X
Ziua copilului: cum să faci cadouri inteligente ⋆ Bankata

Ziua copilului: cum să faci cadouri inteligente

Și să susții educația financiară a copilului tău

Ca orice sărbătoare, Ziua Copilului este așteptată cu nerăbdare pentru a trăi experiențe semnificative. Însă atunci când viața te copleșește și trebuie să planifici totul în ultima clipă, ajungi să rezolvi totul cu un cadou. Pentru a evita acest lucru, poți face exerciții de educație financiară în celelalte 364 de zile din an, precum și să ai mereu pregătite variante de experiențe memorabile. Mai jos trecem atât prin tipurile de experiențe memorabile budget free, cât și prin cele mai produse bancare pentru copii. Ca să fii pregătit pentru orice variantă și să simți că iei 10 la parenting 🎓.

Educația financiară de ziua copilului

Cu siguranță ai observat nivelul de trai atât de diferit de care beneficiază copii din ziua de azi (sau cel puțin acel nivel diferit de experiența ta, care ți-a atras atenția). Părinții doresc să îmbunătățească istoria și să le ofere copiilor toate lucrurile pe care aceștia nu le-au avut. Acest lucru poate însemna mai multe obiecte și cadouri, mai multe ieșiri în oraș, călătorii sau experiențe, sau poate fi vorba de fonduri de studii și economii destinate celor mai mici membri ai familiei.

Acest lucru impactează noile generații în diverse moduri: cele mai populare sunt cele în care copiii sunt numiți snowflakes sau entitled, deoarece se creează un clivaj în care generațiile anterioare simt că cei mici nu sunt suficient de recunoscători pentru lucrurile pe care le au cu prea multă ușurință. Totodată, există și alte consecințe pozitive, amuzante sau complicate:

  • Copiii sunt mai interesați de educația financiară și de modurile în care ar trebui să se pregătească pentru viitor
  • Copiii mici pot crede că bancomatul nu este pur și simplu un aparat de eliberat cash propriii bani, ci o metodă de a obține bani atunci când nu ai
  • Copiii sunt uneori descurajați să încerce activități grele sau slab remunerate, deoarece modurile de a obține bani s-au diversificat enorm.

Toate acestea nu se vor rezolva pe 1 Iunie, însă poți încerca oricând să transmiți un mesaj diferit și să îi creezi copilului tău o experiență memorabilă.

Alternativele de cadouri pentru Ziua Copilului

Pentru a te asigura că reacțiile copilului tău nu sunt precum cele ale lui Dudley din Harry Potter atunci când primește cadourile de ziua lui, iată mai jos câteva lucruri cu buget zero pe care le poți oferi de Ziua Copilului (inclusiv copilului din tine):

  • 5 sau 10 motive pentru care ești mândru de copilul tău și de felul lui de a fi: pot fi verbalizate, trecute pe o felicitare sau un filmuleț, desenate sau așa cum te simți confortabil
  • Mai mult timp de calitate petrecut împreună, fără ecrane sau întreruperi, fără lucruri de rezolvat sau alți factori stresanți
  • Ieșiri în aer liber pentru parcuri,  picnicuri, sport și timp în natură
  • Activități de crafting sau handmade care sunt distractive sau utile: poate fi un puzzle, un mod de a crea un mood board, un tipar de croitorie sau felicitări pentru alți membri ai familiei
  • Petreceri tematice cu treasure hunt (vânătoare de comori), care entuziasmează orice copil de orice vârstă pasionat de indicii și ghicitori.

Pe lângă aceste experiențe semnificative și de calitate, există variate măsuri pe care le poți lua în privința siguranței și educației financiare ale copilului tău. Astfel vă puteți bucura împreună de aceste momente în timp ce știi că faci eforturi pentru a-i asigura un viitor.

Cum poți susține educația financiară a copilului tău

Pentru a înțelege cum să te ocupi de educația financiară a copilului tău ai nevoie să înțelegi, în primul rând, care sunt ramurile importante ale educației financiare și cum să abordezi fiecare aspect ale ei.

