X
(P) Noul ETF adus la bursă de Investimental ⋆ Bankata

(P) Noul ETF adus la bursă de Investimental

InterCapital BET-TRN UCITS la Bursa de Valori București

Un ETF este un fond deschis listat pe bursă, tranzacționat similar acțiunilor, având costuri de management semnificativ mai mici decât un fond mutual. ETF-urile replică un indice de acțiuni, un coș de acțiuni, mărfuri sau alte instrumente financiare. Dacă dorești să obții expunere diversificată pe acțiuni, dar nu ai suficient timp să studiezi fiecare companie în parte, te poți folosi de ETF-uri. Vei ajunge să beneficiezi atât de evoluția prețului acțiunilor, cât și de dividendele plătite de respectivele companii. 

Noul ETF adus la bursă de Investimental

Fondul InterCapital BET-TRN UCITS este primul ETF de pe piața noastră care urmărește BET-TRN: indicele BET la care se adaugă dividendele nete ale companiilor din componența sa. 

ETF-ul este administrat de către Intercapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiții din Croația, cu active de 500 mil € în administrare. A fost lansat pe 29 Mai, în colaborare cu Investimental, brokerul român care asigură lichiditatea instrumentului pe Bursa de Valori București.

Avem varii materiale în care am explicat ca-n dicționar (dar un pic mai fun, sperăm noi) diverși termeni economici. Pentru doritorii de recapitulare, un ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile.

Indicele BET-TRN reflectă evoluția prețurilor celor mai importante companii românești listate la bursă și a dividendelor distribuite de companiile din structura sa. Acest indice include 20 de companii de tip blue chip românești, ele fiind: Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, BRD Groupe Societe Generale, Nuclearelectrica, DIGI Communications, Electrica, Transgaz, MedLife, Fondul Proprietatea, One United Properties, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Sphera Franchise Group, Bursa de Valori București, Purcari Wineries și Conpet. 

Companiile blue chip vând, de obicei, produse și servicii de larg consum, înregistrând trenduri financiare pozitive chiar și în perioade de scădere economică.

Ce este InterCapital BET-TRN UCITS ETF?

Guys, tot ce am scris vreodată a fost ca să ajung în acest moment și să simt că vorbesc codat. Sper că repetați cu voce tare acest titlu, deoarece este glorios: BET-TRN UCITS ETF. Nici (în) Morse nu ar fi atât de cool. De fapt, și mai cool sunt aceste facts:

  • Lansat în octombrie 2021, indicele BET-TRN a înregistrat până acum o creștere de 61% (până la valoarea de 37.015 puncte)
  • Activele administrate de acest ETF au depășit 10 milioane €
  • Brokerul Investimental a intermediat listarea ETF-ului și este și market maker pentru acesta.

De ce să alegi noul ETF 

Un avantaj al investiției în acest ETF este că participi activ  la creșterea celor mai mari companii din România listate la bursă. În loc să gestionezi individual fiecare acțiune în parte din structura indicelui, fondul face asta pentru tine și beneficiezi de creșterea pe care o înregistrează piața românească, dar și de dividendele plătite de companii.

Această metodă este și cea mai ieftină pentru a avea expunere la topul celor mai titrate 20 de companii de la Bursa de Valori București.

Pentru investitorii care cumpără noul ETF prin Investimental, comisionul de achiziție este unul preferențial: 0,26%, plus 0,04% taxă ASF la achiziție.

Mihaela Bîciu, CEO Investimental, a declarat: „De la lansarea Investimental, acum un an, ne-am axat pe inovație ca un diferențiator cheie în piața de capital din România. Suntem încântați să colaborăm cu InterCapital Asset Management și Bursa de Valori București în ceea ce privește introducerea în piață a unui nou produs de investiții accesibil și ușor de înțeles. Acest ETF este un instrument extraordinar pentru oricine dorește să investească, oferind un preț competitiv și diversificare în rândul celor mai bune 20 de companii listate în România. De asemenea, acest produs oferă o modalitate simplă și eficientă pentru investitori, în special pentru cei fără experiență sau resurse, de a înțelege mecanismele pieței de capital. Viziunea noastră este să devenim un broker de referință pe piața de capital din România, iar facilitarea accesului la oportunitățile de capital locale reprezintă un pilon cheie în atingerea acestui obiectiv”.

Cum poți cumpăra noul ETF

În primul rând, găsești noul ETF sub simbolul bursier ICBETNETF.

Aici un ghid pas cu pas despre cum poți achiziționa noul ICBETNETF.

 

  • Atunci când deschizi formularul de ordin de Cumpărare din butonul din bara de meniu,  alegi simbolul scriind primele 3 litere din ICBETNETF
  • Alegi termenul de valabilitate al ordinului și volumul pe care dorești să-l cumperi
  • Introduci prețul – există o variație zilnică de +/- 15% față de prețul de referință și de pasul de preț (0.01)
  • Confirmi 🙂

Nu uita să citești mereu documentele asociate ETF-ului. Chiar dacă pare lung și plictisitor, este în avantajul și interesul tău. Toată documentația este aici.

Bine de știut

  • Până la 31 iulie 2024, comisionul de administrare perceput de Intercapital Asset Management este ZERO
  • ETF-ul a debutat la prețul de 74,63 lei pentru o unitate de fond
  • InterCapital BET-TRN UCITS ETF este al treilea ETF disponibil investitorilor la Bursa de Valori București, alături de alte două ETF-uri care are ca referință indicele BET-NG și BET.

Ce mai găsești la Investimental

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.