X
Microsoft - Leaderul Revoluției AI

Microsoft, leaderul Revoluției AI

?? #LideriiLumii este o nouă serie de articole prin care vă aducem mai multe informații la un loc despre tehnologie, economie, cultură și educație. ? Spargem gheața cu un articol inspirat de Satya Nadella, distincția pe care a primit-o și interviul lui cu Mathias Döpfner. Discuția lor a urmărit mai multe subiecte interesante, printre care și care este viitorul tech, AI, ChatGPT, rivalitatea Microsoft cu Google, dar și cum ne putem inspira de la lideri în ceea ce privește banii noștri.  ?

Satya Nadella – Microsoft game changer 

Nu e nicio surpriză că CEO Microsoft, Satya Nadella a primit premiul Axel Springer în 2023 pentru „outstanding personalities who demonstrate an exceptional talent for innovation, create and transform markets, shape culture, and also face their social responsibility,” notează Businss Insider. Un vizionar, Nadella vrea să schimbe modul în care tehnologia este percepută de oameni și în-afara joburilor. 

Satya Nadella a preluat conducerea Microsoft în Februarie 2014, iar de-atunci, compania a cunoscut o creștere spectaculoasă a capitalizării de piață. Într-un top publicat de Companies Market Cap, Microsoft este pe locul 2 la categoria Capitalizare de Piață (aflată în creștere), respectiv Câștig de Capitalizare de Piață (Market Cap Gain de $19.97 B).

Exemplu Nasdaq
Sursa: NASDAQ

Microsoft a dezvoltat cel mai răspândit sistem de operare pentru calculator Windows (remember Windows 95, 98, Windows NT, Windows 2000 și XP), competitorul lui Google Search, Bing, dar și soluții de stocare cloud (care au luat amploare lately și costă de la $20/an)   

8 Bit Win GIF by Feliks Tomasz Konczakowski
Sursa: Giphy

Într-un context volatil din punct de vedere social, geopolitic, dar și economic, Satya Nadella consideră că Inteligența Artificială va avea un impact major în creșterea productivității fiecărui om, organizație și industrie.  Descoperă în raportul anual publicat de Microsoft care sunt schimbările pe care vor să le facă, ca să se completeze cu AI, pornind de la infrastructură, dezvoltare software, securitate, industria de gaming etc.

Evoluția Gaming în rândul Gen Z, Alpha & co

Microsoft a cumpărat peste 200 de companii, printre care Nokia Corp, LinkedIn, GitHub sau Activision Blizzard, companie recent adăugată în palmares. Microsoft a plătit 65 billion $ ca să achiziționeze Activision Blizzard. De ce? Pentru că Microsoft este despre developer tools, proprietary software și gaming. Industria jocurilor este una dintre activitățile principale întreprinse de companie și care contribuie în mod constant în piețele de consum (consumer markets). 

Industria de gaming se află într-o creștere accelerată, iar Generația Z contribuie din plin, pentru că schimbă modul în care sunt făcute jocurile.

Prin achiziționarea Activision Blizzard, Microsoft devine astfel una dintre cele mai mari companii producătoare de jocuri, dar și una care produce platforme (softuri) de gaming.

Sursa Raport Deloitte 2023

Așa cum a identificat și Nadella, generațiile mai tinere (Gen Z și Alpha) tind să folosească mult mai mult jocurile și sistemele multi-player. Ei văd gamingul ca pe un mod de a interacționa cu alții, mod de relaxare, de învățare accelerată și folosesc mai multe dispozitive pentru entertainment mix. De exemplu, se pot juca atât pe telefon, cât și pe consolă TV sau Desktop.  

Sursa Newzoo

Copilot pentru Microsoft 365

Satya Nadella consideră că Inteligența Artificială este una dintre cele mai mari resurse cu potențial de schimbare a lumii. Prin Copilot, tehnologia AI e de ajutor suitei 365 ce folosește large language models (LLMs). Folosind sistemul Microsoft Copilot, se pot genera documente noi din informațiile existente în cloudul unei organizații.

