X
Mi-au furat banii de pe card! ⋆ Bankata

Mi-au furat banii de pe card!

Da, am avut această… neșansă, deși sunt o persoană foarte precaută. Soțul chiar râde de mine atunci când îmi introduc PIN-ul la cumpărături, pentru că sunt foarte atentă în jur și caut poziții prin care să maschez POS-ul, astfel încât nimeni să nu poată vedea ce tastez. Însă , ce să vezi, mi s-au furat datele cardului când nimeni nu era de față, la efectuarea unei plăți online, printr-o interfață falsă. Ce am învățat eu de aici? Vă spun la final, dar, până atunci, vreau să trecem puțin în revistă câteva metode prin care să evităm astfel de fraude. De fapt, să reducem riscul, pe cât posibil…

Mai mult ca sigur, fiecare dintre noi a primit mesaje/mail-uri care promit îmbogățire rapidă, dar prima întrebare ce trebuie să ți-o pui este: De ce ar dori cineva necunoscut să îmi ofere un astfel de cadou nesolicitat? În România, atacurile de phishing s-au înmulțit de cinci ori, mai mult de o pătrime dintre acestea având ca țintă obținerea datelor bancare și accesul la conturile utilizatorilor.

Reține încă de la începutul acestui articol amplu că precauția este cheia care ne ferește de fraudele financiare! Așadar, pe scurt, dacă faci achiziții online, se recomandă să eviți să trimiți bani în avans. Optează pentru servicii cu plată la livrare, unde costurile sunt achitate de destinatar la momentul primirii bunului. Chiar dacă această opțiune aduce un cost (mic) suplimentar. Plătești, de fapt, siguranța ta, și e un preț care merită!

Așadar, înainte de a efectua cumpărături online, examinează cu atenție sursa de comercializare. Alege surse sigure, utilizează site-uri de comerț online cunoscute și verifică recenziile comerciantului înainte de a face o achiziție.

De asemenea, este important să fii conștient că poți primi mesaje pe email care par a fi de la societăți de încredere, dar care, în realitate, au adrese de expeditor modificate pentru a părea legitime. Fii atent la email-urile care conțin link-uri, deoarece acestea pot duce către pagini false sau pot instala malware, una dintre cele mai comune amenințări cibernetice.

Dar hai să îți prezint acum în detaliu cum facem să stăm departe de fraude. În primul rând, facem o trecere în revistă a practicilor uzuale prin care poți rămâne fără bani.

Există diverse metode de fraudă utilizate de infractori pentru a obține ilegal informații personale sau financiare. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

Citește și despre Cum să cheltuiești cu cap, ca să nu rămâi fără bani

CUM SE MAI FURĂ BANII ÎN ZILELE NOASTRE?

1. Phishing:

Se întâmplă prin trimiterea de mesaje sau email-uri false care pretind a fi de la entități de încredere (bănci, site-uri de comerț online) și încearcă să inducă utilizatorii în eroare pentru a furniza informații personale sau de autentificare.

2. Smishing:

Similar cu phishing-ul, dar se desfășoară prin mesaje SMS false. Prin aceste mesaje, utilizatorilor li se solicită să ofere informații personale sau să acceseze link-uri prin care în mod automat să ni se fure date personale.

3. Vishing (Voice Phishing):

Implică utilizarea apelurilor telefonice pentru a înșela oamenii, pentru a obține informații personale, cum ar fi numerele de card de credit sau parole.

4. Malware:

Utilizarea programelor software malițioase pentru a infecta dispozitivele și a obține acces neautorizat la informații personale sau financiare.

5. SIM Swap:

Hoții preiau controlul asupra numărului de telefon al victimei pentru a reseta parolele și a accesa conturile care utilizează autentificare prin SMS.

6. Skimming:

Implică copierea datelor de pe banda magnetică a cardurilor în dispozitive electronice speciale, iar apoi hoții utilizează aceste informații pentru a efectua tranzacții frauduloase.

7. Carausul de Bani (Money Mule):

Persoanele implicate în spălarea de bani care primesc și transferă sume de bani în numele altora, contribuind la ascunderea originii ilegale a acestor fonduri.

8. Fraude Online:

Prin oferte false, în care se promit produse sau servicii inexistente la prețuri atractive, determinând oamenii să plătească pentru ceva ce nu există.

9. Frauda prin Skimming ATM:

Atinge copierea informațiilor de pe cardurile introduse în aparatele ATM modificate cu dispozitive skimming.

10. Frauda cu Carduri Clonate:

Implică utilizarea unor carduri clonate pentru a efectua tranzacții frauduloase.

Este esențial să fii conștient de aceste metode și să adopți măsuri de precauție pentru a te proteja împotriva lor. Prin urmare, acum vreau să vedem și cum putem să evităm să ajungem victime.

Citește și despre 3 borcane pentru un viitor financiar durabil

CUM NE ASIGURĂM BANII?

