TVA de 19% și dacă vei cumpăra mașină ca și persoană fizică acest TVA se va adăuga la suma totală de plată.
Asigurarea obligatorie RCA, pentru care în ultima perioadă costurile s-au dublat în unele cazuri și se situează la o medie de 1.600 lei pentru 1 an pentru o mașină de 1.600 – 2.000 cmc și o vârstă a șoferului între 30 și 40 ani.
-
Ia în considerare voucherele Rabla
Verifică cu atenție vouchere Rabla Clasic și Rabla Plus aplicabile în cazul achiziției unei mașini noi. Bugetul din acest anul 2022 este cel mai mare buget alocat din istoria programelor, după cum declară chiar Ministerului Mediului.
Dacă optezi pentru o mașină de Hybrid bonusurile pot ajunge până la 16.500 lei dacă dai la casare două mașini mai vechi de 15 ani – și anume 9.000 de lei prima de casare și ecobonusuri pentru vechime, a câte 1.500 lei fiecare, deci încă 3.000 lei, la care se mai pot adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru emisii scăzute şi unul de 3.000 de lei de pentru că ai ales o varianta hybrid.
Bonusurile sunt și mai mari dacă vrei să–ți cumperi o mașină electrică. În acest caz, dacă aduci la casare două autovehicule uzate, poți primi maximum 51.000 de lei pentru o mașină 100% electrică, și anume 45.000 lei eco-tichet + 3.000 lei primă de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are normă de poluare nu mai mare de Euro 3.
În cazul unei mașini hibrid plug-in poți primi maximum 26.000 de lei – 20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are normă de poluare nu mai mare de Euro 3.
- Verifică și oferte de finanțare ale dealerilor auto
Uneori, finanțarea oferită de dealerii poate fi o ofertă mai atractivă deoarece ei pot veni cu oferte de finanțare 0% dobândă sau reduceri mari din valoarea mașinii dacă optezi pentru finanțare direct de la ei.
Totuși trebuie să ai în vedere că majoritatea opțiunilor de finanțare sunt disponibile doar pentru cumpărătorii cu bonitatea cea mai bună. Dacă ai un scor de credit scăzut, probabil că nu te vei califică pentru aceste oferte speciale.
- Concluzii
Indiferent pentru ce tip de finanțare optezi, întotdeauna fă-ți temele foarte bine și compară toate ofertele înainte să iei o decizie. Nu accepta niciodată prima opțiune de finanțare oferită de un dealer, mai ales dacă i-ai spus deja vânzătorului cât de mult îți place mașina. Ei știu că ești emoțional și nu mai gândești cu capul – sau mai bine zis cu portofelul.
De asemenea, uită-te la o mașină și implicit împrumutarea unei sume care să se potrivească cu bugetului tău. Fii sigur că îți permiți rata și toate costurile adiacente achiziției unei mașini (asigurări RCA, CASCO, impozit, etc) pe toată perioada de creditare.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noaste sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.