Tot ce trebuie să știi despre TVA 5% la locuințele până în 700.000 lei

Piața de real-estate va fi influențată pozitiv în urma acestei legi promulgate la sfârșitul anului 2021. Mai jos am trecut prin cele mai frecvente întrebări legate de această schimbare de TVA și cum te poate ajuta acest lucru dacă intenționai să achiziționezi o locuință.

Atunci când o locuință are un preț între 450.000 și 700.000 de lei, ea va putea fi achiziționată cu un TVA redus, de doar 5%. Proiectul de ordonanță de urgență publicatul de Ministerul Finanțelor a intrat în vigoare la 1 ianuarie a acestui an și permite achiziționarea unei singure locuințe în acest regim.

Ce presupune legea TVA-ului de 5%?

Întrucât aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinţe, conform legislaţiei europene şi naţionale în domeniu, trebuie să se circumscrie caracterului social, se impune reglementarea posibilității achiziţionării cu cota redusă de TVA de 5%, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 140.000 euro. Totodată, este necesară instituirea unei pârghii de control, prin introducerea unui Registru în care se înscriu toate tranzacțiile cu locuințe care beneficiază de cota redusă, indiferent de valoare. Pe baza acestui registru se verifică îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţionarea cu cota redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA.

Ce înseamnă toate acestea?

 

Analiștii PWC spun că „este necesară instituirea urgentă a unor reguli în vederea respectării caracterului social pentru aplicarea cotei reduse de TVA, conform legislației europene în domeniu, în cazul livrărilor de locuințe”.

 

Care sunt criteriile pentru a fi îndeplinită această lege

  • Prețul minim 450.000 lei
  • Prețul maxim 700.000 lei
  • Maximum 120mp suprafață utilă
  • Poate fi achiziționată o singură proprietate în aceste condiții

 

Ce poți face tu și cum poți profita de asta

Chiar dacă ești deja în posesia unei locuințe, poți achiziționa una nouă (o singură dată) cu reducerea de TVA, dacă imobilul respectiv se încadrează în condițiile necesare. 

Această ordonanță de urgență poate fi o veste foarte bună pentru cumpărătorii care sunt în căutarea unei locuințe personale. De exemplu, în Cluj cumpărătorii pot să caute acum și locuințe cu 2-3 camere, spre deosebire de trecut, când prețurile generau mai degrabă vânzări în rândul garsonierelor.

 

Se aplică și o reducere de TVA la energia termică

Până la 31 martie, guvernul va aplica o reducere de TVA și la energia termică, pentru a susține facturile în sezonul rece.

 

Întrebări frecvente

Întrebare: Mai pot achizționa o locuință dacă am cumpărat deja una în 2021?

Răspuns: Dacă nu ai beneficiat deja de reducerea de 5% TVA, atunci poți cumpăra acum o locuință.


Întrebare: La ce curs euro calculez un apartament?

Răspuns: La cursul de la 1 ianuarie 2022. 

 

Întrebare: Pot obține această reducere și la locul de parcare?

Răspuns: Da, dacă este achiziționat concomitent cu imobilul și împreună ele se încadrează în plafonul de preț.

 

Întrebare: Cum calculez suprafața maximă de 120 mp?

Răspuns: Suprafața utilă trebuie să fie de maximum 120 metri pătrați, însă dacă vorbim de o casă, de exemplu, aceasta poate avea și dimensiuni mai mari, odată cu grosimea pereților etc. Importantă este suprafața spațiului util.

 

Întrebare: Cum verifică Statul dacă voi cumpăra o singură locuință în aceste condiții?

Răspuns: A fost instituit un registru special ANAF, facilitat de birourile notariale care înregistrează tranzacții. 

 

Întrebare: De când sunt valabile aceste condiții?

Răspuns: De la 1 Ianuarie 2022, iar legea nu are deocamdată o dată de finalizare.

 

Întrebare: Unde găsesc proiectul pe siteul Guvernului?

Aici: http://e-consultare.gov.ro/w/proiect-ordonanta-de-urgenta-privind-unele-masuri-fiscal-bugetare-prorogarea-unor-termene-precum-si-pentru-modificarea-unor-acte-normative/

 

Recapitulare:

√ Locuințele cu preț între 450.000 și 700.000 vor putea fi achiziționate la un preț cu TVA de doar 5%, iar fiecărei persoane i se permite o singură achiziție

√ Aplică o simulare de credit ipotecar aici și alege între 29 de oferte ale băncilor din România

Citește și îndrumările noastre legate de achizționarea primei locuințe și evitarea celor mai frecvente greșeli

 

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noaste sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!