X
Investițiile explicate prietenos

Investițiile explicate prietenos

Pentru persoanele care doresc o abordare diferită a investițiilor. Deși suntem în 2023, investițiile sunt prezentate în continuare ca un cerc închis, cu termen dificil de înțeles, risc crescut și stres continuu. Încercăm mai jos să înțelegem de ce se întâmplă asta și cum putem comunica mai firesc ?.

Diferența dintre bărbați și femei: informații și abordări ale finanțelor

Conform unui studiu realizat de N26, femeile doresc să investească pentru a avea securitate financiară pe termen lung, a avea grijă de familiile lor și a salva pentru perioada pensionării. În general, au mai multă răbdare pe termen lung, investesc în produse sigure și favorizează produsele bancare față de noutățile precum cele din zona crypto.  

Femei vs Bărbați în investiții

Nu este singurul domeniu în care diferența generică dintre bărbați și femei arată că persoanele de gen feminin tind să aibă mai multă răbdare și precauție în acțiunile lor.

Femeile sunt mai atente atunci când cunosc un posibil partener de viață, sunt implicate în mai puține accidente rutiere și au grijă de toți membrii familiilor lor. Cu toate acestea, aportul sau specificitățile lor tind să fie trecute cu vederea, lucru ilustrat și în cartea Invisible women: a world designed for men.

Chiar anul acesta de ziua femeii, Ford a creat o reclamă despre cum ar fi arătat mașinile fără invențiile datorate femeilor: fără oglinzi retrovizoare, semnalizatoare, ștergătoare de parbriz, GPS, termostat sau lumini de frână.

Historic women who developed groundbreaking technology in the automotive industry:

  • Hedy Lamarr, Innovator of the communication system used in cellular technology, Wi-Fi and GPS
  • Florence Lawrence, Pioneer of brake and turn signals
  • Dorothy Levitt, Creator of the rearview mirror
  • Dorothée Pullinger, Innovator of the rearview mirror
  • Dr. Gladys West, Pioneer of the modern-day GPS.

 

Poți citi mai multe despre #pinktax și diferența economică dintre bărbați și femei aici.

Cum sunt explicate educația financiară și investițiile 

Nu am scris despre female information gap doar pentru că suntem în luna martie, ci pentru că există un gap și în ceea ce privește limbajul prin care sunt redate informațiile financiare pe diverse platforme și publicații: majoritatea uită de nevoile femeilor de a înțelege lucrurile în profunzime, într-un context istoric și complet, a avea încredere și a primi informații verificate..

Așa cum am scris în Newsletter-ul Bankata, multe dintre „școlile” inventate pe Internet promit îmbogățire rapidă, primul milion instant, o creștere fulminantă prin crypto și joc de acțiuni. Genul acesta de abordări urmăresc în general o audiență masculină, orientată pe vânătoare, cucerire, succes fără precedent și meritocrație.

Citește și la ce să fii atent atunci când cauți mai multe informații despre consultanța și educația financiară aici.

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

 

De ce este importantă răbdarea în investiții

Investițiile aduc rezultate cu atât mai bune cu cât le lăsăm să respire și ne asumăm un orizont de timp mai lung. O greșeală pe care majoritatea o face este că privesc investițiile de orice fel (fie crypto, fie imobiliare) ca fiind speculative: poți cumpăra azi „ceva ieftin” și să vinzi repede la un preț mai ridicat.

Acest comportament este similar dorinței de a tranzacționa pe piața de acțiuni pe termen scurt și din multe tranzacții. În realitate, foarte puțini reușesc să o facă constant, iar cei care generează cele mai bune rezultate sunt cei ce investesc pe termen lung  – precum legendarul investitor Warren Buffett.

Similar, în domeniul imobiliar, efectul de levier (Leverage) ne oferă posibilitatea să cumpărăm un bun de valoare mult mai mare decât banii noștri, cu condiția să plătim lunar rata creditului. Dacă ne scad veniturile însă această rată devine nesustenabilă. De aceea trebuie să ne oferim o zonă tampon (buffer) care să ne facă confortabili cu plata ratei de credit în orice climat economic sau personal.

