X
Ce Înseamnă Sustenabilitate Financiară în Investiții?

Sustenabilitate financiară în investiții

Fiecare perioadă impune schimbări economice și sociale. De sustenabilitate se discută în toate industriile de mai mult de 10 ani. Orice acțiune umană poate avea urme devastatoare pentru următoarele generații asupra mediului, societății și economiei. Acționează înțelept pentru societatea din care faci parte! ??

La fel ca în domeniul HoReCa, unde antreprenorii sunt obligați să prezinte liste cu alergeni, dar și cu toate cantitățile și valorile nutriționale ale tuturor ingredientelor pe care le utilizează și investitorii trebuie să fie conștienți de impactul social și economic al companiilor la care dețin acțiuni. De ce? Pentru a nu investi în companii care pot afecta mediul înconjurător sau impacta negativ societatea.  

Tu și sustenabilitatea

Cred că dacă fiecare dintre noi ar face un minim efort, am putea avea grijă de planetă mai bine. De exemplu, ai putea încerca să arunci gunoiul selectiv, chiar dacă știm că mai mereu gunoiul nu e colectat cum trebuie. Investigația Recorder a scos la suprafață balaurii colectării selective în România. 

Odată cu înaintarea în vârstă (ce old a sunat asta, deși am doar 34 de ani), am realizat că nu e nevoie de compulsive shopping și multe din articolele din șifonier pot fi refolosite și combinate ca să fii cool și să te simți tu bine.

Investește în produse de calitate, pe care le poți utiliza timp îndelungat. Hai să încercăm să ne canalizăm atenția asupra lucrurilor care contează și nu asupra celor care poluează, numai de dragul de-a fi la modă. Vorbim aici, desigur, de economia circulară. De exemplu, 3WLabel este prima companie din România care utilizează textile din inventarul nefolosit al fabricilor de textile pentru a scoate piese unice din materiale care se pot reutiliza.

Putem vorbi despre sustenabilitate în multe industrii; de exemplu, în domeniul mobilei de lux, în articolul de pe The Good Trade găsim un top al companiilor și producătorilor ce folosesc materiale reciclate pentru crearea unor piese de mobilier one-of-a-kind. Un alt exemplu este compania românească de mobilă, GreenForest, care afirmă că-și desfășoară „activitatea adoptând procese care să fie în armonie cu sustenabilitatea.” Puteți afla mai multe din articolul explicativ.

Înainte de a cumpăra orice sau a face o investiție, adresează-ți următoarele întrebări:

 • Chiar am nevoie de asta?
 • Este o investiție pe care vreau să o fac?
 • Care este impactul asupra mediului?
 • Cât de rău e pentru societate?
 • Această companie are produse sustenabile?
 • Această bancă are credite eco? 
 • Compania în care vreau sǎ investesc are resurse suficiente de energie şi apă?
 • Respectă toate normele legislative, dar şi drepturile angajaților?
 • Acest produs este fǎcut din materiale reciclabile şi reutilizabile?

Sustenabilitate pentru o viață echilibrată

Big word, indeed! Tu cum faci ca lucrurile să fie (cât de cât) sustenabile în viața ta? Cu toții avem momente când suntem la duș și cântăm sau ne zboară gândurile în toate părțile în timp ce apa curge pe noi, pe lângă noi, fără a fi folosită. Ca să nu faci un obicei din asta și să exagerezi cu risipa și consumul excesiv al ei, ar fi ok să-ncerci să ai cât mai puține asemenea momente. De food waste s-a auzit mai mult decât risipa de apă sau curent (atunci când dormi cu becurile aprinse în casă și cu televizorul pornit). Avem un episod de podcast fain de tot, în care discutăm cu Jo Ilie, jurnalist de top și mama newsletterului MealPlanning.ro despre cum facem corect bugetarea la food shopping și cum putem să micșorăm food waste.

Cum ar putea fi viața mai sustenabilă? Încercând să o integrezi în toate domeniile și activitățile pe care le întreprinzi:

 • Conservarea mediului înconjurător – poate fi protejat prin practici de reducere a poluării, conservarea resurselor și minimizarea footprintului ecologic.
 • Principii sociale – atât corectitudinea, justiția cât și incluziunea socială sunt promovate prin intermediul sustenabilității într-un mod echitabil, ce respectă drepturile omului.
 • Viabilitate economică – funcționarea pieței financiare este sustenabilă și poate prospera pe termen lung, fără a epuiza resursele sau să apară un dezechilibru economic.
 • Eficiența resurselor – resursele și deșeurile sunt utilizare eficient și folosesc procese de procesare și producție care sunt durabile.
 • Conservarea biodiversității – prin practici sustenabile, biodiversitatea poate fi protejată în timp prin conservarea ecosistemelor naturale, dar și prin protejarea speciilor.
 • Energie regenerabilă – cu ajutorul tranziției către o sursă de energie regenerabilă cum e cea eoliană, solară, dar și hidroelectrică se reduce consumul și dependența față de combustibilii fosili
 • Climate action – reducere emisii de gaze, adaptare la schimbări climatice

Sustenabilitate financiară

În piețele financiare, sustenabilitatea se referă la investiții responsabile ce integrează factori ESG (Environmental, Social, Governance – mediu înconjurător, social și de guvernare) în luarea deciziilor de investiţii şi a activităților legate de piaţa de capital.

