X
Cum sa profiți de TVA 5%

c la locuințele până în 700.000 lei și în 2023

Dacă semnezi antecontractul de vânzare-cumpărare și achiți avansul pentru locuința dorită înainte de finalul anului, te încadrezi în cota de TVA de 5%  pentru locuințe de până în 700.000 lei chiar dacă contractul final îl vei semna anul viitor sau în cazul în care cumperi un apartament în stadiul de proiect și semnezi actele atunci cand va fi gata.

Incepand cu 1 ianuarie 2023, aceste cote se vor schimba, si anume, cota de 5% TVA se va aplica pentru achiziţia unei singure locuinţe cu un preţ de cel mult 600.000 lei (aprox. 120.000 EUR)

Atunci când o locuință are un preț între 450.000 și 700.000 de lei, ea va putea fi contractată până la finalul anului 2022  cu un TVA redus, de doar 5%. Proiectul de ordonanță de urgență publicatul de Ministerul Finanțelor a intrat în vigoare la 1 ianuarie a acestui an și permite achiziționarea unei singure locuințe în acest regim.

Ce presupune legea TVA-ului de 5%?

Întrucât aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinţe, conform legislaţiei europene şi naţionale în domeniu, trebuie să se circumscrie caracterului social, se impune reglementarea posibilității achiziţionării cu cota redusă de TVA de 5%, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 140.000 euro. Totodată, este necesară instituirea unei pârghii de control, prin introducerea unui Registru în care se înscriu toate tranzacțiile cu locuințe care beneficiază de cota redusă, indiferent de valoare. Pe baza acestui registru se verifică îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţionarea cu cota redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA.

Ce înseamnă toate acestea?

Cum să profiți de tva 5%

 

Analiștii PWC spun că „este necesară instituirea urgentă a unor reguli în vederea respectării caracterului social pentru aplicarea cotei reduse de TVA, conform legislației europene în domeniu, în cazul livrărilor de locuințe”.

 

Care sunt criteriile pentru a beneficia de plafonul din 2022

  • Prețul minim 450.000 lei
  • Prețul maxim 700.000 lei
  • Maximum 120mp suprafață utilă
  • Poate fi achiziționată o singură proprietate în aceste condiții

 

Ce poți face tu și cum poți profita de asta

Chiar dacă ești deja în posesia unei locuințe, poți achiziționa una nouă (o singură dată) cu reducerea de TVA, dacă imobilul respectiv se încadrează în condițiile necesare. 

Această ordonanță de urgență poate fi o veste foarte bună pentru cumpărătorii care sunt în căutarea unei locuințe personale. De exemplu, în Cluj cumpărătorii pot să caute acum și locuințe cu 2-3 camere, spre deosebire de trecut, când prețurile generau mai degrabă vânzări în rândul garsonierelor.

 

Se aplică și o reducere de TVA la energia termică

Până la 31 martie, guvernul va aplica o reducere de TVA și la energia termică, pentru a susține facturile în sezonul rece.

 

Întrebări frecvente:


Întrebare: Mai pot achizționa o locuință dacă am cumpărat deja una în 2021?

Răspuns: Dacă nu ai beneficiat deja de reducerea de 5% TVA, atunci poți cumpăra acum o locuință.


Întrebare: La ce curs euro calculez un apartament?

Răspuns: La cursul de la 1 ianuarie 2022. 

 

Întrebare: Pot obține această reducere și la locul de parcare?

Răspuns: Da, dacă este achiziționat concomitent cu imobilul și împreună ele se încadrează în plafonul de preț.

 

Întrebare: Cum calculez suprafața maximă de 120 mp?

Răspuns: Suprafața utilă trebuie să fie de maximum 120 metri pătrați, însă dacă vorbim de o casă, de exemplu, aceasta poate avea și dimensiuni mai mari, odată cu grosimea pereților etc. Importantă este suprafața spațiului util.

 

Întrebare: Cum verifică Statul dacă voi cumpăra o singură locuință în aceste condiții?

Răspuns: A fost instituit un registru special ANAF, facilitat de birourile notariale care înregistrează tranzacții. 

 

Întrebare: De când sunt valabile aceste condiții?

Răspuns: De la 1 Ianuarie 2022, iar legea nu are deocamdată o dată de finalizare.

 

Întrebare: Unde găsesc proiectul pe site-ul Guvernului?

Aici: http://e-consultare.gov.ro/w/proiect-ordonanta-de-urgenta-privind-unele-masuri-fiscal-bugetare-prorogarea-unor-termene-precum-si-pentru-modificarea-unor-acte-normative/

 

Cele mai bune credite ipotecare din 2023

Denumire Valuta Banca Avans minim Dobânda Perioada maximă de acordare Comision de acordare Comision de rambursare anticipată Ofertă specială Aplică  acum!
Creditul ipotecar Patria Acasă, chiar și fără avans EUR Patria Bank 0%
dacă aduci în garanție o proprietate suplimentară
Variabilă
3.58% (EURIBOR + 3.30%)
30 ani ZERO 0% Ofertă specială valabilă până la 31.12.2022
Habitat verde cu dobândă fixă 3 ani și ulterior variabilă RON BRD 25% 6,79% fixă 3 ani și IRCC + 2.60% din anul 4 30 ani 650 lei 0% Dacă optezi pentru unul dintre pachetele de cont curent BRD, ai comisionul de acordare redus.
Evaluarea imobilului este gratuită dacă alegi un evaluator desemnat de bancă.
Creditul Casa Mea NaturA RON BCR 15% 7.18% fixă 5 ani și IRCC + 2.25% din anul 4 30 ani ZERO 0% Primești 7% reducere la Ajusto pentru amenajarea locuinței
Creditul Verde RON UniCredit Bank 15% Variabilă
6.77% (IRCC +  2.10%)
30 ani 900 lei 0% Mergi într-o unitate UniCredit Bank

 

Recapitulare:

√ Locuințele cu preț între 450.000 și 700.000 vor putea fi achiziționate la un preț cu TVA de doar 5%, iar fiecărei persoane i se permite o singură achiziție

√ Aplică o simulare de credit ipotecar aici și alege între 52 de oferte ale băncilor din România

Citește și îndrumările noastre legate de achiziționarea primei locuințe și evitarea celor mai frecvente greșeli

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.