Orașele cu creștere economică: Și piața lor de real estate

În timp ce apartamentele bunicilor din orașele mici se vând cu greu, unele reședințe de județ cresc accelerat din punct de vedere economic, iar prețul locuințelor pe metru pătrat sare de la un trimestru la altul. Între atracțiile investitorilor și interesul populației de a locui într-un oraș cât mai curat, sigur, eficient și cu locuri de muncă bune, piața imobiliară este direct impactată de cererile acestora de cumpărare.

 

Care sunt orașele din România cu creștere economică

Orașele cu creștere economică ne oferă perspective inteligente de investiție, în timp ce valoarea imobiliarelor din zona respectivă crește automat.

Este important de știut că din totalul fondului locativ, doar 1% din imobile sunt noi. Deși pare că se construiește enorm, marile orașe dețin deja un spațiu larg cu numeroase locuințe. Acest lucru arată că cererea poate fi mai mare decât oferta, adeseori, deci orașele cu creștere economică vor resimți o presiune sporită din partea celor care doresc să achiziționeze sau investească în piața lor de real estate.

București

Capitala continuă să fie principalul pol de creștere economică din țară. Cele mai mari creșteri salariale sunt înregistrate în București, ceea ce ajută per total la întregul nivel al orașului. 

Constanța 

Economia Constanței a crescut cu aproape 7%. Acest lucru nu se datorează doar amplasării turistice ale orașului, ci a activității din portul Constanța odată cu începerea războiului din Ucraina. 

Brașov

Brașov și Constanța constituite, cumulat, o treime din PIB-ul României, iar Brașov a înregistrat o creștere similară cu cea a Constanței, de 7%. Periferiile orașului au din ce în ce mai multe complexe imobiliare și centre comerciale, iar noua administrație își propune ca fiecare locuitor să beneficieze de un parc la zece minute de mers pe jos.

Oradea

Județul Bihor se dezvoltă într-un ritm foarte bun, fiind susținut de poziționarea vestică, apropierea de autostradă și administrația excelentă a reședinței de județ. Oradea a devenit un reper turistic, o atracție pentru investitori și un hub de business. Anul trecut, Bihor a atras investiții totale de 825 milioane de euro.

 

Cum impactează creșterea economică piața de real estate

Războiul, inflația, piața construcțiilor afectează în mod direct prețurile din zona imobiliară. Cu toate acestea, prețurile din zona de real estate nu cresc fulminant de la o zi la alta, însă putem fi suficient de confortabili cu predicția că un oraș în creștere economică atrage noi locuitori, afaceri și investitori. 

Atunci când se uită la domeniul imobiliar, majoritatea dezvoltatorilor și investitorilor intenționează să își diversifice portofoliul, orientându-se către orașele în creștere. În același timp, ei oferă și puncte de interes pentru dinamica la scară mică: mulți oameni se gândesc că o a doua proprietate ar fi de succes dacă s-ar afla într-o zonă turistică, care poate fi închiriată în sezon, care aduce o returnare a investiției mai rapidă și de care se pot bucura și aceștia în vacanță.

 

Cum poți cumpăra o proprietate cu un credit imobiliar avantajos

Ne bucurăm să observăm că băncile se pliază pe nevoile cumpărătoruilor și be contextul economic actual, oferind credite cu dobândă fixă. Un exemplu este Garanti, care a dezvoltat acest produs încă de la începutul anului.

De ce apreciem dobânda fixă?

  • Ne oferă stabilitate în primii 3 ani de creditare, când încă nu suntem obișnuiți cu ratele locuinței respective
  • Contribuie la predictibilitatea și liniștea mentală de care avem nevoie în inflație sau schimbări economice
  • Ne permite să refinanțăm creditul după primii trei ani, în funcție de contextul financiar de atunci
  • Ne ajută să ne adaptăm pieții și să concepem un plan sustenabil pentru următorii ani de dobândă variabilă.

Creditul imobiliar cu dobândă fixă de la Garanti BBVA are următoarele cerințe specifice:

  • Plafonul minim de creditare este de 10.000€, fără plafon maxim
  • Maximul perioadei de creditare este de 30 de ani
  • Avansul începe de la 15% pentru creditele în lei
  • Se acordă veniturilor minime eligibile cel puțin egale cu salariul minim pe economie (1.898 de lei); În oferta de creditare sunt luate în considerare mai multe tipuri de venit, precum salariu, dividende, chirii
  • Dacă veniturile tale sunt raportate la ANAF, nu ai nevoie de documentație de venit (ci doar de actul de identitate)
  • Beneficiezi gratuit de asigurare de viață pe durata creditului.

Dacă alegi să îți încasezi salariul la Garanti BBVA, poți beneficia de dobânzi preferențiale.

Aplică aici la Creditul imobiliar cu dobândă fixă.

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.

 

Aboneaza-te la newsletter

Fii mereu la curent cu cele mai noi carduri si credite.

You have Successfully Subscribed!