X
Motive pentru care băncile te-ar putea refuza

Motive pentru care băncile te-ar putea refuza

Sau cum să devii un debitor irezistibil. În majoritatea timpului ne dorim să găsim cele mai bune oferte bancare, dar uităm uneori să ne întrebăm și dacă noi am fi cei mai buni debitori. Băncile impun anumite condiții de creditare: unele sunt și ele impuse de lege, altele variază puțin de la instituție la instituție.

Pe lângă a căuta care sunt băncile care dau credite cel mai ușor, e important să ne asigurăm că ele nu ne vor da swipe left, ci un super like ??.

Citește mai jos care sunt motivele pentru care banca te poate refuza și ce poți face în această situație.

 

Primul pas în relația cu băncile 

Sunt întrebată frecvent „Cu ce încep, cu banca sau cu casa?”. Oricât de mișto ar putea fi căutările de case pentru un credit imobiliar (sau ideile de cheltuieli pentru un credit de nevoi personale), primul pas este să testăm cât de eligibili suntem în relația cu banca.

Acest lucru se poate face 100% online (pentru introvertiți, nomazi digital, nedeplasabili sau cei care pur și simplu doresc să stea acasă cu pisicile lor) la majoritatea băncilor.

Citește aici care sunt cele mai prietenoase conturi care se pot deschide de literalmente oriunde 

Nu doar că așa afli în ce buget te încadrezi, dar poți preîntâmpina alte probleme pe care să le rezolvi în timp, cum ar fi o înregistrare în biroul de credit de care ai uitat.

Citește aici tot despre Cum soliciți o ștergere la biroul de credit și cât durează

 

Motivele pentru care băncile te-ar putea refuza

Regula 40% din venit 

Orice rată pe care dorești să ți-o asumi trebuie să se încadreze în formula:

(Noua rată) + (ratele pe care le ai deja) < 40%*(Veniturile tale).

De exemplu, dacă ai un venit de 5000 de lei, te poți îndatora de maximum 40%*5000 de lei = 2000 de lei.
Dacă mai ai deja o rată de 800 de lei, atunci mai poți contracta o rată de maximum 1200 de lei.

În cadrul veniturilor se numără și alte surse, pe lângă salarii: dividende, chirii etc.

Dacă ai nevoie de un credit care depășește 40%, atunci poți încerca refinanțarea celorlalte rate pe care le ai deja.

Citește aici care sunt cele mai bune oferte de refinanțare ale verii 2023.

Protip: una dintre cele mai apreciate oferte de refinanțare este cea de la Garanti BBVA, care îți asigură și o rată fixă în primii 5 ani, pentru ca tu să știi pe ce cheltuieli să te bazezi. Citește mai multe despre creditul cu dobândă fixă de la Garanti BBVA

 

Venituri din activități independente

Dacă îți desfășori activitatea pe un PFA, ești medic sau avocat, atunci băncile te consideră o persoană fizică. Cu toate astea, anumite bănci au condiții diferite de creditare pentru persoanele fizice autorizate, și de aceea s-ar putea să preferi să apelezi la bănci specifice.

Dacă ești antreprenor, atunci situația poate fi mai dificilă, depinzând de forma în care încasezi venituri:

  • Dacă ai un salariu precum un angajat obișnuit, atunci vei putea obține precum o persoană fizică
  • Dacă ți-ai oferit cel mai mic salariu pe economie, atunci din păcate vei putea obține credite cu rate foarte mici, după regula celor 40% de mai sus
  • Dacă obții venituri din dividende, atunci acestea se vor adăuga salariului pe care-l ai, dar nu vor fi suficiente pentru a obține un credit fără un istoric stabil de angajare.

Pentru situații similare, apelează oricând la noi și citește aici cum te putem asista financiar în diverse decizii legate de produsele bancare.

 

Venituri din străinătate

Dacă veniturile tale sunt înregistrate în străinătate (pentru că acolo ai domiciliul, rezidența sau ești angajat remote), de cele mai multe ori te vei încadra într-o categorie separată ale condițiilor de creditare.

Citește aici cum poți obține credite în România cu venituri din străinătate.

 

Angajatorul sau veniturile tale nu sunt constante 

Pentru a beneficia de un credit sau de un card de credit, băncile își doresc să:

  • Ai un istoric de cel puțin șase luni la actualul angajator
  • Nu fi avut majorări sau micșorări salariale de mai mult de 30% în ultimele șase luni.

Dacă nu te încadrezi în aceste condiții, cel mai simplu este să aștepți să se împlinească cele șase luni ?.

 

Cum afli care sunt cele mai bune oferte ale băncilor

Cu asta ne ocupăm, să identificăm care sunt realmente cele mai avantajoase oferte bancare și să explicăm mai departe condițiile de creditare. De aceea, am adunat colecții, liste și tabele utile:

Compară și găsește cel mai bun credit de nevoi personale.

Banca Denumire credit Dobânda Condiții Aplică
BCR George Credit 100% online cu dobândă fixă 8.27% fixă pe toată perioada creditului Dobânda este preferențială și cu 1% mai mică dacă îți încasezi salariu sau pensia la BCR și încă 0.5% dacă optezi pentru o poliță de asigurare. Aplică online
BRD Creditul Espresso cu dobândă fixă 8.75% fixă pe toată perioada creditului Dobânda este personalizată în funcție de profilul tău socio-demografic, suma creditului și istoricul de plată la alte credite. Aplică online
Garanti BBVA Credit de nevoi personale fără garanții cu dobândă fixă 9.90% fixă pe toată perioada creditului Dobânda este personalizată în funcție de profilul tău socio-demografic, suma creditului și istoricul de plată la alte credite. Aplică online
OTP Bank Credit de nevoi personale 100% Online – dobândă fixă 9.99% fixă pe toată perioada creditului Dobânda este preferențială și cu 1% mai mică dacă îți încasezi salariu sau pensia la OTP Aplică online

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.