X
Vânătoare Financiară de Paște

Vânătoare financiară de Paște

Cei mici pot fi învățați educație financiară prin joc. La fel cum învață să potrivească piese de puzzle, lego, cum învață literele de pe cartonașe colorate pentru a putea ulterior să citească, și bazele educației financiare pot fi stabilite de la vârste fragede. Ok, dar ce treabă are iepurașul de Paște🐰? Știm cu toții că cei mici adoră cadourile și evenimentele speciale. Ce-ar fi dacă în loc de o tradițională vânătoare de ouă ai pune la cale o variantă inedită? Dacă te-am pierdut un pic, relax. I got you covered!

Vânătoare financiară pentru copii

Ideea genială de a face o vânătoare financiară ce are un ajutor de nădejde – Iepurașul de Paște – a plecat de la o activitate pe care am făcut-o eu pentru fetița mea în urmă cu vreo 3 ani.

Start

Am pus la cale un plan, o vânătoare de ouă de ciocolată prin toată curtea și grădina bunicilor. Am făcut un plan și am scris toate etapele, apoi am trecut la punerea în practică a acestuia.

 

Dacă ai un puști sau o puștoaică care știe să citească (6 ani +), follow the plan. Dacă vrei să adaptezi planul și pentru copii mai mici, îl poți simplifica oricât vrei tu.

Ingrediente de care ai nevoie:

 • coșulet (pentru a aduna bogăția)
 • ouă de ciocolată mici, mari
 • iepurași, pui, oițe de ciocolată (sau orice alte figurine vă plac)
 • bețe pentru frigărui
 • hârtie cartonată colorată
 • animale/flori/fructe din fetru
 • bani de hârtie
 • foarfecă
 • pistol de lipit
 • markere de diferite mărimi
 • diverse accesorii (ochi, gură, nas care se pot lipi)

Hartă interactivă

Pentru a fi o activitate distractivă pentru copii, dar și educativă în același timp, alege să faci o hartă și pentru tine. Scrie indicațiile, decupează, colorează, asamblează. Copiii sunt fascinați de toate lucrurile misterioase, pe care trebuie să le descopere într-un fel sau altul. Poți folosi următorul plan, pe care l-am făcut special pentru tine:

 1. Fii pregătit cu toate ingredientele de mai sus.
 2. Alege locația.
 3. Caută ghicitori potrivite pentru copilul tău și notează-le citeț pe cartoane colorate.
 4. Scrie un rebus financiar personalizat pentru copilul tău.
 5. Alege o poveste financiară („Mărunțilă și Bancnoțilă” de Roxana Bucur). Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF a rulat de-alungul anilor programe de educație financiară pentru copii și așa au luat naștere poveștile cu FinPitic.
 6. Propune-i o listă de lucruri pe care să le mix and match, din care să reiasă care dintre acele lucruri sunt dorințe și care sunt nevoi.
 7. Propune un board game de tip Monopoly (sunt și pentru copii mai mici, cu diverse personaje Disney, din care te poți inspira).
 8. Propune o operațiune matematică pornind de la un bon de cumpărături.
 9. Caută un joc financiar online potrivit pentru vârsta lui și utilizează tableta pentru un nivel.
 10. Desenează o hartă și fă-o interactivă, pentru ca micuțul tău să poată bifa sarcinile îndeplinite 🙂

Află care sunt Cele mai bune carduri bancare pentru copii, dar și Cum să planifici, economisești și investești pentru școală.

Vânătoare financiară tips & tricks

 • În funcție de fiecare sarcină, plasează indicii în locație și ascunde comorile de ciocolată, alături de bani de hârtie.
 • La final, roagă-l pe copilul tău să numere câte recompense are.
 • La finalul jocului, numărați împreună banii găsiți.
 • Explică-i micuțului că prin muncă a reușit să strângă suma X de bani. I-o poți oferi în bani adevărați, pe care să-i pună în propria pușculiță. Îi poți da câte 1 leu pentru fiecare lună, spunându-i o poveste despre dobândă.
 • Alege un număr mai mare de recompense decât cele de sarcini îndeplinite.
 • Copiii se plictisesc repede, așa că încearcă să nu le dai mai mult de 10 sarcini.
 • Fă-i cadou două pușculițe – una pentru economii și una pentru nevoi.
 • Banii cash pot fi depuși într-un cont de economii sau unul de investiții precum cel de la Saxo Bank.
 • Dacă ești în căutarea unui program financiar pentru copilul tău, poți opta pentru serviciile Investimental.
 • FIți gata de distracție!

Această vânătoare financiară de ouă îl va învăța pe cel mic bazele pentru investiții și dobânzi și se va naște din joacă, noțiunea de venit pasiv.

Fun fact but not so funny
Nu învățați copiii că ouăle sau figurinele de ciocolată conțin bani. Isteria ouălor de ciocolată care (nu) conțin bani a revenit în versiunea 2.0. Pentru că pe internet e nevoie să-ți filtrezi informația, unii oameni au înțeles din video-uri virale că producătorii de ciocolată au introdus bani în ouăle de ciocolată. Rezultatul? Magazine luate cu asalt de căutătorii de comori, care au ales să le spargă pentru a găsi bani.

Happy Financial Egg Hunting! 🪙

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.