Podcast: Tu și investițiile tale

În articolul de azi, vrem să povestim despre tine și investițiile pe care le faci. Colega noastră Georgiana l-a invitat pe Adrian Codirlașu, VP CFA în podcastul *Tu și Banii* ca să ne spună mai multe despre ceea ce presupun investițiile. Iată mai jos care sunt ideile principale cu care vei rămâne după ce urmărești episodul integral al podcastului nostru. Te încurajăm să-l cunoști și tu pe Adrian, expert financiar în România.

Podcastul nostru poate fi găsit pe YouTube, Spotify, Apple și Google unde vorbim despre taxe, credite, investiții, antreprenoriat, cariere, dar și travel, real estate sau wedding planning.

🔔 Dacă nu te-ai abonat încă la canalul nostru, te rugăm să o faci. Promitem mai mult content de calitate, pentru a-ți răspunde la toate întrebările financiare.

Episodul 38 din podcastul Tu și Banii: Tu și Investițiile

Ne bucurăm să împărtășim cu tine ultimul nostru podcast, pe care îl poți găsi pe toate canalele tale preferate, fie în format audio, fie în format video.

Subiectul episodului cu numărul 38 s-a concentrat pe investiții, dar s-a discutat și despre riscul de management, crypto, diversificarea investițiilor, bursa de valori București, dar și multe altele. So, hai să vedem cum a decurs discuția din Podcastul nostru, Episodul 38: Tu și Investițiile.

Apasă aici ca să vezi episodul 38

Cine este Adrian Codirlașu?

Ca să-l cunoști mai bine pe Adrian, considerăm că e necesar să trecem în revistă experiența sa vastă în domeniul financiar. Este un investitor profesionist, profesor și are o experiență de peste 23 de ani în banking, investiții, risk management și piețe financiare. Cu specializarea sa în finanțe, Adrian este are un doctorat economic și este CFA charterholder.

Adrian are expertiză în:

  • Trading
  • Analiză piețe financiare
  • Gestionare active
  • Macroeconomie
  • Risk manangement

Membru în AAFBR (Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din România) și VicePreședinte CFA, dar și profesor la Institutul de Studii Financiare, Adrian Codirlașu ne-a spus cum crede că va arăta viitorul pentru investitori, care sunt riscurile pe care le presupune o investiție și care sunt sectoarele care au crescut cel mai mult de pe urma utilizării AI.

Ce este o investiție

Venituri, cheltuieli, economii și investiții. Aceasta e ordinea logică a operațiunilor în educația financiară. Dacă nu ai venituri din care să deduci cheltuielile și să faci economii pe care să le poți investi, adică să trăiești de azi pe mâine, nu prea merge noțiunea de investiție.

Cu siguranță ai auzit sintagma să investești într-un apartament, să investești în educația copilului tău.. să investești în ceva. De fapt, să investești în ceva presupune să ai un profit din acel ceva, la un moment dat. Atenție însă: orice investiție vine cu avantaje și riscuri.

Holy Trinity pentru investiții

Consecvență

Este nevoie să fii consecvent și să setezi obiective pe care crezi că le poți atinge.

Disciplină

Disciplina este un aspect de care e musai să ții cont atunci când investești în active. Tu cum reacționezi în diverse situații? Atunci când faci investiții trebuie să fii open-minded și să vezi the big picture: care sunt toate scenariile posibile de dinainte să investești? Tu cum reacționezi în situații stresante legate de investițiile tale?

Adrian Codirlașu îți recomandă să-l urmărești pe Ray Dalio, un mare investitor american care a publicat o serie de cărți bazate pe principii financiare de care să ții cont în viața de zi cu zi sau când investești. Click aici pentru lista completă a cărților scrise de Ray Dalio.

Strategie

Atunci când dorim să cumpărăm un activ trebuie să știm când să ieșim din el. Asta înseamnă să avem o strategie bine pusă la punct, în funcție de anticiparea unei pierderi sau a profitului.

Ok, dar când știm când suntem în profit sau când vorbim despre o pierdere? De exemplu, dacă piața scade cu 20%, poți să-ți faci un plan ca să afli unde sunt vulnerabilitățile și să începi diversificarea.

Un takeaway note este că modul în care noi reacționăm în diverse circumstanțe și în funcție de alegerile pe care le facem poate să facă diferența dintre pierdere și profit în cadrul unei investiții.

Dacă nu ai experiență în investiții, este nevoie să investești periodic, cu valori mai mici.

Managementul riscului se face prin diversificare

Toate tipurile de investiții au cel puțin o categorie de risc. Înainte să faci o investiție de bani trebuie să cunoști care sunt riscurile acelei investiții și la ce să te aștepți.

Fiecare activ are un anumit grad de risc. Cum ai putea să amortizezi asta? Prin diversificarea riscului și investiția în mai multe țări, monede, tipuri de active ca să ai un portofoliu vast și constant.

FOMO în investiții

Fear of Missing Out (FOMO) este disponibilă și printre investitori. Cel mai mare risc pe care ți-l asumi este atunci când alegi să investești în sectoare noi la prețuri exagerate.

De exemplu, lansarea ChatGPT a declanșat frica de a nu pierde trenul unui trend care evoluează în mod constant.

În timp ce acțiunile companiilor expuse pentru utilizarea de AI au explodat, există un risc major de corecție, de pierdere masivă. Trebuie timp pentru a se așeza lucrurile și a vorbi concret despre o industrie AI, la valoarea pe care aceasta o presupune.

CNN Business a scris un articol interesant pe tema bulei AI și a baghetei magice pe care unii și alții încearcă să o arunce peste companiile lor ca să atragă noi investitori.

Noul crypto = Inteligență Artificială?

Există studii care demonstrează că se investea în AI, încă de dinainte de ChatGPT. Nu e o noutate în ramura financiară. Inteligența artificială nu e altceva decât automatizarea unor taskuri prin utilizarea tehnologiei și a îmbunătățirii performanțelor și implicit a productivității unei companii.

Evoluția unui business se vede în timp și se face în mai multe cicluri:

1. La început apare doar o idee
2. O clasă de investitori intră pe trendul acelei idei
3. Corecție financiară ce poate dura ani de zile
4. Creștere sustenabilă pe termen lung

Acum este doar ideea AI și toate companiile mari și mici văd beneficiile pe care această industrie le poate aduce și aleg să investească la prețuri foarte mari, gândindu-se la rezultate pe termen lung. Crește puterea productivității prin automatizare pentru a putea crește profitul companiilor.

Proiectele actuale de crypto își vor arăta calitatea economică în timp și vor fi nevoite să producă bani pentru a putea performa.

Citește și articolele:

Cum să faci sanie vara
Investițiile financiare explicate prietenos
Totul despre investiții

De unde luăm informații financiare corecte?

De multe ori alegem să ignorăm presa și să facem alegeri bazate pe mărturia cunoscuților și influențate de ei. În domeniul economic e nevoie să fim extrem de atenți la sursa informațiilor pe care le digerăm. Este nevoie ca informația să fie verificată în cel puțin trei surse de specialitate.

Urmărește episodul 38 integral ca să afli toate sfaturile bazate pe experiența de peste 20 de ani a lui Adrian Codirlașu și să fii pregătit pentru cel mai bun moment de investiție. Descoperă și cum arată restul anului 2023 pentru investitori, dar și preconizări ale anului 2024 în domeniul economic.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!