Nadella consideră Copilot o tehnologie ce va revoluționa productivitatea și comunicarea într-o companie. Munca prestată de oameni poate să-și dubleze valoarea utilizând Copilot. El a subliniat două direcții, și anume:

  1. Tech shift cauzată de AI va produce schimbări majore în toate industriile, categoriile și departamentele. 
  2. Trebuie să te adaptezi noilor perspective, pentru că altfel, afirmă Nadella, poți să pierzi tot ceea ce ai construit în compania ta. 

Cele mai mari schimbări tehnologice au fost apariția calculatorului, sistemul de operare Windows, evoluția web, evoluția dispozitivelor mobile și apariția resurselor externe Cloud. Ce consideră Satya Nadella a fi o etapă riscantă este cea de business model, care nu are cum să fie la fel cu cel precedent. El dă ca exemplu apariția tehnologiei Cloud și modelul de business.

Investiția Microsoft în Open AI

Cum a început colaborarea dintre Sam Altman și Microsoft? În 2015, cu participarea lui Altman la o conferință Microsoft, iar prima colaborare au avut-o în 2016, pe proiectul non-profit, Open AI. În următorii ani, Microsoft a investit peste 13 billions $ în proiectul Open AI (ChatGPT) și a lansat provocarea de a concura cu Google.

Satya consideră că atât crearea ChatGPT cât și Copilot sunt direcții noi de AI, care au scopul de a ajuta, dincolo de valoarea lor ca și tehnologie.

Let’s Dance: Microsoft & Google

În urmă cu mai mulți ani, Satya Nadella și-a exprimat dorința de a concura cu Google în sistemul de search. În momentul în care Microsoft a anunțat noua versiune a motorului de căutare Bing, care folosește aceeași tehnologie AI care stă la baza ChatGPT, Nadella a spus că vrea ca lumea să știe că Microsoft a invitat Google la dans. „I want people to know that we made them dance,” declara Satya într-un interviu acordat publicației The Verge. Poți să vezi aici interviul cu Satya Nadella. Așadar, let’s dance, a zis Microsoft. Iar, Google provocat fiind…

CEO Microsoft știe că nu are cum să câștige în fața celui care are 97% din global search, dar totuși e o victorie și un moment care merită sărbătorit. Google deține control pe dispozitivele Android și Chrome browser, iar sistemele AI sub forma chatului Bard sau Gemini sunt foarte puternice.  

Obiceiuri noi ale utilizatorilor

Obiceiurile utilizatorului obișnuit care caută pe Google search sau Bing au început să se schimbe. Oamenii renunță să mai scrie în bara de search și folosesc Bard/Gemini Chats sau Bing chat pentru a interacționa rapid și a primi răspunsuri imediate, fără să facă săpături arheologice în istoria paginilor web. Cu toate astea, atunci când te documentezi, când citezi surse, nu poți folosi chat bots. Just my two cents. Dar este o funcție utilă atunci când cauți o informație de care ai nevoie în 2 secunde, fără să fie nevoie să citești pagini întregi.

Cu toate astea, Google este un mecanism de căutare. Tranziția spre utilizarea lui în mod netradițional, cu ajutorul AI se va face încet. Satella subliniază faptul că modelul de business al companiei Google trebuie regândit pe termen lung, însă cel mai mare asset pe care ei îl au sunt toți userii existenți. 

Investește în creșterea ta

Cum ne inspiră Satya? Într-un alt interviu acordat CEO LinkedIn, Ryan Roslansky Nadella a zis așa „Don’t wait for your next job to do your best work” – „Nu aștepta următorul job ca să dai tot ce e mai bun din tine”.  Consideră fiecare proiect ca un prilej nou de a învăța mai mult și de a evolua. Copilot, Bing chat, suita Microsoft 365 și Open AI sunt proiecte mărețe care vor revoluționa într-un fel sau altul modul în care consumatorii folosesc internetul și noile tehnologii.

Scopul este productivitatea și creșterea accelerată a companiilor, folosind modele de business care funcționează. Iar ca sfat de investiții, Satya Nadella ne învață să credem în visele altora și să-i ajutăm să și le îndeplinească, pentru că nu se știe când și cum beneficiem de lauri. 

Dacă nu ai bani în momentul acesta dar îți dorești să crești, poți oricând să aplici la un credit pentru nevoi personale, chiar online. George Credit sau Credit de nevoi personale de la OTP Bank pot fi alegerea ta.

Informează-te studiind mai departe:

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.