X
Secret santa

Secret santa

CUM SĂ SCAPI IEFTIN (SAU GRATIS) CU CADOURILE DE CRĂCIUN.

Numai mâine nu-i poimâine, cum se zice, și Crăciunul a venit! Prin urmare, freamătul este în toi. Pe de-o parte, suntem entuziasmați, pe de altă parte, presiunea financiară acută parcă nu ne lasă să ne bucurăm pe deplin de Sărbători. Și știu că este cu atât mai greu acum să atingem subiectul cheltuielilor făcute “cu cap”. Dar asupra câtorva ponturi care să vă ajute să împărțiți bugetul suportabil, fără să fiți nevoiți să renunțați la “tradiții”, merită să vă concentrați. În primul rând, chiar dacă sună descurajator, încercați să cheltuiți cât aveți, nu cât vă doriți.

Cum nu au mai rămas decât puține zile până Crăciun, încercați deja să vă mobilizați din timp pentru a reduce presiunea pe care o suportă cei care lasă totul pe ultima sută de metri. E greu să te știi cu povara a 10-15 cadouri de luat, când Moșul deja a început să bată pe la uși.

Pentru aceasta, faceți din timp liste. În dreptul fiecărei persoane pentru care aveți de luat cadou treceți și o sumă. Însă poate mai important decât suma este de trecut cam ce anume ar trebui să cumpărați. Chiar dacă poate se duce puțin din magia surprizei, încercați să aflați cam ce își dorește persoana respectivă. Nu de alta, dar, până la urmă, cadourile nu le luăm pentru noi, ci pentru a le face o bucurie celor dragi. În plus, în acest fel, știm sigur că nu am cheltuit banii degeaba. 🙂 Ei bine, dar lista aceasta vă mai ajută la ceva foarte important, și anume să vă dați seama dacă aveți totuși bani pentru toate cadourile pe care v-ați propus să le dăruiți.

 

“Secret santa” e money saver

Într-un colectiv, între colegii de serviciu, sau chiar în familie, ați putea încerca varianta “Secret Santa”, un fel de tombolă, în care se pun bilețele cu numele tuturor și fiecare trage un bilet, urmând ca fiecare să ia cadou de Crăciun doar celui al cărui nume l-a nimerit pe bilet. E o variantă distractivă prin care se poate scăpa de presiunea a 10-15 cadouri, fiecare concentrându-și atenția, dar și bugetul pe unul singur, care să conteze cu adevărat. Ca să nu fie… disproporționate cadourile, în sensul în care unul să primească o brichetă, iar altul o tabletă, se poate stabili de la început un buget de comun agreat. “Secret Santa” are deja mare succes prin corporații, așa că și acasă ar putea fi la fel de distractiv. Încercați un an, și vedeți ce iese!

Și, dacă tot am ajuns la jocuri, aș mai avea o propunere: fiți creativi și oferiți propriile vouchere. Dacă anul acesta efectiv nu vă permiteți să cheltuiți nimic pentru cadouri, faceți o listă cu ce ați fi dispuși să faceți în perioada următoare pentru cei dragi. De exemplu, dacă aveți prieteni care au copii mici, oferiți-vă  ca, timp de 3 luni, de pildă, să faceți pe super-bona în câteva weekend-uri pentru a avea grijă de cei mici, timp în care prietenii să poată ieși să se relaxeze singuri în oraș. Sau poate vă oferiți ca, o dată pe lună, să faceți curățenie generală în casă ori să pregătiți cina în fiecare seară timp de o lună. Fiți creativi, cum spuneam, căci acest timp de cadou va fi primit cu bucurie, având în vedere că ele rezolvă o problemă reală a unei persoane dragi, lipsa de timp pentru propria persoană. Veți oferi astfel ceva de neprețuit, timpul, timpul care mai mereu ne lipsește. În felul acesta, și cel care va primi “voucherul” va ști că cineva este atent cu adevărat la nevoile lui.

Tot în categoria cadourilor care nu costă nimic ar mai intra un audio book personalizat. Alegeți o poveste sau o carte îndrăgită de cel căruia sau căreia intenționați să îi oferiți darul și înregistrați-vă citind-o. S-ar putea să nici nu realizați cât de apropiat de suflet ar putea fi un astfel de cadou, mai ales pentru cei aflați la distanță, care s-ar bucura să adoarmă seara ascultând vocea celor iubiți. La fel de prețioase ar fi și pentru bunici desenele nepoților. Așa că implicați-i și pe cei mici în acest ritual de pregătire a darurilor. Apoi, le înrămați operele și… gata cadoul!

Ei bine, și ar mai fi o variantă: dar din dar se face Rai. Sigur, fiecare dintre noi a primit cel puțin măcar o dată în viață un cadou cu care nu a rezonat sau poate a primit ceva care nu i s-a potrivit ca măsură, și a rămas împachetat, așa cum l-a primit, pe undeva, prin casă. Căutați bine după astfel de daruri (noi, evident) și vedeți dacă nu cumva ar fi potrivite pentru cineva cunoscut din lista la care făceam referire la început. Și, nu, nu înseamnă că îi prețuim mai puțin pe cei cărora le oferim daruri primite, ci dimpotrivă, faceți pe cineva să se bucure de ceva de care voi, deși v-ați dorit, nu v-ați putut bucura.

 

Moș Crăciun și… scrisorile lui

În privința copiilor, chiar dacă ei au scrisori luuuungi pentru Moșul :), faceți un exercițiu cu ei și sugerați-le să treacă un singur cadou pe lista de dorințe, sub pretextul că darurile trebuie să ajungă pentru toți copiii, iar Moșul n-are decât o sanie cu care aduce cadourile tuturor copiilor din lume. Este o practică ce nu ne ajută doar pe noi adulții să economisim bani (chiar dacă ne dorim să le satisfacem toate poftele), ci îi responsabilizează și pe ei, și îi fac să învețe să-și stabilească priorități și o scară a lucrurilor cu adevărat importante pentru ei. Și, garantat, bucuria că au primit ceea ce și-au dorit cel mai mult va fi mult mai mare pentru ei. Când primesc multe cadouri, farmecul se pierde, iar multe dintre jucării sfârșesc abandonate pe sub brad…

În final, un sfat în avans pentru Crăciunul de anul viitor! Profitați de reducerile din luna ianuarie și cumpărați deja cadouri. În felul acesta, salvați  din timp bugetul pentru 2024. 🙂 Poate este puțin mai dificil în cazul copiilor, pentru că ritmul lor de creștere nu poate fi prevăzut, și atunci nu ați putea să le anticipați măsurile pentru haine, așa cum nu le-ați putea anticipa nici gusturile în materie de jucării sau hobby-uri, însă pentru adulți, cu siguranță, putem face deja aceste cumpărături.

Acestea fiind spuse, să vă fie bine, să vă bucurați de magia cadourilor de Crăciun, indiferent de bugetul alocat, și să aveți un 2024 echilibrat din punct de vedere financiar!

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.