Principalii pași de urmat în achiziția unei locuințe cu credit ipotecar

Ce trebuie să știi când achiziționezi un credit ipotecar

 

Există 3 mari tipuri de credite ipotecare dintre care poți alege în funcție de profilul tău. Principalele diferențe între un credit Prima Casă și cel standard sunt suma maximă acordată, avansul necesar și vârsta maximă a contractantului.

  1. Noua (Prima) Casă pentru locuințe vechi: avans minim de 5% și valoarea locuinței de până la maxim 70.000 eur
  2. Nouă (Prima) Casă pentru locuințe noi: avans minim de 5% pentru locuințe cu valoare de până la 70.000 eur sau avans minim de 15% și valoarea creditului de până la maxim 140.000 eur
  3. Credit Ipotecar standard: avans minim de 15% și valoarea creditului este nelimitată.

Condiția suplimentară de eligibilitate pentru programul Noua Casă este ca solicitantul să nu dețină o altă locuință în nume propriu sau cu soțul/ soția in suprafață mai mare de 50mp.

În momentul de față, dobânzile pentru cele 3 tipuri de credite sunt similare, iar avantajul programului Noua Casă rămâne avansul de 5% pentru cei care nu-și permit un avans mai mare. În schimb, timpul de acordare pentru creditele ipotecare standard este mai mic.

Înainte de a te apuca să cauți casă perfectă, cel mai bine ar fi să compari ofertele de credit și să aplici pentru cea care ți se potrivește cel mai bine. De ce înainte?…în acest fel îți poți face o evaluare financiară și afli care este suma la care te încadrezi.

Trebuie să ai foarte mare grijă când compari ofertele băncilor deoarece nu doar dobânda contează, ci și comisioanele de acordare, administrare, asigurare locuință, înregistrare ipotecă, etc. Toate acestea pot face ca un credit cu dobândă mică să ducă la o rată lunară mai mare decât un credit cu o dobândă ușor mai mare dar fără extra comisioane.

După ce știi exact care îți este bugetul disponibil, banca îți acordă 45 zile de zile să-ți găsești viitoarea locuință (după aceste 45 zile, pre-aprobarea financiară expiră și trebuie să soliciți una nouă).

Pentru pre-aprobarea financiară trebuie doar să te prezinți cu CI-ul în sucursala cea mai apropiată și să semnezi câteva documente (cerere de credit, acord de preluare a datelor și acord de interogare Biroul de Credit). Adeverința de la angajator nu mai este solicitată de foarte multe dintre bănci, băncile preluându-și datele tale salariale direct din portalul ANAF.

Eu am optat pentru Casa Mea de la BCR pentru o locuință nouă cu avans de 15%. La momentul respectiv era cea mai bună ofertă – dobândă mică, fără comision de acordare sau administrare lunară și în plus acordarea se face online prin aplicația CASAMEA. M-am întâlnit cu reprezentantul bancar doar de două ori: prima întâlnire când am semnat cererea de credit și ultima când am semnat creditul la notariat.

 

Pașii ce trebuie urmați pentru a obține cel mai bun credit ipotecar

  1. Compară și alege creditul cel mai bun. Fă-ți o analiză financiară și află care este suma maximă pentru care ești eligibil.
  2. Găsește casa ta de vis și semnează un antecontract cu avansul pe care îl poți acoperi. În cazul locuințelor noi contractate înainte ca ele să fie finalizate, dezvoltatorul îți va cere și o taxa de rezervare (până în 5.000 eur în funcție de prețul proprietății). Aceasta va fi ulterior scăzută din valoarea avansului.
  3. Trimite băncii toate documentele necesare aprobării creditului. Nu toate băncile solicită același documente.
    • Act de identitate
    • Antecontract în formă autentică (legalizat de un notar)
    • Extras CF de informare (se obține electronic de pe site-ul ANCPI sau îl poate obține banca în numele tău)
    • Schițe ale planului cadastral
    • Proiect tehnic al lucrării
    • Deviz general de lucrări
    • Devize pe obiecte
    • Autorizație de construcție
    • Contract de construire sau antrepriză
    • Certificat de performanță energetică
    • Releveul sau schița apartamentului
    • Acordul ANAF (se semnează la Bancă)
    • Acordul Biroului de credit (se semnează la Bancă)
  4. Evaluarea proprietății. Banca îți percepe o taxă pentru evaluarea proprietății și te va pune în legătură cu un evaluator agreat care va întocmi un dosar de evaluare necesar pentru aprobarea creditului.
  5. Semnarea contractului de vânzare-cumpărare la notar și plata vânzătorului. Taxele notariale sunt în general 1% din valoarea proprietății. Poți verifică o estimare a taxelor și pe diferite platforme online.

Criterii minime de eligibilitate pentru un credit ipotecar

  • Vârsta între 21 și 65 de ani (la terminarea creditului)
  • Venit net minim 1.300 Lei/ fiecare participant la credit
  • Vechime la locul de muncă actual de minimum 3 luni
  • Vechime totală în muncă de minimum 6 – 12 luni
  • Fără credite executate sau rambursate cu întârzieri mari și repetate.

Te așteptăm pe bankata.ro pentru cele mai avantajoase credite imobiliare

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

 

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!