X
Investițiile tale de Black Friday în 2023 | Bankata.ro

Tu în ce investești de Black Friday?

Zece noiembrie 2023. Ziua când se dă startul la febra cumpărăturilor online/offline și la maratonul curierilor. ? ?️ Pentru unii, perioada cu oferte de Black Friday e cea mai așteptată din an. Pot cumpăra electrocasnice la un preț mai mic, beneficia de discounturi pentru vacanțe, sau, pur și simplu să profite de ofertele speciale pentru cadouri (de zi de naștere, de Crăciun, fără nicio ocazie). Cui nu-i plac reducerile? Așadar, să-nceapă Add Item to Cart Episode 1 & Thank you for your purchase?

Citește mai jos despre cumpărători, investitori, vânzători și magazine. 

Black is the new Friday

Pentru prima dată, în anul 2011, conceptul de Black Friday a fost experimentat și în România. A fost ziua cu cele mai mari reduceri și de-atunci o sărbătorim în fiecare an. 

În România dacă e vineri 13 e vinerea neagră. Valabil și pentru marți 13. Dacă Black Friday în 2023 este pe 10.11.2023 – VINEREA. O fi vinerea neagră pentru site-urile care nu au suficient bandwidth. Dacă ai un magazin online, fie că e listat sau nu pe Emag și pregătești o serie de reduceri importante, vezi să nu fie vinerea neagră la tine și să nu faci vânzări pentru că ți-a căzut website-ul. Au pățit-o și cei mai mari retaileri!

Lecție scurtă de istorie

În SUA, de unde a și pornit tot curentul Black Friday, frenezia cumpărăturilor are loc în prima vineri de după Ziua Recunoștinței (Thanksgiving). Nu este o sărbătoare oficială, însă marchează începutul masiv al cumpărăturilor de Crăciun. Puteți citi mai multe despre rădăcinile Black Friday în America, dar și despre implicațiile politice ale președintelui Roosevelt pe Wikipedia.

Black Friday a fost lansat în Statele Unite ale Americii prin anii ‘60, iar la Walmart lucrurile arătau altfel acum 30 de ani.  Noi n-avem Walmart, dar avem… Emag, Flanco & co.

De exemplu, Emag a înregistrat anul trecut vânzări de peste 644 de milioane de lei, iar plata în rate a produselor comandate a crescut cu 43% față de anul 2021. Oare cum vor arăta cifrele din 2023?

Cele mai bune carduri cu program de plată în rate cu ZERO dobândă 🙂

Banca Denumire Număr maxim de rate Dobânda Cashback Aplică!
ING ING Credit Card 48 de rate la magazinele partenere 25% 15% Aplică Online
BCR Cardul BCR IKEA 60 la magazinele IKEA și 12 rate la orice alt comerciant 15% 15% Aplică Online
OTP Mastercard Dual 12 24.90% NU Aplică Online
Alpha Bank Alpha MasterCard Credit 12 27.91% NU Aplică Online

Must-know list de la EMAG pentru Black Friday poate fi citită aici.

De ce cumpără lumea de Black Friday?

 • discount-uri mari la diverse produse (70%+)
 • tradiție – toată lumea așteaptă cu sufletul la gură să vadă cele mai mari reduceri ever
 • mai sunt x days până la Crăciun și jucăriile/hainele sunt la mare căutare
 • marketerii sunt copy-creativi, iar campaniile de ads se luptă-n bugete și biduri 
 • magazinele fizice sunt mai mult timp deschise 

Cum arată Black Friday în România?

 1. Se dezvoltă piața eCommerce de la an la an tot mai tare.
 2. Jucători naționali și internaționali ajung să aibă vânzări record în această perioadă
 3. Investitorii pot investi în acțiuni în perioada de Black Friday, pentru că unele acțiuni din piața de retail performează bine și cresc.
 4. Investitori investesc în platforme eCommerce și companii de logistică în timpul campaniilor de Black Friday.
 5. Departamentele de marketing ale companiilor creează campanii exclusive pe rețelele sociale/newsletter și caută cele mai catchy mesaje de vânzări.

Pentru toți iubitorii de statistici, recomand lectura de pe Limitless Agency sau de pe Statista.

Aici găsiți un top cu cele mai cool campanii creative.

Categorii de oameni care cumpără de Black Friday

Nouă, ca nație, ne place să facem haz de necaz, dar și haz de orice. Râsul este terapeutic și e musai să-l încerci! Am gândit câteva categorii de oameni care cumpără de Black Friday. Atenție, a se trata ca un pamflet 🙂

 • cei care n-au nevoie de nimic, dar parcă totuși… ajung să li se lipească obiecte de retină și le adaugă involuntar în coșul de cumpărături (compulsive shopping);
 • cei care au items la favorite pe site-uri de fashion, cafea, retails & co;
 • vânători de reduceri – nu contează ce iau, important este faptul că obiectul e la sale;
 • cei care nu fac shopping decât o dată pe an, de BF;
 • cei care vor neapărat să cumpere ceva de BF;
 • cei care vor să cumpere un produs valabil pentru o perioadă limitată de timp as previously advertised 

 

Alte evenimente globale în-afară de Black Friday:

 • Cyber Monday
 • Singles’ Day în China
 • Black November
 • Cyber Week
 • El Buen Fin în Mexic
 • Green Monday în SUA
 • Blue Monday
 • Diwali – Festivalul Diwali în India 

Pe lângă toate acestea, mai sunt și perioade cu spike-uri, perioade în care se cumpără masiv. De Halloween, de Paște, Ziua Mamei, Mărțișor etc. Atât magazinele online, cât și cele offline și-au perfecționat strategiile de marketing și vin de la an la an cu oferte și discounturi cât mai atractive.

Descoperă care sunt magazinele online ce au promoții de Black Friday în 2023.

Poți consulta aici pagina oficială dedicată BF în SUA.

Iar aici găsești 5 mituri din lumea-ntreagă despre Black Friday.

Dacă vrei să cumperi organizat, poți să aplici acum pentru un card de cumpărături de la unul din partenerii noștri.

Curiozități: Ia zi, de câte ori ai dat anul trecut refresh la pagina unui retailer? Sauuu ce situații interesante ai întâmpinat de Black Friday în 2022? Ne poți scrie răspunsurile  în comments pe rețelele sociale – Facebook, LinkedIn, Instagram

Pro Tips

Dacă vei comanda ceva de Black Friday, înarmează-te cu răbdare. Nu întotdeauna timpul extins de livrare este respectat, iar unele colete se mai încurcă. Fiți înțelegători, căci în curând Christmas is coming

Dacă ai un website pe care vinzi online și te pregătești pentru prima dată de Black Friday, mare atenție la capacitatea hostului. Un website care se blochează și care nu are un meniu intuitiv se va vedea în lipsa vânzărilor tale. 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.