X
Pot să-mi cumpăr o locuința chiar dacă nu am suficienți bani pentru avans? ⋆ Bankata

Pot să-mi cumpăr o locuința chiar dacă nu am suficienți bani pentru avans?

După cum am menționat și în articolele anterioare, creditul este ideal atunci când inflația este în creștere deoarece vine cu posibilitatea să ne împrumutăm la rate de dobândă sub rată inflației. Deci în termini reali câștigăm bani dacă ne împrumutăm.

 

Citește și: Creditul – ideal în perioade cu inflație în creștere!

 

Având în vedere contextul actual, în care dobânzile la creditele ipotecare ajung chiar și la 3%, în timp ce proiecția BNR de inflație în România este de 7.5%, poate este cel mai potrivit moment să începi să-ți cauți casă mult dorită.

Produsele de creditare ne ajută să evoluăm și să ne îndeplinim obiectivele la nivel personal sau profesional atât timp cât sunt folosite inteligent și responsabil. Un credit imobiliar îți dă posibilitatea să-ți cumperi acum o proprietate la prețurile de astăzi, iar în timp ce plătești creditul împreună cu dobânda aferentă, și valoarea proprietății tale crește – în general, în linie cu inflația.

În funcție de tipul de credit pentru care vrei să aplici, ai nevoie să vii cu un avans mai mare sau mai mic:

 • 5% avans la Creditul Noua Casă în RON pentru locuințe vechi și noi de până la maxim 70.000 eur (echivalent în ron)
 • 15% avans la Creditul Noua Casă în RON pentru locuințe noi de până la maxim 140.000 eur (echivalent în ron)
 • 15% avans la Creditul Ipotecar standard în RON
 • 20% sau mai mult avans la Creditul Ipotecar standard în EUR

 

Citește și: Ce trebuie să știi când achiziționezi un credit ipotecar

 

Însă există și posibilitatea să îți cumperi casa mult dorită fără să vii cu avans. În special dacă deja ai găsit locuința perfectă si nu poți aștepta până în Martie 2022 când se reînnoiește plafonul Noua Casă (având în vedere că fondurile pentru anul acesta sunt epuizate).

Dacă nu ai reușit până acum să economisești fonduri suficiente cât să-ți ajungă pentru avans sau chiar dacă ai reușit, dar vrei să folosești fondurile pentru alte proiecte (renovarea locuinței, investiții, propria afacere, etc) există și variante de creditare care îți acoperă și avansul.

Noi le-am analizat pe toate și am decis să ne oprim atenția asupra creditului de la Patria Bank – Credit ipotecar chiar și fără avans pentru locuință Patria Acasă.

De ce? În primul rând, după cum îi spune și numele, este un credit fără avans; în cel de-al doilea rând este un credit, care pe deasupra, are o dobânda foarte atractivă și în cel de-al treilea rând este disponibil și în EUR.

La Patria Bank ai posibilitatea să alegi opțiunea de creditare fără avans în bani pentru sume cuprinse între 5.000 EUR și 350.000 EUR (sau echivalent în lei), însă trebuie să îndeplinești câteva condiții:

 • Locuința pe care urmează să o achiziționezi trebuie să fie în valoare de de minim 60.000 euro (sau echivalent în RON) și să fie într-o zonă urbană mare. Prin zonă urbană se înțelege marile orașe, cum ar fi: București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Satu Mare, Albă Iulia, Sighișoara, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Vaslui, Giurgiu, Sighetu Marmației, Suceava, Slobozia, Călărași și zonele metropolitane aferente orașelor menționate;
 • Și trebuie aduci ca și garanție suplimentară încă un imobil situat de asemenea într-o zonă urbană mare și/sau împrejurimi;

Poți opta pentru un credit în EUR sau în LEI cu dobânda variabilă pe toată durata creditului sau fixă în primii 5 ani și ulterior variabilă și poți alege să rambursezi oricând anticipat creditul, iar comisionul de rambursare va fi tot timpul zero.

Bonus Cadou de Casa Nouă: În perioada 1 noiembrie – 30 decembrie 2021 poți câștiga prin tragere la sort unul din cele 3 carduri cadou în valoare de 7.500 lei fiecare pentru orice ai nevoie în casă nouă: electrocasnice, mobilier sau materiale pentru renovare. După ce ai câștigat ai posibilitatea să alegi între card cadou Altex, eMag, Mobexpert, IKEA sau Dedeman.

