X
Podcast: Tu și Capcanele Investițiilor | Dragoș Manolescu

Podcast: Tu și Capcanele Investițiilor

? În episodul cu numărul 39 din Podcastul nostru *Tu și Banii* l-am invitat pe Dragoș Manolescu, Chartered Financial Analyst – CFA și Deputy CEO @ OTP Asset Management să ne spună ce presupune managementul unui portofoliu de investiții, cât costă să ai propriul tău Asset Manager, ce înseamnă o piață de investiții exuberantă vs depresivă și care sunt companiile profitabile la BVB (Bursa de Valori București). ? Descoperă mai multe informații în articolul nostru, iar dacă vrei să afli absolut toate detaliile, apasă aici și vizionează ultimul episod din podcast.  

Podcastul nostru poate fi găsit pe YouTube, Spotify, Apple și Google unde vorbim despre taxe, depozite bancare, credite, antreprenoriat, investiții, cariere, dar și travel, real estate sau wedding planning.

? Dacă nu te-ai abonat la canalul nostru, te rugăm să o faci acum. Promitem să publicăm și mai mult content de calitate în care îți răspundem la toate întrebările financiare pe care știm că ți le pui.

Episodul 39 din podcastul Tu și Banii: Capcanele Investițiilor

De ce capcane? Pentru că fără vigilență, research și diversificarea portofoliului de investiții poți să cazi pradă capcanelor care se ascund printre rapoarte, metodologii. 

Dacă nu cunoști rolul unui Asset Manager, poți să investești într-un singur activ, de care să te îndrăgostești și să refuzi să vezi defapt cum stă partea financiară. 

Așadar, vorbim acum despre Asset Management și rolului unui manager de portofoliu, pentru a fi mereu în legătură directă și sigură cu investițiile tale.

Dragoș Manolescu este Deputy  CEO la OTP Asset Management, o companie financiară ce administrează peste 10 fonduri deschise de investiții, dar și fonduri închise de investiții. Ne-a acordat informații prețioase în episodul 39 din Podcastul *Tu și Banii*. 

Un Asset Manager poate administra fonduri deschise de investiții sau active (proprietăți/imobiliare), dar și fonduri închise. Una dintre capcanele investițiilor poate fi reprezentată de lipsa documentației și a comunicării cu un specialist financiar.

Ce înseamnă Asset Management în bankaleză?

Trebuie să vă explic ce înseamnă bankaleză. Când vom folosi acest cuvânt în articole, ne vom referim defapt la limbajul specific băncilor și implicit a industriei financiare. Recunosc, ideea este oarecum preluată de la Ana-Maria Udriște, care folosește legaleza ca termen pentru a explica norme legislative în limbaj casual, pe care să-l înțeleagă și cei care nu lucrează în domeniul juridic. Așa și noi la Bankata: dorim să scriem cât mai pe înțelesul tău, chiar dacă job-ul tău este diferit de cel economic. 

Asset Management se referă la administrarea activelor de către un specialist asignat pe portofoliul de investiții al unui client. 

Printre cele mai populare tipuri de asset managers îi menționăm pe cei independenți, băncile de investiții și alte instituții cu profil economic. 

Ok, dar ce face un Asset Manager?

Se ocupă de investițiile tale. Ai propriul tău portofoliu financiar și cineva (as in – asset manager/manager de portofoliu) se ocupă de el, ca să ajute la menținerea unui nivel de risc minimal. Un Asset Manager:

 • are responsabilitate fiduciară pentru gestionarea etică a activelor clienților;
 • are obligația de a acționa mereu și doar în interesul clientului său; 
 • să urmărească maximizarea performanței investițiilor și minimizarea riscului de scăderea a acesteia;
 • să comunice transparent strategiile de investiții și informațiile despre comisioane sau taxe ce pot periclita deciziile de investiții;
 • să evite conflictele de interese ce pot fi benefice pentru companie în detrimentul clientului;
 • să monitorizeze constant fondurile de investiții, portofoliile și piețele financiare;
 • să furnizeze rapoarte trimestriale, semestriale și anuale. 

Un asset manager își asumă riscuri majore ce pot avea consecințe legale și financiare grave, dacă nu sunt îndeplinite cu responsabilitate fiduciară. Totodată, toate activitățile desfășurate de acesta trebuie să fie în conformitate cu legile în vigoare.