Cum să-l ajuți pe copilul tău să înțeleagă valoarea banilor

Un subiect greu, cu care se luptă și adulții pe parcursul vieții lor și la care lucrezi toată viața. Poți avea în minte aceste dos and don’ts:

✅ Pe măsură ce crește, explică-i faptul că banii sunt o resursă limitată, care trebuie administrată cu grijă

✅ Setează alături de el un buget în funcție de așteptări: atunci când mergeți la cumpărături, atunci când va primi cadouri, în vacanțe sau când urmează să mergeți la un festival de mâncare

✅ Deschide-i un portofel electronic și arată-i cum funcționează economiile și procesul de economisire

 

❎ Nu rezolva tantrumurile sau problemele copilului prin cadouri

❎ Învață-l elemente de decență, precum a fi politicos cu personalul de serviciu, care ne ajută cu diverse lucruri pe care noi nu le facem

❎ Nu condiționa lucrurile în funcție de bani, deoarece astfel poți crea ancore mentale și asocieri nesănătoase.

Conceptul de economii și economisire

Sunt multe trucuri pe care le poți face pentru a-l obișnui pe copilul tău cu practica de a economisi. Unul dintre ele poate fi să-i deschizi un portofel electronic, iar banii pe care-i câștigă, primește sau i se alocă lunar să fie depozitați acolo. Altul poate fi să îi arăți diferența dintre shoppingul impulsiv, respectiv lucrurile mai semnificative care se pot cumpăra atunci când strângi bani pentru mai mult timp. 

Atunci când observi o dorință sau un interes constant, puteți seta împreună un obiectiv de economisire pentru a dezvolta tenacitatea sa de a se concentra pe ceva important pe termen lung.

Fondul de economii și investiții alocat copilului tău

Economii pentru copii este unul dintre tag-urile noastre preferate de pe BankaPedia, deoarece se axează pe cea mai frumoasă parte a educației financiare: cea pe care o începem de mici.

Dacă nu te-ai jucat niciodată cu dobânda compusă, atunci poți citi aici un material care îți explică pe larg cum matematica poate deveni cel mai mare avantaj al tău financiar (fără să fie nevoie să o faci tu): Ce este dobânda compusă și cum te poți folosi și tu de ea.

Pe scurt, dobânda compusă este dobânda cumulată din suma principală investită și dobânda obținută anterior. Ea crește exponențial la orice sumă investită, iar cuvântul cheie de aici este exponențial, precum în simularea de mai jos.

Dacă ai contribui câte 500 de lei lunar timp de 18 ani pentru fondul alocat copilului tău, un randament de 10% aproape că ți-ar dubla investită:

Poți testa mai multe variante de calcul aici, în calculatorul dedicat Dobânzii compuse.

Scopul fondul poate fi unul de tip plasă de siguranță (de ce să nu lași banii să lucreze pentru el pe perioada creșterii și să-i setezi un fond încă de mic?), poate fi un fond de studii ca un starter pentru proiectele sale academice de la maturitate, poate fi și un fond de urgență pentru evenimente imprevizibile, sau pur și simplu o bună practică financiară care să îți susțină familia.

Diferența dintre experiențe și obiecte

Este ușor să cazi în spirale de consum și atunci când vine vorba de copilul tău, însă acest lucru poate aduce prejudicii mai mari pe termen lung, mai ales pentru un caracter în formare. Dacă folosești puțină inventivitate (iar aici Internetul te poate ajuta mereu cu inspirație și tutoriale în funcție de fiecare arie de interes), atunci poți oricând să creezi un nou univers pentru copilul tău. Acesta îi construiește o lume interioară mai bogată, momente emoționale, legături culturale, conexiuni între concepte și îi dezvoltă imaginația.

De câte ori te gândești la o idee de cadou, întreabă-te dacă acesta îi aduce cu adevărat și un suport în dezvoltarea sa: poate fi o bicicletă, prin care învață un sport nou, un joc sau carte care îi dezvoltă noi abilități, sau, mai ales, activități și experiențe care nu necesită resurse financiare pentru a fi semnificative.

Citește și:

🛍️ Efectul Diderot, care ne creează spirale de consum pe măsură ce achiziționăm mai multe lucruri

🏘️ Keeping up with the Joneses, un tipar comportamental în care tindem să cumpărăm lucruri pentru a fi aliniați la vecinii cu care ne comparăm din societate.