 

Valuta Tip Credit Avans minim Dobânda Standard Reduceri la dobânda
RON Dobândă variabilă pe toată durata 15% sau ZERO dacă aduci garanție suplimentară încă un imobil IRCC + 3,35% = 4,43% -0,30% dacă îți virezi venitul într-un cont Patria Bank

– 0,15% dacă suma creditului este

mai mare sau egală cu 300.000 RON

EUR Dobândă variabilă pe toată durata 20%, dacă ai venituri exclusiv în euro

de la 25% dacă nu ai venituri exclusiv în euro

ZERO dacă aduci garanție suplimentară încă un imobil

EURIBOR 6M + 4,50% =3,99% -0,30% dacă îți virezi venitul într-un cont Patria Bank

– 0,15% dacă suma creditului este

mai mare sau egală cu 65.000 EUR

RON Dobândă Fixă 5 ani și variabilă începând cu anul 6 15% sau ZERO dacă aduci garanție suplimentară încă un imobil 6,20% dobândă fixă în primii 5 ani

IRCC + 3,25% = 4,33% începând cu anul 6

Pentru accesarea creditului este obligatorie virarea venitului într-un cont Patria Bank

– 0,15% dacă suma creditului este

mai mare sau egală cu 300.000 RON

 

Pentru accesarea unui credit ipotecar de la Patria Bank trebuie să îndeplinești câteva condiții minime:

 • să ai 21 ani împliniți la dată solicitării creditului și maxim 65 ani la finalul creditului;
 • venit minim de 1.500 lei (salariu, pensie, venituri din indemnizația de creștere copil, venituri din din profesii liberale, venituri din cesiunea drepturilor de autor, venituri din contracte de management, venituri obținute de navigatori, venituri obținute în străinătate, suplimentar se acceptă și venituri din chirii sau dividende).

 

Citește și: Condiții de acordare pentru un credit de nevoi personale

 

În cazul în care îți faci griji legate de acoperirea venitului minim, trebuie să știi că poți opta să aduci un codebitor creditului tău și că Patria Bank acceptă o gama foarte largă de venituri pe lângă salariu atât pentru titular cât și codebitor.

Îți recomandăm să acorzi o atenție deosebită și costurilor extra pe care le vei suporta pe lângă dobânda creditului.

 • Costul de evaluare al imobilului (aproximativ 450 -600 lei)
 • Taxe notariale: aproximativ 1.5% din valoarea tranzacției
 • Comision analiză dosar: ZERO în cazul Patria Bank
 • Comisionul lunar de administrare al creditului: 20 lei/ 5 eur
 • Asigurarea facultativă a imobilului (costul depinde de evaluarea imobilului)
 • Asigurarea PAD (20 eur)

 

Dacă ești la prima locuința și, în special, la primul credit ipotecar, întreagă procedură poate părea dificilă și copleșitoare, însă dacă ai toate documentele de venit și ale imobilului atunci sunt niște pași foarte clari pe care trebuie să îi urmezi:

 1. Verifici online pe bankata.ro oferta care ți se potrivește cel mai bine
 2. Aplici online pentru produsul dorit și vei fi contactat de un ofițer bancar pentru a programa o vizită într-o sucursală preferată de tine
 3. Mergi în sucursală cu CI-ul tău și completezi solicitarea de credit
 4. Banca îți evaluează veniturile și îți comunică suma maximă și reducerile de dobândă pentru care te încadrezi
 5. Prezinți documentele imobilului Băncii
 6. Banca evaluează documentația depusă și dacă totul este în regulă și nu sunt necesare documente suplimentare, banca îți recomandă un evaluator agreat pentru a evalua proprietatea
 7. În baza evaluării, Banca îți comunică decizia finală de creditare și se poate programa vizita la notar pentru semnarea documentelor finale
 8. În prezența notarului se vor semna Contractul de Creditare, Contractul de Vânzare – Cumpărare și Contractul de Ipotecă
 9. Se face plata imobilului și te poți muta!

 

Dacă te-ai convins că oferta de creditare de la Patria Bank este cea mai bună pentru tine, aplică acum, obține aprobarea financiară valabilă până la 45 zile, timp în care poți să-ți găsești locuința perfectă!   

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.