The pink tax: costul de a consuma produsele destinate femeilor

De ce costă mai mult să fim femei și avem inegalități economice

 

În materialul de mai jos vorbim binar despre femei și bărbați ca să semnalăm discrepanțe și discriminări economice (și câteva instrumente și produse financiare care ne pot ajuta să navigăm aceste situații). Nu sunt singurele genuri pe care noi le recunoaștem și nu dorim să întărim stereotipurile de gen. Ne dorim ca toate persoanele să aibă parte de modele economice echitabile, acces la educație financiară și libertatea alegerilor. 

 

Ce sunt the pay gap și female information gap

Pay gap continuă să existe: faptul că două persoane cu experiențe și educație similare sunt plătite diferit vine de cele mai multe ori dintr-o discriminare sistemică în favoarea genului masculin. Mulți angajatori sunt încă obișnuiți doar cu concediile de maternitate și tind să întrebe la interviu orice femeie dacă intenționează să aibă copii, deși acest lucru este imoral și ilegal.

În 2020, Uniunea Europeană raporta câștiguri cu 13% mai mici pentru femei, în comparație cu bărbații. Aceasta este o medie: cea mai mică diferență se înregistra în Luxemburg (0.7%), iar cea mai mare în Letonia (22.3%). România era a doua țară după Luxemburg, cu doar 2.4%, însă tindem să fim ușor sceptici, dacă coroborăm totul cu cultura feministă sau situația educației și a locurilor de muncă.

Nu există doar pay gap, ci și Information gap. De-a lungul istoriei, femeile au fost omise din studii medicale, crash tests pentru centura de siguranță a mașinilor, prototipuri de smartphone-uri care să fie comod de ținut în mână (adică de-a lungul istoriei și inclusiv în ziua de azi). Acest lucru a dus la multe pierderi: nu știm suficient despre femeile inventator sau artiste, nu se creează suficiente precedente pe care să le avem ca modele și ne ghidăm în permanență după studii care sunt făcute pe(ntru) doar jumătate din populație.

💡 Acest lucru afectează și educația din domeniul investițiilor, deoarece tonul este mereu ușor agresiv, insistent, orientat pe câștiguri imediate și nu pe răbdare pe termen lung.

(Am scris despre female information gap și în ultimul newsletter Bankata. Te poți abona aici, promitem că scriem de maximum două ori pe lună doar lucruri utile și aplicabile).

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Practic, femeile sunt plătite mai puțin, iar deciziile despre ce ar putea prefera din punct de vedere economic sunt luate de bărbați care aplică stereotipuri de gen. Femeile nu își doresc neapărat aceleași produse ca ale bărbaților, însă la prețuri mai mari, însă piața le oferă de multe ori acest lucru.

 

Ce este the pink tax

Taxa roz se referă la tendința prețurilor de a fi mai ridicate atunci când sunt alocate produselor specifice femeilor. Multe dintre aceste produse ar putea fi folosite de ambele genuri, de persoanx genderfluid sau nonbinare (adică pur și simplu de oameni care le preferă), însă modelele economice clasice funcționează încă destul de binar, iar producătorii sunt orientați pe vânzări, rezultate și consum.

Costul ridicat provine dintr-un preț recomandat mai mare decât al produselor pentru bărbați, deși frecvent vorbim de același tip de produse: produsele de igienă precum gelul de duș și lamele de ras, hainele, încălțămintea, jucăriile pentru copii gândite pentru fiecare gen sau pe culori asociate acestor stereotipuri.

 

Discrepanța costului de trai dintre genuri

În același timp, există și o discrepanță de costuri care provine din stilul de viață. Acesta vine din greutăți specifice sau presiuni universale legate de estetică și îngrijire corporală: femeile au nevoie de extra metode de contracepție care să fie în controlul lor, produse de igienă legate de menstruație, mai multe controale și intervenții ginecologice, costuri asociate nașterilor. În plus, societatea se „așteaptă” ca femeile să fie epilate, machiate, coafate, accesorizate, dar standardele paralele impuse bărbaților presupun mult mai puțin efort. 

Se poate discuta și despre faptul că lumea este un loc mult mai nesigur pentru femei, astfel că acestea preferă să ia seara un taxi, în loc să meargă pe jos sau să folosească transportul în comun și alte situații similare. Toate acestea nu sunt judecăți de valoare emise de noi (credem că fiecare ar trebui să facă ce vrea), ci observații legate de modele de consum care se întâmplă de decenii.

