X
No Shopping Summer ⋆ Bankata

No Shopping Summer

Cum să economisești și să-ți controlezi bugetul în această vară

Cheltuim mai mult în preajma sărbătorilor de iarnă, însă cheltuim la fel de mult și vara, când ne dorim să facem mai multe vacanțe, să ne schimbăm garderoba, să mergem la mai multe evenimente (a se citi: nunți) și să avem o ✨ vară memorabilă ✨. Adevărul este că așteptările pe care le avem de la fiecare vară sunt puțin nerealiste și nu chiar calibrate cu canicula 😅, iar dacă vrem să ne facem o favoare, ne putem controla mai bine bugetele 💪.

No Shopping Summer

Am o prietenă care a încercat provocarea No garbage month, preparând cât mai multe lucruri în casă, făcând compost, necumpărând plastic și adunând la sfârșitul lunii doar un borcănel de gunoi. Apreciez, însă pare ceva ce ar ocupa foarte multe resurse practice și mentale – mă mulțumesc, deocamdată, să reciclez. Însă nu toate provocările și trenurile sunt obositoare: unele pot să fie binevenite și să ne schimbe viața în mod pozitiv.

Atunci când vorbim de No shopping Summer nu vorbim de o dietă drastică de detox, ci de a căpăta o perspectivă diferită a modului în care cheltuim banii. No Shopping Summer înseamnă să ne oprim puțin din seria de cumpărături impulsive sau compulsive, să ne facem o listă de cumpărături pre aprobată și să nu ne abatem apoi de la ea în următoarea perioadă. Ne plătim în continuare facturile, însă nu și polonicul în formă de Monstera de pe Temu.

Înainte să începi orice proces care poate părea inconfortabil, este important să îți cunoști propriul de ce – astfel poți căpăta și motivația de a face ceva foarte productiv cu banii pe care-i economisești.

Ce este un Approved Shopping List

Acest trend a pornit de la propunerea No Spend/ No Buy care se regăsește și în categorii pe Reddit (r/NoBuy). Uneori este lansat ca provocarea No Spend January, pentru că este la începutul anului, se potrivește cu rezoluțiile și cu faptul că tindem să fim mai săraci după sărbători. 

PS: cum stai cu rezoluțiile stabilite la începutul anului? Nu uita că am prezentat aici 5 rezoluții pentru 2024 pe care le poți împlini oricând, fără presiune.

Conceptul unei liste de cumpărături sau achiziții preaprobate a fost lansat în cartea The Year of Less: How I Stopped Shopping, Gave Away My Belongings, and Discovered Life Is Worth More Than Anything You Can Buy in a Store. Autoarea a ținut un jurnal al progresului său de acum zece ani, prin care încerca să nu mai fie indulgentă cu orice idee de ”fun shopping” care îi apărea în gând. Scopul ei: mai puțin consumerism, mai puține datorii.

Ideal, pentru a crea The Approved Shopping List, poți trece prin fiecare cameră și să observi ce folosești zilnic (de exemplu, cosmetice, detergent și hârtie igienică în baie; mâncare în bucătărie etc). Îți faci un inventar al lucrurilor pe care le ai deja (provizii sună prea dramatic) și determini lista cu ce urmează să cumperi în următoarea lună, în funcție de ce se va termina.

Poți cumpăra oricând lucrurile care se termină (precum cosmeticele zilnice), însă nu și altele noi, care nu fac parte din lista aprobată.

Scopul este să separă lucrurile neesențiale de cele importante, de care ai nevoie pentru traiul zilnic, și pe care nu le poți exclude din bugetul clasic.

Ce poți face pentru a implementa No Spending

Una dintre cele mai simple metode de a nu cumpăra spontan ceva este să îți acorzi o săptămână și să vezi dacă după aceea îți mai dorești acel lucru la fel de mult. E posibil să fi părut o idee excelentă pe moment, dar odată ce ai luat puțin distanță să observi că nu era nici atât de urgent, nici atât de important.