Dincolo de performanțele financiare, pe baza criteriilor ESG se pot lua decizii care minimizează riscurile și oportunitățile de creștere a investițiilor efectuate.

Există investitori care practică sustenabilitatea aliniindu-si investițiile cu valorile etice şi morale la care aderă. Ei pot alege să investească doar în companii care au aceleași valori şi care sunt prietenoase cu mediul şi nu încalcă drepturile omului.

Conceptul de impact investing se referă la acei investitori care cumpără acţiuni sau investesc în companii şi proiecte care adresează probleme globale. Cele mai cunoscute sunt energia, dreptul la educaţie şi sănătate, scăderea ratei şomajului sau găsirea unui echilibru între păturile sociale.

Pieţele financiare oferă fonduri comune de investiții, ETF-uri sau indici bursieri pentru a atrage capital în proiectele care au o performanţă sustenabilă.

Știai că sustenabilitatea e un factor esențial pentru risk management? Atunci când se neglijează factori ESG, companiile în care se investește pot întâmpina riscuri de reglementare sau financiare. Aplicând tactici sustenabile de ESG, o companie este mai profitabilă și rezilientă.

O companie sustenabilă este o companie transparentă pentru investitori. Există mai multe tipuri de obligațiuni, cum sunt și cele verzi, ce permit finanțarea unor proiecte ecologice, dar și obligațiunile sociale care au obiectivul de a sprijini inițiativele sociale. Aceste instrumente permit investitorilor să aloce în mod specific fonduri pentru proiecte aliniate cu obiectivele de sustenabilitate.

Cadre de reglementare și politici: Guvernele și autoritățile de reglementare financiare pun în aplicare din ce în ce mai mult politici pentru a promova sustenabilitatea pe piețele financiare. Aceasta include cerințe pentru raportarea ESG și dezvoltarea de cadre standardizate pentru dezvăluirea ESG.

Sustenabilitatea financiară și a piețelor de valori urmărește să alinieze interesele financiare cu obiectivele sociale și cu cele de mediu. Recunoaște că practicile durabile nu numai că beneficiază planeta și societatea, ci pot duce și la investiții mai rezistente și mai profitabile pe termen lung.

Surse de informare 

Unde mai poți citi despre sustenabilitate financiară? Verifică mereu ca informațiile monetare să provină din surse oficiale și sigure ca să poți lua decizii bine documentate.  

Surse care oferă analize, documentații și rapoarte despre standarde și resurse sustenabile pentru a ajuta companiile să-și îmbunătățească performanțele ESG:

 1. Euronext ESG Reporting 
 2. GRI – Global Reporting Initiative  
 3. SASB – Sustainability Accounting Standards Board 
 4. MSCI
 5. Morningstar Stainalytics
 6. Refinitov
 7. PRI – Principles for Responsible Investment
 8. World Bank  – Sustainable Infrastructure Finance 
 9. United Nations Sustainable Development Goals
 10. Harvard Business Review
 11. Financial Times
 12. Bloomberg Green  

Dacă ești într-adevăr interesat să investești sustenabil, toate recomandările noastre îți oferă plenty of information. Găsești analize și rapoarte cu perspective orientate ESG din Europa sau worldwide. 

Exemple concrete de Sustenabilitate Financiară în România

ProCredit Bank

Una dintre băncile cu cel mai mare interes în rândul sustenabilității este ProCredit Bank. Ei au lansat Carduri din Plastic Reciclat, Creditul ProGreen pentru Fotovoltaice și Credit ProGreen  Auto.

BRD 

La BRD poți beneficia de un credit de nevoi personale, Expresso Verde cu care poți să-ți achiziționezi mașini electrice/hibrid, biciclete/trotinete/scutere electrice, panouri solar/fotovoltaice, centrală termică, aer condiționat etc. Un alt produs sustenabil este creditul imobiliar Habitat Verde prin care se poate cumpăra o casă sau să se refinanțeze un cred existent la o altă bancă.

BCR

Prin proiectul Casa Mea Natura, BCR propune o oportunitate de a accesa un credit pentru locuință care este prietenos cu mediul – green homes. Astfel, poți optimiza consumul de resurse naturale, eficiență energetică crescută, dar și alte avantaje.

Garanti

Bonus Card WWF (Worldwide Fund for Nature) este primul card eco din România și este al băncii Garanti. 

Spor la făcut investiții sustenabile! Ne-am bucura să ne scrii și să ne spui cum utilizezi tu sustenabilitatea financiară. 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.