X
Recomandările Bankata pentru pregătirile de sărbători

Recomandările Bankata pentru pregătirile de sărbători

Se apropie Sărbătorile și sperăm că anul acesta să le putem sărbători în siguranță alături de cei dragi, pe FaceTime și skype parcă nu e la fel de plăcut.

Anul acesta, dacă ești vaccinat ai șanse mari să te așezi la masă de Crăciun alături de toată familia și să străbați magazinele pentru cadouri. Înainte să te arunci în cheltuieli, poate ar fi bine să folosești luna aceasta ca un checkpoint pentru finanțele tale.

Cardurile de credit te pot ajută să-ți finanțezi shopping-ul de sărbători sau să-ți plănuiești excursia dorită, însă trebuie folosite inteligent.

 

Prioritizează plata datoriile existente în favoarea shopping-ului

Verifică-ți cu atenție bugetul înainte de a lua în considerare orice cheltuieli de vacanță de ultim moment. Examinarea finanțelor te poate aduce cu picioarele pe pământ în ceea ce privește starea datoriilor tale. Dacă nu ai în calcul încă o strategie de acoperire a datoriilor pentru cardurile de credit, punerea în aplicare a uneia înainte de sărbători îți va face mult mai ușoară viața în anul următor. Plus că, se știe prea bine că “nu e bine să treci în noul an cu datorii”?.

Dacă ai un scor la Biroul de Credit bun (FICO de 690 sau mai mare) atunci poți lua în considerare și să îți transferi balanță cardului de credit către altă banca. Există bănci care îți refinanțează datoria cardului de credit sau a overdraft-ului în rate egale fără dobânda pentru o perioada extinsă de timp. Cel mai bun exemplu este programul de refinanțare prin Cardul de Credit BRD prin care îți transferi sumele datorate într-un card de credit de la BRD cu 36 de rate fără dobândă și poți primi chiar o sumă suplimentară pentru cadourile de Crăciun.

Tip Bankata: încearcă să nu mai folosești cardul o perioada până nu acoperi întreaga sumă datorată. În acest fel eviți supra-îndatorarea lunară dată de noile rate egale și suma nouă de plata a cardului.

 

Încearcă să folosești un card cu program de cashback sau reduceri la magazinele partenere

Sunt nenumărate carduri pe piață care îți oferă reduceri sau cash-back la diferiți comercianți parteneri. În felul acesta poți economisi între 2% și 15%, sau chiar 20% din valoarea cumpărăturii.

Spre exemplu dacă ești din București și vrei să iei masă de Crăciun în oraș cu prietenii sau familia, poți să alegi Lido Brasserie unde, cu orice card de la BCR ai 5% sau Energiea unde dacă plătești cu cardul George BCR sau Cardul Guerrilla de la Libra Bank ai 10% reducere.

Pentru cadouri, deja plaja de reduceri este infinită – nenumărate magazine vin cu reduceri de 5%, 10%, 15% sau 20% pentru plata cu diferite carduri. Poți verifica partenerii în programul de loialitate al băncii tale. Partea cea mai bună este că, cashback-ul cardului se cumulează cu orice altă promoție existența în magazin.

 

Caută să profiți de reducerile din magazine

Black Friday este deja arhicunoscut și nu mai este doar despre o zi de vineri din luna noiembrie, ci a devenit o săptămâna sau chiar toată luna noiembrie pentru unii comercianți. Încearcă să alegi din timp cadourile pentru cei dragi și să le pui deja la favorite sau chiar în coș pentru fatidica zi de vineri. Când se da startul reducerilor nu trebuie decât să finalizezi achiziția.

eMAG Black Friday începe anul acesta pe 12 noiembrie la ora 00:00. Dacă folosești Cardul de cumpărături eMAG de la Raiffeisen Bank îți poți împărți cumpărăturile în 24 de rate egale fără dobândă.

Este bine să-ți faci și o evidență a tuturor cadourilor pe care ai de gând să le cumperi împreună cu prețul aferent. Dacă îți depășesc bugetul, e bine să reevaluezi lista și să vezi unde poți opta pentru un alt cadou mai eficient la preț.

Dacă nu ai deja un plan de rate activ care să îți mănânce din bugetul lunar, poți să iei în calcul și să-ți pui toate cumpărăturile de sărbători într-un card de credit cu rate fără dobândă. Trebuie totuși să ai în vedere că aceste rate îți vor afecta bugetul în lunile următoare.

Citește și 3 motive pentru care AI NEVOIE de un card de credit

Plănuiește-ți din timp vizitele și implicit cadourile de sărbători

Dacă știi din timp exact ce cadouri ai de cumpărat pentru Sfântul Andrei, Moș Crăciun sau Moș Nicolae le poți cumpăra în avans atunci când găsești cadoul cel mai bun și poate chiar să beneficiezi de reducerile din magazine în loc să alergi după cadouri cu câteva zile înainte de sărbători. În felul acesta eviți aglomerația din magazine și deciziile de moment întrucât ai mai mult timp la dispoziție.

Un alt avantaj este că poți împărți bugetul de cadouri în 2 luni, noiembrie și decembrie și atunci povara datoriilor lunare de pe cardul de credit va fi mai mică în ianuarie.

Aceeași regulă se aplică și în cazul în care plănuiești o vacanță de Crăciun. Cumpără biletele de avion și cazarea din timp. Cu cât ești mai aproape de dată plecării, cu atât prețurile vor fi mai mari.

Vacanțele de Crăciun și Revelion sunt în general la mare căutare și atunci, nu numai că prețurile sunt mult mai ridicate decât în restul anului, dacă nu îți rezervi din timp poți ajunge în situația în care nu mai sunt cazări disponibile.

Sunt foarte multe carduri care îți oferă reduceri la Booking.com indiferent de perioada călătoriei sau de alte reduceri applicate de unitățile de cazare. Alege cardul gold de la BCR și beneficiezi de 4% bani înapoi pe card pentru orice tranzacție pe Booking.com prin programul Moneyback și, în plus ai acces gratuity pentru tine și un invitat în Business Lounge-ul Aeroportului Otopeni și asigurare de călătorie gratuită.

Sau, mai simplu, poți folosi orice card MasterCard, te înscrii în programul Priceless Cities, îți adaugi cardul MasterCard în cont, activezi oferta și ai 5% reducere pentru tranzacțiile pe booking.com.

 

Pentru anul acesta noi recomandăm următoarele carduri:

Card Comision de emitere Comision de administrare Cash-back maxim Plan de rate Asigurare de călătorie Aplică
BCR MasterCard Sandard 20 lei 45 lei 20% 12 rate NU

Aplică acum!

Raffeisen Card eMAG 0 lei 60 lei 10% la eMAG 24 rate NU Mergi într-o sucursală Raiffeisen
Garanti Bonus Card Classic 0 lei 40 lei 10% 12 rate NU

Aplică acum!

BCR MasterCard Gold 100 lei 200 lei 20% 12 rate DA

Aplică acum!

BT Flying BLUE Premium 150 lei 200 lei Până la 2 mile la fiecare 5 lei cheltuiți 12 rate DA Mergi într-o sucursală BT

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.