X
Quiet Quitting vs. Quiet Hiring vs. Quiet Firing și Impactul Economic

Quiet quitting vs. quiet hiring și impactul economic

Două curente prind contur în întreaga lume și au un impact major în economia mondială – quiet quitting și quiet hiring – a demisiona în liniște vs. a angaja în liniște. Cine e de vină și ce s-ar putea îmbunătăți? Cum impactează aceste atitudini economia unei țări (sau chiar la nivel mondial)? 

Începuturile unei ere „liniștite”

Termenul de quiet quitting a fost folosit prima dată în 2022 de Bryan Creely, fost HR recruiter într-un video publicat pe YouTube și TikTok, dar sunt și alte voci (Forbes, The Economist, Whistle Blower Security) care spun că rădăcinile termenului quiet quitting datează din 2009, când economistul Mark Boldger l-a folosit în cadrul unui simpozion de economie de la Universitatea A&M din Texas.  

Trăim vremuri grele. Așa spuneau bunicii noștri. Așa spunem și noi acum. Toate s-au scumpit, de la hrană la utilități. E nevoie de ajustarea cheltuielilor și de o bugetare lunară făcută ca la carte.  De căutarea/găsirea unui job în perioada asta nici nu mai zic nimic… Și totuși,

De ce quiet quitting?  

Un angajat nemulțumit de jobul lui respinge efectiv ideea prin care locul de muncă este centrul în jurul căruia se învârte toată viața lui. Pune pe primul plan viața personală (nu o mai lasă la intrarea în clădire, ca de obicei). Ce înseamnă quiet quitting?

  • să-ți îndeplinești task-urile de la muncă fără niciun entuziasm
  • să nu mai depui deloc efort pentru a finisa task-urile
  • să nu mai investești timp în plus pentru a duce la bun sfârșit sarcinile de lucru
  • practic, nu mai lucrezi cu drag și urăști ceea ce faci
  • să spui nu la tot ce nu apare în fișa postului

Toate astea, în timp ce angajatorul te plătește în continuare. Conform Investopedia, la începutul anului 2020, trendul de quiet quitting a luat amploare în SUA, dar de-atunci s-a extins în toată lumea. Există voci care spun că n-ar fi un trend, ci mai degrabă ceva ce se întâmplă de mult timp, mult mai des decât ne-am fi gândit. 

Acest quiet quitting se instalează la unii încă de la începutul carierei. Îmi povestea o prietenă acum câțiva ani despre noile sale colege de muncă. Pe lângă faptul că nu păreau a fi doritoare să învețe ceea ce au de făcut, ieșeau la țigară des (de cel puțin 10 ori) și își petreceau o jumătate din timpul de la birou bârfind și butonând telefoanele. Toate astea în timp ce alții își dădeau duhul rezolvând task-uri.   

De unde a apărut această lipsă de chef?

Bine, bine, dar de ce ajung angajații să nu livreze mai mult decât strictul necesar? Există o serie de motive, iar cele mai frecvente sunt următoarele:

  • angajatorii plătesc salarii mici celor care sunt încă studenți sau abia au terminat și trag de ei în ultimul hal – generația Z se prinde de schemă și nu se lasă exploatați și mai și zic la toată lumea dar ce fac millennials și boomerii? Chiar dacă nu le-au mai crescut salariile, fac un compromis și stau în zona de confort. Pe scurt, practică quiet quitting. Nu evoluează nici din punct de vedere financiar, dar nici educativ.
  • angajatorii nu oferă niciun fel de feedback și nu-și apreciază angajații
  • prea mult micromanagement
  • angajatul s-a plictisit și vrea altceva, dar îi place mai mult un comfy place și obișnuința de la locul actual de muncă știe toate dedesubturile

