X
Spune-mi ce salariu ai, ca să îți spun ce mașină îți permiți ⋆ Bankata

Spune-mi ce salariu ai, ca să îți spun ce mașină îți permiți

Te-ai gândit vreodată “câtă”mașină îți permiți? Sigur te-ai gândit, fie că ai vrut să o ai pe prima, fie să o schimbi pe cea veche. Și? Care a fost primul lucru pe care l-ai analizat? Prețul, așa-i? Desigur, pentru că mașina este printre achizițiile importante făcute de fiecare dintre noi. De fapt, este cam următoarea achiziție importantă de bunuri, după locuință. Ei bine, vreau să vedem astăzi cum facem ca atunci când ne cumpărăm un autoturism, care nu este un simplu moft, să nu devină o povară financiară. Da, există calcule prin care poți afla ușor cât îți permiți să plătești pentru o mașină, raportat la veniturile pe care le încasezi. Însă, înainte vreau să lămurim alte câteva aspecte, pentru că, atenție!, nu este suficient să ne uităm doar la prețul pe care îl plătim la achiziție, ci trebuie să ținem cont și de banii pe care îi plătim ulterior. Și sunt sume ,deloc de ignorat, care merg către: impozitul la stat, care poate ajunge la mii de lei pe an, în funcție de capacitatea motorului, asigurarea RCA sau poate chiar CASCO, combustibil, revizie, piese de schimb și așa mai departe. În plus, cei care analizează îndeaproape piața auto apreciază că o mașină își pierde cam 45% din valoare în primii 3 ani. Pentru mașinile noi vorbim aici, dar nici cele second-hand nu sunt departe, pentru că undeva la 70% dintre acestea se depreciază cam la fel de mult.

Ce mai plătim după achiziția unei mașini

După aceste clarificări, hai să vedem ce mașină ne permitem, în funcție de veniturile pe care le avem lunar. Adică să vedem ce presiune financiară putem suporta astfel încât să nu avem de suferit și să nu ajungem în situația în care să nu mai reușim să ne ajungem cu banii de la o lună la alta. În primul rând, toate calculele analiștilor indică faptul că valoarea mașinii nu trebuie să depășească suma veniturilor noastre pe 6 LUNI. De reținut faptul că, dacă aveți deja copii, ar fi bine să mai reduceți suma. Cam cu 5 procente pentru fiecare dintre ei.

6.000 DE EURO, VALOAREA MAȘINII UNUI ROMÂN CU VENIT MEDIU

Prin urmare, propun să trecem printr-un calcul simplu ca să vedem ce mașină și-ar permite un român cu un salariu mediu. Institutul Național de Statistică indica la la finalul anului trecut un salariu mediu net de aproximativ 5.000 de lei. Dacă ne raportăm la această sumă și o înmulțim cu 6 am obține 30.000 de lei, adică în jur de 6.000 de euro. Practic, aceasta este valoare mașinii pe care și-o permite astăzi un om ale cărui venituri se rezumă strict la salariul mediu pe care l-am luat ca reper pentru acest calcul. Desigur, dacă vorbim despre o familie, putem cumula veniturile celor doi soți și dublăm valoarea mașinii. Dar, evident, asta înseamnă că doar unul dintre ei va conduce mașina familiei. Sau pe rând. 🙂

Cât ne permitem să plătim pentru o mașină

* salariul mediu net: 5.000 lei

* valoarea mașinii: 5.000 lei x 6 (luni) = 30.000 lei / 6.000 de euro

Acești bani trebuie însă economisiți, ca să puteți plăti mașina, așa că ajungem din nou la partea de economii. Sigur, poate este nevoie chiar să ne restrângem puțin cu cheltuielile, ca să putem începe să economisim. Am scris acum ceva vreme aici cum putem face acest lucru: https://bankata.ro/cum-sa-cheltuiesti-cu-cap-ca-sa-nu-ramai-fara-bani/.

Cât ne costă mașina dacă o luăm prin credit

Pentru cei care nu dispun de bani cash, există varianta creditelor, dar trebuie să vă asumați din start că veți plăti mai mult pentru mașină. Pentru aceeași sumă de 30.000 de lei accesată printr-un credit de nevoi personale de la ING, pe o perioadă de 5 ani, avem următoarele date: o dobândă fixă de 10,29%, DAE DE 13,84%, un comision de analiză de 200 de lei și ajungem astfel se plătim în plus încă 10.600 de lei, adică undeva la două mii de euro.

Aplică pentru creditul ING Personal cu dobândă fixă

SIMULATOR DE CREDIT DE NEVOI PERSONALE

Suma accesată: 30.000 de lei

Perioadă de rambursare: 5 ani

Rată lunară: 626,25 lei

Dobândă: 9,24%

DAE: 12,65%

Comision de analiză: 200 lei

Asigurare de viață (val. descrescătoare): 53,82 lei

Valoare totală de rambursat: 39.737,04 lei

 

Dacă ING nu este neapărat pe gustul tău, poți alege una dintre variantele de mai jos partenere Bankata.

Banca Suma Accesată Perioada Rata lunară Dobândă DAE Comision de analiză Valoare totală de rambursat Aplică acum
BCR 30.000 lei 5 ani 625,48 lei 6,25% fixă 9,90% 200 lei 37.728,80 lei Aplică acum
Garanti 30.000 lei 5 ani 652,00 lei 9,30% fixă 12,13% 250 lei 39.128,00 lei Aplică acum
BRD 30.000 lei 5 ani 679,66 lei 10,22% fixă 12,44% 0 lei 39.728,00 lei Aplică acum

Să ne înțelegem, nu spun să stăm departe de credite pentru că sunt niște cheltuieli în plus, pentru că, din contră, pentru mulți poate fi soluția optimă, doar că trebuie să avem grijă să analizăm în detaliu consecința deciziilor noastre și, indiferent de varianta de finanțare aleasă pentru plata unei mașini, să încercați să nu depășiți valoarea celor 6 luni de venituri cumulate.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.