Fondurile deschise vs fonduri închise de investiții

Să revenim la povestea de mai sus. Fondurile deschise de investiții reprezintă acele fonduri colective în care mai mulți investitori pot cumpăra acțiuni ca să facă parte din acel grup (fond). Strong points ale unui fond deschis de investiții:

 • are o structură deschisă de capital;
 • posibilitate de diversificare al activelor în obligațiuni, acțiuni, alte instrumente monetare;
 • potențial de câștig ridicat;
 • obiective de economisire pe termen lung.

De exemplu, ne spune Dragoș, dacă alegi să investești într-un fond deschis, ai acces la banii tăi oricând. Poți subscrie și răscumpăra zilnic, daaaar, totul se desfășoară în limita a 10 zile. Investițiile în acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare nu pot fi lichidate pe loc, atunci când vorbim de tranzacții intra/interbancare. 

Dacă investești într-un fond închis, tu nu ai acces când vor mușchii tăi. Există o anumită perioadă, de regulă vorbim de o săptămână/trimestru sau 2 săptămâni/an, perioadă în care poți înainta o cerere de răscumparare ca să îți retragi banii. Dacă fondul este listat la bursă îl poți vinde oricând.  

… deci, care e rolul unui Asset Manager?

El este un manager de portofoliu și are o responsabilitate extraordinară. Trebuie să urmărească portofoliul de investiții al unui client și lucrează cu un benchmark, denumit ca randament jalon. De exemplu, dacă ești asset manager și administrezi un fond de acțiuni în România, este musai să îți iei un benchmark jalon.  

Orice benchmark reprezintă defapt puncte de referință, indicatori care respectă anumite standarde care măsoară performanțele unui activ, a unei investiții. Unii indici trebuie să respecte directive europene. Există diferiți indici pentru fiecare tip de clasă de activ. Poți afla mai multe de aici

Un Asset Manager urmărește fondurile ca să vadă de unde provine sub-performanța sau supra-performanța sa. El trebuie să ia decizii asumate de investiții; să cumpere și să vândă ca să câștige mai mult decât indicele bursier. Poți afla mai multe despre indicii bursieri de pe investimental.ro.

Performanța unui Asset Manager și a întregii echipe este evaluată anual conform unor KPIs bine stabiliți. Concluzia e că orice fond aflat sub responsabilitatea unui manager de portofoliu trebuie să performeze astfel încât un Asset Manager să aibă rezultatele dorite pentru clientul său. Happy client, happy company!

Despre fondurile de investiții am mai povestit și aici:

 1. Investițiile bancare explicate prietenos
 2. TL, DR: Totul despre investiții
 3. Ghid pentru investiții într-o perioadă de criză sau recesiune
 4. Contul de investiții pentru începători: de ce ai nevoie de unul și cum îl alegi?

Diversificarea portofoliului pentru a evita capcanele

Timpul alocat în investiții este cel mai important. Tu ce așteptări ai? Să faci 50% profit pe an? Also, vrei să te îmbogățești rapid? Corelează riscul cu randamentul. Investește în câteva companii, nu în fonduri deschise de investiții care au un profil diversificat. 

O practică mai bună însă, este să economisești regulat. Dacă obiectivul tău este să economisești regulat este bun un fond de investiții. Relațiile lungi cu fondurile de investiții aduc plus valoare în buzunarul tău. Uită de refreshul constat în fondul tău. Angajează un Asset Manager și încredințează-i lui sarcina asta. Va lua decizii înțelepte bazate pe calcule și algoritmi de creștere ai pieței monetare.  

Toate tipurile de investiții sunt accesibile oricui, dar contează dacă ai un avantaj competitiv prin care știi să evaluezi cât profit îți va aduce. 

Ca să tragem o concluzie aici, ar trebui să investești atât în fonduri deschise, cât și direct în companii unde deții un know-how și ai un avantaj competitiv. 

