X
Revolut: analiză independentă ⋆ Bankata

Revolut: analiză independentă

Revolut: cum o aplicație bancară a schimbat așteptările utilizatorilor

Revolut este prezent în România din 2018, iar în acest timp a depășit 2 milioane de clienți locali (în total, sunt înregistrate 18 milioane de conturi internaționale). După Londra, Bucureștiul este cel mai mare oraș european din punct de vedere al numărului de clienți. În tot acest timp s-au înregistrat peste o jumătate de miliard de tranzacții, iar noi ne facem vinovați de câteva dintre ele.

 

Ce ne place la Revolut

 • Este 100% digital, putând fi realizat de pe confortul canapelei
 • Sistemul de referință prin care puteai încuraja alți utilizatori, obținând bonusuri atunci când aceștia își făceau cont
 • Ușurința cu care o aplicație bancară a devenit prietenoasă și a setat standarde înalte și așteptări mari de la utilizatori, mobilizând competiția
 • Features pentru copii (de la un cont până la 5, în funcție de planul tarifar)
 • Te ajută în cazul anumitor dependențe: de exemplu, poți bloca plățile către companii de jocuri de noroc
 • Se pot seta comercianți validați, pentru care nu va mai fi nevoie de dublă verificare ulterior
 • Se pot face plăți de peste 1000 de euro prin alte platforme, unde nu e disponibilă plata cu cardul
 • Există opțiunea ca atunci când întorci telefonul cu fața în jos și îl întorci iar, să ascundă soldurile disponibile 
 • Există automatizări care se pot seta în secțiunea de investiții.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Cum folosește Revolut echipa Bankata

Am întrebat membrii echipei noastre cum folosesc Revolut și de ce (într-o seară, pe WhatsApp, așa cum se face, tale as old as business).

 

Diana Seredenciuc, fondatoarea noastră, folosește cardul în special pentru tranzacțiile cu Singapore, cealaltă țară a ei:

 • schimb valutar, transfer către Singapore pentru acoperire card de credit și din când în când în vacanțe
 • este singura varianta cu care nu plătește comisioane interbancare și fee-ul de swift.

 

Andrei Perianu, proud CFO și cofondator Bankata nu încasează venituri în Revolut, așa că îl alimentează prin funcția de top up pentru:

 • transferuri prieteni (plăți de mese în oraș / splituri etc)
 • furnizori de servicii.
 • schimburi valutare
 • retrageri cash în vacanțe (mai ieftin decât cu banca).

 

Andrei Blaj folosește și el funcția de schimb valutar, plăți pentru cumpărături și transferuri, dar și  opțiunea de încasare bani, mai ales atunci când e vorba de alte valute.

Claudiu a semnalat acoperirea aceleiași plaje de furnizori de servicii: de multe ori, Revolut a devenit acest substantiv comun prin care se rezolvă orice două plăți, înlocuind necesitatea banilor cash (și eu le mai propun curierilor să le virez în revolut, căci nu am cash niciodată la mine, mai ales dacă nu sunt urzici în piață în acea perioadă).

Georgiana, gazda podcastului nostru efectuează transferuri între prieteni dar este mereu atentă și la oferte pentru călătorii, pe lângă cumpărăturile zilnice. 

 

Cum folosesc eu Revolut

Încep prin a face două mențiuni:

 • Sunt un early adopter atunci când este vorba de lumea digitală (am Revolut de când a apărut în România și Twitter din 2008)
 • Sunt fan Revolut pentru ușurința cu care se folosește și pentru că a fost un trendsetter pe piața de produse bancare.

 

Principalele motive și proceduri pentru care folosesc Revolut:

 • Plătesc contactless (folosesc o brățară de fitness de la FitBit și aplicația Gpay pe Android)
 • Pot împărți simplu orice notă de la restaurant (de exemplu, dacă nota este 100 de lei pentru 3 oameni, iar cineva a avut 42 de lei, altcineva 36 și altcineva 21, funcția Split va ajusta automat pentru fiecare prieten, astfel încât totalul notei să rămână cel plătit)
 • Uneori îmi trimit câte 1 leu + un GIF din The Office cu prietenii, doar ca să ne amuzăm (v-am zis că suntem vinovați de câteva tranzacții)
 • Pot opera în multe valute, fără să fie nevoie să mă raportez mereu la o singură monedă
 • Primesc ușor bani și de la alte instituții, am un IBAN ca la orice altă bancă.

 

Moduri de gestiune a banilor:

 • Economisesc cu ajutorul funcției de rotunjire. De exemplu, dacă plătesc ceva de 14.10 lei, restul de 0.90 merge automat într-un sertar de economii de care uit, dar mă bucur atunci când îl descopăr. Dacă setez 2x, atunci va merge dublul acelui rest de rotunjire (1.80 lei), sau pot seta și 10x, și atunci voi economisi automat 9 lei.