Și bărbații sunt stereotipizați în aceste formule: în timp ce produse banale precum gelul de duș femin promite călătorii în timp către destinații exotice și piele extrem de fină, numele produselor destinate bărbaților sunt încărcate de presiuni masculine: sugerează lupte corp la corp cu animale feroce, sporturi extreme, locuri geografice greu de atins etc.

 

Cum putem să gestionăm aceste inegalități

Lucrurile ancorate în sisteme globale, care funcționează demult, sunt rareori în controlul nostru. Însă vedem trei direcții simple care ne pot face viața mai bună, și pe care le putem începe azi:

  • Să ne informăm mai mult. Să nu luăm prețurile sau lucrurile ca pe un adevăr absolut. Să înțelegem piața și contextul, să observăm reducerile și trendurile prețurilor, să comparăm alegerile noastre cu cele ale căror avem încredere
  • Să vorbim despre aceste lucruri cu mai mulți oameni din jurul nostru care sunt deschiși la dialog. Este greu să observăm sau să cerem o schimbare dacă nu suntem deloc conștienți de ea, iar mulți oameni au blindspots deoarece nu s-au confruntat niciodată cu informația respectivă sau experiența altcuiva
  • Să profităm de oportunitățile financiare până când vom trăi într-o lume mai dreaptă (am dat mai jos câteva exemple, căci dacă tot vei cheltui bani, măcar să o poți face în avantajul tău).

 

Cashback de la George by BCR

Feature-ul de Moneyback/ Cashback este cel mai iubit al produsului George by BCR. Magazinele partenere în care poți cheltui lunar sume considerabile din care o parte se pot întoarce la tine sunt:

  • 30% reducere la abonamentele MedLife și 20% la cele de la Regina Maria
  • 10% în farmaciile Sensiblu și 5% la Dr. Max
  • 4% pe Booking
  • 10% la English Home, 5% la Mobila Dalin
  • 15% la Answear, ETIC, 5% la Koton, Marionnaud, Sinsay,
  • 7% la ESX și 7Card

Citește aici de ce ne place George

Aplică aici la un card George

 

Cashback de la Revolut

Notino, Lensa, Kit unghii, EdenBoutique, YvesRocher, Douglas, Zaful, Answear, epantofi, Otter, Modivo, Decathlon sunt doar câteva dintre magazinele partenere la care vei primi bani înapoi atunci când plătești cu Revolut. Nu este nevoie să aplici la un credit, ci doar să-l folosești în mod obișnuit, ca pe un card de debit. În plus, Revolut are o aplicație intuitivă și prietenoasă, care îți susține obiceiurile sănătoase (precum limitări la tranzacții pe anumite categorii sau rapoarte lunare).

Citește aici de ce ne place Revolut

Aplică aici la un card Revolut

Cashback Garanti Bonus card

Garanti Bonus card oferă moneyback în multiple magazine, precum Oxette, Sevda Diamonds, Homelux, Noriel, Karaca, Penti, Parfois, Desigual, Max Mara, Pink, Thermomix, Lensa, Fashion Days, Melkior, Vivre, Dormeo. Dacă îți plac toate magazinele menționate de la toate cardurile de mai sus, nu trebuie neapărat să faci o alegere.

Poți avea oricâte carduri de credit dorești, special pentru a profita de reducerile din magazinele partenere. Dacă acoperi soldul la timp, dobânda cardului de credit nici nu contează.

Aplică aici la un card Garanti 

Investiții sigure și ușor de înțeles

Titlurile de stat nu sunt impozitate și sunt mai avantajoase decât dobânzile depozitelor bancare (care sunt impozitate). Au maturități lungi, oferind un orizont lung de investiție. Pleacă de la valori nominale de 1000€ și se bucură de lichiditate suficientă pentru a vinde și cumpăra ușor și rapid.

Ce este Bursa de Valori, cum funcționează și care sunt factorii care o influențează: aici am scris un material amplu care te poate ajuta să înțelegi primii pași ca investitor.

Citește și despre temerile financiare și mentalitatea de sell long, care te poate ajuta să îți gestionezi mai bine finanțele.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!