Ce este un Card de credit și cum poți să profiți la maxim de avantajele sale?
Cardul de credit este o formă de împrumut prin care sumele pe care le cheltuiești sunt ale Băncii și nu sunt luate din contul tău personal. Folosit inteligent, acesta poate deveni cel mai ușor mijloc de economisire din portofelul tău.
Ce este cardul de credit?
Cardul de credit îți oferă acces la niște sume de bani pe care le poți folosi la cumpărăturile tale lunare, inclusiv plata facturilor. Cardul poate fi emis de o banca sau un IFN.
Cum funcționează un card de credit?
În esență, cardul de credit utilizat responsabil funcționează că un credit pe termen scurt fără dobândă. Diferența e că, în loc să primești banii din credit în contul tău personal, îi primești că disponibil pe cardul tău de credit.
Emitentul caradului îți pune la dispoziție o limita de credit pe care o poți folosi în fiecare lună. Trebuie doar să ții cont că acesta trebuie achitat parțial sau total la sfârșitul fiecărei luni. Altfel, în luna următoare nu vei mai avea disponibil de folosit și în plus vei plăti dobândă pentru suma utilizată și neachitată la timp.
Cum ar trebui să-mi folosesc cardul de credit într-un mod eficient?
Există câteva reguli generale de bune practici când vine vorba de carduri de credit.
- Nu folosi toată suma disponibilă. Ba mai mult, încearcă să nu folosești mai mult de 50% din venitul tău lunar. Spre exemplu, dacă limita cardului tău de credit este echivalentul a 3 salarii lunare, iar salariul tău este de 3.000 lei pe lună, ar însemna că suma cheltuită lunar să nu depășească 1.500 lei, chiar dacă disponibilul este de 9.000 lei. Această regulă te va ajuta să te asiguri că la finalul fiecărei luni vei putea plăti toată suma datorată și nu vei fi niciodată nevoit să plătești dobânda
- Plătește tot timpul cardul la timp și cu toată suma datorată. Chiar dacă ți se oferă posibilitatea plății doar a unei sume minime (în general 5% din valoarea creditului utilizat) este recomandat să plătești toată suma datorată. În acest fel vei evita plata dobânzilor.Trebuie să te gândești la datoria cardului de credit ca un bulgare de zăpadă. Dacă nu este plătit la timp și în total la finalul fiecărei luni, datoria se va rostogoli în lunile următoare și va acumula dobânzi și cheltuieli viitoare care te vor aduce în imposibilitatea de a mai achita întreagă suma datorată dintr-un singur salariu lunar.
- Asigura-te că faci plata la timp. În cazul în care cardul nu este acoperit la dată scadentă cel puțîn cu suma minimă datorată, rișți pe lângă plata dobânzii standard a cardului și dobânzi penalizatoare sau chiar raportarea la Biroul de Credit.
- Setează-ți lunar plata recurentă a cardului. Majoritatea băncilor îți oferă posibilitatea setării unei plăti automate lunare a cardului dacă îți încasezi și salariul la ei. Recomandăm setarea plății în ziua lucrătoare următoare zilei încasării salariului. În acest fel plata cardului de credit va fi prioritară celorlalte cheltuieli lunare.
- Profită din plin de toate avantajele cardului tău. Fie că vorbim de un card co-brand, unul care îți oferă mile sau puncte de loialitate sau un card cu reduceri la anumite magazine partenere asigura-te că înainte de orice achiziție consistentă verifici că deții cardul care îți oferă cele mai multe beneficii. Pentru loializarea clienților săi, majoritatea băncilor oferă diferite avantaje la folosirea cardului, în schimbul unui comision de administrare mai mic sau mai mare. De cele mai multe ori, acest comision este acoperit de beneficiile cardului dacă acesta este utilizat eficient. Prin urmare, înainte de a opta pentru un anumit card, asigura-te că beneficiile acestuia îți sunt folositoare. Spre exemplu, este o idee foarte bună să aplici pentru un card de credit co-brand Vodafone dacă ai optat și pentru serviciile Vodafone. În acest fel, îți poți plăti factura lunară a telefonului din punctele obținute de pe cardul de credit fără nici un cost suplimentar.
Cum să aplici pentru un card de credit?
Poți să aplici pentru cardul de credit droit printr-o simplă vizită la oricare sucursala a băncii sau accesând site-ul lor. Însă cel mai simplu este să aplici online direct de pe site-ul nostru întrucât te vom direcționa direct către formularul de aplicare al băncii.
Noi nu colectăm datele tale personale și nici nu vom acționa în numele băncii. După ce ai apăsat butonul “Aplică acum” din dreptul produsului dorit, te vom redirecționa către pagină de aplicare a băncii unde îți vei lasă datele de contact, iar banca te va contacta pentru îndeplinirea tuturor formalităților necesare.