Îmi place că această funcție funcționează și în grup (de exemplu, când mai mulți prieteni strâng un cadou sau un cuplu strânge pentru o vacanță) și că pot seta și plăți automate în fiecare lună, împreună cu un target al acelui Vault. De asemenea, am mai „ascuns” bani acolo dacă știam că urmează să plătesc un abonament automat, însă aveam nevoie de banii de pe card pentru altceva, iar apoi i-am retras din Vault la nevoie

 • Subscription pocket: am abonament la trei platforme de filme și la una de muzică, astfel că am un „buzunar” în care se depun bani lunar, pentru că știu că vor merge oricum într-acolo. Astfel nu sunt surprinsă dacă mai dispar de pe card și am și o evaluare mai bună a banilor pe care îi cheltui lunar pe aceste abonamente. Revolut face diferența între tranzacții aleatoare și abonamente, identificându-le și anunțându-mă

 

Funcția mea preferată:

 • Statistica este una dintre științele mele preferate, iar Revolut este perfect la acest capitol. Îmi redă automat statistici pe categorii de cumpărături, lună, țară sau comerciant. 
 • Categoriile de cumpărături sunt setate din oficiu în aplicație, însă sunt foarte customizabile: le pot modifica icon-ul, numele și pot să și setez ca  întotdeauna o tranzacție de la un comerciant să fie setată într-un fel, sau doar o dată. De exemplu, uneori comand de la farmacie vitamine pe care le încadrez la Health, alteori cosmetice pe care le încadrez la Beauty.
 • Îmi pot seta și un target: de exemplu, am observat că optam foarte des pentru mașini de pe aplicațiile de car sharing, astfel că mi-am propus un buget maxim lunar. Acum aplicație mă anunță dacă mă apropii de acel buget deși mai este ceva până la finalul lunii.

Multe dintre aceste funcții se regăsesc acum la mai multe bănci din România, însă în 2018 aceste povești păreau SF și de aceea apreciez calitate de trend setter.

 

Motivele pentru care am cont Metal:

 • Am asigurare de călătorie automat atunci când ies din țară
 • Pot face schimb valutar și în weekend, fără comision
 • Am un număr nelimitat de carduri virtuale. Această funcție de carduri cu date destructibile îmi oferă 16 cifre pentru o tranzacție online, apoi acest card virtual se autodistruge, iar mie nu îmi este teamă că îmi vor fi furate datele. De exemplu, am folosit funcția atunci când am cumpărat un parasolar cu the office (nu, nu am mașină, atât de fană The Office sunt).

 

Bonus:

Îmi era teamă să încep să investesc în crypto și la bursă (nu întotdeauna am lucrat alături de Bankata), dar funcția aceasta a fost introdusă atât de simplu în Revolut încât nici nu am observat comisioanele mari, ci doar m-am jucat și am căpătat încredere. Ulterior am observat că nu are opțiunea S&P 500, așa că am optat pentru eToro & XTB).

 

Ce urmează să mai facă Revolut

Serviciul BNPL (buy now, pay later) se va lansa în Irlanda, dar va ajunge anul acesta și în România. Va exista o limită de credit de 499 euro, pe care îi vom putea plăti în trei rate, cu un comision de 1,65%. Bloomberg estimează că piața europeană a serviciului BNPL va ajunge, în următorii cinci ani, la 790 de miliarde de euro.

 

Planuri

Poți compara aici tipurile de planuri oferite de Revolut:

Planuri Revolut Standard Plus Premium Metal
COSTURI Preț/ lună 0.00RON 14.99RON 29.99RON 54.99RON
Preț/ an 0.00RON 149.99RON 300.00RON 500.00RON
BENEFICII ZILNICE Cont curent gratis UK
IBAN Cont Euro Gratis
Retrageri ATM gratis 800.00RON 800.00RON 1,600.00RON 3,000.00RON
Card customizabil (În curând)
Exclusive card designs x x
Card Exclusiv Revolut Metal x x x
Cashback la plăți cu cardul x x x
Plăți internaționale gratis x x 1 gratis/ lună 3 gratis/ lună
Livrare card gratis x Livrare standard gratis Livrare express gratis Livrare express gratis
24/7 priority customer support x
Conturi Revolut Junior 1 Copil 2 Copii 2 Copii 5 Copii
Acces la beneficii exclusive Junior x
PROTECTIE ZILNICA Protecția cumpărăturilor (per an) x gbp1,000.00 gbp2,500.00 gbp10,000.00
Protecția biletelor x
Protecția retururilor x
Cumpărături online mai sigure
INVESTITII Dobânda zilnica pentru economii În curând în 2022
Comision Tranzacționare Crypto 2.5% 2.5% 1.5% 1.5%
Comision Tranzacționare Marfuri 1.5% 1.5% 0.5% 0.5%
CALATORII Tranzacții internaționale cu cardul
Schimb valutar fără comision (per lună) gbp1,000.00 gbp1,000.00 nelimitat nelimitat
Asigurare medicală in străinătate x x
Asigurare de călătorie și pentru întârzierea bagajelor x x
Acces Business Lounge prin SmartDelay x x Tu + 1 prieten Tu + 3 prieteni
Asigurare închiriere auto x x x

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noaste sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.