? Citește și care sunt emoțiile care ne ghidează atunci când încercăm să ne ghidăm finanțele – și de ce acestea țin de convingeri pe care ni le creăm încă din copilărie și sunt susținute de mediul în care ne dezvoltăm.

? Pentru a te simți cât mai documentat și pregătit, poți înțelege pe îndelete ce este inflația printr-un material pe care ne-am străduit să-l scriem cât mai relevant și actual indiferent de momentul economic pe care-l trăim.

? Un ghid despre bursa de valori și care sunt pașii de urmat atunci când ești un investitor începător: un alt text exhaustiv despre tot acest univers care poate fi dificil de înțeles, însă noi ne-am dorit să-l descriem pas cu pas.

 

Investiții și conturi de investiții de încredere

Pentru cei fani liste, am creat și una cu 4 metode prin care poți începe să investești cu doar 100€ (500 de lei), pentru a nu aștepta prea mult timp în a strânge banii necesari. 

 

XTB

Nouă ne place XTB datorită procesului simplu de deschidere de cont, 100% online, a platformelor inovatoare și ușor de folosit, iar depunerea și retragerea sumelor se face rapid și simplu.

Poți începe să investești cu orice sumă și poți tranzacționa acțiuni și ETF-uri cu deținere și CFD-uri (cu suport pe Forex, Acțiuni, Indici, Crypto, Mărfuri).

Ne mai place mult că XTB investește mult în educație și în a fi reprezentați de ambasadori, având o platformă pline de resurse utile.

Te poți înscrie și la webinarul XTB despre evoluția dobânzilor în SUA și Europa! Va avea loc pe 22 Martie, de la ora 16:00. Invitatul este Andrei Perianu, COO extraordinaire Bankata ? și, de altfel, unul dintre oamenii noștri preferați atunci când este vorba de explicarea finanțelor. ? Te poți înscrie aici, locurile sunt limitate, informația însă nu. ?

Aplică online și începe să investești prin XTB

 

Goldring

Ne place Goldring deoarece procedura de deschidere a contului este simplă și 100% digitală, contul minim este de doar 3.000 Lei pentru Bursa de Valori București sau 2.000€ pentru piețe internaționale.  Poți tranzacționa simplu acțiuni listate la Bursa de Valori București, iar dacă  folosești codul BANKATA la înrolare, ai comision de tranzacționare la BVB redus de doar 0.35% în primul an de contract.

Goldring este autorizată și reglementată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, fapt pentru care este o opțiune sigură când vine vorba de investiții și de listări pe piața de capital.

Goldring este și susținătorul podcastului Bankata, care ne ține mai aproape de voi și prin alte metode decât lungi texte ?

Deschide un cont de tranzacționare și investește cu Goldring.

 

Tilturi de stat

Titlurile de stat nu sună sexi, dar sunt! Precum urzicile și leurda, ele au un #comeback extraordinar în rândul millennials care înțeleg că au multiple avantaje. Ele au un randament mult mai bun decât al depozitelor (care pierd în fața inflațiilor) și nu sunt deloc impozabile (practic, nu vei plăti taxe pentru banii câștigați de tine). Sunt sigure și îți oferă maturități lungi, cu un orizont de investiție pe termen lung.

Totul despre titluri de stat aici.

PS: Are women better investors? Women might still invest less than men, but they’re making serious headway. Women today control more investable capital, voting shares of stock and corporate board seats than ever before, according to Morgan Stanley. In 2022, women held 32 percent of S&P 500 company board seats, according to consulting firm Spencer Stuart. ??? (de aici).

 

Abonează-te la newsletter-ul bankata.ro pentru recomandări săptămânale despre buget și finanțe personale. Fără reclame și fără sfaturi inutile. Doar informații financiare de calitate!

Bankata.ro nu oferă servicii de consultanță în ceea ce privește produsele financiare. Scopul nostru este să te ajutăm să compari și să găsești produsul potrivit pentru tine.

Bankata.ro este gratis pentru toți utilizatorii și ne străduim zilnic să îți oferim informații personalizate și de calitate. În cazul în care unul dintre produsele afișate pe site-ul nostru se potrivește nevoilor tale, noi primim un comision de la instituția financiară, fără nici un cost suplimentar pentru tine. Recomandările noastre sunt tot timpul obiective și independente de parteneriatele pe care le avem.