Multe lucruri pe care le facem spontan vin din modul în care gestionăm plictiseala sau procrastinarea – nu sunt lucruri bune sau rele, ci probabil doar lucruri pe care trebuie să le gestionăm mai bine.

Lista de cumpărături este în controlul tău

Vești bune: puterea este la tine, site-urile de shopping nu pot să retragă banii de pe carduri fără voia ta. Odată ce ți-ai stabilit o listă de cumpărături (cu cele necesare, nu cele nice to have), îți ușurezi lucrurile de făcut, căci nu te abați de la ea și este mai simplu să plasezi doar comenzile pe care deja le-ai planificat.

Reactivitatea la reclame

Sugestiile de cumpărături ne înconjoară peste tot, la fiecare scroll pe orice platformă de social media pe care o accesăm. Toate par o idee bună, toate par că ne înțeleg cele mai ascunse dorințe și că au revenit pentru că este un semn. Tehnic, nu este un semn, ci remarketing sau conversie asistată – lucrurile sunt astfel croite pentru că platformele știu multe despre noi și ne servesc ceea ce este probabil să cumpărăm.

Această reactivitate la „voiam să dau scroll într-o pauză dar am văzut un ad și am dat next next next” ne aduce impulsivitatea de consum, despre care am scris pe larg și în materialele de mai jos. Puterea e la tine, poți mai bine de atât 😎.

Citește și:

Efectul Diderot și cum poți controla mai bine comportamentul tău de consum

Keeping Up with the Joneses sau pentru cine cheltui de fapt banii tăi

Lasă lucrurile să fie fun

Nu trebuie să te simți ca un iubitor de dulciuri în fața unei vitrine interzise. Până la urmă, unii au ca challenge să alerge maratoane, dar tu nu trebuie să faci asta, ci doar să nu faci ceva. Practic, e cel mai simplu de făcut și poți să te simți zilnic mândru că l-ai îndeplinit 😅.

Stabilește-ți un obiectiv concret

Mai știi anii 2000, când se vorbea permanent de obiectivele SMART? Conceptul e încă valabil, pentru că un obiectiv realist și măsurabil are mai multe șanse să fie îndeplinit. Dacă ai un de ce, respectiv un end în minte, atunci lucrurile au sens și nu le faci de dragul unui nou challenge despre care ai citit. Astfel decizi dacă este despre tine și ți se potrivește.

Investește banii economisiți

Nu te gândi doar la lucrurile din care te oprești – gândește-te care sunt lucrurile pentru care muncești. Dacă îți schimbi aceste obiceiuri de consum, atunci, în mod natural, vei rămâne cu mai mulți bani la sfârșitul lunii – în funcție de tipul de shopping spree pot fi 100€, 200€, mai mult sau mai puțin. Mai jos am făcut o simulare în care am trecut:

  • 1000 de lei investiți lunar
  • Timp de 10 ani
  • Cu un randament de 10%.

La sfârșitul acestei perioade, vei fi contribuit 120.000 de lei (aproximativ 24000€) și vei obține peste 40000€. How cool is that?

No shopping summer: dobânda compusă calculează investiția ta în 10 ani

Poți face mai multe simulări cu ajutorul dobânzii compuse aici. 

Citește și: ce este dobânda compusă și cum te poate ajuta acest concept matematic

Ce este DOOM Spending

Ai auzit de conceptul de DOOM spending? Este unul dintre fenomenele prin care sunt explicate multe comportamente de consum. Ideea este că trăim în capitalism, inflație, hustle culture și alte lucruri dificile de obținut (precum proprietăți asigurate, joburi stabile cu beneficii, economii etc) și totul pare greu de atins. Generațiile Y și Z se plâng că generația Baby Boomers le spune că ar fi trebuie ca până acum să aibă o casă renunțând la Flat White și Avocado toast, deși aceste economii nu ne aduc nici aproape de un avans pentru o proprietate.

Astfel apare DOOM spending: senzația că totul este oricum doomed/ derizoriu/ degeaba și mai bine nu ne refuzăm micile plăceri care ne ies în cale.

