Poate cea mai eficientă metodă de a atrage atenția asupra ta, e să faci o predicție scandaloasă/dezastruoasă care poate afecta un număr cât mai mare de oameni. Vedem asta des pe toate platformele care își măsoară succesul din trafic sau din timpul pe îl acordăm noi acestor platforme, fie că vorbim de presa online, TV sau Youtube, Facebook, Instagram sau TikTok.
Care e problema care ne-o generează genul acesta de predicții?
În general oamenii reușesc cu greu să ia decizii cu banii lor, fie pentru că nu au încă destule experiențe și cunoștințe, fie pentru că, în general, industria financiară pare încă complicată și nu văd un beneficiu pozitiv imediat . Mai mult decât atât, când auzi orice fel de știre negativă, îți este și mai complicat să faci ceva cu banii personali și cei mai mulți preferă să aștepte, ca soluție universală la problemele lor financiare.
Problema care apare atunci când nu iei decizii este că nu-ți investești banii constant, indiferent de mediul economic în care te afli și atunci devine foarte dificil să-și crești banii personali pierzând multe oportunități. Conform lui Adrian Codirlasu, Vicepreședinte CFA România: “Cheia în finanțe personale e să fim consecvenți, să ne setăm un obiectiv și să fim disciplinați. Putem începe cu investiții de valori mai mici, dar e important să începem.”
Care sunt predicțiile cele mai rele pe care le-am auzit în ultima perioadă:
- Inflația crește, va continua să crească și lucrurile vor fi scăpate de sub control
- Falimentul Silicon Valley Bank va genera o nouă criză bancară în SUA și o nouă criză mondială
- Piețele globale au crescut susținut în 2023, dar urmează un o cădere mare iminentă
- Economia SUA și ulterior economia globală va intra într-o recesiune severă
- Piață imobiliară în SUA, Europa, România se va prăbuși
Unele teme apar, fac valuri și dispar la fel de repede și într-o perioadă foarte scurtă. Altele sunt rulate din când în când, iar unele, cum ar fi cele legate de piața imobiliară reapar constant. Real estate-ul pare a fi tema preferată, cu impact emoțional crescut pentru români pentru că aceștia își construiesc avuția personală sau și mai important plănuiesc să-și construiască avuția personală prin imobiliare.
Să le analizăm pe fiecare în parte.
-
Inflația crește, va continua să crească și lucrurile vor fi scăpate de sub control
E tema momentului și e foarte reală tema inflației pentru că o întreagă generație de oameni nu s-au mai întâlnit cu inflație crescută până acum și au această experiență în care să vadă cum le sunt impactați banii.
A fost însă o bună oportunitate pentru mulți să lanseze tema conform căreia inflația va fi scăpată de sub control , va rămână la niveluri istorice pentru ani la rândul și că va avea efecte dezastruoase pentru toți.
În realitate inflația a început să scadă în SUA începând cu octombrie 2022 de la un maxim de peste 8% și a continuat să scadă constant pe tot parcursul anului 2023 ajungând la 3%, lucru care s-a întâmplat și în România cu o scădere de la 16% la 10-11%. Un motiv foarte bun să urmărești datele oficiale și să ai încredere în instituțiile sistemului financiar fie că e vorba de Rezerva Federală în SUA sau Banca Națională a României.
-
Falimentul Silicon Valley Bank va genera o nouă criză bancară în SUA și o nouă criză mondială
Problemele generate de mică bancă specializată în finanțarea și susținerea start-upurile de tehnologie din SUA a generat un val de îngrijorare, și pe bună dreptate pentru că, orice bancă în dificultate pune sub semnul întrebării încrederea în sistemul financiar. Mai mult decât atât, unele dintre multele start-upuri de technologie nu mai erau atât de mici și blocarea sumelor din cont le bloca activitatea.
Dificultățile SVB a avut repercursiuni și la alte bănci de talie mică cum ar fi First Republic Bank. În final, ambele au preluate de JP Morgan, cea mai mare bancă din sistemul bancar American.
De la aceste probleme s-au generat multe scenarii de prăbușiri pe toată linia : bănci, burse, bank runs etc sau mai subtil blocarea accesului la creditare de orice fel și în final un dezastru economic sau recesiune.
În realitate, economia americană s-a arătat a fi foarte rezistentă la acest șoc. Sistemul bancar American a reacționat rapid prin cea mai mare bancă din sistem care a preluat băncile aflate în dificultate cu ajutorul autorităților.