Jack & Joseph și studiul despre manageri

Jack Zenger și Joseph Folkman, consultanți în leadership development au făcut un studiu în 2020, despre manageri și angajați. Ei au pus o întrebare extraordinară: „dacă bănuiești că ai mai mulți angajați care practică quiet quitting, înseamnă că ai o problemă cu subordonații tăi direcți sau cu abilitățile tale de lider?,” ne arată un articol publicat de Harvard Business Review

Quiet Firing sau concediere silențioasă

În pandemie, unii CEOs au înțeles că acasă ești și mamă/tată, CEO, soț/soție. Alții nu. N-au înțeles că angajații au continuat să dea tot ce e mai bun, chiar dacă lucrau remote și nu erau în aria lor vizuală. Aici vorbim despre diferența dintre șefi (a se citi bo$i) și lideri. Și au ajuns forțat, înapoi la birou și tot ce făceau nu era bine. Și uite-așa, s-au instalat tot mai mulți în rolul de quiet quitters, iar după o vreme au ajuns quietly fired. 

Citește și Tips & Tricks pentru Angajați

Economically speaking

Are trendul de quiet quitting un impact asupra economiei? Bineînțeles că da! Pentru a putea continua lupta pentru supraviețuire, oamenii tind să se angajeze fix în locurile nepotrivite, unde nu muncesc cu drag, dar, măcar fac niște bani ca să-și achite cheltuielile.

Contextul economic actual împinge oamenii să ia măsuri disperate și să facă alegeri care nu sunt pe placul lor.  

Pe de altă parte, Inomics ne arată o altă perspectivă, prin care angajatul care refuză să lucreze la diverse task-uri poate fi mai productiv și creativ cu altele.  

Quiet Hiring sau Angajare silențioasă

Quiet quitting atrage cu sine și un alt mod de a angaja. Nu, nu vorbim despre angajați noi, de folosirea resurselor de recrutare și de salarii întregi, ci de folosirea unor capabilități la angajații existenți. Personio a publicat un articol interesant pe tema asta.

Quiet quitting e despre angajator sau despre angajat?

Șefii nu-și pun niciodată problema că something’s wrong la ei. În schimb, liderii da – ei sunt un pilon care își susțin moral angajații și le oferă un exemplu real de educație și creștere profesională.

Un șef nu va fi niciodată un exemplu, pentru că el nu vede decât niște slugi care-i aduc bani. Liderul va încerca să afle care e cauza comunicând cu angajatul și va găsi mereu o soluție, în timp ce șeful îl va da afară (sau îl va forța să-și dea demisia) și va continua să fie zbir și-atât. 

Conform datelor extrase de cei doi dintr-un studiu amplu, Jack & Joseph au ajuns la concluzia că managerii nu construiesc relații cu angajații lor. Din 13 048 de subordonați care au acceptat provocarea de-a fi parte din acest studiu, s-au analizat 2 801 de manageri. Din cercetările lor reiasă faptul că lipsa de motivare a angajaților este de multe ori o reacție la acțiunile pe care le întreprinde un administrator/manager.

Cum previi Quiet Quitting? 

Pavează drumul spre management well-down ca un lider. Vrei să ai angajați motivați, care să  lucreze ore suplimentare pentru a îndeplini obiectivele, fără să simtă presiune și dificultate? Oferă-le sinceritate și transparență! Fii un lider care e acolo pentru angajații lui. Fii un lider care comunică și răspunde cu empatie la nevoile angajaților, dincolo de job.

Construiește relații bazate pe încredere și diminuează șansele de quiet quitting.  Angajații nu ajung să fie leneși sau nemotivați într-o companie în care sunt văzuți și înțeleși ca indivizi. Oferă-le recompense reale, crează un mediu de lucru prietenos și respectă-le concediile medicale. Un client fericit îți aduce mai mulți bani în companie!

Totul se poate schimba, însă trebuie să vrei. Pornește de la mindset. Sau angajează o firme autorizată (sau un consultant) care să vină și să te învețe cum să faci managament. Există chiar și cursuri de leadership și neuroștiință. Poți începe rapid prin ascultarea podcastului Mind Architect.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.