Bankata.ro este un portal independent și imparțial de informare și nu oferta produse de creditare în nume propriu. Nu vom percepe niciodată taxe sau comisioane pentru informațiile oferite și nici dacă te decizi să aplici pentru un produs de pe site-ul nostru. În general, noi primim un comision de la bancă iar acest lucru nu ne va impacta niciodată modul în care evaluăm produsele pe site-ul nostru.
De ce să aplic pentru un card de credit?
De ce ar trebui să utilizați carduri de credit?
Cardul de credit e mai mult decât un împrumut. Un card de credit este o opțiune de plată utilă, care oferă mai multă protecție împotriva furtului sau a fraudei.
Înainte de a aplica pentru cardul dorit ar fi bine să ai în vedere următoarele aspecte:
- datoriile tale deja existente: dacă deții mai multe produse de creditare (alte carduri, credite de nevoie personale, ipotecare, etc) ar fi bine să încerci să achiți cât de mult poți deoarece acestea vor fi evidențiate în Biroul de Credit și îți vor impacta decizia de acordare a băncii sau suma aprobată ca limită pe card.
- Aplicația: înainte să aplici pentru card asigura-te că poți să pui la dispoziția băncii toate documentele necesare și că te încadrezi în criteriile de eligibilitate. Orice interogare a Biroului de Credit (BC) în numele tău va fi salvată în istoric, iar în cazul în care banca interoghează BC, iar tu nu îndeplinești condițiile minime, vei fi automat respins iar data viitoare când vei aplica ți se va verifica și istoricul. Acest lucru ar putea duce la respingerea aplicației tale chiar dacă acum îndeplinești criteriile de eligibilitate.
Cât mă costă să dețin un card de credit?
Costul cardului depinde foarte mult de cardul pentru care optezi dar și de cum îl vei utiliza. Mai jos am pus o listă cu eventualele taxe și comisioane ce pot apărea:
Dobânda
Rată dobânzii determină cât datorezi băncii pentru sumele utilizate și neachitate la timp. În cele mai multe cazuri dobânda cardului este zero dacă achiți toată suma datorată în fiecare lună la timp. Deasemenea trebuie să ai în vedere că nu toate cardurile îți oferă această perioadă de gartie și pentru retragerile de la bancomat sau de la ghișeul băncii.
Taxe și comisioane
Pe lângă rata dobânzii, cel mai probabil cardul va avea și taxe și/sau comisioane adiționale pentru diferite servicii. Acestea pot fi pentru retrageri de la ATM în țară sau în străinătate, pentru neplata la timp a sumei minime datorată cardului sau comisioane de emitere și administrare. Înainte să aplici pentru un card asigura-te că ai verificat toate aceste taxe.
Care e suma pe care o pot cheltui de pe cardul de credit?
Suma pe care o poți cheltui este evidențiată de limita cardului oferită de bancă. În general, înainte de a seta o anumită limita, banca se uită la veniturile lunare recurente (salariu, pensie, onorarii, venituri din chirii, etc), la datoriile deja existente (rate lunare credit ipotecar sau nevoi personale, leasing autoturism, alte carduri de credit, chirii declarate, etc), dar și la eventuale intarzierei la plata altor datorii bancare existente.
În cazul în care dorește o limita mai mare asociată unui card pe care îl deții deja, poți solicită oricând băncii emitente acest lucru. Pentru a lua o decizie în ceea ce privește mărirea, banca va verifică din nou informațiile de mai sus, iar dacă acestea s-au modificat de la dată emiterii cardului și până acum, banca poate mari limita cardului (spre ex, ai terminat de achitat creditul ipotecar sau ai închis un card de credit mai vechi sau te-ai mutat cu iubitul/ iubita și nu mai plătești chirie, etc).
De ce să compar cardurile de credit?
Dacă compari cardurile pe Bankata.ro înainte să aplici pentru un anumit produs te asiguri că găsești cardul cel mai potrivit nevoilor tale. În plus îți oferim toate aceste informații gratis și am analizat pentru tine toate condițiile contractuale disponibile pe site-urile băncilor pentru a ne asigura că nu vei avea costuri ascunse.
Este foarte simplu să compari. Alegi tipul de card de care ai nevoie (mile, cash-back, ușor de obținut,….) iar noi îți vom arată toate cardurile disponibile în România, ordonate descrescător plecând de la cele mai avantajoase.
Muncim intens la afișarea cardurilor și facem tot posibilul să comparăm cât mai multe produse din piață pentru că tu să fii 100% informat înainte să iei o decizie.