De atunci nu am mai auzit nimic de această criză.
-
Piețele globale au crescut susținut în 2023, dar urmează un o cădere mare, iminentă!
Prăbușirea piețelor de acțiuni, mai ales cea din SUA, e o narativă constanță și, de obicei, se potrivește exclusiv cu unii specialiști. Nu îi veți auzi vreodată pe cei mai experimentați oameni în a gestiona și a face bani pe bursă, cum ar fi Warren Buffett, că fac afirmații de genul “se prăbușește bursa” și asta, în sine ar trebui să ne dea de gândit.
E o temere care nu se potrivește cu toată lumea, în mare parte pentru că o pondere foarte mică din populație are banii investiți pe bursă – în medie sub 10%, dar multă lume asociază scăderea burselor cu probleme economice care au impact pentru toată lumea.
E o problemă emoțională, mai ales pentru că economiile personale sau și mai important fondurile de pensii sunt puse în pericol – ceea ce, în ultima perioadă, într-o măsură din ce în ce mai mare, se aplică și în România. Deci, pentru o parte din ce în ce mai mare dintre români, pensia Pilon II are investiții și pe bursă. Dacă bursa performează bine pe termen lung, ceea ce istoria ne -a arătat că e posibil și pensiile românilor vor fi în linie cu așteptările lor.
Legat de marea sperietoare “cad bursele” am văzut că, cel puțin în 2023, piața din SUA a reușit să iasă din Bear Market – adică o piață cu scăderi successive și să continue să crească la fel cum a făcut-o și în trecut. Perioadele cu dificultăți economice sunt bruște și scurte, iar perioadele cu creșteri sunt lente și lungi.
-
Economia SUA și ulterior economia globală va intra într-o recesiune severă
Gluma momentului legată de recesiunea iminentă din SUA e că “este cea mai televizată și așteptată recesiune”. Însă în spatele acestui scenariu stă un lucru foarte serios și anume că autoritățile monetare sau băncile centrale cresc dobânzile cu scopul de a încetini inflația. În mod natural încetinesc și economia deoarece populația și companiile sunt descurajate să mai consume sau să mai crească investițiile și sunt încurajate să economisească la dobânzi mai mari .
Da, în realitate economiile vor încetini dar, în primul rând, vedem că mai întâi a scăzut inflația, înaintea de scăderea economiei și e posibil să nu vedem o recesiune majoră, cel puțin nu una cu impact major pentru firme și populație. În România prognozele sunt de minim 2% creștere economică anul acesta și inflație de sub 10%. Deci se poate să scazi inflația fără recesiune.
Chiar dacă am trece printr-o perioadă de recesiune, acesta e un parcurs normal dacă ne gândim că economiile nu cresc continuu și fără probleme și sunt și ani în care economia poate fi încetinită, după care să continue să crească. Binențeles, o economie în recesiune sau folosirea ostentativă a acestui cuvânt provoacă multe emoții negative.
-
Piața imobiliară în SUA, Europa, România se va prăbuși
De departe cea mai simpatică discuție reluată cu prietenii la cafea. Orice economist în curs de afirmare, orice influencer care se respectă folosește această predicție care generează conversații fără sfârșit unde toată lumea are o părere, o teorie, un excel, un tabel, o experiență personală și se fac analize în detaliu.
Dacă vrei să-ți faci prieteni la o petrecere folosește această întrebare de intro: Ce părere aveți de piața imobiliară? 😀
Cred că toate lumea se gândește că piața imobiliară va scădea pentru că ea tot crește de prin 2009-2010 în România după celebra criză din 2008 care a afectat în mod direct această categorie de investiții. Mai multe generații au trăit perioada aceea fie direct fie indirect, dar cu siguranță înțeleg foarte clar că s-au pierdut foarte mulți bani.
Predicția această e foarte similară cu cea despre bursă, însă impactul emoțional e mult mai mare pentru că toată lumea în România își crește avuția personală prin real estate și cu siguranță ar vrea să continue să o facă la fel de bine că în trecut.
Se pare că piața imobiliară nu se prăbușește și că își va continua trendul de creștere pe termen lung chiar dacă, din când în când, există și ani mai lenți cum am văzut în 2022 și început de 2023. Există tot timpul un nou grup de oameni care văd oportunități în real estate și dacă ne gândim că veniturile românilor au crescut cu 13% anul trecut și posibil cu 10% anul acesta, mulți vor aloca bani noi în real estate.
Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.
Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.