La început de drum cu investițiile

Dacă vrei să investești în acțiuni, dar habar nu ai cu ce se mănâncă, specialistul Dragoș Manolescu te îndeamnă să cauți care sunt fondurile de investiții care investesc în România:

 1. Citește raportul anual al unui fond – poți găsi unul aici, ca să-i afli contextul global, ce investiții a făcut fondul respectiv, ce expunere are și de ce.
 2. Orice fond își poate lua expuneri de risc mult mai mici decat îți poți lua tu personal.
 3. Investițiile au cashflow.
 4. Caută companii care sunt lideri și investește recurent în fonduri. Practic, investește atât direct cât și în fonduri deschise de investiții.
 5. Investiția recurentă într-un fond de investiții te poate ajuta să compari performanța ta cu performanța administratorului. Toți administratorii de fonduri au rapoarte anuale, care sunt publice. 
 6. Documentează când vrei să investești direct și caută un moment de intrare .
 7. Angajează un Asset Manager care să te evalueze cum ai investit activ și cum ai investit pasiv în active.
 8. Alege să continui să perseverezi, chiar dacă există riscul de a pierde bani.
 9. Rămâi mereu în piață și fă-ți planurile de investiții pe termen lung.
 10. Fii perseverent în a reanaliza investițiile active pe care le ai.

Capcane în care cad investitorii

 1. Una dintre cele mai frecvente capcane pentru investitori este că rămân perseverenți investind într-o singură companie. Nu-și diversifică portofoliul. 
 2. Un exemplu oferit de Dragoș Manolescu este negarea. De exemplu, atunci când a fost criza financiară din 2007-2008, unii oameni au ieșit din investiții și au ales să nu mai intre în piață niciodată. Au rămas la stadiul de negare că nu s-a terminat criza și au continuat să vadă numai riscuri, fără nicio oportunitate.
 3. Este mult mai costisitor să rămâi în-afara pieței pe termen lung, pentru că prețurile au tendința de a crește și astfel explodează prețurile activelor. 
 4. Crizele economice ar trebui să devină oportuntăți de a cumpara, însă investitorii se blochează deseori și intră în panică. 

Cum e piața de capital?

Piața nu este rațională, ea nu gândește pentru că nu e un creier viu. Piața este irațională și are fix două extreme. Piața poate fi ori exuberantă ori depresivă. Ce înseamnă o piață de capital exuberantă? E atunci când curg investițiile pentru același activ, fond, companie și înseamnă că și tu ca investitor să join the trend. 

La polul opus, atunci când piața este depresivă, ai nevoie de cash ca să cumperi și să investești.

Tu pui banii la ciorapul virtual? 

Poți începe să investești azi 100 lei aici, mâine 100 de lei în altă parte și tot așa. Până și Dragoș pune banii la ciorap, dar nu fizic într-un ciorap, evident. Află metoda lui din podcastul nostru

Am mai vorbit și despre cum a fost folosit Crypto ca instrument principal pentru spălare de bani și că tokenele ce apar ca ciupercile după ploaie au no value. 

Viitorul AI în industria investitorilor 

Deși e multă zarvă în jurul AI, soluțiile de inteligență artificială pentru productivitate pot crea condiții de lucru. Asta înseamnă creșterea productivității umane și dacă privești imaginea de ansamblu a situației generate de AI, viitorul arată bine. Rata mică de șomaj.

De exemplu, performează bine companiile ce produc plăci grafice – Nvidia, AMD, dar și echipamentele pentru cipuri. Totodată, domeniile medicale și cele de diagnosticare beneficiază și ele de un boom de creștere de pe urma utilizării AI.

Câteva concluzii despre investiții

Dacă vrei să ai un manager de portofoliu, ai nevoie de 50-100 lei ca să investești în orice fond deschis de investiții. Sfatul lui Dragoș Manolescu este să te expui unui portofoliu diversificat, pentru a putea capta performanța unui benchmark. Astfel, poți să analizezi toate deținerile și raportările acelui fond. Toate fondurile deschise de investiții au raportări trimestriale și fac parte dintr-o industrie financiară cu adevărat transparentă. 

Un mic spoiler din ce-am mai povestit cu Dragoș: știai că Facebook a vrut să folosească în 2017 (când nu exista încă marele univers META) AI chatbots? Ei au fost opriți din producție pentru că erau too human. Au început să vorbească între ei, într-un limbaj necunoscut de programare, ce depășea orice minte luminată.

Piața de acțiuni din România are șanse să fie promovată de la statut de piață de frontieră la statut de piață emergentă. Află din podcastul nostru care sunt companiile preferate listate la BVB și cât durează tot procesul.

Ce mai poți afla dacă te uiți sau asculți podcastul 39 cu Dragoș Manolescu, CFA? Despre problema paradisurilor fiscale, suprataxarea băncilor în Europa, loop holes financiare, investiți long-term în piața financiară din România, dar și recesiunea care bate la ușă.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.