  1. Păstrează confidențialitatea datelor personale: Nu distribui niciodată informații pe care ar trebui să le protejezi, cum ar fi numerele cardului de credit, codurile PIN sau parolele, prin telefon, email sau alte mijloace nesigure.
  2. Folosește parole puternice: Creează parole complexe și unice pentru diferitele tale conturi online. Evită parolele evidente sau ușor de ghicit.
  3. Actualizează software-ul: Asigură-te că software-ul sistemului tău, al browser-ului și al aplicațiilor este mereu actualizat pentru a beneficia de cele mai recente măsuri de securitate.
  4. Verifică tranzacțiile: Monitorizează regulat extrasele de cont și activitatea cardului pentru a identifica rapid orice tranzacție suspectă sau neautorizată.
  5. Fii atent la mesajele și apelurile suspecte: Nu răspunde la apeluri sau mesaje care par suspecte, solicitând informații personale sau financiare.
  6. Verifică sursele: Atunci când faci cumpărături online, asigură-te că site-urile sunt sigure și cunoscute. Evită să dai informații pe site-uri nesigure.
  7. Folosește servicii de plată securizate: Optează pentru metode de plată online sigure și evită trimiterea de bani în avans fără a avea certitudinea legitimității.
  8. Educație continuă: Fii la curent cu ultimele tehnici de fraudă și învață cum să recunoști semnele unor posibile amenințări.
  9. Protejează dispozitivele: Instalează programe antivirus și menține un nivel ridicat de securitate pe dispozitivele tale pentru a preveni atacurile malware.
  10. Raportează activitatea suspectă: Dacă observi ceva neobișnuit, contactează imediat instituția financiară și raportează orice activitate suspectă.

Ei bine, și aș mai introduce un punct 11, dedicat exclusiv cumpărăturilor online, atât de frecvente în zilele noastre. De fapt, vreau să expun câteva ponturi despre cum ne putem asigura că site-urile pe care urmează să efectuăm plăți sunt sigure.

 

MAI CUMPĂRĂM ONLINE? DA, DAR FII ATENT LA CÂTEVA LUCRURI

În primul rând, verifică adresa site-ului. Asigură-te că adresa site-ului este corectă și nu conține erori de scriere sau adăugiri suspecte. Apoi verificați certificatul de securitate (HTTPS). Un site de cumpărături sigur ar trebui să utilizeze HTTPS, iar asta se reflectă în adresa URL care începe cu “https://” și arată un simbol de lacăt în bara de adrese a browserului. Acest certificat indică o conexiune criptată și mai sigură. Un alt pas de verificare este să cauți recenzii și feedback-uri. Site-urile legitime și de încredere au, de obicei, recenzii de la clienți. Ce mai poți face înainte de a face o achiziție este să contactezi vânzătorul utilizând detaliile de contact furnizate pe site. Dacă nu există informații de contact sau acestea par suspecte, ar trebui să te gândești de două ori înainte să cumperi. De asemenea, evită site-urile cu greșeli gramaticale evidente sau cu formulări nefirești limbii române corecte, ori cu imagini de proastă calitate. Și un ultim aspect de care să ții cont ar fi PREȚUL MIC! Dacă prețurile par prea mici pentru a fi adevărate, ar putea fi un semn de fraudă. Compară prețurile cu cele de pe alte site-uri și asigură-te că sunt în intervalul normal.

Și aș mai puncta aici o metodă ingenioasă pe care chiar băncile o pun la dispoziție, din încercarea de a-și menține clienții satisfăcuți. Folosiți cu încredere cardurile virtuale de unică folosință. Sunt instrumente la îndemâna oricui, care devin tot mai populare pentru plățile pe internet. Teoretic, funcționează ca orice alt card, având un număr format din 16 cifre, un cod de siguranță format din 3 cifre (CVV) și o dată de expirare, însă este folosit doar pentru o singură tranzacție, după care aceste date se șterg. Ba mai mult, în cazul în care, după utilizare, soldul nu este zero, banii rămași se pot întoarce în cont. El este atașat contului curent, din care îl și puteți alimenta, dar la care însă escrocii nu mai au acces după ce plata pe care doriți să o efectuați este realizată.

Găsește cel mai bun card de cumpărături:

Banca Denumire Număr maxim de rate Dobânda Cashback Aplică!
ING ING Credit Card 48 de rate la magazinele partenere 25% 15%% Aplică Online
BCR Cardul BCR IKEA 60 la magazinele IKEA și 12 rate la orice alt comerciant 15% 15% Aplică Online
Orange Money Card de Credit 12 18% 7% Aplică Online
OTP Mastercard Dual 12 24.90% NU Aplică Online
Alpha Bank Alpha MasterCard Credit 12 27.91% NU Aplică Online

 

Prin aplicarea acestor metode, poți reduce riscul de a cădea victimă a fraudei online. Ca atare, vei ști să alegi site-uri de cumpărături sigure și legitime.

Revenind la începutul articolului, ce am învățat eu din experiența cu furtul? Că primul lucru după ce constați o fraudă este să îți blochezi cardul (toate băncile asigură un astfel de serviciu 24/24) și să încerci, pe cât posibil, să nu mai achiți înainte de livrare. În plus, am aflat că recomandat este să schimbi și parolele pentru aplicațiile și conturile online, dar și că e bine să îți scanezi dispozitivul, pentru a depista eventuala prezență a unui virus (din fericire, la mine nu a fost cazul de așa ceva).

În concluzie, într-o lume digitală și în continuă schimbare, rămâi vigilent și informează-te constant despre noile tactici de fraudă, pentru a-ți proteja datele și bunurile.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.