Mic comentariu: proprietățile din România nu sunt la fel de costisitoare precum cele din restul Europei sau USA, unde se vorbește mult despre doom spending. Suntem, de fapt, destul de norocoși și merită să acordăm atenție acestui lucru.

Citește și:

Prețurile imobiliarelor din Europa

10 moduri în care România este mai digitală decât alte țări

💡 Achiziționează o proprietate

Chiriile din România sunt, de obicei, mai mari decât ratele, astfel că cererea și interesul pentru dobânzi și credite ipotecare sunt din ce în ce mai mari. Dacă găsim unele cu dobândă fixă, cu atât mai bine.

Dacă achiziționarea și gestionarea unei proprietăți te sperie, atunci am încercat să demontăm unele mituri, precum să și împărțim acest subiect – elefant în subiect – elegant 🥹: bucăți mai mici, lucruri luate pe rând și detaliate pe larg.

Citește mai multe despre achiziția unei proprietăți

Ironia este că fenomenul de doom spending este un mecanism de procesare al stresului, care este adesea corelat cu situația economică din jur. 35% din cei din generația Z și 43% din millennials spun că obișnuiesc să facă shopping online atunci când se simt copleșiți de știri, responsabilități și alți stimuli pe care-i resimt ca fiind prea mult.

Acest cerc vicios ne duce la întrebarea: nu avem suficienți bani din cauza comportamentului de consum, sau avem acest comportament deoarece nu avem suficienți bani?

Dacă vrei să știi mai multe despre unde se duc banii tăi, apelează la Aplicația Bankata, care îți raportează automat cheltuielile organizate pe rapoarte 🛍️🛍️🛍️

Rolul dopaminei în shopping

Problema în shoppingul haotic nu este că nu avem suficientă voință; problema este că shoppingul chiar funcționează și ne face să ne simțim mai bine. Ne aduce senzația de control într-un mediu în care ne simțim adesea stresați, aducând pur și simplu lucruri drăguțe, care contrastează cu restul realității. 

Am evoluat ca umanitate luptând pentru mâncare și supraviețuire și obținând dopamină de fiecare dată când reușeam. Acum nu mai trebuie să gestionăm situații de viață și moarte zilnic (din fericire!), așa că de multe ori simulăm acel val de dopamină prin alte activități simple care ne aduc adrenalină (din (ne)fericire). Dopamina ne dă senzația că am îndeplinit ceva, că suntem buni la ceva, că am mai reușit un lucru.

Citește și despre Instant gratification în investiții, un concept pe care prietenii mei l-au numit, după ce au citit asta, „acum înțeleg de ce fac jumătate din prostiile pe care le fac” 😅.

Ce poți face cu banii economisiți

Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești chiar interesat de a încerca No Spending Summer: mai multe experiențe offline și cumpărături necesare, mai puține lucruri nice to have care ne cresc datoriile de pe cardurile de credit. Felicitări! Sperăm să ai o vară senzațională, la finalul căreia să te bucuri de noi obiceiuri și economii. Dacă te întrebi ce să faci cu ele, avem două sugestii mai jos.

Investește economiile tale

Noul produs PIES de la Investimental îți oferă opțiunea să îți rebalansezi automat portofoliul. Procesul nu este complicat și se poate integra foarte ușor în planurile tale de investiții.  

PS: Investimental este singurul broker român care îți oferă acest tip de produs 💙 Poți citi mai multe mai jos, unde am povestit de ce automatizarea investițiilor tale îți poate aduce mai puțin stres și poate chiar mai mult succes. 

Citește despre PIES, cel mai recent produs Investimental

Folosește oferta exclusivă Bankata

Saxo Bank îți oferă un credit de 250$ disponibil în comisioane de tranzacționare. Practic, vei tranzacționa fără comision pentru o lungă perioadă de timp 😎.  Este o ofertă excelentă atunci când îți deschizi un cont la Saxo Bank, de care suntem mândri 💛.

Aplică aici pentru un cont Saxo Bank

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.