Exerciții financiare

Poate simți că nu ai învățat nimic jucând Monopoly, și este foarte probabil să fie așa. Jocul nu are neapărat o valoare educațională, mai ales atunci când nu este susținut de un insight prezentat de câte un adult. Însă acum avem la dispoziție mai multe tipuri de resurse care să susțină procesul de învățare, iar ele îți pot obișnui copilul cu termeni economici și cu o idee mai clară despre cum funcționează procesele financiare din jur.

Îți putem recomanda resursele dezvoltate de bănci sau brokeri, precum Orașul Portofel de la Investimental.

Cum poți folosi produse bancare pentru educația financiară a copilului tău

Băncile și brokerii de investiție oferă acum multiple produse utile familiilor: carduri pentru cei cu vârsta sub 18 ani, fonduri și credite de studii, conturi bancare asociate contului tău – pe acestea din urmă le poți gestiona și tu, pentru a seta limite de cheltuieli sau a interzice anumite tipuri de tranzacții care nu sunt în acord cu vârsta sa. Mai jos sunt variante ce pot susține demersurile pe care le faci pentru a susține siguranța financiară a copilului tău.

Bankata pentru copii opțiunea MultiCont de la Investimental

Opțiunea MultiCont de la Investimental

Investimental este unul dintre brokerii noștri preferați: permite transferuri de bani rapide, are o platformă foarte intuitivă, iar conținutul pe care-l pregătesc pentru investitori este orientat pe educație financiară. De aceea, brokerul a dezvoltat proiectul InvestiMentor, care te învață elemente de bază în investiții, apoi îți dă un test care îți aduce discount pentru comisioanele de tranzacționare. 

Opțiunea MultiCont îți oferă multiple „foldere” de investiții în contul tău, pe care le poți personaliza în funcție de obiectivele tale: fonduri de studii, fonduri de urgențe, fonduri de tabere sau de călătorie pentru familia ta.

Deschide un cont Investimental aici

Depozitul la termen de la Garanti BBVA

Noua ofertă de la Garanti Bank se încheie la sfârșitul lunii Mai și are o dobândă de 6,75% pentru un an, perfectă pentru părinții conservatori, care vor să aibă o variantă sigură de cadou productiv din punct de vedere financiar.

Aplică aici pentru un depozit la termen de la Garanti

Kid Cont de la Banca Transilvania

5% pe an plus bonus o dobanda lunara daca nu ai umblat deloc la bani intr-un an și se deschide doar în sucursala

Poți deschide Kid Cont de la BT cu doar 100€ sau echivalentul în lei și vei beneficia de dobândă calculată zilnic, pe care o primești anual direct în cont (plus bonus la aniversarea acestui cont).

De asemenea, dacă pe parcursul anului pui în cont cel puțin 500 de lei (sau 120 de euro) și nu scoți bani deloc, te bucuri de un bonus egal cu dobânda lunară. Economiile tale vor fi garantate în limita a 100.000€.

Vezi mai multe despre Kid Cont aici

George Kids de la BCR

Contul George pentru copii de la BCR este gratuit și vine cu un card realizat din material reciclat 🌿. Ai opțiuni de RON și € și poți deschide totul 100% online, în doar 10 minute. Pentru când primești cardul acasă poți solicita și două carduri George Standard, care sunt gratuite pentru părinți.

Citește mai multe despre contul Kids de la BCR

Alte resurse de educație financiară pentru copii

Dacă ai ajuns până aici (mulțumim că ne citești!) și vrei să studiezi mai multe materiale pe care le-am pregătit despre noua generație și aspectele financiare cu care se confruntă, îți lăsăm mai jos mai multe resurse. La Mulți Ani pentru toți copiii din jurul tău și pentru tine, căci știm că lucrezi zilnic la a fi mai bun pentru copilul care ai fost 💙.

🦁 Conturi de economii pentru părinții moderni

📚 Bugetul de studii pentru copilul tău

🐷 Metode de economisire pentru următoarea generație

💳 Cele mai bune carduri bancare pentru copii

PS: am râs cu lacrimi la acest reel.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.